Headlines News :

Roben, od "gubitnika" do krova Evrope

Written By maxtv on субота, 25. мај 2013. | 23:27

Arjen Roben doneo Bajernu petu titulu šampiona Evrope u istoriji, pogotkom u 89. minutu meča. Neizvestan duel dva rivala obeležila velika borba na sredini terena i fantastične odbrane golmana. Posle 90 minuta na Vembliju - Bajern-Dortmund 2:1.

Finale Lige šampiona donelo je ono što smo i očekivali: veliku borbu, vrhunski fudbal, fantastične odbrane golmana... Ipak, na tronu mesta ima samo za jednu ekipu, a to je ove godine Bajern iz Minhena.

Meč koji je zadovoljio sve ukuse ljubitelja fudbala odlučio je Arjen Roben, pogotkom u 89. minutu meča. Vrhunski igrač, koji se godinama smatra "gubitnikom", zbog čestih poraza u finalima velikih takmičenja, napokon je stigao do dugo očekivanog oreola šampiona.
Nije ni granitna odbrana Dortmunda uspela da spreči Robena da Bajernu donese trofej šampiona Evrope, prvi od 2001. godine, ukupno peti u istoriji kluba. Nije ni fenomenalni Roman Vajdenfeler uspeo da spreči Holanđanina da u trećem finalu u poslednje četiri godine donese Bavarcima naslov najbolje ekipe u Evropi.
Roben-gol.jpg
Više od 90.000 navijača obe ekipe na Vembliju već je čekalo poslednji zvižduk solidnog Italijana Ricolija, kada je Roben iskoristio jednu ničiju loptu, provukao se između Humelsa i Subotića i doneo veliku radost crveno-belom delu tribina.
Posle veoma uzbudljivog prvog poluvremena, koje je obilovalo prilikama na obe strane, ali bez podaka, Bajern je prvi stigao do prednosti. Igrao se 60. minut, kada je Roben prošao po desnoj strani, pomalo i srećno doturio loptu do Mandžukića, koji je postigao jedan od lakših golova u svojoj karijeri.
Ipak, Borusija se nije predavala i, posle neopreznog starta Dantea nad Rojsom, stigla do izjednačenja. Siguran izvođač najstrože kazne bio je Ilkaj Gundogan, pa su "milioneri" stigli do zasluženog egala.
Ipak, do kraja meča igrači iz Dortmunda znatno su oslabili tempo, što je gigant iz Minhena iskoristio na najbolji način i preko Robena stigao do pobede.
Bajern-Roben.jpg
Sasvim zasluženo, Bajern če narednih godinu dana u svojim vitrinama ponosno čuvati "klempavi" trofej, namenjen najboljoj ekipi u Evropi. Sve do sledeće godine, sledećeg finala, sledeće fudbalske bajke...
U timu Borusije svih 90 minuta odigrao je srpski reprezentativac Neven Subotić, koji je u jednoj situaciji sprečio pogodak protivnika, izbacivši loptu sa same gol-linije Vajdenfelerovog gola.
Bajern: Nojer, Alaba, Dante, Boateng, Lam, Martinez, Švajnštajger, Riberi, Roben, Miler i Mandžukić. Igrali su još: Luiz Gustavo i Gomez.
Borusija: Vajdenfeler, Pišček, Subotić, Humels, Šmelcer, Gundogan, Bender, Groskrojc, Blaščikovski, Rojs i Levandovski. Sa klupe su ušli: Šahin i Šajber.
Meč je odigran pred 90.000 ljudi na londonskom Vembliju, a glavni sudija meča bio je Nikola Ricoli iz Italije.
Roben i Zamer presrećni, Vajdenfeler ponosan na svoj tim
Strelac pobedonosnog gola za Bajern u finalu Lige šampiona protiv Borusije Dortmund (2:1), Arjen Roben rekao je večeras da mu je teško da poveruje kako je njegova ekipa postala prvak Evrope.
Bajern1.jpg
"Bila je ovo vrlo tesna i ujednačena utakmica. Oba tima su imala šanse. Još se, naravno, nisu slegli utisci, ali vremenom će se i to desiti. U ovom trenutku sam vrlo uzbuđen, još ne mogu da verujem da smo pobedili", rekao je Roben novinarima posle meča na londonskom Vembliju.
Kapiten i golman Borusije Roman Vajdenfeler istakao je da je ponosan na sve u klubu.
"Moramo da budemo ponosni, jer smo večeras naterali Bajern da odigra najbolje što ume kako bi stigao do trofeja. Igrali smo dobro, ali jednostavno, nije nam bilo suđeno", naveo je Vajdenfeler.
Sportski direktor Bajerna i nekadašnji istaknuti državni reprezentativac Nemačke Matijas Zamer rekao je da se oseća sjajno posle trijumfa.
"Ne mogu da uporedim ovaj osećaj ni sa čim na svetu. Sve je tu, suze, sreća, olakšanje i pobeda", rekao je uzbuđeni Zamer koji je jedan deo igračke karijere proveo i u Dortmundu.

"Bronza" srpskim kuglašima

Reprezentacija Srbije u kuglanju osvojila bronzanu medalju na svetskom prvenstvu u Zalaegersegu. Srbija u polufinalu izgubila od Makedonije. Uteha za srpske kuglaše - svetski rekord ostvaren u četvrtfinalu.
Kuglaši Srbije, posle dva svetska zlata, osvojili su na Šampionatu sveta u Zalaegersegu u Mađarskoj bronzanu medalju. Toliko željeno finale i novi duel, posle Sarajeva 2011. sa selekcijom Mađarske, izostalo je jer su Makedonci u polufinalnoj utakmici za infarkt slavili sa 3.913:3.909 čunjeva i 5:3 u igračkim poenima. Presudila je čunj razlika od četiri "drva" jer je u poenima igrača bilo 3:3.
Srbija-kuglanje1.jpg
Obe šampionske titule osvojili su Mađari. Muška reprezentacija je sa 4.012 čunja postavila novi ekipni svetski rekord (stari Srbija, 3.974 iz četvrtfinala u petak sa Slovenijom). Srebro su osvojili Makedonci, dve bronze Srbija i Rumunija. U redovima Mađara dvojca igrača Tamaš Kiš 701 i Laso Karšai 702 prebacili su granicu snova od 700 čunjeva.
"Momci nisu ništa krivi, ovo je samo moja greška", rekao se selektor Srbije Miloš Ponjavić.
Srbija-kuglanje2.jpg
"Dogovorili smo se da odmorim Ćalića za finale, a da zaigra Baranj koji nije igrao u četvrtfinalu", objasnio je Ponjavić.
Ovo je treća ekipna bronzana medalja za naše seniorsko muško kuglanje od 1992. i ukupno peta: zlato 2009. i 2011. u Detenhajmu i Sarajevu i tri bronze: 2000. u Poznanju, 2004. u Brašovu i 2013. u Zalaegeresegu.

Pobede "večitih" pred plej-of

Partizan i Crvena zvezda zabeležili pobede u poslednjem kolu regularnog dela šampionata, pa sa prve dve pozicije ulaze u doigravanje. Crno-beli će se u polufinalu sastati sa Vojvodinom, dok će se Zvezda sastati sa Mega Vizurom.
Košarkaši Partizana pobedili su večeras u hali Pionir kragujevački Radnički sa 91:79 (20:26, 29:13, 21:21, 21:19) u derbiju poslednjeg kola Superlige, dok je Crvena zvezda savladala Vojvodinu sa 74:61 (11:21, 12:20, 18:15, 20:18) i obezbedila drugo mesto pred plej-of.
Bogdanovic.jpg
Crno-beli su do trijumfa, 12. u šampionatu, stigli zahvaljujući odličnoj igri u drugoj četvrtini.
U redovima šampiona Srbije najbolji je bio Bogdan Bogdanović sa 20 poena, a tri manje postigao je kapiten Vladimir Lučić. Kod gostiju istakao se Stefan Birčević sa 19 poena.
Ekipa Crvene zvezde morala je da pobedi u Novom Sadu, kako bi osigurala drugo mesto i prednost domaćeg terena za polufinale plej-ofa.
U odsustvu povređenog kapitena Igora Rakočevića crveno-bele su do trijumfa predvodili Demarkus Nelson i Raško Katić sa po 17 poena. Dragan Zeković bio je najbolji strelac Vojvodine sa 13 poena.
Zvezda.jpg
Košarkaši Mega Vizure neočekivano su izgubili na gostovanju užičkoj Slobodi sa 95:82 i ostali na poziciji broj tri uoči početka plej-ofa.
U polufinalu plej-ofa sastaće se prvoplasirani Partizan i četvrtoplasirana Vojvodina, odnosno Crvena zvezda (2) i Mega Vizura (3).
Prvi duel Partizana i Vojvodine igra se u utorak, a dan kasnije sastaju se Zvezda i Mega Vizura.

Nibali nadomak prvog Đira

Vinćenco Nibali pobedio je u pretposledljoj 20. etapi Đira i prakticcno osigurao trijumf u generalnom plasmanu. Poslednja etapa duga 197 kilometara vozi se sutra od Rijezea do Breše.
Italijanski biciklista i lider u generalnom plasmanu trke Điro di Italija, Vinćenco Nibali pobedio je danas u pretposlednjoj etapi i nalazi se na korak od ukupnog trijumfa.
Nibali2.jpg
On je prvi prošao kroz cilj u mestu Tre Cimeo di Lavaredo sa 17 sekundi prednosti u odnosu na Kolumbijca Fabija Duartea. Treći kroz cilj prošao je još jedan kolumbijski biciklista, Rigoberto Uran.
Pretposlednja etapa ovogodišnjeg Đira završena je najvišoj nadmorskoj visini od 2.304 metara, a trku je na završnoj fazi uspona obeležile velike količine snega. Nibali se ovom pobedom, drugom u karijeri na Điru, značajno približio osvajanju prve velike trke u svojoj karijeri, pošto sada ima četiri minuta i 43 sekunde prednosti u generalnom plasmanu u odnosu Urana.
Nibali3.jpg
Australijanac Kadel Evans nakon današnje etape pao je na treće mesto u generalnom plasmanu, pošto je trku završio na 13. mestu sa minut i 30 sekundi zaostatka za Italijanom.
Poslednja etapa čuvene italijanske trke vozi se sutra, a završetak je u Breši.

Uručene Majske nagrade

Mandićeva, Maksmovićeva, Prlainović, Kolašinac i Novaković dobitinici "Majske nagrade" najvišeg priznanja u Srbiji za izuzetne rezultat u minuloj godini.
Proslavljeni olimpijci Milica Mandić , Andrija Prlainović, Asmir Kolašinac, Marko Novaković i Ivana Maksimović, dobitinici su „Majskih nagrada" Sportskog saveza Srbije, najvišeg priznanja u Srbiji za izuzetne rezultat u minuloj godini. Nagrade su uručivali Alisa Marić ministar omladine i sporta sa predsednikom Sportskog saveza Srbije Aleksandrom Šoštarom, državni sekretarom za omladinu Nenadom Borovčanin i pomoćnikom ministra za sport Draganom Atanasovim.
majska_nagrada_(3).jpg
Čestitajući ovogodišnjim dobitnicima, Alisa Marić je istakla da su oni pokazali da sport u Srbiji uvek ide uzlaznom linijom i da su naši uspešni seniori dobili dostojne naslednike.
Nagrade za životno delo dobili su Dragan Džajić, Srđan Ilić, Dragoljub Milošević, Milan Obućina i Milica Stojadinović, dok su u neolimpijskim sportovima priznanje dobili automobilista Dušan Borković i vazduhoplovac Zoran Katanić.
Majska nagrada u kategoriji paraolimpijaca uručena je evropskom šampionu u bacanju čunja Željku Dimitrijeviću i bacaču koplja Milošu Grlici.
U kategoriji sportskih funkcionera ovogodišnji laureati su Snežana Pajkić - Jolović, Rajko Baltić, državni sekretar za sport Predrag Peruničić, Dušan Dimitrijević, Jovan Pavlović - Bojadžić, Dragan Životić i Besim Ejupović.
majska_nagrada_(5).jpg
Nagrađeni u kategoriji sportskih novinara su Miodrag Miša Stojanović, Ivan Cvetković i Aleksandar Kovandžić, priznanje za najboljeg sportskog stručnjaka pripalo je Miriban Maksimović , Draganu Joviću i Rifatu Zilkiću, dok su najbolji pedagoški radnici Dragan Koković, Goran Kasum i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović.
"Majska nagrada" u kategoriji republičkih granskih sportskih saveza dodeljena je Tekvondo asocijaciji Srbije i Paraolimpijskom komitetu Srbije, a nagrađeni su i sportski savezi Kosova i Metohije, Opštine Petrovac na Mlavi i Topola, kao i Savez za sport i medicinu sporta Vojvodine.

Pol-pozicija za Rozberga

Niko Rozberg startovaće sa prve pozicije na trci za Veliku nagradu Monaka, koja se vozi u nedelju od 14 časova. Luis Hamilton, takođe iz Mercedesa, krenuće trku sa druge startne pozicije, dok će treći krenuti Sebastijan Fetel.
Vozač Mercedesa Niko Rozberg startovaće sa pol pozicije na trci za Veliku nagradu Monaka possto je ostvario najbrže vreme na današnjim kvalifikacijama.
Rozberg.jpg
Rozberg je najbrži krug prevezao za minut i 13,876 sekundi, dok će iza njega biti njegov klupski kolega Luis Hamilton.
Trostruki uzastopni šampion Formule jedan, vozač Red Bula, Sebastijan Fetel startovaće sa treće pozicije, dok je četvrti Fetelov klupski kolega Mark Veber.
Vozač Lotusa Kimi Raikonen startovaće sa petog mesta, dok će Fincu društvo u trećem startnom redu činiti Fernando Alonso iz Ferarija.
Prvu desetoricu kompletirali su Serhio Peres iz Meklarena, Adrijan Sutil iz Fors Indije, Dženson Baton iz Meklarena, kao i Žan Erik Vernj iz Toro Roso tima.
Brazilac Filipe Masa iz Ferarija startovaće sa poslednjeg mesta, jer je na trećem slobodnom treningu značajno oštetio bolid, pa tako nije bio u mogućnosti da učestvuje u kvalifikacijama.
Trka za Veliku nagradu Monaka vozi se u nedelju od 14.00.

Lampard: Lakše je sa Terijem

Frenk Lampard, koji je nedavno produžio ugovor sa elsijem, izjavio da bi voleo da Džon Teri ostane u ekipi i naredne sezone. Lampard negirao glasine da stariji igrači utiču na dovođenja i otpuštanja trenera.
Fudbaler Čelsija Frenk Lampard rekao je danas da bi voleo da dugogodišnji kapiten Džon Teri ostane u tom londonskom klubu.
Teri-Lampard.jpg
"Znam da Džon želi da ostane u Čelsiju, rekao mi je to. Kao i ja, on voli ovaj klub. Zašto bi išao negde drugde. On je kapiten Čelsija i sjajno radi svoj posao. Ja ne bih imao dilemu da sam na mestu ljudi koji vode klub", rekao je Lampard engleskim medijima.
Teri ima ugovor sa Čelsijem do kraja sledeće sezone, a prethodnih meseci imao je problema sa fizičkom spremom.
Lampard je negirao i da stariji igrači u Čelsiju imaju uticaj na izbor menadžera.
"Jedna od stvari koja nam je pomogla svih ovih godina je to što ekipa ima jaku kičmu. Imamo prave lidere u ekipi. Jednostavno, takvi igrači su vam potrebni. Nikada nisam čuo da postoje fudbaleri koji mogu da traže od gazde kluba da otpusti menadžera. Da to pokušaju, verovatno bi sami dobili otkaz", objasnio je Lampard.
On je nedavno potpisao novi ugovor sa londonskim "plavcima" i ostaće na Stamford Bridžu do leta sledeće godine.
Čelsi je nedavno osvojio Ligu Evrope, pošto je u finalu savladao portugalsku Benfiku sa 2:1.

Pretnje igračima Lacija

Fudbaleri Lacija dobili telefonske pretnje uoči sutrašnjeg finala Kupa Italije, saopštio je portparol kluba Stefano de Martino. Ceo slučaj prijavljen je italijanskoj policiji.
Pojedini fudbaleri Lacija saopštili su danas da su dobili telefonske pretnje uoči finalne utakmice Kupa Italije protiv gradskog rivala Rome.
Lacio-navijaci.jpg
Portparol Lacija Stefano de Martino rekao je da su igrači ceo slučaj prijavili policiji, ali da klub nema informacije da li su nadležni organi otkrili ko je pretio fudbalerima.
De Martino nije želeo da otkrije imena igrača.
Prethodni duel Rome i Lacija u prvenstvu obeležili su neredi navijača, kao i njihovi sukobi sa policijom.
Finalni meč Kupa Italije igra se sutra od 18 sati na Olimpijskom stadionu u Rimu.
Pobednik ovog meča obezbediće plasman u kvalifikacije za Ligu Evrope sledeće sezone.
Prvi put u istoriji italijanskog fudbala rimski večiti rivali odlučuju o trofeju nacionalnog kupa.

Ružić: Nisam bio nekulturan

Branko Ružić demantovao da se na večitom derbiju ponašao nepristojno i nekulturno prema rukovodećim ljudima crveno-belih.
Potpredsednik fudbalskog kluba Partizan Branko Ružić demantovao je danas tvrdnje potpredsednika Crvene zvezde Slaviše Kokeze da se nakon pobedonosnog pogotka crno-belih u minulom večitom derbiju ponašao nepristojno i nekulturno prema rukovodećim ljudima crveno-belih.
Ruzic1.jpg
Ružić: Nisam bio nekulturan prema čelnicima Zvezde
"Insinuacije su i besmislice da sam se na nekulturan način ophodio bilo kada i prema bilo kome, a naročito ne prema predstavnicima večitog rivala, što i oni sami znaju", rekao je Ružić.
Ružić je "apelovao na sve koji žele da vrate odnose dva nacionalna prestižna sportska brenda u mulj i blato, da to ne čine zbog Srbije i armije poklonika fudbala".
"Derbi je završen pre tačno nedelju dana. Lako je prepoznati motive diskreditacije i nakon tako dugog roka. Sport je sfera koja spaja i na taj način je sagledavam", poručio je Ružić.
Kokeza je dan posle derbija izdao saopštenje u kojem je optužio Ružića za nepristojno i nekulturno ponašanje, a danas je u jednom dnevnom listu ponovio te optužbe.
Partizan je u 144. večitom derbiju pobedio 1:0 golom Miloša Jojića u 90. minutu, posle čega je osvojio šestu uzastopnu titulu, ukupno 25. i izjednačio se sa Zvezdom po broju trofeja.

Ana i Viktor "probijaju led"

Nastup srpskih tenisera na Rolan Garosu započinje Ana Ivanović na protiv Hrvatice Petre Martić. Troicki u prvom kolu čeka Džejmsa Blejka.
Organizatori Rolan Garosa saopštili su danas da će prvog dan od srpskih tenisera na teren izaći samo Ana Ivanović i Viktor Troicki.
Ana2.jpg
Ana će u 11 sati otvoriti program na glavnom terenu "Filip Šatrije"
Ivanovićeva će u 11 sati otvoriti program na glavnom terenu "Filip Šatrije" protiv Hrvatice Petre Martić.
Nakon toga slede dueli Serena Vilijams (SAD) - Ana Tatišvili (Gruzija), Rodžer Federer (Švajcarska) - Pablo Kareno Busto (Španija) i Mikael Lodra (Francuska) - Stiv Darsis (Belgija).
Troicki se u prvom kolu sastaje sa Amerikancem Džejmsom Blejkom, a njihov duel je poslednji na terenu broj dva i trebalo da počne posle 19 sati.
Troicki-Minhen2.jpg
Troicki u prvom kolu sa Džejmsom Blejkom
Ostali srpski predstavnici na otvorenom šampionatu Francuske Novak Đoković, Janko Tipsarević, Jelena Janković, Bojana Jovanovski i Vesna Dolonc prve mečeve u Parizu trebalo bi da odigraju u ponedeljak ili utorak.

Radovanović: Nećemo odustati!

Ivan Radovanović kaže da reprezentativci Srbije neće odustajati sve dok postoji teoretska šansa za plasman na Mondijal.
Fudbalski reprezentativac Srbije Ivan Radovanović rekao je da će "Orlovi" pokušati da ostvare što bolji rezultat protiv Belgije i istakao da neće odustati od plasmana na Svetsko prvenstvo sve dok postoji šansa za to.
Radovanovic.jpg
"Nećemo odustati dokle god postoji teoretska šansa da se plasiramo na Svetsko prvenstvo. Mi smo svi profesionalci, plaćeni smo za ovo i na nama je da se što bolje pripremimo za sledeću utakmicu i da pokušamo da ostvarimo što bolji rezultat u Belgiji. Biće teško, ali moramo do kraja da ispoštujemo naš posao", rekao je Radovanović.
Srbija posle šest odigranih kola zauzima treće mesto u Grupi A kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Brazilu, sa sedam bodova, devet manje od vodećih Belgije i Hrvatske.
Radovanović je objasnio da mu ne smetaju kritike koje je dobio posle poraza od Hrvatske u martu u Zagrebu.
"Kritike su sastavni deo ovog sporta. Mi smo mladi igrači, da mi je neko pre godinu dana rekao da ću igrati utakmicu protiv Hrvatske, ne bih mu verovao. Oni su u tom duelu pobedili samo zahvaljujući većem iskustvu koji imaju od nas", rekao je Radovanović.
Fudbaler italijanske Atalante istakao je da je zadovoljan sezonom, iako je većinu prvog dela propustio zbog povrede.
"Sezonom sam zadovoljan, pored tromesečnog odusustva posle operacije prepona. Polako sam se vraćao i kada budem prošao pripreme za sledeću sezonu siguran sam da će sve to biti mnogo bolje", rekao je Radovanović.
Srbija će gostovati Belgiji 7. juna u Briselu.

Velika nagrada Monaka: Najglamurozniji sportski događaj na svetu

Ukoliko želite da vidite kako se najbrži automobili na svetu trkaju u tunelu, međusobno prestižu vozeći sporije od 50 kilometara na čas (kroz Feirmont ukosnicu), ili kako to izgleda kada talasi utiču na konačni ishod (1950), a i sami automobili ponekad završavaju u moru*, ukoliko čeznete da prisustvujete trci koju završavaju samo 3 automobila (1996), ili da gledate kako pobednik na cilju ne dobija kariranu zastavu zato što u tom momentu niko, pa ni sam pobednik ne zna ko je u stvari pobedio (1982)**, sve to možete da doživite samo na jednom mestu na svetu.
Velika nagrada Monaka vozi se na skoro neizmenjenoj stazi ulicama sićušne Kneževine još od 1929. godine i čovek ne može a da se ne zapita kako je toliko luda ideja ikada bila prihvaćena, a onda i sve ove godine opstala? Jer, da kojim slučajem nema te slavne istorije, i da princ Albert ove godine dođe na ideju da se na uskim ulicama na obali Mediterana organizuje trkanje automobila koji imaju po više od 750 konjskih snaga, ozbiljan svet bi se verovatno zabrinuo za mentalno zdravlje sirotog princa. A ipak, ne samo da u tom suludom trkanju uživamo već duže od 80 godine, već je Monte Karlo najčuvenija ulična trka na svetu i ponos Formule 1.
Monako-1.jpg
Puno stranica teksta bi bilo neophodno da se na pravi način dočara značaj Velike nagrade Monaka, ali za one koji pomnije prate Formulu 1 to možda može da se sumira i u samo jednoj rečenici. To je jedina staza na svetu koja ništa ne plaća Berniju i ekipi za svoje mesto u kalendaru Formule 1. Da, i to je moguće, jer malo šta u modernom svetu izgleda toliko atraktivno, toliko seksi kao TV slika šarenih trkačkih automobila koji jurcaju obalom plavog Mediterana, pored solitera, kazina, hotela i najluksuznijih jahti koje ljudska mašta može da zamisli. To jednostavno nema cenu.
Poziciju Monte Karla ne može da uzdrma čak ni to što je sigurnost na stazi ispod svih standarda moderne Formule 1, pa bez obzira što ovde viđamo sudare i povrede bez presedana u eri značajno povećane sigurnosti koja traje poslednjih 20 godina, niko, uključujući i same vozače, nije voljan da to pitanje postavi na dnevni red. Na taj način, Velika nagrada Monaka opstaje kao relikt prošlosti, vremena kada je plata koju su najbolji piloti sveta zarađivali delovala kao smešna nadoknada za rizike kojima se izlažu.
Možda podatak o tome da je Monte Karlo najsporija staza u kalendaru, sa prosečnom brzinom po krugu tek nešto većom od 150 kilometara na čas na papiru ne deluje naročito spektakularno, ali zamislite kako bi izgledao automobil koji bi krug koji bi recimo išao preko Terazija, Trga Nikole Pašića, Dečanskom, Francuskom, Dušanovom, Dunavskom, Pariskom, Vasinom i Kolarčevom nazad do Terazija vozioprosečnom brzinom od 150 na sat, a na pravcu dostizao skoro 290 na sat?! Ja mogu da zamislim samo jednu reč - strašno.
Monako-2.jpg
Ove sezone, u Monako stižemo u senci vrele debate o tome da li je uticaj guma postao prevelik na ishod trka. Kukanje Red Bula i Mercedesa su u vreme prethodnog trkačkog vikenda u Barseloni, iz za mene potpuno nepoznatih razloga, svojski počeli da podržavaju i veoma uticajni britanski mediji, tako da je Pireli bio primoran da najavi da će već od naredne trke u Kanadi vratiti prošlogodišnje, znatno tvrđe gume. Moram da priznam da uopšte ne mogu da razumem zbog čega se digla tolika prašina oko guma koje su toliko dobrog donele Formuli 1 u poslednje tri godine. Kao da su svi kritičari iznenada zaboravili situaciju koju smo imali pre samo nekoliko godina i trke u kojima je broj preticanja mogao da se nabroji uz pomoć prstiju samo jedne ruke.
Ono što je posebno neverovatno je da je kritika iznenada dobila zamah posle trke u kojoj smo videli pobednika koji je startovao izvan prva dva reda, po prvi put od kako se Formula 1 vozi u Barseloni. I koji je trku dobio tako što je gume menjao isto onoliko puta kao i glavni kritičar, Fetel, kada je pobedio na istoj stazi pre dve godine. To što se određeni timovi prilikom dizajna svojih automobila nisu prilagodili tehničkim uslovima za 2013. godinu (čitaj mekšim gumama) je zaista samo njihov problem.
Srećom, FIA se već oglasila i odbacila mogućnost značajne promene guma, budući da je za tako nešto potrebna jednoglasna saglasnost timova, a nje svakako neće biti. Ono što će se dozvoliti su samo promene iz sigurnosnih razloga, koje se pre svega odnose na sprečavanje pojave delaminacije, koju smo mogli da vidimo na nekoliko prethodnih trka i treninga kada je dolazilo do mehaničkog oštećenja gume.
Monako-3.jpg
Ipak, u Monaku problema ne bi trebalo da bude, budući da nema brzih krivina pa samim tim ni preteranog opterećenja guma. To je pre svega dobra vest za navijače Mercedesa, budući da su Srebrne strele ove sezone kraljevi kvalifikacija i iza sebe imaju već 3 uzastopne pol pozicije. Prvi red u subotu je zbog toga praktično zagarantovan, osim ukoliko kvalifikacije ne budu vožene po kiši, a vremenska prognoza daje male šanse za tako nešto. Vozači nemačkog tima su puni samopouzdanja, pa je tako Hamilton u petak izjavio da ga niko neće preteći ukoliko startuje sa prve pozicije. Ipak, o tome će se umnogome pitati i Niko Rozberg koji je u četvrtak bio brži od timskog kolege i ima priliku da postane prvi sin koji je trijumfom u Monte Karlu ponovio uspeh oca***.
Ukoliko Mercedes ipak i u Monaku bude patio zbog preteranog pregrevanja zadnjih guma, favorit za pobedu će biti Alonso, čiji Ferari je delovao veoma brzo na prvim slobodnim treninzima. Italijanska ekipa je poslednju pobedu u Kneževini zabeležila još 2001. godine, a ako se isključe tri Šumijeva trijumfa, prethodni pobednik u skarletnom automobilu bio je još Žil Vilnev, davne 1981. godine. Alonsu se pruža prilika da postane prvi vozač u istoriji koji je u Monte Karlu trijumfovao sa tri različita tima, pošto već ima dve pobede, sa Renoom i Meklarenom.
Monako-4.jpg
Uz Ferari, iz prikrajka, kao što smo to već i navikli ove sezone, svoju šansu čeka Lotus. Crno-zlatni se nadaju da će u nedelju trku završiti sa samo jednom promenom guma, što bi im donelo uštedu od oko 25 sekundi u odnosu na konkurente, jer toliko traje odlazak na servis. Uspeh ove taktike puno zavisi od kvalifikacija, pa je i Kimi izjavio da mu je za pobedu potrebno da startuje sa pozicije unutar prva dva reda. Statistika inače kaže da je pobednik startovao van prva dva reda samo tri puta u poslednjih 30 godina.
Red Bul je trijumfovao na tri poslednje trke u Kneževini, i takođe ima pravo da se nada uspehu, a biće interesantno videti da li Veber može da se odupre Fetelu na stazi na kojoj je pobeđivao dva puta u prethodne tri godine. Za njega će posebno biti važne kvalifikacije, jer je jedini uz Maksa Čiltona koji je ove sezone izgubio sve subote od klupskog kolege.
Na ishod trke će značajno uticati i očekivano prvo pojavljivanje Bernda Mejlandera na stazi u 2013. godini, a verovatnoća za tako nešto je po statistici čak 80%. Na uličnoj trci, sa malo prilika za preticanje, momenat u kojem se sigurnosno vozilo nađe na stazi može da bude ključan, kao što je pokazala Krešgejt afera u Singapuru pre par godina.
Džeki Stjuart je pobedu u Kneževini uporedio sa otključavanjem vrata: „Prvo moraš da imaš ključ, zatim da znaš gde da ga staviš, i način na koji se vrata otljučavaju". Ključ ovog vikenda imaju bar šestorica, a da li znaju šta će sa njim saznaćemo u nedelju popodne.
Monako-5.jpg
*Štaviše, tako nešto se dogodilo dva puta, 1955. godine slavnom Askariju, i 1965. godine Polu Hokinsu, ali od kako su (tek) 1972. postavljene barijere, srećom više nije moguće
**Nakon što su u poslednja četiri kruga četiri različita vozača odustala u momentu kada su vodili (Prost, Pironi, De Ćezaris i Dejli), a Patreze saznao da je pobedio tek kada je izašao iz automobila, ostala je zabeležena rečenica Džejmsa Hanta, koji je te godine komentarisao trku za BBC zajedno sa legendarnim Marejom Vokerom: „Imamo potpuno besmislenu situaciju - stojimo na liniji cilja i očekujemo pobednika, ali se čini kao da nikako ne možemo da ga dobijemo"
***Keke Rozberg je trijumfovao pre tačno 30 godina, a sinovi Grejema Hila i Žila Vilneva, Grejem i Žak, za razliku od svojih roditelja nikad nisu pobeđivali u Monaku

Translate

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Max Sport News - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger