Headlines News :

Fk Crvena "dobila" od Luke 3 miliona , Arauho potpisao na 4 godine

Written By maxtv on петак, 26. јул 2013. | 23:53

Fudbalski klub Crvena zvezda inkasiraće tri miliona evra od transfera Luke Milivojevića u briselski Anderleht.
crvenazvezdafk.com
U danu kada je transfer reprezentativca i zvanično potvrđen, upravni odbor Crvene zvezde potvrdio je i dolazak Peruanca Migela Arauha, koji je potpisao ugovor na četiri godine.
"Na sednici je sve završeno oko prelaska Luke Milivojevića u Anderleht, vrednost transfera je tri miliona evro bruto, od čega će 28 procenata pripasti Radu. Uspeli smo da smanjimo procenat sa 40 posto.", rekao je Čović.
Što se 19-godišnjeg Peruanca tiče, Zvezda je uspela da znatno obori težinu njegovog transfera, a poznato je koliko će i igrač zarađivati. 

"Za Arauha su tražili 500.000 evra, uspeli smo i tu da spustimo cenu. 200.000 će pripasti klubu, a 60.000 će pripasti njegovom agentu na ime menadžerske provizije. Potpisaće ugovor na četiri godine, u prvoj sezoni će zarađivati 7.000 evra, dok će u svakoj narednoj zarađivati hiljadu evra više ", dodao je Čović

Arauho će biti u mogućnosti da pomogne svojim novim saigračima u meču kvalifikacija za Ligu Evrope protiv Černomoreca, prvog avgusta u Odesi, a po pravilima UEFA - Zvezda ima pravo da registuje još jednog igrača 24 časa pred meč. 

Kako stvari stoje, ugovor sa klubom će do ponoći potpisati i Omega Roberts - koji je već nekoliko nedelja na probi.

Ljubinko Drulović: Velika stvar biti prvi

Selektor omladinske reprezentacije Srbije Ljubinko Drulović istakao je posle remija sa Francuzima da je velika stvar završiti kao pobednik grupe na EP.
"Po šansama smo čak više mi zaslužili da pobedimo. Primljeni gol nas je malo poremetio, dobro je da nismo drugi put kapitulirali do kraja prvog poluvremena. Odigrali smo odlično u nastavku, zasluženo izjednačili i uspeli da se i odmorimo i sačuvamo igrače sa po jednim žutim kartonom, izuzev Vojvodića. Velika je stvar završiti u grupi ispred Francuske i Turske".
Sajt FS prenosi da su omladinci za prolaz u polufinale kao pobednici grupe prvu čestitku dobili od Lazara Marković, člana iste generacije i sadašnjeg fudbalera Benfike, koji je već dogurao do dresa A reprezentacije. 

Marković je na Tviteru napisao "Bravo Srbi". 

Omladinska reprezentacija Srbije u polufinalu kontinentalnog šampionata u Litvaniji igra 29. jula protiv selekcije Portugalije, a u drugom meču sastaju se Španija i Francuska.

Luka Milivojević potpisao za Anderleht

Dosadašnji fudbaler Crvene zvezde Luka Milivojević potpisao je petogodišnji ugovor sa prvakom Belgije Anderlehtom.
Starsport
Milivojević će biti predstavljen navijačima i medijima tokom sledeće nedelje, objavljeno je na sajtu kluba.
"Vrlo sam srećan što sam mogao da zaključim ovaj transfer. Milivojević je igrač koji potpuno odgovara profilu koji tražimo. On će se pridružiti grupi za nekoliko dana. Predstavićemo ga našim navijačima i medijima čim stigne u Belgiju", rekao je Herman Van Holsbek, generalni menadžer kluba.
Milivojević je juče odigrao svoju poslednju utakmicu u dresu Crvene zvezde protiv islandskog IBV-a u kvalifikacijama za Ligu Evrope. 

On je Zvezdu došao 2008. godine iz Rada, a pre toga je nastupao za kragujevački Radnički

Košarkaši triput u Areni pred EVropsko prvenstvo

Košarkaška reprezentacija Srbije učestvovaće 10. i 11. avgusta na Trofeju Beograda.
Dan kasnije odigraće prijateljsku utakmicu protiv selekcije Rusije u Beogradu, saopštio je Košarkaški savez Srbije.
"Biće to sjajna prilika da tri dana navijači pruže podršku nacionalnom timu", navodi se na sajtu KSS koji dodaje da će ulaz na sve mečeve biti slobodan. 

Na startu Trofeja Beograda, 10. avgusta, snage će u Kombank Areni odmeriti selekcije Slovenije i Turske (18.30), a posle njih na teren izlaze Srbija i Ukrajina (21.00). 

Pobednici će 11. avgusta boriti za trofej, dok će poraženi igrati za treće mesto. 

Samo dan posle Trofeja Beograda, 12. avgusta, reprezentacije Srbije i Rusije odigraće prijateljsku utakmicu, za koju će ulaz, takođe, biti besplatan. Meč počinje u 21 sat.

Počele pripreme RK Partizan

Rukometaši Partizana počeli su u Beogradu pripreme za predstojeću sezonu.
Beta
Crno-beli će pripreme obaviti u Beogradu, a do kraja leta odigraće turnir u Kanjiži.
Prvom treningu na stadionu Partizana nisu prisustvovali juniorski reprezentativci koji su u BiH na Svetskom prvenstvu za juniore, ali i kadetski koje tek očekuje Svetsko prvenstvo u Budimpešti.
Prva velika provera očekuje ih u prvom kolu Gasprom SEHA lige 7. septembra protiv Vojvodine u Beogradu, dok će znatno teže biti u drugom kolu kvalifikacija za Kup EHF kada Partizan igra protiv francuskog Nanta. 

Žrebom u sedištu Evropske rukometne federacije u Beču odlučeno je da se prva utakmica igra 12. ili 13. oktobra u Beogradu, a da revanš bude sedam dana kasnije u Nantu.

Pero Antić - prvi Makedonac u NBA

Kapiten reprezentacije Makedonije Pero Antić postao je prvi igrač iz te zemlje koji je otišao u NBA ligu, pošto je potpisao ugovor sa ekipom Atlanta Hoks.
Beta/AP Photo/Lefteris Pitarakis
Prema prvim informacijama, on je dogovorio jednogodišnju saradnju, uz opciju produžetka za još jednu sezonu.
"Antić je svestran i visok igrač koji nam daje dopunski kvalitet u igri. Odlično se uklapa u ono što mi kao klub hoćemo da izgradimo i uzbudjeni smo što je on naš novi igrač", izjavio je generalni menadžer Atlante Deni Feri za makedonske medije.
Prethodne dve sezone Antić je sa grčkim Olimpijakosom osvojio uzastopne titule u Evroligi. 

Antić je karijeru počeo u Rabotničkom, a zatim je igrao za atinski AEK, Crvenu zvezdu, bugarski Lukoil, rusku Lokomotivu Kuban i Spartak Sankt Peterburg.

Bronza za Ivanu Maksimović na prvenstvu Evrope

Reprezentativka Srbije u streljaštvu Ivana Maksimović osvojila je bronzanu medalju na prvenstvu Evrope u Osijeku, u disciplini MK puška trostav. Zlato je pripalo Nemici Ameli Klajnmans sa 456,2, a srebro Hrvatici Snježani Pejcić sa 453,9 krugova.
Reprezentativka Srbije u streljaštvu Ivana Maksimović osvojila je bronzanu medalju na prvenstvu Evrope u Osijeku, u disciplini MK puška trostav.
IM.jpg
Maksimović je u finalu šampionata "ubila" 440,0 krugova.
Zlato je pripalo Nemici Ameli Klajnmans sa 456,2, a srebro Hrvatici Snježani Pejcić sa 453,9 krugova.
Maksimovićeva je na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine bila uspešnija u ovoj disicplini, kada je osvojila srebro.
Ovo je druga medalja za Srbiju, posle ekipne bronze u disciplini MK pištolj u konkurenciji žena.

FK Crvena Zvezda: Počela prodaja godišnjih karata

Fudbalski klub Crvena zvezda pustio je u petak u prodaju godišnje karte za sezonu 2013/14.
crvenazvezdafk.com
Uprkos izuzetno slaboj igri Zvezde na Islandu i velikoj vrućini u Beogradu, gužva je bila prilična.
Kako saopštavaju iz kluba, karte tokom dana mogu da kupe svi koji do prodajnog mesta stignu do 16.45, a blagajna će raditi i u subotu.
Za razliku od ponašanja (ne samo Zvezdinih) igrača na terenu, u redu za karte postoje maniri, pa prednost imaju roditelji sa decom, devojke i starije osobe

Godišnje karte za one koji ih do sada nisu imali koštaju 2000 (sever), 6500 (zapad), dok za istok postoje tri opcije – obična (4000), plus 1 (4500) i plus 2 (5000). Plus čine deca do 16 godina koja karte kupuju zajedno sa odraslom osobom. Za pone koji obnavljaju propusnice cena je niža za 500 (sever) ili 1000 dinara (istok i zapad).

Propusnice važe za utakmice Jelen Superlige i kvalifikacije za Ligu Evrope.

U prethodnim sezonama Zvezda je prodavala između 10 i 13 hiljada godišnjih karata.

Migel Arauho: Spreman za trofeje sa Crvenom zvezdom

Migel Arauho, najnovije pojačanje Crvene zvezde u tekućem prelaznom roku, ističe da je spreman da igra pod velikim pritiskom i da želi da se dobrim partijama u crveno-belom dresu nametne selektoru A reprezentacije Perua. Dolaskom u Zvezdu sam napravio veliki korak u karijeri. Već sam igrao na nekoliko prijateljskih utakmica za reprezentaciju i dobrim igrama u Srbiji nadam se da ću postati standardni član nacionalnog tima, rekao je Arauho.
Peruanski fudbaler Migel Arauho rekao je da je spreman da igra pod velikim pritiskom u Crvenoj zvezdi i da dobrim nastupima u srpskom klubu želi da se izbori za mesto u reprezentaciji svoje zemlje.
Zvezda.jpg
"Spreman sam da igram pod velikim pritiskom. Nisam još gledao druge srpske ekipe, pažnja mi je usmerena samo na Crvenu zvezdu. To je veliki klub i mislim da možemo da napravimo velike stvari i prekinemo seriju Partizana u prvenstvu", rekao je Arauho novinarima u beogradskom hotelu M.
Doskorašnji štoper peruanske ekipe Uankajo naveo je da je obavio lekarske preglede i da očekuje da u toku dana ili sutra potpiše ugovor sa crveno-belima.
"Ostalo je da se srede još neka dokumenta, već sam obavio lekarske preglede i očekujem da potpišem večeras ili u subotu ujutro", kazao je on.
Arauho, koji je u Beograd doputovao u ponedeljak, istakao je da mu se veoma sviđaju grad i stadion Zvezde.
"U Beogradu se osećam veoma dobro, grad je prelep, kao i stadion. Zvezda je veliki klub, najveći u Srbiji i jedan od najvažnijih u Evropi", kazao je ovaj 18-godišnjak i dodao da do skoro nije razumeo ni reč srpskog, ali da polako vežba.
Arauho će na poziciji štopera za konkurente imati Darka Lazića i Jovana Krnetu, za koje je rekao da su odradili odličan posao u revanš utakmici protiv IBV-a u kvalifikacijama za Ligu Evropa.
"Gledao sam utakmicu protiv IBV-a i mislim da su Krneta i Lazić odradili odličan posao. Moraću mnogo i naporno da radim kako bih izborio mesto u timu", rekao je Arauho.
Zvezda-2.jpg
On je kazao da mu osim Zvezde ništa nije u mislima i da u srpskom klubu planira da ostane što je duže moguće.
"Ne planiram ništa unapred, došao sam ovde, planiram da ostanem što duže. Fokusiran sam samo na Zvezdu, ne želim da razmišljam šta ću dalje. Cilj mi je da sa klubom osvojim prvenstvo i Kup, kao i da što je dalje moguće odemo u Ligi Evropa", kazao je Peruanac.
Arauho je mladi reprezentativac Perua, a kako je rekao, dobrim igrama u Zvezdi želi da se nametne selektoru A tima te zemlje Serhiju Markarijanu.
"Dolaskom u Zvezdu sam napravio veliki korak u karijeri. Već sam igrao na nekoliko prijateljskih utakmica za reprezentaciju i dobrim igrama u Srbiji nadam se da ću postati standardni član nacionalnog tima", rekao je Arauho.
Zvezda je u dosadašnjem delu prelaznog roka dovela Đorđa Rakića, Miloša Ninkovića, Nikolu Mijailovića, Nejca Pečnika i Aleksandra Kovačevića, a Arauho će, kada potpiše ugovor, biti šesto pojačanje crveno-belih.

Junajted nereseno sa Serezom iz Osake (VIDEO)

Fudbaleri japanskog Sereza iz Osake i engleskog Mančester Junajteda danas su u prijateljskoj utakmici odigrali nerešeno 2:2.
Beta/AP
Domaćin je poveo golom Kenjua Sugimotoa u 34. minutu, a izjednacico je bivši igrač Sereza, Šinđi Kagava u 54. minutu.
Reprezentativac Japana prethodno nije iskoristio penal, odnosno golman Kim Jin Hjon bio je na visini zadatka.
Strelac drugog pogotka za Serezo bio je Takumi Minamino u 63. minutu, ali je izjednačenje Junajtedu doneo Vilfred Zaha u prvom minutu sudijske nadoknade. 

"Crveni đavoli" prethodno su na pripremama izgubili od selekcije tajlandske lige (1:0) i Jokohame (3:2), a savladali su ekipu australijske lige sa 5:1. 

Viktor u šoku posle suspenzije

Viktor Troicki u šoku nakon odluke Međunarodne teniske federacije da ga suspenduje na 18 meseci zbog, navodnog, nepoštovanja regulative u vezi sa kontrolom dopinga. Ovo je prava noćna mora za mene. Bio sam sto odsto siguran da je sve u redu, navodi se, između ostalog, u saopštenju srpskog tenisera.
Tipsarevic.jpg
Viktor Troicki je, nakon odluke Međunarodne teniske federacije da ga suspenduje na godinu i po dana zbog nepodnošenja potrebnog uzorka krvi na doping kontrolu, izdao zvanično sapoštenje.
Troicki-2.jpg
Treći reket Srbije, i 53. igrač sveta, detaljno je pojasnio da mu je ovlašćeno lice dozvolilo da ne preda uzorak krvi 15. aprila, nakon prvog kola i duela sa Jarkom Nieminenom.
"Prema meni se odnose kao prema kriminalcu, a nisam ništa skrivio. Plašim se igle i zbog toga sam imao problema, ali sam se uvek redovno odazivao pozivima za testove. Čist sam i tako ću završiti karijeru", ističe Troicki u saopštenju.
Saopštenje Teniskog saveza Srbije
Teniski savez Srbije saopštio je da se nada da će biti uvažena žalba Viktoru Troickom.
"Teniski savez Srbije je upoznat sa situacijom koja se desila na turniru u Monte Karlu 2013. i sa velikom pažnjom i odgovornočću, kako prema našem reprezentativcu Viktoru Troickom, tako i prema Međunarodnoj teniskoj federaciji i Međunarodnoj antidoping agenciji, sačekaće okončanje ovog procesa", kaže se u saopštenju TSS.
"Verujemo da je naš reprezentativac, zbog stanja u kojem je bio posle meča, velikog umora i opšte iscrpljenosti, nije u potpunosti razumeo uputstva predstavnika antidoping agencije te sam sebe doveo u zabludu da može test da uradi i sledećeg dana. Nadamo se da će se u žalbenom postupku uvažiti Viktorovi razlozi, te da će kazna biti ukinuta ili smanjena".
"Pošto su oba testa, kako urina, tako i krvi, bila negativna, smatramo da se radi o velikom nesporazumu koji je doveo do ove neželjene situacije, a nikako iz Viktorove želje da se bilo šta prikrije ili sakrije. Takođe, želimo da napomenemo da je i pre ovoga Viktor uradio veliki broj testova urina i krvi i da nikada nije bilo ni najmanjeg problema".
"Osećao sam se užasno loše 15. aprila pre, tokom i nakon prvog kola protiv Jarka Nieminena. Izabran sam da dam uzorak urina i krvi nakon meča i otišao sam do kontrolne stanice doping kontrole nakon što sam se istuširao. Dao sam uzorak urina i rekao doktorki da se osećam veoma loše te da bi mi uzimanje krvi pogoršalo stanje. Uvek se osećam loše kada dajem krv, a tog dana sam se plašio da ću završiti u bolnici", navodi se dalje u saopštenju Troickog.
„Doktor mi je rekao da sam bled i da izgledam bolesno i dodao da bih trebalo da preskočim test ako napišem pismo ITF u kojem ću objasniti situaciju. Ona mi je izdiktirala pismo i pustila me da idem bez uzorka krvi. Bila je puna razumevanja i dosta mi je pomogla... Sada su me optužili da sam odbio da dam uzorak krvi. Ovo je prava noćna mora za mene. Bio sam sto odsto siguran da je sve u redu, baš kao i moj trener Džek Rider koji je bio sa mnom", zaključio je srpski teniser u zvaničnom saopštenju.
Troicki je naglasio da je već sledećeg jutra pomenutom ovlašćenom licu predao uzorak krvi i da je taj uzorak, baš kao i uzorak urina, bio negativan.
Problem predstavlja činjenica da su u ovom trenutku u opticaju nedozvoljene supstance koje je moguće detektovati isključivo neposredno nakon uzimanja. Reč je o zabranjenim stimulansima koje vrlo brzo napuštaju telo.
Međunarodna teniska federacija je saopštila da je predsetavnik anti-doping tela rekao Troickom da ne može da ga posavetuje u vezi sa njegovom odlukom da ne preda obavezni uzorak krvi.
Troicki.jpg
Srpski teniser j najavio je žalbu, a ukoliko ona bude odbijena turnirima će moći da se vrati tek 24. januara 2015. godine.

Marko Nikolić: Zadovoljni smo, ali možemo još bolje

Trener Vojvodine Marko Nikolić nije želeo da sakrije zadovoljstvo zbog načina na koji su njegovi izabranici izborili plasman u treću urndu kvalifikacija za Ligu Evrope. Ipak, kako sam ističe, ekipa iz Novog Sada nije pokazala ni 50 odsto svog potencijala.
Trener Vojvodine Marko Nikolić rekao je da je zadovoljan zbog prolaska u treće kolo kvalifikacija za Ligu Evrope, ali da njegova ekipa može da bude još bolja, pošto nije dostigla ni 50 odsto svojih mogućnosti.
Vojvodina.jpg
"Cilj je da budemo sve bolji, naravno da me raduje prolaz u naredno kolo i način na koji smo do njega došli. Dobar rad u pripremnom periodu daje rezultate. Ali, ništa još nismo uradili, prvenstvo nije ni počelo. U Evropi smo dobro počeli takmičenje i moramo tako da nastavimo", rekao je Nikolić.
Fudbaleri Vojvodine plasirali su se u treće kolo kvalifikacija za Ligu Evrope, pošto su sinoć u revanšu pobedili u Budimpešti pobedili Honved sa 3:1. U prvoj utakmici, prošlog četvrtka u Novom Sadu, Vojvodina je pobedila sa 2:0.
"Ostvarili smo četiri pobede u kvalifikacijama i zadovoljan sam. Ali, ekipa nije ni na 50 odsto potencijala, možemo još da napredujemo", rekao je on.
Nikolić, koji je ovog leta preuzeo ekipu Vojvodine, rekao je da je zadovoljan načinom na koji su igrači prihvatili njegov način rada. On je dodao i da ga raduje atmosfera u ekipi, kao i da nije bilo euforije posle sinoćnje pobede.
"U ekipi vlada zajedništvo, igrači se žrtvuju jedan za drugoga na terenu. Kada sam posle utakmice ušao u svlačionicu nije bilo euforije, već mir i tišina, samo normalan pozdrav posle svake pobede. Dobili smo potvrdu za dobar rad i to je recept za nastavak sezone", rekao je on.
Vojvodina će u trećem kolu kvalifikacija igrati protiv turske ekipe Bursaspor. Prva utakmica na programu je 1. avgusta u Novom Sadu.
"Bursa je kvalitetan protivnik, dobro ćemo se spremiti. Maksimalno ih poštujemo, kao što je bio slučaj sa Hibernijansom i Honvedom. Poštujemo karijere njihovih igrača, novac koji je uprava uložila u tim, a kada sudija označi početak, na terenu ćemo biti koncentrisani i borbeni", rekao je Nikolić.

Vaterpolisti Srbije dominantno do osmine finala

Vaterpolo reprezentacije Srbije pobedila je i treću utakmicu u grupi C, i time izborila pravo da na početku doigravanja igra sa najgore plasiranom ekipom iz grupe D. Najnovija žrtva izabranika selektora Dejana Savića bila je selekcija Kine, koja je savladana rezultatom 16:9 (4:3, 4:2, 5:3, 3:1). Utakmice osmine finala su na programu u nedelju.

Vaterpolo reprezentacija Srbije plasirala se u osminu finala i osvojila je prvo mesto u Grupi C, pošto je u utakmici trećeg kola na Svetskom prvenstvu u Barseloni, pobedila Kinu sa 16:9 (4:3, 4:2, 5:3, 3:1).
Reprezentacija Srbije osvojila je maksimalnih šest bodova iz tri utakmice, pa će u osmini finala igrati protiv poslednjeplasirane ekipe iz Grupe D u kojoj se takmiče Italija, Nemačka, Kazahstan i Rumunija.
U Grupi D će se u toku dana odigrati utakmice poslednjeg, trećeg kola. Prva je Italija sa četiri boda, po dva imaju Nemačka i Kazahstan, dok je Rumunija bez bodova.
U Grupi C danas igraju još Mađarska i Australija, ekipe koje su u prve dve utakmice sakupile po dva boda. Kina je bez bodova.
Najefikasniji u ekipi Srbije bio je Stefan Mitrović sa četiri gola, a Duško Pijetlović postigao je tri gola. U ekipi Kine Ning Pan i Čungsjing Lijang postigli su po dva gola.
Na početku prve četvrtine igralo se gol za gol, ali je Srbija preko Živka Gocića i Andrije Prlainovića uspela da dođe do dva gola prednosti - 4:2. Dušan Mandić je nakon toga propustio priliku da iz peterca uveća prednost, što su Kinezi kaznili i preko Lijanga smanjili zaostatak.
Vaterpolisti Kine su dobro igrali u drugoj četvrtini, preko Niasjanga Lijanga smanjili su na 5:6, ali su izabranici Dejana Savića u završnici dobro igrali u odbrani i preko Mitrovića i Pijetlovića stekli tri gola prednosti uoči drugog poluvremena - 8:5.
Srbija je u nastavku dominirala dobrom igrom u odbrani i sigurnom igrom u napadu, a Slobodan Nikić je doneo najveću prednost od šest golova -11:5. Kinezi su uspeli da smanje zaostatak, ali je Pijetlović vratio Srbiji pet golova prednosti uoči početka četvrte četvrtine.
aterpolisti Srbije su u poslednjoj deonici sigurno igrali i čuvali prednost, golovima Mitrovića, Pijetlovića i Miloša ćuka, a kineski golman ih je dobrim odbranama sprečio da ostvare ubedljiviju pobedu.
Utakmice osmine finala igraju se u nedelju.

Srpski timovi u Evropi - Pet dvomeča, pet isključenja naših

Zastrašujuća nedisciplina naših klubova preti da u potpunosti poništi sve dobre strane nastupa naših klubova u evrokupovima. 

Naše ekipe su rekorderi posle dva kruga kvalifikacija, sa 5 crvenih kartona. 

U 194 utakmice koje su do sada odigrane u kvalifikacijama za Ligu Evrope i Ligu šampiona pokazano je 48 crvenih kartona. Evropski prosek je nešto ispod 1 isključenja na 8 utakmica po klubu. Prosek srpskih klubova je crveni karton na svake dve utakmice.

Starsport
Druga runda kvalifikacija za evropske kupove je prošla u skladu sa očekivanjima, Srbija će u sledećem kolu imati tri predstavnika, a ispala je samo Jagodina, koja je imala realno prejakog rivala. 

Umesto da sada pričamo o igri kvalitetnih Novosađana, trudu hrabrih Jagodinaca i neuverljivim nastupima beogradskih klubova, prisiljeni smo da razmišljamo šta će biti ako sledeće nedelje srpske ekipe nastave u istom ritmu protiv Ludogoreca, Černomoreca i Bursaspora. 

Opravdanje je teško naći, čak ni u često bizarnom sudijskom kriterijumu (UEFA već dugo nedostatak stvarne kontrole nad evropskim fudbalom pokušava da nadomesti sistematskom promocijom sudija koje žele da budu glavni akteri utakmica). 

Činjenica da daleko češće od bilo koga drugog padamo na jednostavnim ispitima prilagođenosti okolnostima ne ostavlja mnogo prostora za optimizam. To što većina isključenjima završenih incidenata ima jasan trag bahatosti i potpunog odsustva odgovornosti prema grupi brine još više.

Svaki dvomeč – jedno isključenje

crvenazvezdafk.com
Pogled na statistiku zastrašuje: srpski klubovi su u ove dve runde odigrali pet dvomeča i u svakom od njih dobili po jedan crveni karton. 

Od Đurićevog isključenja u Paoli na 4:1 protiv Hibernijansa, sve do Mihajlovićeva dva žuta u četiri minuta na Islandu, fudbaleri iz naših klubova dominiraju na kontinentu u najmanje poželjnoj kategoriji. 

Srećna okolnost da crveni kartoni nisu uticali negativno na prolazak naših klubova (onaj u Kazanju dogodio se prekasno da bi napravio razliku) nikako ne sme da skrene pažnju sa ogromnog problema za srpski fudbal. 

Ako pogledamo svih pet isključenja, jedino koje se dogodilo u žaru borbe zaradio je protiv HonvedaBojan Nastić. Utakmica, na papiru prilično ravnopravna, tek se rasplamsavala, Voša je upravo povela, što je svakako podiglo adrenalin, a i sâm start spada u one koji se ne sankcionišu uvek isključenjem. Način na koji je novosadski klub odgovorio bio je savršen – nisu se povukli, kontrolisali su meč i na kraju dotukli tim iz Kišpešta. 

Potez Vladimira Volkova protiv Širaka možemo blago nazvati nepromišljenim, ali bi u ozbiljnijoj sredini takva „impulsivnost“ fudbalera verovatno koštala otkaza. Psihološki efekat tog poteza obojio je sve što se do kraja meča dogodilo, od terena, preko tribina, sve do lože. 

Kako okarakterisati potez Igora Đurića, koji je drugi žuti dobio u 89. minutu utakmice na Malti, dok njegov tim rutinski zaokružuje uspešan zadatak i nosi kući tri lepa gola prednosti? Emocije Duška Dukića u nadoknadi vremena u Kazanju bile su suprotne, jer je Jagodina dotle već ispala, ali je nepotrebni drugi karton ostavio mrlju na nastupu „Ćurana“ za svaku pohvalu. 

Najdramatičniji je svakako bio potez mladog Stefana Mihajlovića. Momak koji je dvaput u nizu prvi strelac Zvezdinih priprema konačno je dobio nešto što bi se moglo zvati pravom prilikom – u meču koji Zvezda ne mora, ali bi trebalo da dobije, njemu je ukazano pola sata da potvrdi nesumnjivi talenat. 

Već prvi start – uklizavanje sleđa u protivničkom šesanestercu (srećom je pogodio loptu) bio je dobra naznaka onoga što sledi. Onda je došao start uz aut liniju koji mu je doneo žuti karton, baš jak žuti karton. Kada se rival posle dva minuta oporavio, a meč nastavljen, Mihajloviću je bilo dovoljno stotinak sekundi da napravi još besmisleniji start, 75 metara od svog gola, i naglavačke okrene sasvim miran meč. Ko zna u šta bi se sve pretvorilo da Bobanu Bajkoviću penali nisu najjača strana.

Poremećaj sistema vrednosti

partizan.rs
Mihajlovićevo ponašanje vrlo je simptomatično i u priličnoj meri odslikava manire generacija mladih fudbalera koji rastu u našoj zemlji. Način na koji je on ušao u meč povlači za sobom pitanje: otkud i čemu tolika agresivnost? Da li je neko preterao podstičući ga na klupi? Da li je sâm odabrao takav pristup? Koji god odgovor da je tačan, neverovatno je da ga niko nije smirio pre nego što će ga poslati na teren. Trener Stojanović je još uvek prilično nov u svemu što okružuje Crvenu zvezdu, ali je neshvatljivo da neko od članova stručnog štaba, ljudi iz kluba ili saigrača nije primetio problem i probao da pomogne mladiću koji je u najosetljivijoj fazi fudbalske karijere – na prelazu iz juniorske u seniorsku konkurenciju. 

Nije Mihajlović ni izbliza sâm u svom problemu. Prva zvezda srpske U19 reprezentacije Aleksandar Mitrović otišla je na EP u Litvaniji samo zato što nema pravo nastupa za Partizan u prva tri evropska meča ovog leta. Dobio je 4 meča suspenije zbog crvenog kartona zarađenog protiv Nefčija u Bakuu., na utakmici na kojoj je već postigao gol. Umesto da ga uspešna realizacija smiri, 18-godišnji Smederevac se samo deset minuta kasnije pokoškao sa rivalima i oštro kažnjen. 

Taj incident nije bio slučajan. Dva meseca ranije Mitrović je na završetku meča sa istim rivalom u Beogradu bio najratoborniji i srećno se izvukao bez isključenja već tada. Klub ga nije sankcionisao, trener i čelnici tražili su opravdanje u mladosti. Da sramota bude veća, među igračima azerbejdžanskog kluba najgore se poneo naš čovek, Saša Stamenković, bivši Zvezdin golman. Obrazloženje da je osnova sukoba rivalitet Partizana i Zvezde zadovoljilo je manje-više sve. Rivalitet ne podrazumeva mržnju, osim kod nas, očigledno. 

Nasilje i nevaspitanje odavno su na ovim prostorima ne samo prihvatljivi, oni su poželjan način ponašanja, ne samo u sportu. Nasilnici, verbalni i fizički, idoli su milionima ljubitelja sporta u Srbiji. Kada mlad fudbaler na guranje odgovori udarcem, dobije pohvale u javnosti, jer „ne dâ na sebe“. Dok u pristojnom svetu priličan procenat talenata ne uspe upravo zbog ponašanja, kod nas se uvek nađe prigodno opravdanje.

Propuštene pouke

Beta/AP
Nije ni godina prošla od incidenta u Kruševcu. Bizarna politizacija, koju su sproveli Englezi i njihovi mediji, oterala je priču sa prave teme – nasilje i kultura vređanja – na priču o rasizmu. Za slučaj da se ne sećate, neposredno po završetku baraž meča mladih selekcija počela je opšta tuča koju su inicirali naši mladi reprezentativci. 

Mladi Englezi, posebno Dani Rouz, bili su sve samo ne nevinašca. To, međutim, nikako nije opravdanje za stampedo i opšti napad kojim su naši klinci (ali i njihovi učitelji) odgovorili. Usledile su kazne, one fudbalske i one na civilnom sudu, ali ćemo njihov efekat tek videti. 

Činjenica je da je prvobitna reakcija javnosti bila primerena – opšta osuda divljačkog ponašanja ljudi koji nas sve reprezentuju i zahtevi za adekvatne kazne. Odgovorni organi su takođe reagovali neočekivano ažurno i brzo, i sasvim moguće je da bi posledice Kruševca bile vrlo pozitivne, da nije usledila medijska ofanziva iz Engleske. 

Koliko ne učimo na sopstvenim primerima govori i slučaj Maksimir i bizarni incident u kojem su učestvovali Zoran Mirković i Robert Jarni. Neprimerena reakcija momka sa Konjarnika je koštala crvenog kartona i jednočasovnog pakla u svlačionici zagrebačkog stadiona, dok je strepeo za sudbinu naše reprezentacije. Njegove reči upozorenja i kajanja niko kao da nije čuo – zapamtili smo samo bod vredan trijumfa i potencijalno suicidni potez proglasili za herojski i šmekerski. To što Batica zbog zarađenog crvenog kartona nije igrao na EP sledeće godine niko osim njega i ne pamti. 

U sredu uveče dogodilo se da isključeni fudbaler, koji je umalo koštao ekipu oproštaja od Evrope u julu, daje izjavu nacionalnoj televiziji na kraju meča. Nešto slično potpuno je nezamislivo u organizovanom sistemu. Disciplina definitivno nije jedina oblast srpskog fudbala u kojima se oseća odsustvo adekvatne orgranizacije. 

Upravo je organizovanost osnovni preduslov za iskorak našeg fudbala iz sadašnje pozicije u donjoj srednjoj klasi kontinenta. Odgovornost i podređenost timu su najvažnije osobine koje sportista treba da razvija. Uzor moraju da im budu Saša Ilić, koji deset minuta popunjava mesto levog beka, ili Miloš Ninković, koji se vratio u Srbiju da igra za duplo manje novca nego u inostranstvu, a ne Mario Baloteli.

Ljudi u klubovima, navijači i mediji često vole da krivicu za neuspehe prebace na nacionalni savez i nacionalnu ligu. U ovom slučaju lopta je i najbukvalnije u njihovom sopstvenom dvorištu. Jer, možda klubovi nisu jedini krivi, ali će sa baš na njima slomiti kola ako ne reaguju brzo. Klubovi jesu na potezu, ali pomoć moramo da im pružimo svi, šaljući jasne poruku: nasilje, nevaspitanje i bezobrazluk nisu prihvatljive forme ponašanja.

Translate

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Max Sport News - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger