Headlines News :
Home » , » Spasimo sport u Srbiji

Spasimo sport u Srbiji

Written By maxtv on четвртак, 11. јул 2013. | 19:20

Klupski sport u Srbiji dotakao je dno. Da li će ostati na njemu zavisi od dosta faktora. Pre svega država mora da pronađe modele finansiranja. Mnogi naši klubovi otkazuju učešće u evropskim takmičenjima, jer su preskupa za njih. U Palati Srbija danas je održana panel-diskusija "Srpski klupski sport - smernice razvoja, modeli finansiranja i perspektiva". Izneti su svi problemi, ponuđena neka rešenje – da li je ovo korak napred ostaje da se vidi.
Klupski sport u Srbiji ne može da opstane bez pomoći države, rečeno je na skupu danas u Beogradu uz predlog za poreske olakšice i da se omogući da privatni sektor ulaže u sport. Klubovi su istakli da su nemoćni, nemaju sredstava nevide svetlo na kraju tunela.
Sport01.jpg
Na panel-diskusiji "Srpski klupski sport - smernice razvoja, modeli finansiranja i perspektiva", u Palati Srbija, u kojoj su učestvovali predstavnici klubova, sportskih saveza i medija, rečeno je i da je potrebno da se sportska društva transformišu iz udruženja građana u sportska privredna društva, za šta postoji zakonski okvir.
Takođe je istaknuto i da su cigarete u Srbiji među najjeftinijim u Evropi, a povećanjem akciza bi se moglo ulagati u sport. Učesnici su upitali i zašto se sistem javno-privatnog partnerstva ne koristi u sportu.
Predsednik Rukometnog saveza Srbije Velimir Marjanović je rekao da svi u Srbiji pričaju o Evropi, o datumu za početak pregovora sa Evropskom unijom, dok klubovi odustaju od evropskih takmičenja jer nemaju novca.

"Prvak Srbije Partizan je prošle sezone utakmice Lige šampiona morao da igra 200 kilometara od Beograda. ženski prvak se odjavio iz Lige šampiona. Svi u Srbiji, sve partije, pričaju o Evropi, datumu, a pet od šest ženskih klubova ne želi da igra u Evropi", rekao je
Marjanović. On je kazao i da u Srbiji ne postoji nacionalni sportski kanal gde bi klubovi imali prihod od prenosa.
Predsednik ženskog fudbalskog kluba Spartak iz Subotice Zoran Arsić rekao je da taj klub, iako prvak države, nije interesantan kompanijama da bi u njega ulagale.
"Nismo interesantni za ulaganja, kažu da smo neprofitabilni, a prvaci smo države. Tri puta smo prvaci države, učesnici Lige šampiona. Rezultate imamo, ali nismo interesanti. Kucamo na sva vrata. Imamo firme u Subotici, tamo su radnici, ali je menadžment u Beogradu. Mi nemamo s kim da razgovaramo", naveo je Arsić i dodao da je ženski sport samo na papiru jedan od prioriteta.
Sport02.jpg
Predsednik odbojkašog kluba Partizan Nenad Golijanin kazao je da klubovi ne mogu da obezbede hale za treninge mlađih kategorija, a ilustrujući koliko je teška sitiacija, on je naveo da prvak države neće učestvovati u Ligi šampiona jer nema sredstava.

"Poreske olakšice su neophodne - bez toga nema ništa. Potrebno je i pokrenuti inicijativu sa ministarstvima sporta i prosvete i lokalnim samopuravama da se obezbede osnovna sredstva za rad, odnosno hale za treninge mlađih kategorija. U Beogradu postoji više od 50 škola odbojke, a Partizan ne može da uđe ni u jednu školu", rekao je Golijanin.

Pomoćnik ministra za omladinu i sport Dragan Atanosov je na kraju panela kazao da će vrlo brzo organizovati novi susret o konkretnim merama, kao što su poreske olakšice, javno-privatno partnertsvo u sportu i zakon o igrama na sreću.
Share this article :

0 коментара:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Translate

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Max Sport News - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger