Headlines News :

Eurobasket: Pobede livtanije i Hrvatske posle produžetaka

Written By maxtv on недеља, 8. септембар 2013. | 23:13

Litvanija je pobedila Crnu Goru sa 77:70, ali tek nakon dodatnih pet minuta igre. Na identičan način je i Hrvatska savladala domaćina Sloveniju (76:74), i tako joj nanela prvi poraz na kontinentalnom šampionatu. Izreal je stigao do pobede nad Belgijom rezultatom 87:69. Konačno je slavila i Turska, koja je na pleća bacila Švedsku (87:74).

Košarkaška reprezentacija pobedila je, posle produžetka, Crnu Goru sa 77:70 u četvrtom kolu Grupe B Evropskog prvenstva u Sloveniji.

Litvance je do trijumfa predvodio Kšištof Lavrinovič sa 24 poena, dok je u Crnoj Gori najefikasniji bio Tajris Rajs sa 19 poena.

Hrvatska je u Grupi C posle produžetka pobedila domaćina Sloveniju sa 76:74. Najbolji u dresu hrvatskog tima bio je Bojan Bogdanović, koji je imao 24 poena.

Turska je protiv Švedske došla do prve pobede na takmičenju, pošto je u četvrtom kolu Grupe D slavila sa 87:74.

Najefikasniji u turskoj ekipi bio je Ender Arslan sa 22 poena, dok je Ersan Iljasova postigao jedan manje. Najbolji u Š87vedskoj bio Džefri Tejlor sa 18 poena.

Do prve pobede stigla je i selekcija Izraela, koja je u Grupi A savladala Belgiju sa 87:69. Izraelce je predvodio Afik Nisim sa 23 poena.

Zoran Terzić: Dobro je što ćemo imati nekoliko dana pauze

Selektor Zoran Terzić rekao je posle plasmana odbojkaške reprezentacije Srbije u četvrtfinale EP da je dobro što će njegova ekipa imati nekoliko dana pauze.

"Imamo nekolikodana pauze, iskoreno se nadam da će to uticati na pravi način, da sveži dočekamo četvrtfinale i protivnika", rekao je Terzić posle pobede nad Poljskom u Šverinu.

Srpske odbojkašice su savladale Poljsku sa 3:1 i tako zauzele prvo mesto na tabeli Grupe D na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj i Švajcarskoj.

"Zadovoljan sam kako smo igrali, bilo je situacija i perioda igre kada nije sve funkcionisalo na najbolji mogući način, ali je puno toga bilo uslovljeno dobrom igrom Poljske, nismo osvojili nijedan lagan poen. Prva dva seta su verovatno dva najbolja seta koja smo odigrali od kako smo došli na prvenstvo", rekao je Terzić.

Najefikasnija sa 24 poena u pobedi nad Poljskom Jovana Brakočević rekla je da srpska selekcija napreduje iz dana u dan.

"Vratile smo se mnogo jače posle prvog poraza. Napredujemo iz dana u dan, sve smo bolje. Pauza će nam mnogo značiti da se pripremimo za narednog protivnika u četvrtfinalu", rekla je Brakočevićeva.

Tehničar Maja Ognjenović kazala je da je reprezentacija Srbije "konačno proigrala".

"Igramo dosta tečnije, moguće i zbog toga i što smo bile rasterećenije. Protiv Poljske je zadovoljstvo igrati, to su uvek dobre utakmice. Imaćemo dva dana pauze, više vremena za oporavak i pripremu za nastavak takmičenja", kazala je Ognjenovićeva.

Milena Rašić je rekla da su Poljakinje pokazale da su ozbiljnaekipa.

"Na Evropskom prvenstvu nije lako igrati protiv bilo koje ekipe, Poljakinje su ozbiljne protivnice. Ovo nam mnogo znači zbog utakmice manje i direktnog plasmana u četvrtfinale", rekla je Milena Rašić.

Srbija će svoj četvrtfinalni meč igrati u sredu u Cirihu.

Eurobasket: Italijani nepobedivi

Reprezentacija Italije savladala je Grčku sa 81:72 u derbi meču grupe D na Evropskom prvenstvu u Sloveniji. Francuzi, predvođeni Tonijem Parkerom, naneli prvi poraz do danas razgoropađenim Ukrajincima. Česi lako izašli na kraj sa Gruzijom, "dabl-dabl" Jana Veselog.

Reprezentacija Italije pobedila je Grčku sa 81:72, u četvrtom kolu Grupe D Evropskog prvenstva u Sloveniji.

Italijani su tako zabeležili i četvrtu pobedu, dok je Grcima ovo prvi poraz.

Najefikasniji u italijanskom timu bio je Marko Belineli sa 23 poena, Luiđi Datome postigao je 19, a Alesandro Đentile 16. Grčku je predvodio Nikos Zisis sa 16 poena.

Reprezentacija Francuske savladala je u Grupi A Ukrajinu sa 77:71 i tako toj ekipi nanela prvi poraz.

Francuze je predvodio Toni Parker sa 28 poena, dok je kod Ukrajinaca najbolji bio Judžin Džiter sa 20 poena.

Češka je u Grupi C pobedila Gruziju sa 95:79. Čehe je do trijumfa vodio nekadašnji košarkaš Partizana Jan Veseli, koji je zabeležio 27 poena i 10 skokova.

Odbojkašice u četvrtfinalu

Odbojkašice Srbije plasirale su se među osam najboljih ekipa na EP u Nemačkoj i Švajcarskoj, na kome inače i brane titulu. Srbija u četvrtfinale ide kao prvoplasirana ekipa u svojoj grupi, što joj je omogućio trijumf nad Poljskom - 3:1 (25:18, 25:18, 22:25, 25:21).

Ženska odbojkaška reprezentacije Srbije plasirala se u četvrtfinale šampionata Evrope u Nemačkoj i Švajcarskoj, pošto je u meču trećeg kola D grupe savladala Poljsku sa 3:1 (25:18, 25:18, 22:25, 25:21).

Srbija je relatino lako rešila prva seta u svoju korist, ali su u trećem ponovo pale u igri. Poljakinje su to znale da iskoriste, te su rešile ovaj deo igre u svoju korist.
To je ipak bilo sve od reprezentativki Poljske, pa je Srbija zasluženo stigla do trijumfa.

Srbija je izborila direktno mesto među osam najboljih kao pobednik grupe sa dve pobede i jednim porazom, a rivala u četvrtfinalu saznaće posle razigravanja, pošto dalje idu po tri prvoplasirane selekcije.

Naše devojke su u prvoj rundi izgubile praktično dobijen protiv Bugarske sa 3:2. U drugom meču su odigrale stabilnije i slavile su protiv Češke sa 3:0.

Izabranice Zorana Terzića na ovom šampionatu brane titulu, koju su osvojile pre dve godine u Beogradu.

Eurobasket: Srbija savladala Letoniju

Srbija savladala Letoniju (80:71) u neizvesnom meču i obezbedila plasman u narednu rundu takmičenja na Evrobasketu u Sloveniji. Kapiten Krstić najefikasniji na meču. U ponedeljak, od 21, Srbija igra poslednji meč u Jesenicama, a protivnik je Crna Gora.

Košarkaška reprezentacija Srbije plasirala se u drugu fazu šampionata Evrope u Sloveniji, pošto je u Jesenicama u utakmici četvrtog kola B grupe savladala Letoniju sa 80:71 (28:15, 10:13, 20:25, 22:18). 

Izabranici Dušana Ivkovića brzo su "preboleli" poraz od Makedonije i presudnu prednost stekli su već u prvoj četvrtini utakmice. Kasnije su uspevali da "odbiju" nekoliko izuzetno ozbiljnih naleta Letonaca.

Najefikasniji u selekciji Srbije bio je fenomenalni kapiten Nenad Krstić sa 25 poena, Nemanja Bjelica i Raško Katić postigli su po 11, a Stefan Marković, Nemanja Nedović i Bogdan Bogdanović po devet, od čega su dve trojke mladog igrača Partizana pogođene u izuzetno važnim momentima utakmice.

Ranije danas u B grupi Bosna i Hercegovina je savladala Makedoniju sa 62:54, dok od 21 sat igraju Litvanija i Crna Gora.

Srbija sutra od 21 sat u poslednjem kolu igra protiv Crne Gore.

Na tabeli Srbija trenutno vodi sa skorom 3-1, Litvanija ima skor 2-1, Bosna i Hercegovina i Letonija 2-2, Crna Gora 1-2 i Makedonija 1-3.

Rvanje ostaje Olimpijski sport

Velika neprevda je izbegnuta. Međunarodni olimpijski komitet odlučio je u Buenos Ajresu da vrati rvanje u takmičarski program za Olimpijske igre 2020. godine. Ovaj sport je pobedio na tajnom elektronskom glasanju skvoš i kombinaciju bejzbola i softbola.

Međunarodni olimpijski komitet odlučio je u Buenos Ajresu da vrati rvanje u takmičarski program za Olimpijske igre 2020. godine.

U konkurenciji su bili još skvoš i bejzbol i softobol, a MOK je tajnim elektronskim glasanjem na kongresu odlučio da vrati rvanje u olimpijski program.

Rvanje je dobilo 49 glasova, bejzbol i softbol 24, a skvoš 22 glasa. MOK je početkom februara odlučio da izbaci rvanje iz olimpijskog programa za Igre 2020. godine, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo.

Rvanje je jedan od najstarijih olimpijskih sportova, koji je bio u programu od prve moderne Olimpijade 1896. godine.

Olimpijske igre 2020. godine održaće se u Tokiju.

Prezentaciju rvanja u Buenos Ajresu predvodio je predsednik Svetske rvačke federacije (Fila) Nenad Lalović. On je na početku izlaganja rekao da rvanje ima tradiciju od 3.000 godina, ali da se ta organizacija "okreće sadašnjosti i modernom rvanju".

Rvačkog saveza Srbije željko Trajković bio je presrećan.

"Presrećan sam, očekivao sam ovakv ishod, ali nisam bio spokojan. Uz izuzetno uvažavanje preostala dva sporta, mislim da je rvanje tamo gde mu je mesto, kao baznom i osnovnom sportu olimpijskih igara. Na nama je da još vise unapredimo našu organizaciju i da damo punu podršku novom predsedniku File Laloviću", rekao je Trajković.

Predsednik RS S-a je kazao da je razgovarao telefonom sa Lalovićem posle glasanja.

"Čuo sam se s Lalovićem posle glasanja i rekao mi je da je bilo izuzetno teško, ali da je presrećan i zadovoljan što je učestvovao u ovakvoj istorijskoj odluci za naš sport", rekao je Trajković.

Dejvis kup: Počele pripreme za Kanadu

Janko Tipsarević i Nenad Zimonjić trenirali su u nedelju u Beogradskoj areni pod nadzorom selektora Bogdana Obradovića.

Polufinalni meč Dejvis kupa između Srbije i Kanade igra se od 13. do 15. septembra u Beogradskoj areni.

Obradović je, pored Tipsarevića i Zimonjića, za taj meč pozvao Novaka Đokovića i Dušana Lajovića, a u sastavu će biti i Ilija Bozoljac i Filip Krajinović.

Đoković će imati najmanje vremena da se navikne na šljaku u 'Areni', pošto će na pripreme kasniti zbog finala US opena. Očekuje se da najbolji teniser sveta u Beograd stigne u sredu.

Selektor Kanade Martin Lorendo pozvao je u tim Miloša Raonića, Vaseka Pospišila, Franka Dančevića i Danijela Nestora.

U drugom polufinalu Svetske grupe Dejvis kupa igraju Češka i Argentina u Pragu.

Eurobasket: BIH udaljila Makedoniju od druge faze

Košarkaši Bosne i Hercegovine pobedili su Makedoniju u meču četvrtog kola grube B, rezultatom 62:54. Bosance su do pobede predvodili Teletović i Đedović. Španija je u grupi C demolirala Poljsku sa 46 poena razlike. Velika Britanija bolja od Nemačke a Finska od Rusije posle produžetka.

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pobedila je danas u Jesenicama Makedoniju sa 62:54 (16:15, 13:13, 12:17, 21:9), u utakmici četvrtog kola Grupe B na Evropskom prvenstvu u Sloveniji i ostvarila drugu pobedu na turniru.

Ekipu Bosne i Hercegovine do pobede su predvodili sjajni Mirza Teletović sa 22 poena i sedam skokova i Nihad Đedović sa 20 poena, šest skokova i sedam asistencija.

U ekipi Makedonije najefikasniji je bio Lester Bo Mekejleb sa 19 poena i šest skokova, dok je dva manje postigao Pero Antić, uz sedam skokova.

Selekcija Bosne i Hercegovine sada ima šest bodova, a Makedonija pet.

Reprezentacija Španije pobedila je Poljsku u Celju sa 89:53 (5:25, 8:24, 17:27, 13:23) i ostvarila treću pobedu u Grupi C.

Petorica igrača postigla su dvocifreni broj poena u pobedničkom timu, a najefikasniji su bili Riki Rubio i Mark Gasol sa po 15 poena. Rubio je utakmicu završio i sa pet asistencija i tri skoka, dok je Gasol imao šest skokova.

U ekipi Poljske samo dvojica igrača postigli su dvocifren broj poena, Pržemislav Zamojski 11, a Maciej Lampe 10.

Španija ima sedam bodova, a Poljska, koja je pretrpela četvrti poraz, ima četiri boda.

Novi poraz na šampionatu pretrpela je Nemačka, koja je u grupi A izgubila od Velike Britanije 81:74 (16:23, 26:15, 17:18, 22:18).

Do pobede Veliku Britaniju je predvodio Endrju Lorens sa 23 poena, odlilčan je bio i Majkl Heson sa učinkom 21 poen i 11 skokova. U Nemačkoj je prelaznu ocenu zaslužio Tibor Plajs sa 20 poena i 14 skokova.

Najviše uzbuđena bilo je u grupi D, u Kopru, gde je Finska posle dva produžetka nanela i četvrti poraz selekciji Rusije za konačnih 86:83 (16:18, 15:12, 10:16, 26:21, 8:8, 11:8).

F1: Fetel "osvojio" Moncu

Trostruki šampion Formule jedan Sebastijan Fetel pobednik je Velike nagrade Italije. Nemac je iza sebe, na legendarnoj stazi u Monci, ostavio Fernanda Alonsa i Marka Vebera. Naredna trka u šampionatu Formule jedan vozi se 22. septembra za Veliku nagradu Singapura.

Akutelni svetski šampion u Formuli jedan, vozač Red bula Sebastijan Fetel, pobedio je u trci za Veliku nagradu Italije u Monci.

Fetel je iskoristio pol-poziciju, od početka trke je bio u vođstvu i sigurnom vožnjom došao do šeste pobede u sezoni.

Trostruki uzastopni svetski šampion je trku završio za jedan sat, 18 minuta, 33 sekunde i 352 stotinke. Fetel je tako ostvario 32. pobedu u karijeri, čime se izjednačio s Fernandom Alonsom.

Drugo mesto zauzeo je upravo vozač Ferarija Alonso, koji je za pobednikom zaostao skoro 5,5 sekundi, dok je treći kroz cilj prošao vozač Red bula Mark Veber sa zaostatkom od 6,3 sekunde za pobednikom.

Vozač Ferarija Felipe Masa trku je završio na četvrtom mestu, Niko Hulkenberg iz Zaubera na petom, a šeti je bio Niko Rozberg iz Mercedesa.

Bodove su još osvojili vozač ekipe Toro Roso Danijel Rikardo, Roman Grožan iz Lotusa, Luis Hamilton iz Mercedesa i Dženson Baton iz Meklarena.

Fetel je krenuo sa pol pozicije, dobro je startovao i do kraja sačuvao vođstvo. Dobro je krenuo i Masa i sa petog došao na drugo mesto.

Trostruki uzastopni prvak sveta je uvećavao prednost, a iza njega borbu za drugo mesto vodili su Masa i Alonso, koji je, ipak, uspeo da pretekne Brazilca u osmom krugu.

Od polovine trke vodeći vozači su počeli da odlaze u boks, a kada su se vratili na stazu, Fetel je zadržao prvo mesto, ispred Alonsa, Vebera, Mase i Hamiltona. Britanac je u tim trenucima dobro vozio, ali je u 39. krugu pozvan u boks zbog kvara na radio vezi, pa se na stazu vratio kao 14. iza Kimija Raikonena.

Upravo su Hamilton i Raikonen do kraja trke vodili veliku borbu i to za 11. mesto. Britanac je bio uspešniji, pa je trku dugu 53 kruga završio na devetom mestu.

Fetel je sa 222 osvojena boda uvećao prednost u generalnom plasmanu na 53 boda u odnosu na drugoplasiranog Alonsa. Treći je Hamilton sa 141 bodom, a četvrti Raikonen sa 134 boda.

U konkurenciji konstruktora Red bul je uvećao prednost, ima 352 boda, Ferari je sakupio 248, a Mercedes 245 bodova.

Naredna trka u šampionatu Formule jedan vozi se 22. septembra za Veliku nagradu Singapura.

MOK odlučio Olimpiske Igre 2020. u Tokiju

Ekonomska snaga i politička stabilnost države donele prevagu Tokiju u borbi za organizaciju letnjih Olimpijskih igara 2020. Japan ubedio članove Međunarodnog olimpijskog komiteta da je njegova prestonica potpuno bezbedna od radijacije iz oštećene nuklearne centrale u Fukušimi.

Ekonomska snaga i politička stabilnost države donele prevagu Tokiju u borbi za organizaciju letnjih Olimpijskih igara 2020. Japan ubedio članove Međunarodnog olimpijskog komiteta da je njegova prestonica potpuno bezbedna od radijacije iz oštećene nuklearne centrale u Fukušimi.

Japanska prestonica Tokio organizovaće letnje olimpijske igre 2020. godine odlučeno je glasanjem članova Međunarodnog olimijskog komiteta u Buenos Ajresu.

Tokio, koji je poslednjih meseci važio za favorita, ubedljivo je pobedio protivkandidate Istambul i Madrid i stekao čast i obavezu da po drugi put organizuje najveću svetsku sportsku manifestaciju.

Japanska prestonica povela je već u prvom krugu glasanja u kojem su Istambul i Madrid podelili drugo mesto i ušli u baraž, iz kojeg je kao pobednik izašla turska prestonica.

U drugom krugu glasanja tako su se našli Tokio i Istanbul. Dalekoistočna metropola rešila je taj dvoboj u svoju korist osvojivši 60 glasova, naspram 36 za grad na Bosforu.

Odluka međunarodnog komiteta donesena je vrlo rano ujutru po japanskom vremenu, tako da su japanski građani, osim 2,500 ljudi koji su na velikom ekranu, po noći, na otvorenom pratili glasanje, za nju saznali kada su jutros prvi put upalili televizore.

Japanske novinske novinske kuće donose specijalna izdanja, a televizijske stanice intervjue sa radosnim građanima. Pobeda na glasanju slavi se posebno u tokijskim školama, gde se nedeljom održavaju sportska takmičenja.

Bitka Tokija i Istanbula

U prvoj fazi kampanje, koja traje već nekoliko godina, Istanbul je važio za favorita zbog visokog ekonomskog rasta koji Turska ostvaruje poslednjih godina i čenjenice da su Olimpijske igre do sada dodeljivane uglavnom zapadnim i ekonomski moćnim istočnoazijskim zemljama, te da nijedna muslimanska zemlja nije bila njihov domaćin.

Turska se takođe uklapala i u obrazac mišljenja po kojem organizaciju igara ne treba dodeljivati samo zemljama koje su već ekonomski izuzetno razvijene, već i državama koja se velikim koracima izdižu iz statusa zemlje u razvoju i pridružuju ešalonu najvećih svetskih ekonomija, kao što su Brazil (letnje olimpijske u Rio de Žaneiru) ili Rusija (zimske igre u Sočiju).

Još jedan faktor koji je u velikoj meri delovao u korist Istanbula i Madrida bila je nuklearna nesreća u japanskoj prefekturi Fukušima, koja je nekoliko meseci tokom 2011. godine ugrožavala i sam Tokio.

Neposredno pred glasanje zabeležen je i nov incident u teško oštećenoj nuklearnoj centrali Fukušima 1, gde se više tona vrlo radioaktivne vode izlilo u zemljište i obližnji Tihi okean.

Ipak, Japanski olimpijski komitet, gradska vlada Tokija i centralna vlada uspeli su da objektivnim argumentima ubede članove Međunarodnog olimpijskog komiteta da su nivoi radijacije u glavnom gradu Japana na normalnom nivou i da nema rizika po zdravlje sportista i navijača.

Takođe, japanska vlada brzo je reagovala i na nedavno izlivanje radioaktivne vode nastale hlađenjem reaktora i bazena sa istrošenim nuklearnim gorivom, objavivši plan koji predviđa ulaganje 470 miliona dolara u unapređenje sistema za dekontaminaciju vode i izgradnju tzv. „ledenog zida", sistema podzemnih cevi koje bi trebale da zamrznu zemljište ispod centrale i tako spreče da kontaminirana voda dospe u okean.

Aduti japanske prestonice u borbi za olimpijske igre bile su opšta ekonomska snaga zemlje, velika sredstva koja su grad i država odvojili za ovu sportsku manifestaciju, činjenica da u Tokiju već postoji veliki broj savremenih sportskih borilišta koja se nalaze na maloj međusobnoj udaljenosti, te izuzetno gusta i funkcionalna saobraćajna mreža, koja omogućuje lako cirkulisanje velikog broja ljudi.

Bitan faktor koji je izmenio odnos snaga u korist Tokija jeste i bezbednost, to jest politička stabilnost. Nedavni protesti u Istanbulu, kao i građanski rat u susednoj Siriji, izazvali su, smatra se, zabrinutost članova Međunarodnog olimpijskog komiteta u vezi sa bezbednošću sportista u Turskoj.

Španska prestonica Madrid od početka kampanje je smatrana za relativno slabijeg kandidata zbog teške ekonomske situacije u toj zemlji, koja grad i državu prisiljava na štednju.

Recesija i izuzetno visoka stopa nezaposlenosti u Španiji, ocenjeno je, verovatno će trajati i narednih godina i onemogućiti vršenje temeljnih priprema za skupi sportski događaj.
Ovo je druga letnja Olimpijada koju će organizovati japanska prestonica.

Tokio je bio domaćin najveće svetske sportske smotre 1964. godine. Japan je takođe organizovao zimske Olimpijske igre dva puta: 1972. u Saporou i 1998. u Naganu.

Evrobasket: Popravni protiv Letonije

Nakon slabe igre i ubedljivog poraza od Makedonije, košarkaši Srbije danas posle dana pauze nastavljaju takmičenje na EP u Sloveniji. Protivnik izabranicima selektora Ivkovića biće nezgodni Letonci, koji su do sada napravili dosta iznenađenja i problema favoritima.

Posle dana pauze, danas se nastavlja takmičenje u grupi B na Evropskom prvenstvu u Sloveniji a naša reprezentacija igra sa Letonijom. To će  biti prilika da se pobedom vratimo na pobednički kolosek nakon poraza od Makedonije u prethodnom meču.

Nakon početna dva trijumfa i tradicionle euforije, u prošlom kolu stiglo je otrežnjenje i opomena u vidu poraza od Makedonije. Možda i u pravi čas. Naši momci jesu prikazali sjajnu igru u pobedama nad Litvanijom i Bosnom, ali i pokazali u duelu sa Makedoncima da itekako jesu ranjivi.

Seletor našeg tima Dušan Ivković svestan je propusta u igri u duelu sa našim južnim susedima i tačno zna u čemu je bio problem i šta se mora ispraviti.

"Potrebno je pre svega da se mentalno vratimo kako bi igrali najbolje što možemo. To je igra sa naglašenom odbranom, dobrim skokom, dobrom tranzicionom igrom i dosta hrabrije u set napadima", rekao je Ivković.

"To očigledno protiv Makedonije nismo imali. Igrači nisu izdražli pritisak, ulogu favorita protiv iskusnih Makedonaca. Protiv Litvanije i Bosne i Hercegovine primili smo u proseku 61,5, a protiv Makedonije čak 89 poena. Stvarno nemamo kapaciteta da igramo utakmice na preko 80 poena. Jednostavno ne možemo toliko da ih damo", dodao je selektor Srbije.

Sledeći rival u možda ključnoj utakmici za plasman u narednu rundu jeste atipična i vrlo opasna selekcija Letonije. Oni su već napravili dva iznenađenja i ostvarili dve, po mnogima neočekivane pobede - nad Bosnom i Crnom Gorom. U prošlom kolu pretrpeli su prvi poraz od komšija iz Litvanije, ali igrom nikako nisu razočarali. Mučili su Litvance tokom celog meča što je dokaz da se radi o vrlo ozbinjnoj i dobro organizovanoj ekipi.

Glavno njihovo oružije jeste šut za tri poena i brza tranzicija. Ukoliko to zaustavimo, pobeda neće biti dovedena u pitanje. Međutim ukoliko ima dozvolimo da se rastrče i raspuciaju, biće problema.ektor Ivković naglašava da će odbrana biti možda i najvažniji deo naše igre protiv sjajnih šutera kojih ima dosta u selekciji Letonije.

Na sve te opasnosti ukazuje i naš selektor.

"Naša odbrana protiv letonskog tima, koji ima dobro postavljenu igru i odlične šutere, mora biti jasno definisana. Pogotovo u odbrani „jedan na jedan" i „dva na dva". Takođe, jako je važno što Letonija igra jako dobro zonsku odbranu, koja se adaptira prema proitvničkom napadu. To rade na određeni način, što možemo da rešimo pravljenjem jako dobrih trouglova i hrabrijom igrom", istakao je Ivković i dodao da će Stefan Marković biti spreman za duel protiv Letonije.

Meč u dvorani u Jesenicama počinje u 17.45 .

U ostalim mečevima naše grupe sastaju se: Makedonija - Bosna i Hercegovina od 14.30 i Litvanija - Crna Gora od 21 čas. 

Rafa: Sa Novakom uvek posebno

Nakon prilično lake i ubedljive pobede nad Rišarom Gaskeom, španski teniser Rafael Nadal je rekao da u finalu očekuje veliku borbu i veoma težak meč, kao i uvek sa Novakom Đokovićem.

Za nešto više od dva sata završen je polufinalni duel između Rafaela Nadala i Rišara Gaskea. Španac je odigrao sjajno i osim drugog seta, nije imao većih problema sa Francuzom.
Konačan rezultat glasio je 6:4, 7:6 i 6:2.

Nadal je posle meča izjavio:

„Ovo je neverovatno. Veoma sam srtećan zbog pobede i plasmana u još jedno finale. Rišar je bio dobar ali ja sam bio bolji i pobedio. Jedva čekam finalni meč", rekao je Nadal.

Na piatnje koliko uživa u igranju protiv Novaka, Rafa je bio iskren:

„Pa više bih voleo da igram protiv nekoga drugog, ali šta je tu je. Na kraju krajeva moram da budem iskren, ne moram da budem glup. Voleo bih da u finalu igram protiv nekoga protiv koga bih imao više šansi za pobdu. Ali igram protiv njega. Igrao sam protiv njega dosta mečeva. Uvek igramo uzbudljive duele. Kada igrate takve mečeve osećate se posebno. Čak i kada sam izgubio onaj meč u Australiji, bio sam srećan jer sam bio deo tog duela. Polufinale Rolan Garosa ove godine je takođe bilo emotivno. Pre nekoliko nedelja u Montrealu odigrali smo meč na veoma visokom nivou. To je dobro za obojicu, igramo na visokom nivou i mečevi postaju sjajni zbog toga. Igramo često duge razmene, dovodimo naše igre do limita i na kraju postaje veoma težak meč za obojicu", rekao je Nadal.

Upitan da li to znači da je pobeda nad Đokovićem vrednija od ostalih, Španac je odgovorio:

"Novak je veliki rival. Postoji još rivala, ali je tačno da da smo odigrali već dosta mečeva u karijeri, tako da to čini naše duele posebnim. A kada dobijete priliku da pobedite protiv najtežih rivala, pobeda je onda još posebnija. Ali ne i u finalu Ju-Es opena. Ovde je važan turnir, ne protivnik", zaključio je Nadal.

Novak: Nisam igrao dobro

Novak Đoković je posle pobede nad Stanislasom Vavrinkom rekao da je zadovoljan pobedom iako nije igrao dobro. Najbolji teniser sveta dodaje da je podigao nivo igre kada je bilo potrebno i da ga je to odvelo u novo Ju-Es open finale.

Posle velike borbe, pet setova protiv Vavrinke i sjajnog tenisa, Novak Đoković plasirao se u finale Ju-Es opena i "zakazao" još jedan duel sa Nadalom. Naš teniser nije nakon meča bio zadovoljan svojom igrom ali jeste rezulatom.

"Za ovakve mečeve živimo, za njih treniramo. Vavrinka se borio do kraja, odigrao je sjajan meč. Igrao je mnogo agresivnije, igrao je bolje sve skupa, ja sam pokušao da se držim, da se prilagodim, morao sam mnogo da trčim", rekao je Đoković.

"Nisam igrao dobro koliko sam želeo, ali njemu svaka čast što je bio agresivan. Drago mi je što sam na kraju ipak igrao najbolje kada je trebalo. Publika je fantastična, svaki meč učinite posebnim. Bio je ovo deža vi sa Australijan opena. Nisam zadovoljan kako sam igrao danas, ali mislim da je moja igru tu", dodao je Nole nakon teškog meča sa Vavrinkom.

O predstojećem duelu sa velikim protivnikom, prvi reket sveta je rekao:

"Servis Nadla možda nije toliko jak, ali udarac koji sledi posle njega jeste. Mislim da je vrlo dobar na riternu, što me je iznenadilo u Montrealu kad smo igrali. I sam je izjavio da kad igra protiv mene na tvrdoj podlozi, treba da bude agresivniji i da mu je to taktika. To i očekujem protiv njega", rekao je Đoković.

U dosadašnja 36 duela, Španac ima 21 pobedu a naš teniser 15.

Fianle Ju-Es opena na programu je u ponedeljak od 23č po našem vremenu. 

KK Radnički osvojio "Trofej grada Novog Sada"

Košarkaši Radničkog nadigrali su mađarski Solnok 84:78 (27:28, 11:18, 19:15, 27:17), čime su se domogli finala turnira "Trofej grada Novog Sada".

U borbi za prvi trofej u predsezoni suprotstaviće im se pobednik iz duela Meridijane iz Novog Sada i Budućnosti iz Podgorice.

Najefikasniji igrač u redovima pobednika bio je Lešić - 17 poena, a kao dvocifreni sledili su ga: Marinović - 16 (tri trojke) i Mlađan - 15 (četiri trojke).

Poenteri su još bili i: Dimić - devet, Jevtović - osam, Jović i Janković - po šest, Cvetinović - četiri i Bunić - tri poena. Bez minuta i poena bio je Stevanović.

Ove dve ekipe su se sastale do sada dva puta, tokom prošle sezone ABA lige, a u oba navrata je pobedio predstavnik Srbije. Radnički je na svom terenu slavio 97:72, a na gostujućem 66:78.

RADNIČKI: Marinović 16 (tri trojke), Lešić 17, Cvetinović 4, Jović 6,Stevanović, Jevtović 8, Janković 6, Mlađan 15 (četiri trojke), Dimić 9,Bunić 3

SOLNOK: Simon 7, Horvat 7, Keler 9, Vojvoda 18, Marković 3, Rakić 3, Voren 2, Bader 8, Ivošević 3, Oliver 10, Lorant 8

Monca - Magična pista

Legenda kaže da je šuma u Kraljevskom parku severno od Milana čarobna i da ako pažljivo osluškujete, možete čuti drveće kako šapuće glasom nekog od 87 duhova onih koji su zaovek tu ostali.

Prvi je bio Gregor Kun, Nemac koji je u svom Austro-Dajmleru sa brojem 37 stradao pre 91 godinu tokom kvalifikacija za prvi Gran Pri Italije, a (nadam se zauvek) poslednji, nesrećni redar Paolo Gislimberti, vatrogasac amater čiji se život okončao 10. septembra 2000. godine, kada ga je pogodio otkačeni točak Hajnc Harald Frencenovog Džordana.

Nama koji ne verujemo u legende, jasno je da nad slavnom stazom lebdi duh samo jedne osobe - čuvenog Komendatorea, Enca Anselma Ferarija. Jer, uz dužno poštovanje prema ostalima, ovaj vikend u septembru pripada samo Propetom konjiću i njegovoj milionskoj armiji navijača. Tako je bilo od kako postoji Formula 1, tako je danas i tako će biti zauvek.

Koliko je Skuderiji Ferari Monca bitna najbolje ilustruje podatak da se već godinama unazad automobil za novu sezonu pravi prvo sa idejom da trijumfuje na Monci, a tek onda da osvoji šampionat. I dok je tako razmišljanje omogućilo Skuderiji da sa 18 pobeda bude ubedljivo najuspešniji tim Formule 1 na legendarnoj stazi, u isto vreme je i jedan od glavnih razloga zašto Ferari u post-Šumaher eri ima samo jednog svetskog prvaka. Jer u modernom svetu Formule 1 aerodinamska efikasnost - mogućnost da se kroz krivine krećeš što većom brzinom - više nego išta drugo donosi titule, a na Monci koja je relikt prošlosti, kontraš koji se svojim dugačkim pravcima bez brzih krivina prosto ruga ultra modernim, Tilkeovskim stazama, to jednostavno - nije potrebno.

Da bi automobil bio brz na Monci potrebno je krajnje uprostiti i smanjiti prednje i zadnje krilo u cilju smanjenja otpora i poboljšanja maksimalne brzine. Čak toliko, da se zadnje krilo pretvori u gotovo horizontalnu traku koja pruža minimalan otpor, ali u isto vreme omogućava i toliko malo prijanjanja da bi auto sa takvim krilom na većini drugih staza bilo praktično nemoguće voziti.

Jedine druge dve staze u kalendaru koje donekle mogu da se uporede sa Moncom po tome što i na njima viđamo automobile sa malim/manjim krilima su Montreal i Spa, staze na kojima je Ferari (čitaj Alonso) ove godine bio bolji nego obično, što samo potvrđuje da je (i) F138 rođen sa idejom da bude brz na Monci. Zbog čega titula najverovatnije ni ove godine neće stići u Maranelo.

Kao i prošle sezone, Red Bul je ponovo tokom letnje pauze uspeo da pronađe nekoliko dodatnih desetinki u odnosu na rivale i sve je izvesnije da će u novu turbo eru, dogodine, Fetel ući kao četvorostruki uzastopni svetski šampion. Posebno je impresivno to što od ove godine ni izuzetno brze staze - Spa i Monca - na kojima aerodinamika, najjače oružje automobila koje dizajnira Ejdrijen Njuji, nije toliko bitna, ne samo da ne predstavljaju problem modelu RB9, već naprotiv postaju mesta zabrinjavajuće dominacije koja preti da šampionat učini potpuno nezanimljivim a broj neutralnih navijača kojima je Red Bul drag, iz nedelje u nedelju desetkuje.

Međutim, iako je prvi red koji su Fetel i Veber izborili na kvalifikacijama loš znak za armiju tifoza koji će u nedelju ponovo ispuniti tribine drevnog autodroma, duh Monce se nikad ne sme zanemariti. Setimo se samo čudesne trke od pre tačno 25 godina.

Te sezone, Meklarenov MP4/4 pogonjen moćnom šestocilindričnom turbo Hondom pisao je istoriju Formule 1. U Moncu je stigao nakon jedanaest pobeda na prvih jedanaest trka - 7 za Senu i 4 za Prosta - što je bio uspeh nezabeležen u istoriji. Dva crveno-bela automobila suvereno su zauzela prvi red posle kvalifikacija i u momentu kada su se na startu trke u nedelju upalila zelena svetla lagano odjezdila daleko napred. Iza njih, u skarletnim automobilima sa znakom Propetog konjića, Berger i Alboreto su držali treće i četvrto mesto, bez nade da mogu da ugroze moćne Meklarene.

A onda je trka ušla u svoju poslednju trećinu i nastupilo je najneverovatnijih 15 krugova u istoriji Velike nagrade Italije. Prvo je Prostova Honda neočekivano* izdahnula, što je promovisalo Bergera i Alboreta na drugo i treće mesto, dvadeset sekundi iza vodećeg Sene. Zatim su u narednih trinaest krugova, Ferarijevi piloti krenuli na sve ili ništa i Brazilčevu prednost smanjili na samo 6 sekundi. Ipak, do kraja trke bila su ostala još samo dva kruga.

Na ulasku u pretposlednji krug ispred Sene se našao žuto-beli Vilijams sa brojem 5, u kojem je, umesto Najdžela Mensela koji je bolovao od varičele, svoju prvu i poslednju trku Formule 1 vozio Žan Luj Šleser. Šleser je zaostajao čitav krug i Sena je krenuo u rutinsko obilaženje baš u momentu kada su se oba automobila nalazila u šikani Retifilo. Trenutak kasnije i rutinsko obilaženje se pretvorilo u najnespretnije obilaženje u Seninoj karijeri i moćni Meklaren je ostao van staze, sa polomljenom zadnjom desnom osovinom.

Do današnjeg dana ne postoji racionalno objašnjenje šta se dogodilo u tih poslednjih 15 krugova ni kako je moguće da je veliki Airton Sena da Silva mogao da napravi takvu početničku grešku. Meklareni su ubedljivo dobili i sve preostale trke do kraja sezone 1988, pa je čudo sa Monce još više bolelo. Čak toliko da Ron Denis i danas tvrdi da je Šleser čovek koji mu je uništio život i onemogućio perfektnu sezonu sa svih 16 pobeda.

Ipak, ako pitate bilo kojeg navijača Ferarija, svi će vam reći da tu trku za Skuderiju nije dobio nesrećni Šleser, već sam Komendatore. Naime, samo nekoliko nedelja ranije Enco Ferari je preminuo u svom domu, u Modeni, u 90. godini života i sasvim prirodno, zauvek se nastanio u Čarobnoj šumi Kraljevskog parka, odakle večno može da brine o timu koji će zauvek nositi njegovo ime.

Ni ovog vikenda neće biti drugačije, i budite sigurni da Komendatore uveliko radi na scenariju za ovogodišnju trku. Ako je verovati šapatu drveća, taj scenario sadrži jedan od najređih elemenata na Monci - kišu.
*Te sezone, Prost je na 16 trka doživeo dva odustajanja, na Monci i na Silverstonu, a svih preostalih 14 trka je završio kao pobednik ili u najgorem slučaju kao drugoplasirani

Južna Afrika bez plasmana na Svetsko prvenstvo

Poznato je devet od deset afričkih reprezentacija koje će igrati u plej-ofu za plasman na Svetsko prvenstvo.

Među njima su selekcije Etiopije, Zelenortske Republike, Obale Slonovače, Gane, Burkine Faso, Nigerije, Senegala, Alžira i Egipta.

Najveće iznenađenje je što se od puta u Brazil već oprostila Južna Afrika, domaćin prethodnog Mundijala, a 2014. neće učestvovati ni Tunis, Maroko, Mali.

Južna Afrika bila je ubedljiva u subotu protiv Bocvane sa 4:1, dva gola postigao je Bernard Parker, ali je Etiopija slavila posle preokreta u Centralnoafričkoj Republici i zadržala dva boda prednosti.

Još dramatičnije bilo je u grupi B, gde su u diretknom duelu o plasmanu u plej-of odlučivali Tunis i Zelenortska Republika. Veliko iznenađenje poslednjeg Kupa afričkih nacija Kejp Verd slavio je sa 2:0 u gostima i prestigao rivala za jedan bod.

Uzbudljivo je bilo i u grupi E, Kongo je osvojio samo bod u Nigeru (2:2), što je iskoristila Burkina Faso i minimalnom pobedom nad Gabonom stigla na korak od Mundijala.

Ostalo je još da se reši situacija u grupi I gde Kamerun ima bod više od Libije, koju dočekuje u nedelju od 16:30 časova.

Kvalifikacije za SP, Afrika:
Južna Afrika – Bocvana 4:1
Erazmus 28, Furman 45, Parker 84, 89p – Ramatakvane 73
Centralnoafrička Republika – Etiopija 1:2
Keita 23 – Ahmed 48, Tešome 61
Angola – Liberija 4:1
Guedeš 11, Mabululu 50, Alfonso 60, Abdul 66 – Mekoli 80
Nigerija – Malavi 2:0
Emenike 45, Mozes 51p
Niger – Kongo 2:2
Sise 34, Kamilu 70 – Nugesi 66, Kapolongo 76
Burkina Faso – Gabon 1:0
Nakoluma 54
Sijera Leone – Ekvatorijalna Gvineja 3:2
Bangura 21, Kargbo 38, Kamara 70 – 87, 89
Gambija – Tanzanija 2:0
Jarju 45, 51
Obala Slonovače – Maroko 1:1
Drogba 83p – El Arabi 53
Tunis – Zelenortska Republika 0:2
Platini 28, Nuk 42
Senegal – Ugana 1:0
Mane 84

nedelja:
Kenija – Namibija
Zimbabce – Mozambik
Kamerun – Libija
Benin – Ruanda
Togo – DR Kongo
Sudan – Lesoto

Tabele:
Grupa A: Etiopija 13, JAR 11, Bocvana 7, CAR 3
Grupa B: Zelenortska Rep. 12, Tunis 11, Sijera Leone 8, Ekvat. Gvineja 2
Grupa C: Obala Slonovače 14, Maroko 9, Tanzanija 6, Gambija 4
Grupa D: Gana 15, Zambija 11, Sudan 2, Lesoto 2
Grupa E: Burkina Faso 12, Kongo 11, Gabon 7, Niger 4
Grupa F: Nigerija 12, Malavi 7, Namibija 5, Kenija 3
Grupa G: Egipat 15, Gvineja 10, Mozambik 2, Zimbabve 1
Grupa H: Alžir 12, Mali 8, Benin 5, Ruanda 2
Grupa I: Kamerun 10, Libija 9, DR Kongo 6, Togo 1
Grupa J: Senegal 12, Uganda 8, Angola 7, Liberija 4

FC Đenova proslavila 120-ti rođendan

Italijanski prvoligaš Đenoa obeležila je u subotu 7. septembra 120 godina postojanja.

Ovaj klub iz velike luke Đenove prvi je fudbalski tim osnovan u Italiji, kao kriket klub od strane engleskih iseljenika (zbog toga se ime kluba izgovara drugačije od imena grada).

Đenoa je zbog toga na početku postojanja nosila dresove iste boje kao i engleska reprezentacija, a Italijanima nije bilo dozvoljeno da igraju za ovaj privatni klub.

Prvi meč klub je odigrao protiv kombinovanog stastava Intera iz Torina i Torinezea, a poražen je 1:0.

Đenoa je četvti najuspešniji italijanski klub sa devet titula šampiona. Jednom je osvojila i Kup Italije. Mečeve igra na Luiđi Ferarisu kapaciteta oko 36.500 mesta.

Dres Đenoe svojevremeno su nosili Ernan Krespo, Dijego Milito, Sebastijan Frej, Dan Petresku, Branko....

Klub je povukao dva broja iz upotrebe, broj 12 zbog navijača sa severne tribine, i broj 6 u čast Đanluke Sinjorinija, nekadašnjeg kapitena koji je preminuo od teške bolesti 2002. godine.

Zvanično član ovog tima je i srpski internacionalac Boško Janković, koji ove sezone igra na pozajmici u Veroni.

Rođendan prvom italijanskom klubu čestitao je i najstariji klub na svetu, FK Šefild.

Brazil deklasirao Australiju (VIDEO)

Reprezentacija Brazila pregazila je nejaku Australiju 6:0, a na meču u Braziliji blistao je Nejmar.

Napadač Barselone bio je strelac i trostruki asistent, dva gola potigao je Žo, a po jedan Ramireš, Pato i Luis Gustavo.

Brazil će u nastavak priprema za Svetsko prvenstvo čiji je domćin igrati protiv Portugala i Argentine.

Startna postava Brazila: Žulio Cezar, Maikon, Tijago Silva, David Luiz, Marselo - Ramireš, Luis Gustavo, Paulinjo - Bernard, Žo, Nejmar

Translate

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Max Sport News - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger