Headlines News :

Trka kroz Srbiju: Stević i dalje na čelu

Written By maxtv on субота, 15. јун 2013. | 21:00

Ivan Stević, srpski biciklista, zadržao je prvo mesto u generalnom plasmanu 53. Trke kroz Srbiju. U nedelju se vozi poslednja etapa, od Sremske Mitrovice do Beograda.
Srpski biciklista Ivan Stević, član rumunske ekipe Tušnad, zadržao je lidersku poziciju u generalnom plasmanu 53. Trke kroz Srbiju, pošto je u dnašnjoj petoj etapi od Požarevca do Sremske Mitovice (200,3 kilometara) osvojio treće mesto.
Trka-kroz-Srbiju.jpg
Uoči sutrašnje poslednje etape od Sremske Mitrovice do Beograda Stević ima šest sekundi prednosti ispred Poljaka Pjotra Kirpse (Mark pol) i 12 sekundi ispred Slovaka Patrika Tibora (Dukla).
U današnjoj etapi pobedio je Argentinac Mauro Rikece (Nipo Japan), što mu je drugi etapni trijumf, nakon Bora, dok je drugoplasirani bio Slovak Mihael Kolar (Dukla).
Poslednja, šesta, etapa od Sremske Mitrovice do Beograda za sada nema sigurnu trasu, pošto je kod Beočina Dunav preplavio drum i mora da se potraži alternativni pravac.
Rezultati 5. etape: 1. Mauro Rikece (Argentina, Nipo, Japan) 4:46,26, 2. Mihael Kolar (Slovačka, Dukla), 3. Ivan Stević (Srbija, Tušnard, Rumunija), 4. Teo Rejnhart (Nemačka), 6. Damijan Valčak (Poljska, Mark pol)...12. Jovan Zekavica (Srbija, nacionalna), 22. Gabor Kasa (obojica Srbija nacionalna)...29. Marko Stanković (Srbija, Metalac) - svi u vremenu pobednika itd.
Generalni plasman: 1. Ivan Stević (Srbija, Tušnad, Rumunija) 17:16,42, 2. Pjotr Kirspa (Poljska, Mark pol) + 6 sekundi zaostatka, 3. Patrik Tibor (Slovačka, Dukla) + 12 ... Gabor Kasa (Srbija, nacionalna) + 20 sekundi... 19. Zekavica + 3,28 minuta, 21. Marko Danilović (oboijca Srbija nacionalna)+ 3,40, 24. Esad Hasanović+3,46, 25. Goran Šmelcerović (obojica Radnički)+ 3,48 itd. U karavanu je 106 biciklista.
Trka kroz Srbiju, koja se vozi pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Tomislava Nikolića, završava se sutra ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu.

Kup Konfederacija: "Karioke" otvaraju turnir

Utakmicom između Brazila i Japana na Nacionalnom stadionu u Braziliji, otvara se ovogodišnji Kup Konfederacija. 
Sve je spremno za veliki spektakl i otvaranje ovogodišnjeg Kupa Konfederacija. Ekipe Brazila i Jpana imaće čast da odigraju prvi meč na turniru, koja je predigra za Mundijal, koji se naredne godine održava u zemlji sambe, kafe i fudbala.
Brazilija-otvaranje.jpg
Luis Felipe Skolari predvodi mladu reprezentaciju, predvođenu Nejmarom, jednom od najvećih zvezda modernog fudbala. Među "kariokama" ima nekoliko igrača najboljih evropskih klubova, što ih automatski svrstava među glavne favorite na turniru.
Japan, sa druge strane, ne spada u favorite. Ipak, "samuraji" su prva reprezentacija koja je preko kvalifikacija obezbedila plasman na Mundijal naredne godine, pa sigurno neće biti lak zalogaj za izuzetno motivisane domaćine.
Brazil.jpg
Meč između Brazila i Japana igra se na Nacionalnom stadionu u Braziliji od 21 časa.

Svetska liga: Nova pobeda "zbornaje"

Srpski odbojkaši ponovo poraženi od Rusije, ovoga puta u mnogo neizvesnijem meču, rezultat je bio 3:2. Narednog vikenda odbojkaši Srbije gostuju u Iranu.
Muška odbojkaška reprezentacija Srbije izgubila je danas u Kalinjingradu od domaće selekcije Rusije sa 3:2 (25:23, 24:26, 22:25, 25:18, 15:8), u drugoj utakmici drugog vikenda B grupe Svetske lige.
Rusija-Srbija.jpg
Najefikasniji u ruskom timu bio je Nikolaj Pavlov sa 22 poena, dok su u srpskom timu najbolji bili Aleksandar Atanasijević sa 15 i Nemanja Petrić sa 13 poena.
U prvom meču, koji je odigran u petak Rusi su ubedljivo slavili sa 3:0.
Narednog vikenda odbojkaši Srbije gostuju u Iranu.

Košatrka (žene): Srbija poražena od Velike Britanije

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije porazom je počela takmičenje na Evropskom prvenstvu u Francuskoj, pošto je u prvom kolu Grupe C izgubila od Velike Britanije sa 76:68 (18:13, 23:25, 11:21, 24:9).
Ženska košarkaška reprezentacija Srbije porazom je počela takmičenje na Evropskom prvenstvu u Francuskoj, pošto je u prvom kolu Grupe C izgubila od Velike Britanije sa 76:68 (18:13, 23:25, 11:21, 24:9).
Srbija.jpg
Najefikasnija u srpskom timu bila je Jelena Milovanović sa 19 poena, Ana Dabović postigla je 17, a Ines Ajanović 10.
Britaniju su predvodile Azanija Stjuart i Stefani Gandi sa po 13 poena.
Srbija je tri i po minuta do kraja meča imala prednost, ali je pritisak bio suviše veliki za mlade košarkašice, od kojih čak sedam debituje na šampionatu Evrope.
Izabranice Marine Maljković tokom većeg dela meča igrale su borbeno i pametno, uz sjajnu odbranu, ali im je koncentracija u odlučujućim trenucima popustila, što su iskusne Britanke iskoristile i ubeležile prvu pobedu.
Srpske košarkašice će u drugom kolu igrati sutra od 21.00 igrati protiv domaćina Francuske.

Vaterpolo: Srbija u finalu Svetske lige

Vaterpolo reprezentacija Srbije plasirala se u finale Svetske lige, pošto je danas u Čeljabinsku pobedila Crnu Goru sa 8:6 (2:2, 2:2, 2:1, 2:1). Srbija će u finalu igrati protiv pobednika utakmice između Mađarske i SAD. "Delfini" će, ako osvoje trofej, doći do ukupno sedmog trijumfa u Svetskoj ligi.
Srpski vaterpolisti plasirali su se u finale završnog turnira Svetske lige koji se igra u ruskom Čeljabinsku pobedom nad Crnom Gorom od 8:6.
Srbija.jpg
Tokom celog meča viđenaje velika borba, ali su izabranici Dejana Savića u trećoj i četvrtoj četvrtini prelomili utakmicu i zasluženo je rešili u svoju korist.
U borbi za titulu, selekcija Srbije će se u nedelju boriti sa pobednikom duela između Sjedinjenih Država i Mađarske.
Od starta duela igralo se gol za gol. Strelci su izjednačenom prvom poluvremenu su bili Sekulić, Brguljanin, Marković i Pasković za Crnu Goru, odnosno Nikić, Gocić, Ćuk i Mitrović za Srbiju.
U nastavku, Srbija je zaigrala agresivnije. Filipović je doneo novo vođstvo našem timu, a onda ga je i Udovičić duplirao (6:4). Klikovac je zatim smanjio rezultat na 6:5, ali za više od toga Crnogorci nisu imali snage.
Mandić je iznova povećao prednost Srbije, Brguljanin je vratio svoj tim na gol minusa, ali od tog trenutka Crna Gora je i potpuno stala. Pobedu Srbije samo je potvrdio Udovičić pogotkom u poslednjoj sekundi.

Rukomet (žene): Srbija spremna za novi spektakl

Predsednik Rukometnog saveza Srbije Velimir Marjanović rekao je da je ženski deo tog sporta sve kvalitetniji i rasprostranjeniji i da će predstojeće Svetsko prvenstvo koje će organizovati Srbija biti veoma jako. Ministarka omladine i sporta Srbije Alisa Marić rekla je da Srbija posle dva evropska prvenstva, koje je organizovala za muškarce i žene, spremna da napravi korak dalje.
Predsednik Rukometnog saveza Srbije Velimir Marjanović rekao je da je ženski deo tog sporta sve kvalitetniji i rasprostranjeniji i da će predstojeće Svetsko prvenstvo koje će organizovati Srbija biti veoma jako.
RSS.jpg
"Ženski rukomet je sve kvalitetniji i rasprostranjeniji, a o snazi ovog Svetskog prvenstva govori da najveća rukometna svetska sila Rusija ne učestvuje", rekao je Marjanović posle žreba za Svetsko prvenstvo u Beogradu.
Predsednik takmičarske komisije Međunarodne rukometne federacije Leon Kalin rekao je da je zadovoljan žrebom jer su grupe podjednakog kvaliteta.
"Rukomet je u stalnoj borbi da ostane olimpijski sport. Srbija je poznata po velikom gostoprimstvu, a mi smo imali sreće da je ta država već organizovala dva evropska šampionata. Zadovoljni smo, grupe su dosta uravnotežene i već u prvom delu ćemo imati vrhunske utakmice", rekao je Kalin.
Ministarka omladine i sporta Srbije Alisa Marić rekla je da Srbija posle dva evropska prvenstva, koje je organizovala za muškarce i žene, ide korak dalje.
RSS-2.jpg
"Rukomet rado zaokuplja pažnju sportske javnosti, a mi u 2013. godini idemo korak dalje posle dobro organizovana dva evropska prvenstva. Srbija će sada ponovo biti centar rukometa i ugostiće lepšu stranu ovog sporta. Sve ekipe su više nego dobrodošle", rekla je Marićeva.
Nekadašnja reprezentativka Jugoslavije i najbolja rukometašica sveta svih vremena Svetlana Kitić rekla je da je organizacija Svetskog prvenstva velika odgovornost i čast za Srbiju.
"Ovo je velika odgovornost, ali i čast za državu. Više sam nego ubeđena da ćemo ove godine biti fantastični i na nivou što se tiče organizacije. Nadam se da će se mnoge devojčice posle Svetskog prvenstva odlučiti da treniraju rukomet", rekla je Svetlana Kitić. Svetsko prvenstvo igraće se od 7. do 22. decembra u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Zrenjaninu.

Rukomet (žene): Dobra grupa za Srbiju na Svetskom prvenstvu

Ženska rukometna reprezentacija Srbije igraće na Svetskom prvenstvu u Grupi B sa ekipama Danske, Brazila, Kine, Japana i Alžira. Turnir je na programu od 7. do 22. decembra, a Srbija će u grupnoj fazi igrati u Nišu.
Ženska rukometna reprezentacija Srbije igraće u Grupi B sa ekipama Danske, Brazila, Kine, Japana i Alžira, na Svetskom prvenstvu koje će se od 7. do 22. decembra održati u Srbiji, odlučeno je žrebom u Beogradu.
Srbija.jpg
Utakmice Grupe B igraće se u Nišu, dok su ostali gradovi domaćini - Beograd, Zrenjanin i Novi Sad.
U Grupi A su aktuelni prvak sveta Crna Gora, Holandija, Francuska, Južna Koreja, Kongo i Dominikanska Republika.
U Grupi C su Norveška, Poljska, Angola, španija, Argentina i Paragvaj.
U Grupi D su Mađarska, Nemačka, Rumunija, Češka, Tunis i Australija.
Po pravilima takmičenja, po četiri ekipe iz svake grupe idu u osminu finala. Srbija je bila u trećem šeširu koji je poslednji izvlačen.
Božidar Ćurković, generalni sekretar Rukometnog saveza Srbije i direktor Svetskog prvenstva, je po okončanju žreba saopštio odluku da naša reprezentacija svoje mečeve šampionata igra u Nišu.
Borbenost i zalaganje iznad svega 
U taboru srpske selekcije su zadovoljni žrebom, ali ističu da od njihovih igara i pristupa zavise krajnji dometi.
Srbija-2.jpg
Selektor Srbije Saša Bošković rekao je da je osmina finala na Svetskom prvenstvu najbitnija faza i da će njegova ekipa morati da tempira formu za tu rundu.
"Najvažnija će biti osmina finala i biće nam potrebno malo sreće, ali bez obzira na to moraćemo da budemo pravi. Već sada počinjemo sa analizom protivnika jer jedan kiks može da nas odvede u ponor, a jedna pobeda na vrh. Potrebno je tempirati formu upravo za osminu finala", rekao je Bošković novinarima u Skupštini Beograda.
"Sve grupe su jake i bez obzira što smo mi izabrali Grupu B sve će biti otvoreno. Ako hoćemo medalju onda moramo da dobijemo sve utakmice. Očekujem pun Čair i mi ćemo podršku sigurno vratiti zalaganjem i borbenošću", kazao je Bošković.
Levi bek reprezentacije Srbije Sanja Damnjanović rekla je da je grupa dobra i da neće biti lako.
"Grupa se čini dobro, videli smo da možemo sa Danskom, dok Brazil nije sam krem svetskog rukometa. Ići ćemo korak po korak, neće biti lako, ali je veoma bitno to što će kvalitet i pre svega publika biti na našoj strani", rekla je Damnjanovićeva.
Srpski golman Katarina Tomašević navela je da očekuje "paklenu" atmosferu u Nišu.
"Očekujem paklenu atmosferu u Čairu i da se na krilima publike plasiramo u osminu finala. Mogu da obećam da će odbrana biti veoma jaka na predstojećem Svetskom prvenstvu, kao što je to bila na kontinentalnom šampionatu", rekla je Tomašević.
Jelena Erić je ranije najavila da će posle Svetskog prvenstva završiti reprezentativnu karijeru.
"Želja i motiva imamo na pretek. Bilo bi lepo kada bih sa medaljom završila reprezentativnu karijeru", kazala je Jelena Erić.

Evropsko zlato za Dalmu Benedek Ružičić

Reprezentativka Srbije u kajaku Dalma Benedek Ružičić osvojila je zlatnu medalju u disciplini K-1 1.000m na prvenstvu Evrope u Portugaliji.
Reprezentativka Srbije u kajaku Dalma Benedek Ružičić osvojila je zlatnu medalju u disciplini K-1 1.000m na prvenstvu Evrope u Portugaliji.
Dalma-Benedek.jpg
Benedek Ružičić je stazu prešla u vremenu 3:54,225 minuta, ispred Henrijete Hansen iz Danske (3:57,680) i Mađarice Eriki Medvecki (3:58,305).
Dalma Benedek Ružičić je rođena u Mađarskoj, a nastupajući za naše severne susede osvojila je osam zlatnih medalja na Svetskim prvenstvima i sedam na Evropskim.
Vlasnica je još deset medalja sa velikih takmičenja.
Zlatno odličje koje je osvojila u Montemor o Velju je ujedno i prvo koje je osvojila za Srbiju a do njega je stigla u prvoj godini u kojoj nastupa pod našom zastavom.
Srpski kajakaši učestvuju u još četiri finala, a danas će do medalje pokušati da stignu Dejan Pajić i Duško Stanojević u disciplini K-2 na 1000 metara.

NBA: Najbolji igrači finalnih serija (prvi deo)

Čitava sezona NBA lige na kraju se svede na četiri do sedam finalnih utakmica u kojoj se sastaju dva najbolja tima. Ove godine bitku vode Majami i San Antonio. Osim borbe za šamoionsku titulu finalna serija uvek ima svog heroja, igrača koji je pruži nezaboravnu partiju kada je bilo najpotrebnije. Ovo su priče o košarkašima koji su osim titule proglašavani i za najbolje igrače finalnih serija.
Džeri Vest je jedini košarkaš koji je proglašen za MVP-ja finalne serije a da je igrao za ekipu koja je izgubila. Vestu je to pošlo za rukom u finalu plej-ofa 1969. godine kada je u dresu Lejkersa, na prve dve finalne utakmice protiv Seltiksa dao ukupno 94 poena. Iako se u petoj utakmici povredio, Vest je uspeo da odvede Lejkerse i do majstorice, gde je u tom sedmom meču imao trpl-dabl učinak od neverovatnih 42 poena 13 skokova i 12 asistencija, ali i pored toga Seltiksi su dobili utakmicu i osvojili šampionsku titulu.
1-Dzeri-Vest.jpg
Legenda Lejkersa Vilt Čembrlen je u finalnoj seriji 1972. godine proglašen punim pravom za najboljeg igrača. Na pet utakmica protiv Njujorka Čembrlen je u proseku imao 19,4 poena i čak 23,2 skoka po meču. Lejkersi su u finalnoj seriji pregazili Nikse sa 4:1 u pobedama.
2-Vilt-Cembrlen.jpg
Vilis Rid je predvodio Njujork Nikse do dve šampionske titule, 1970. i 1973. godine i oba puta proglašavan je za najboljeg igrača finalne serije. U prvom finalu Niksi su savladali Lejkerse sa 4:3 u pobedama. Rid se pokidao butni mišić na startu finalne serije ali se na parket vratio u sedmom meču kada je sa 23 poena i 10,5 poena bio najbolji na parketu. Tri godine kasnije finale protiv Lejkersa nije bilo toliko dramatično. Niksi su trijumfovali sa 4:1 u seriji, a Rid je na pet mečeva u proseku imao 16,4 poena i 9,2 skoka po utakmici.
3-Vilis-Rid.jpg
Džon Havliček je sa Bostonom osvojio osam titula. U sedmnom NBA finalu u kojem su Seltiksi savladali Milvoki Bakse sa 4:3 u pobedama. U četiri trijumfa Bostona Havliček je postigao 26, 28, 28 i 16 poena i zasluženo proglašen za MVP-ja.
4-Dzon-Havlicek.jpg
Titula Golden Stejta Voriorsa osvojena 1975. godine bila je veliko iznenađenje. U finalnoj seriji Voriorsi su nadigrali Vašington Buletse i počistili ih sa 4:0. Rik Beri je predvodio Voriorse sa 29,5 poena i 3,5 ukradene lopte po meču. Vašingtonu nisu pomogle ni velike zvezde koje je imao u timu poput Vesa Unselda i Elvina Hejsa.
5-Rik-Beri.jpg
Peta utakmica finalne serije 1976. godine između Boston Seltiksa i Finiks Sansa smatra se jednom od najboljih utakmica u istoriji finala jer je rešena nakon tri produžetka. Na toj utakmici posebno se istakao Džodžo Vajt koji je za 60 minuta provedenih na parketu postigao 33 poena uz devet asistencija. U čitavoj finalnoj seriji koju je Boston dobio sa 4:2 Vajt je beležio 21,7 poena po utakmici.
6-Dzodzo-Vajt.jpg
Titula Portlanda 1977. godine možda je i najveće iznenađenje u istoriji NBA lige. Malo ko je obraćao na ovaj tim dok nisu došli do finala.Čak i u finalnoj seriji protiv moćne Filadelfije niko nije smeo da se kladi na Blejzerse. Ipak, pod vođstvom sjajnog Bila Voltona Portland je trijumfovao sa 4:2 u seriji i došao do šampionske titule. Volton je proglašen za najboljeg igrača finala sa 18,5 poena, 19 skokoava, 5,1 asistencijom i 3,6 blokade po utakmici.
7-Bil-Volton.jpg
Ako se gleda smo statistika Ves Anseld nikad ne bi bio proglašen za MVP igrača finalne serije 1978. godine. Ipak, ovaj igrač Vašingtona je pre svega zbog maestralne igre u odbrani, sa potezima koji ne ulaze u statistiku zalužio nagradu za najboljeg igrača finala. Anseld je u finalnoj seriji koja je odlučena nakon sedme utakmice u proseku postizao devet poena i imao je 11,7 uhvaćenih lopti po meču. Tim iz američke prestonice je u finalnoj seriji trijumfovao sa 4:3 u seriji.
8-Ves-Anseld.jpg
I  godinu dana kasnije isti protivnici sastali su se u finalu plej-ofa, ali tada je ishod bio drukčiji. Sijetl je savladao Vašington sa 4:1 u seriji i postao šampion NBA lige. MVP finalne serije 1979. godine bio je Denis Džonson koji je najzaslužniji za osvetu Supersoniksa. Zanimljivo je da je Vašington jedinu pobedu u seriji ostvario u prvom meču dok je Sijetl dobio naredna četiri duela.
9-Denis-Dzonson.jpg
Boston je 1981. godine u finalnoj seriji savladao Hjuston Rokitse sa 4:2 u seriji. Iako su u timu Seltiksa tada igrali Leri Bird, Robert Periš i Kevin Mekhejl, titula MVP-ja pripala je Sedriku Maksvelu koji je u šest finalnih utakmica imao učinak od 17,7 koševa i 9,5 skokova po meču.
10-Sedrik-Maksvel.jpg
U finalu 1983. godine Filadelfija je „počistila" Lejkerse sa 4:0. Najzaslužniji za „čišćenje" tima iz Los Anđelesa bio je Mozes Meloun koji je u proseku postizao 25,8 poena i imao 4,3 blokade po utakmici.
Mozes-Meloun.jpg
 Karim Abdul Džabar jedini je igrač koji je proglašen za MVP igrača dok je igrao za dva različita tima. Džabar je proglašen za najboljeg igrača 1971. godine kada je u u dresu Mivoki Baksa briljirao u finalnoj seriji protiv Baltimor Buletsa. Džabar je tada postizao 27 poena i imao 18,7 skokova po meču. Drugi put Džabar je postao MVP 14 godina kasnije u dresu Lejkersa kada je 1985. godine vodio tim iz Los Anđelesa do trijumfa nad Bostonom. U toj finalnoj seriji Džabar je imao učinak od 25,7 poena i deset skokova po utakmici.
11-Dzabar.jpg
Leri Bird je jedan od igrača koji je dva puta proglašavan za najboljeg košarkaša finalne serije. Prvi put Bird je bio najbolji 1984. godine u finalnoj seriji protiv Lejkersa koju su Seltiksi dobili sa 4:3. Bird je u toj finalnoj seriji imao učinak od 27,4 poena i 14 skokova. Dve godine kasnije Boston je u finalu bio bolji od Hjustona sa 4:2 u seriji. Bird je u šest utakmica postizao u proseku 24 poena, 9,7 skokova i 9,5 asistencija po utakmici.
Leri-Bird.jpg
Medžik Džonson je za najboljeg igrača finala proglašavan čak tri puta. Prvi put Džonson je bio MVP u svojoj ruki sezoni 1980. godine kada su Lejkersi u finalu savladali Filadelfiju sa 4:2. Medžik se posebno istakao u šestoj utakmici kada je nako povrede Džabara preuzeo ulogu lidera i postigao 42 poena uz 15 skokova i šest asistencija. Lejkersi su bili bolji od Filadelfije i dve godine kasnije i ponovo je najbolji na parketu bio Medžik. Isti igrač je u finalnoj seriji 1987. godine protiv Bostona, koji su Lejkersi dobili sa 4:2, u proseku davao 26,3 poena, 13 asistencija, 8,3 skoka i 2,3 ukradene lopte po meču.
13-Medzik-Dzonson.jpg
Jedna od najboljih finalnih serija svih vremena odigrana je 1988. godine između Lejkersa i Detroita. Tim iz Los Anđelesa trijumfovao je u sedam mečeva od kojih se ne zna koji je bio bolji.  Da je Detroit pobedio slava bi pripala Ajzei Tomasu, ali Lejkersi su postali šampioni a Džejms Vorti heroj trijumfa. Vorti se posebno istakao u šestoj utakmici u kojoj je postigao 28 poen i devet skokova. U odlučujućoj sedmoj utakmici Vorti je ostvario nezaboravni tripl-dabl  sa 36 poena, 16 skokova i deset asistencija.
14-Dzejms-Vorti.jpg
Nastaviće se...

Najplaćeniji sportista Čada živi u Srbiji! (VIDEO)

Na I-Es-Pi-En listi najplaćenijih sportista Afrike svoje mesto našao je i Misdongard Betolingar, fudbaler Mladosti iz Lučani. Međutim, iznenađuje činjenica da reprezentativac Čada zapravo zarađuje nešto više od 21 hiljade dolara godišnje.
Na I-Es-Pi-En listi najplaćenijih sportista Afrike ističe se Kamerunac Samjuel Eto, koji zarađuje više od 13 miliona dolara godišnje. Najbogatiji Liberijac je zvezda američkog fudbala Tamba Hali sa neverovatnih 16 miliona dolara a najplaćeniji sportista Čada živi u Lučanima, gde igra za tamošnju Mladost.
Da bi se Betolingar Misdongard, upisao na tu prestižnu listu bilo je potrebno nešto više od dvadeset hiljada evra godišnje, koliko je zarađivao pre nekoliko godina. Međutim svetska kriza uticala je i da se honorar koji dobija prilično okrnji.
Na I-Es-Pi-En listi Mis, kako Betolingara zovu u Lučanima, izdvaja se po tome što je ubedljivo najmanje plaćen ali i po tome što verovatno jedini na toj listi govori srpski jezik. Kako nam je rekao neposredno pred poslednju utakmicu kola Prve srpske lige, to i nije tako teško.
"Živim ovde već šest godina i morao sam da se adaptiram," kaže Betolingar.
Prethodne sezone igrao je u Gornjem Milanovcu a samo slučajnost ga je dovela u okolinu Čačka. Odnosno, kako su nam objasnili u Lučanima, arbitraža s Metalcem.
"Nama je tada falio igrač, a kad se pojavio bio je atrakcija, deca su ga jurila da se slikaju, ne samo manji nego i stariji," kaže Vladimir Đorđević, predsednik fudbalskog kluba Mladost iz Lučana.
Baš kao što je on u Lučanima bio atrakcija, tako je i njemu Srbija bila nešto novo, neuporedivo sa Čadom. Njegova Ndžamena Betolingara više podseća na Beograd gde je živeo dok se borio za mesto u Crvenoj Zvezdi, nego na male Lučane.

"Mislim da ništa nije slično jer su to potpuno različite zemlje, Evropa i Afrika, velike su razlike, međutim ovih dana su možda slične vremenske prilike. Dosta kiše svakog dana i sunčani dani, tako je sad u Čadu," ocenjuje Betolingar.
U Srbiji je prvi put video i sneg zbog čega mu je bilo teško da se adaptira na terenu, a u početku problem mu je bio i da izađe napolje. Pre dolaska u Srbiju mislio je da ide i na nepoznat teren, međutim, ispostavilo se da to baš i nije tako.

"U Čadu ne znaju šta je to Srbija, koja je to zemlja. U školi smo učili o Jugoslaviji, a ne o Srbiji, pa ja tako kad sam došao prvi put nisam znao o kakvoj zemlji se radi", rekao je Misdongard.

Posle šest godina u Srbiji porodici Betolingar je lakše, jedini problem je to što svake godine ponovo apliciraju za vizu. Problem ima čak i ćerka koja je rođena u beogradskom porodilištu. Više ih ne čude ni reakcije meštana, objašnjava Betolingarova supruga, koja se sa decom doselila u Požegu nadomak Lučana.

"U Srbiji su ljudi otvoreni. Ima ljudi koji vole crnce, bar većina, mada sam u početku bila šokirana jer ovde neki ljudi nikada nisu videli crnce. Kada nas vide govorili bi 'pogledaj, pogledaj crnac, vidi je' i u početku nisam smela da izlazim i ostajala sam kod kuće. Sad sam se navikla, razumem da je to tako i na nas su se navikli", kaže Bertile Betolingar.

Mis svakodnevno u Lučane stiže iz Požege. Njegov klupski drugar Igor Filipović kaže da se i u tom gradiću već odomaćio.

"On je ipak dugo u Srbiji, priča srpski, čita i piše, nema probleme, jedino što je drugačije jeste to što je crn. Sem toga ne razlikuje se od nas, i običaje je naše prihvatio", dodaje Filipović.

To znači da posećuje slave, a kako nam je objasnio uživa i u srpskoj muzici. Tradicionalni srpski ples je lako naučio, kaže bilo je dovoljno da malo gleda i nešto ponovi. Tako će u rodnu Ndžamenu možda odneti i srpsko kolo. A da li će se u prestonicu svoje zemlje vratiti kao najbogatiji sportista Čada tj. da li će se i sledeće godine naći na listi I-Es-Pi-En-a Mis ne zna, niti se time opterećuje. Voleo bi samo, kao i njegove srpske kolege, da se oproba u nekoj od jačih evropskih liga.

"Meni je bila čast da igram van Čada. Dopada mi se što sam imao mogućnost da odem daleko, više nego da sam ostao u zemlji jer je to bolje za moju karijeru i to je moj motiv.

Taj motiv pomogao je timu iz Lučana da ostane čvrsto na travi drugog po rangu fudbalskog takmičenja u Srbiji. Na kraju sezone, Mladost iz Lučana ponosno čuva sredinu tabele.

Kup Konfederacija: Neka igre počnu!

Najbolje svetske reprezentacije u Brazilu se bore za Kup Konfederacija. Španija i Italija brane čast Evrope, a najveći konkurenti biće im Urugvaj i reprezentacija domaćina. "Karioke" protiv Japana otvaraju turnir, meč počinje u 21 čas.
Brazil će u naredne dve sedmice biti centar svetskog fudbala. Osam ekipa, podeljene u dve grupe, boriće se na prestižnom takmičenju za Kup Konfederacija. Očekuje nas 16 zanimljivih utakmica, a pobednik će biti poznat 30. juna, kada će se odigrati finalni meč.
Nejmar.jpg
Kup Konfederacija trebalo bi da nam da odgovor na nekoliko pitanja. Prvo, koja od najboljih svetskih reprezentacija se trenutno nalazi u najboljoj formi. Drugo, da li će Brazil, predvođen Nejmarom, uspeti da prekine dominaciju Španije u međunarodnom fudbalu. Treće, možda i najvažnije, da su "karioke" sposobne da organizuju jedan ovako veliki turnir, koji je generalna proba pred Mundijal koji nas očekuje 2014. godine.
Italija.jpg
Brazil je domaćin turnira i, uz Španiju, najveći favorit za osvajanje titule. Skolari predvodi novu, mladu generaciju predvođenu Nejmarom, najvećim talentom u današnjem fudbalu. Ipak, "karioke" neće imati nimalo lak posao, pošto će im u grupi A najveži konkurent biti Italija, vicešampion Evrope.
Urugvaj.jpg
Ostale dve reprezentacije u toj grupi ne bi trebalo a naprave veće probleme favoritima. Japan i Meksiko, ipak, važe za nepredvidive ekipe, koje imaju kvalitet da odigraju dobro i protiv najjačih reprezentacija na svetu, pa će biti zanimljivo videti kako će "karioke" i "azuri" podneti breme favorita.
Spanija.jpg
Slična situacija se očekuje i u grupi B. Španija, zvanični evropski i svetski prvak, važi za favorita broj jedan. Urugvaj, šampion Južne Amerike, sigurno će biti ravnopravan rival "furiji", dok svoju šansu iz prikrajka traže Nigerija i reprezentacija Tahitija, jedini pravi ausajder a turniru.
Japan.jpg
Kup Konfederacija otvara se u petak, utakmicom između Brazila i Japana na Nacionalnom stadionu u Braziliji, a pobednik će biti poznat u nedelju, 30. juna, posle finalnog meča na renoviranoj Marakani.
Brazilija.jpg

Translate

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Max Sport News - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger