Headlines News :

Poraz odbojkašica Srbije u Evro ligi (VIDEO)

Written By maxtv on петак, 21. јун 2013. | 23:03

Odbojkašice Srbije pretrpele su drugi poraz u B grupi V Evropske lige 2013. Belgija je, u Subotici, u drugoj utkamici 1. kola 2. turnira, pobedila Srbiju sa 3:0, po setovima 21:12, 22:20 i 21:18, posle 72 minuta igre.
Srbija je drugi put poražena od Belgije, u meču u kome su izabranice Aleksandra Vladisavljeva, posle dobrog početka meča, jednostavno prepustile inicijativu Belgijankama, koje su uspešno kažnjavale svaku grešku i na kraju zasluženo slavile.
Srbija-Belgija1.jpg
Srbija je dobro počela meč protiv Belgije i povela sa 7:3, ali tada su Belgijanke zaigrale snažnije i uspele da izjednače na 10:10, a zatim i da povedu sa 14:12. Od tog trenutka Srbija nije osvojila nijedan poen, a Belgijanke su serijom 7:0 rešile prvi seti u svoju korist sa 21:12 za vođstvo od 1:0 u setovima.
U drugom setu, Belgija je od početka vodila i imala prednost od 7:3, da bi Srbija uspela da se vrati u igru i smanji na 14:13, odnosno 17:15. Imala je Belgija tri set lopte (20:17), ali Srbija na servis Ljubice Kecman uspela da izjednači na 20:20, da bi potom Belgija osvojila dva vezana poena za konačnih 22:20 i vođstvo do 2:0 u setovima.
Srbija-Belgija2.jpg
Početak trećeg seta obležila je izjednačena igra, da bi Srbija povela sa 5:3. Odmah je Belgija izjednačila na 5:5, da bi usledila igra poen za poen. Srbija je zatim od 8:8 sa dva vezana poena povela sa 10:8 i primorala Vande Bruka da zatraži tajm - aut, posle kojeg je Srbija stigla do još ubedljivije prednosti - 11:8. Na tehničkom tajm - autu bilo je 12:10 za Srbiju. U nastavku, Belgija je uspela da izjednači na 13:13, ali je Srbija sa dva uzatopna poena stigla do 15:13. Na isti način je uzvratila Belgija, izjednačila na 15:15, pa je Vladisavljev zatražio tajm - aut.
Posle predaha, Belgija je povela sa 16:15, ali je Srbija u pravom trenutku odgovorila sa tri nova poena za vođstvo od 18:16. Ponovo su uporne Belgijanke uspele da izjednače (18:18), a zatim i da povedu sa 19:18. Ponovo je Vladisavljev zatražio 30 sekundi predaha, a Belgija je potom stigla do dve meč lopte - 20:18. Iskoristile su Belgijanke prvu za konačnih 21:18 i pobedu od 3:0.

Utakmicu u dvorani "Dudova šuma" posmatralo je 500 gledalaca, a sudili su Roberto Boris iz Italije i Deniz Demir iz Turske.
Srbija: Raonić (2), Kecman (5), Cvetićanin, Medić (1), Savić (4), Luković (5), Helić (7), Rosić, Bursać, Dabić (1), Blagojević (7), Stevanović (5). Treneri: Aleksandar Vladisavljev i Vladimir Medenica.
Belgija: Kolman, Kurtoa, Lejs (5), Horemans, Albreht (6), Van Heke (12), Vandestene (9), Bland (7), Bibauv, Van de Viver (2), Žilis, Grobelna. Treneri: Gert van de Bruk i Breht van Kerkove.
Po pravilima CEV, plasman ekipa sa istim brojem bodova se određuje prvo na osnovu broja pobeda, zatim na osnovu set količnika, a ukoliko je i broj pobeda i set količnik identičan, na osnovu poen količnika.
Finalni turnir V Evropske lige 2013. odigraće se u Varni, u Bugarskoj 13. i 14. jula. Plasman na Finalni turnir, pored Bugarske, izboriće pobednici grupa i najbolja drugoplasirana selekcija. Finalisti V Evropske lige 2013. izboriće učešće u Gran Priju 2014.


Prvenstvo sveta do 20 godina: Sigurne Španija i Francuska

Počelo je Svetsko prvenstvo za fudbalere do 20 godina u Turskoj, odigrani su mečevi u grupama A i B, a trijmufovali su Koreja, Francuska, Portugal i Španija.
Koreja je u meču grupe A posle preokreta uspela da savlada Kubu sa 2:1, dok je Francuska lako trijumfovala nad Ganom sa 3:1.
Dosta golova viđeno je i u B grupi. U zanimljivom meču Portugal je savladao Nigeriju sa 3:2, a Španija je bila ubedljiva protiv SAD sa 4:1.
Rejes je doveo Kubu u vođstvo već u sedmom minutu. To je bio jedini pogodak u prvom poluvremenu, a Koreja do izjednačenja stiže na početku drugog poluvremena, jer je sa bele tačke bio precizan Kvon. Pobedu svom timu doneo je Rju, deset minuta pre kraja meča. 

Na meču između Francuske i Gane sve je rešeno tek u drugom poluvremenu. Francuska je do pobede stigla golovima Kondogbije, Sanogoa i Baebeka, a utešni pogodak za svoju ekipu postigao je Boakje, pred kraj susreta. 

Španija nije imala problema sa selekcijom SAD. Dvostruki strelci za jednog od glavnih favorita za osvajanje takmičenja bili su Hese i Deulofeu. Jedini pogodak za poraženu ekipu postigao je Džil. 

Interesantan meč odigrali su Nigerija i Portugal. Portugal je stekao dva gola prednosti preko Brume i Alberta, ali je protivnik za samo deset minuta stigao do izjednačenja zahvaljujući Ajagunu koji je postigao oba gola. Ipak Nigerijci nisu uspeli da stignu do potpunog preokreta, pa je Portugal slavio, jer je pobednički gol postigao Bruma. 

Prvi put u istoriji ne učestvuju najtrofejniji timovi – Argentine (šest titula) i Brazila (pet). Na Šampionatu u Turskoj i Srbija će imati svoje predstavnike, to će biti sudije Milorad Mažić, Milovan Ristić i Dalibor Đurđević. 

Rezultati i tabela: 

Grupa A:
Kuba – Koreja 1:2

Rejes 7 - Kvo 51, Rju 81
Francuska – Gana 3:1 
Kondogbija 65, Sanogo 68, Baebek 79 - Boakje 85 

Španija 1 0 0 4:1 3
Francuska 1 0 0 3:1 3
Gana 0 0 1 1:3 0
SAD 0 0 1 1:4 0 

Grupa B:
Nigerija – Portugal 2:3

Ajagun 57:67 - Bruma 30, Alberto 34
SAD – Španija 1:4
Džil 77- Hese 5, 44, Deulofeu 42, 61 

Portugal 1 0 0 3:2 3
Koreja 1 0 0 2:1 3
Nigerija 0 0 1 2:3 0
Kuba 0 0 1 1:2 0 

Grupa C:
Turska
Salvador
Kolumbija
Australija 

Grupa D:
Meksiko
Grčka
Paragvaj
Mali 

Grupe E:
Čile
Egipat
Engleska
Irak 

Grupa F:
Novi Zeland
Uzbekistan
Urugvaj
Hrvatska

Rajevac demantovao glasine da će postati trener Crvene Zvezde (VIDEO)

Milovan Rajevac otklonio sve dileme oko njegovog angažmana u Crvenoj zvezdi. On jedanas to potvrdio novinarima na Zlatiboru, rekavši da ne planira da se vrati u domaći fudbal i da mu je želja da vodi neku reprezentaciju, „kao što je bila Gana“.
Srpski trener Milovan Rajevac izjavio je da nije kandidat za trenera Crvene zvezde i da želi ponovo da vodi neku reprezentaciju s kojom će se plasirati na Svetsko fudbalsko prvenstvo.
Rajevac.jpg
"Nisam imao konkretne razgovore, dakle nisam kandidat, da tu dilemu odmah raščistimo", rekao je Rajevac novinarima na Zlatiboru. On je kazao da je odavno izašao iz srpskog fudbala i da ponovo želi da vodi neku jaku reprezentaciju, kao što je bila Gana.
"Ja sam izašao iz našeg fudbala, ponovo gledam da uzmem neku reprezentaciju s kojom ću da budem na Svetskom prvenstvu. Dostigao sam neki nivo i želim da se toga držim. Odbio sam ponudu Egipta i već godinu i po dana nemam posao. Počinje da me hvata nervoza od odmora. Treba mi posao na duže staze", rekao je Rajevac.
Zvezda je ove nedelje ostala bez trenera, pošto je Rikardo Sa Pintu podneo ostavku nakon polusezone u klubu. Crveno-beli imaju velikih finansijskih problema, a već u nedelju počinju pripreme za narednu sezonu. Upitan šta može da pomogne Zvezdi da izađe iz trenutne situacije, Rajevac je odgovorio "samo trener".
"Trener najviše može da pomogne Zvezdi. Samo trener i rezultati mogu da vrate Zvezdu na stazu stare slave. Malo je trenera koji umeju da urade posao, zato i koštaju", kazao je Rajevac. On je ocenio da je srpski fudbal u krizi i da "mora nešto da se menja".
"Naš fudbal je pao, naše trenere i igrače manje traže. Moramo da se borimo da napravimo rezultat. Moramo da se pokrenemo", rekao je Rajevac.

Partizan krenuo pobedom (VIDEO)

Fudbaleri Partizana pobedili su selekciju Zlatibora sa 4:0 (1:0), u prvoj proveri na pripremama za predstojeću sezonu.
foto: B92/AK
foto: B92/AK
Meč su obeležili 17-godišnjaci Danilo Pantić i Andrija Živković koji su postigli po gol i 'nosili' igru šampiona u drugom delu meča, dok je u prvom Nikola Ninković pokazao da će biti 'motor' tima.
Pored dva tinejdžera, strelci za "crno-bele" bili su još kapiten Saša Ilić koji je na asistenciju Ninkovića lobovao golmana Zlatibora, te napdač Stefan Šćepović koji je postavio konačan rezultat.
Trener Partizana Vuk Rašović može biti potpuno zadovoljan prikazanom igrom svojih igrača u prvoj proveri posle samo sedam dana bazičnih priprema. Rašović je protiv Zlatibora testirao 22 fudbalera, a posebno motivisani bili su najmlađi, koji su dobili šansu da se dokažu u prvom delu priprema. 

U ekipi Zlatibora, koju je selektorai naš poznati stručnjak Milovan Rajevac, istakao se napadač Dabić, koji je nekoliko puta zapretio golu Partizana. 

Rašović je meč počeo u svojoj omiljenoj formaciji sa jednim zadnjim veznim igračem, a dva krilna napadača koja pomažu jednom isturenom špicu koga je igrao Nemanja Kojić. 

Šansu na golu dobio je Nikola Petrović, ispred njega su bili Ostojić i Stanković, a spoljni defanzivci bili su Pauljević i Nemanja Petrović. Zadnji vezni bio je Saša Marković, ispred njega Saša Ilić i Nikola Ninković, a krila Predrag Luka i Filip Knežević. 

Partizan je kontrolisao igru u prvih 45 minuta, sve akcije pokretali su Ninković i Ilić koji su odlično sarađivali u veznom redu, i upravo su oni doneli prednost "crno-belima" u 12. minutu. Ninković je proigrao kapitena iza odbrane domaćina, a ovaj lobovao golmana Zlatibora. 

U nastavku utakmice Zlatibor je zaigrao ofanzivnije, pre svega je dugim loptama tražio rupu u odbrani šampiona. Sa druge strane, Ninković je diktorao tempo Partizana, nekoliko puta je proigrao Kojića u kaznenom prostoru, ali napadač "crno-belih" nije uspeo da zatrese merežu. 

Partizan je pokušavao uglavnom kroz sredinu terena da dođe do šanse, i dok je Ninković nekoliko puta, ali uglavnom bezuspešno se trudio da razigra Kneževića na levoj strani, Luka je bio bez posla na desnoj. 

I Zlatibor je nekoliko puta konkretno zapretio, prvo posle prodora kapitena po levoj strani, a onda preko sjajnog napadača Dabića. Igrač tima iz Čajetine je tri puta zapretio gostima. Prvo je šutirao za malo preko gola sa 20-ak metara, potom je Petrović bio za korak brži nakon duge lopte iz sredine terena, a treći put nije imao sreće. 

Nakon što Ilić nije iskoristio pas Ninkovića u šesnaesterac, usledila je kontra Zlatibora, Dabić je dobio sjajnu lopti, nadjačao Stankovića u duelu i izašao sam ispred Petrovića koga je prevario, ali je lopta na njegovu nesreću prošla pored stative. 

Rašović je na poluvremenu izvršio osam izmena, na terenu su iz prvog dela ostali samo defanzivci Stanković i Petrović, te vezista Marković. Šansu je dobilo i nekoliko momaka rođenih 1996. godine koji su zablistali u nastavku. Momak koga je neposredno pre meča Rašović pohvalio, Danilo Pantić je odmah opravdao očekivanja svog trenera. 

On je u 50. minutu iskoristio grešku rivala, ukrao loptu i utrčao u kazneni prostor, a onda bez mnogo razmišljanja sjajnom dijagonalom sa desne strane pogodio gornji levi ugao gola domaćina. Samo minut kasnije gol je postigao i njegov vršnjak Andrija Živković. 

On je iskoristio novu grešku domaćina, posle atraktivnog centaršuta Stefana Šćepovića, golman i odbrambeni igrač Zlatibora su se sudarili, lopta je pala ispred Živkovića koji je brzo reagovao i ubacio je u mrežu za 3:0. 

Desetak minuta kasnije Šćepović nije imao sreće, pogodio je stativu, dok je sa druge strane ponovo pretio Dabić. U 67. minutu Partizan je postigao četvrti gol. Sjajni Živković je poslao loptu na levu stranu kaznenog prostora, tamo je dočekao Babić koji ju je glavom spustio Šćepoviću, a centarfor "crno-belih" bio je brži od golmana domačin i samo je skrenuo uz stativu u mrežu. 

Ubrzo je Rašović napravo još tri izmene, ušli su Ivanov i Volkov u odbrani, te Brašanac umesto Markovića. Motivisana deca srpskog šampiona su napadala do poslednjih momenata utakmice, dok je jednom zaposlen bio i golman Živković. 

Meč je pratilo nekoliko stotina gledalaca koji su napravili gužvu na stadionu "Švajcarija", koji za razliku od većine superligaških ima reflektore. Cena karte bila je 200 dinara, a sav prihod namenjen je za humanitarne svrhe. 

Igrači srpskog šampiona se u subotu vraćaju u Beograd, a posle tri dana predaha putuju na Pohorje na drugi deo bazičnih priprema (25. jun - 5. jul) gde će odigrati tri jake utakmice, protiv Lokomotive iz Moskve, rumunskog Petrolula i ukrajinskog Metalista iz Harkova. 

Posle završetka priprema u Sloveniji, crno-beli pogon leti u Varšavu na dvodnevni turnir ‘Dejna kup’ (6. i 7.7.), gde će pored crno-belih igrati – domaćin Legija, Fluminense iz Rio de Žaneira i Austrija iz Beča. 

Prvog dana turnira sastaju se Fluminense – Austrija (15.00h) i Legija – Partizan (18.00h). Dan kasnije poraženi će se boriti za treće mesto, a pobednici za trofej "Dejna kupa". 

Partizan će kvalifikacije za Ligu šampiona početi 16/17. jula, a žreb je u ponedeljak 24. juna. 

Stadion "Švajcarija" Zlazibor, nekoliko stotina gledalaca:
Zlatibor - Partizan 0:4 (0:1)
Ilić 12, Pantić 50, A. Živković 51, S. Šćepović 67 

Partizan (4-1-4-1): Nikola Petorvić - Branko Pauljević, Ostojić, Vojislav Stanković, Nemanja Petrović - Saša Marković - Saša Ilić, Nikola Ninković - Predrag Luka, Filip Knežević - Kojić 

Igrali još od 46. minuta: Živko Živković, Marko Živković, Eliomar Silva, Andrija Živković, Danilo Pantić, Dejan Babić i Stefan Šćepović, a od 67. minuta: Vladimir Volkov, Darko Brašanac i Ivan Ivanov

Prvo zlato za Srbiju u Turskoj (VIDEO)

Plivač Velimir Stjepanović doneo je Srbiji prvu zlatnu medalju na Mediteranskim igrama u turskom gradu Mersinu. Uz medalju on je popravio i državni rekord.
Stjepanović je trijumfovao na 400 metara slobodnim stilom u vremenu novog državnog rekorda - 3:48,33 minuta i ostvario A normu za Svetsko prvenstvo u Barseloni. Dosadašnji rekord Srbije u toj disciplini bio je takođe u vlasništvu Stjepanovića, a iznosio je 3:52,85 minuta.
stjepanovic.jpg
Iza Stjepanovića na cilj su stigli Melui iz Tunisa rezultatom 3:48,67 i Francuz Gveri sa 3:52,68. Sjajnom trkom srpski plivač je na najbolji način zaokružio prvi takmičarski dan na Mediteranskim igrama i posle Vanje Babića osvojio drugu medalju za našu zemlju.




„Osećam se fantastično, s obzirom da sam bio povređen. Osam meseci nisam trenirao kako treba, ali evo, uspeo sam da osvojim zlato, a svoje najbolje vreme popravim za četiri sekunde," rekao je Stjepanović posle ceremonije dodele medalja.
Srpskog rekordera nakon 400 metara slobodno u Mersinu očekuju trke u još pet disciplina. „Ima vremena da razmišljam o sledećim trkama. Prostora za medalje uvek ima. Tu je nekoliko disciplina, a ja uvek idem na pobedu", kazao je Stjepanović.

Saopštenje KK Crvene Zvezde povodom "slučaja" Miličić i Braun

Zvezda prekinula nagađanja medija da je Miličić potpisao za ovaj tim. Zvanično saopštenje sa Malog kalemegdana demantuje takve navode. Zvezda se oglasila i povodom tužbe Brauna, „Mi nikom ne ostajemo dužni“.
KK Crvena zvezda Telekom ponovo je u prilici i da demantuje neistinita pisanja nekih medija o navodnom angažovanju pojedinih igrača. Kao što su netačne bile informacije o navodnoj promeni trenera, tako su neistinite vesti i da je Crvena zvezda Telekom angažovala Darka Miličića. Iako je klub pružao informacije da Miličić ne dolazi u Zvezdu, pojedini mediji su očigledno pomislili da bolje poznaju situaciju unutar kluba pa su još jednom u kratkom vremenskom roku plasirali laž i na taj način diskreditovali sebe.
Milicic1.jpg
Povodom najave tužbe arbitražnom tribunalu FIBA (BAT) od strane Eltona Brauna, KK Crvena zvezda Telekom se oglasila saopštenjem: "KK Crvena zvezda Telekom nikom ne ostaje dužna i to svima mora da bude jasno. Individualna je stvar i pravo Eltona Brauna da pokaže koliko voli i poštuje Crvenu zvezdu, ali sve te emocije bi trebalo da usaglasi sa komentarima koje je ostavljao na društvenim mrežama, kako ne bi u zabludu dovodio brojne simpatizere crveno-belih. Jer, iz ovoga se samo može zaključiti da Braun voli Crvenu zvezdu do poslednjeg dolara. Ni manje, ni više od toga".
Braun.jpg
Takođe, KK Crvena zvezda Telekom još nije dobila nikakav zvanični dokument o navodnoj Braunovoj tužbi od strane FIBA. A, koliko se tačno duguje Braunu, može da se utvrdi tek kada se u obzir budu uzeli svi disciplinski prekršaji koje je Braun napravio tokom sezone.
KK Crvena zvezda Telekom apeluje na sve simpatizere kluba da ne podležu provokacijama kojima su mediji očigledno skloni kad je naš klub u pitanju. A, proverene, tačne i zvanične informacije koje se tiču ne samo transfera igrača nego svih dešavanja u klubu mogu da dobiju na zvaničnoj internet stranici kluba.

Održan je žreb za predstojeće Evropsko prvenstvo u rukometu

U danskom Herningu održan je žreb za predstojeće Evropsko prvenstvo u rukometu, a Srbija se nalazi u grupi C sa Francuskom, Poljskom i Rusijom.

Grupu A čine domaćin i branilac trofeja Danska, Češka, Makedonija i Austrija. Španija, Island, Mađarska i Norveška takmičiće se u grupi B.
U grupi D su Hrvatska, Švedska, Belorusija i Crna Gora.
Evropska rukometna federacija svrstala je našu selekciju u prvi šešir, kao jednog od favorita na ovom takmičenju, zajedno sa reprezentacijama Danske, Hrvatske i Španije. 

"Svaka ekipa iz grupe je dobra. Francuska je jedna od najboljih poslednjih godina, Poljska ima vrlo dobar tim, Rusija takođe, njih znamo. Svaku ekipu koja se kvalifikovala na Evropsko prvenstvo čine kvalitetni i iskusni igrači, ali ako hoćemo nešto da napravimo treba doste sreće i volje. Mi smo isto dobri, tako da se nadam da ćemo to i pokazati na EP u Danskoj“, rekao je selektor muške rukometne reprezentacije, Ljubomir Vranješ. 

"Teška grupa za nas. O Francuskoj ne treba pričati, to je reprezenatcija koja je obeležila poslednjih sedam, osam godina rukometa. Selekcije Poljske i Rusije su selekcije koje nama po stilu igre možda najviše odgovaraju, zadovoljan sam što su sa nama u grupi. Nismo razmišljali da dobijemo ovu grupu, ali svakako ako želimo da napravimo nešto moramo da igramo isto kao i u Beogradu“, istakao je Marko Vujin. 

Evropsko prvenstvo u rukometu za muškarce održava se u Danskoj, od 12. do 26. januara 2014. godine u četiri grada Alborgu, Arhusu, Herningu i Kopenhagenu. 

Grupe:
Grupa A: Danska, Češka, Makedonija, Austrija
Grupa B: Španija, Island, Mađarska, Norveška 
Grupa C: Srbija, Francuska, Poljska, Rusija
Grupa D: Hrvatska, Švedska, Belorusija , Crna Gora

Odbojkasi Srbije pobedili Iran

 Srpski odbojkaši savladalau Iran sa 3:2 u prvom meču trećeg vikenda Svetske lige. Naredni meč protiv Irana "orlovi" igraju u nedelju od 14.30.
Odbojkaška reprezentacija Srbije zabeležila je danas treću pobedu u ovogodišnjem izdanju Svetske lige, pošto je trijumfovala u prvom meču trećeg vikenda protiv Irana sa 3:2 (26:24, 25:23, 17:25, 14:25, 18:16).
Srbija-odbojka.jpg
Najefikasniji u reprezentaciji Srbije bio je Aleksandar Atanasijević sa 23 poena, dok je u selekciji Irana Gaemi Farad upisao 16.
Srpski odbojkaši su do trijumfa nad Iranom došli mnogo teže od očekivanog, pošto su u sva tri seta u kojima su slavili, pobeđivali razlikom.
Srbija tako posle pet utakmica u Grupi B Svetske lige ima tri trijumfa i dva poraza, pa se tako nalazi na trećem mestu iza Italije, koja ima maksimalni učinak i Rusije, koja ima četiri pobede iz pet mečeva.
"Orlovi" će naredni meč protiv Irana igrati u nedelju od 14.30 po srednjeevropskom vremenu.

Vuk Rašović: Mitrović i Ninković moraju da počnu da 'vuku' Partizan

Trener Partizana Vuk Rašović rekao je da je vreme da Aleksandar Mitrović i Nikola Ninković budu nosioci igre crno-belih. Rašović je još istakao da se nada da će Saša Ilić rešiti nesporazum oko produžetka ugovora, da bi voleo da u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona Partizan igra u komšiluku, ali i to da bi jako voleo da u Humskoj vidi kapitena Vojvodine Miroslava Vulićevića.
Trener fudbalera Partizana Vuk Rašović rekao je da bi voleo da njegova ekipa u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona dobije neki klub gde neće morati daleko da putuje na gostovanje.
Partizan.jpg
"Bilo bi dobro da bude što bliže gostovanje, na primer neka bivša jugoslovenska republika. Naša obaveza se zna, moramo da budemo spremni za svakog protivnika. Sve poštujemo, to su sve šampioni svojih zemalja. Sigurno nikoga nećemo preceniti, svesni smo svoje snage, bitno je da se mi dobro pripremimo", rekao je Rašović na Zlatiboru.
Žreb za drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, u kojem takmičenje počinje Partizan održaće se u ponedeljak od 12.00 časova u Nionu.
Na pitanje kakva je situacija s kapitenom Sašom Ilićem, koji još nije produžio ugovor, Rašović je rekao da se iskreno nada da će taj problem biti uskoro rešen.
"Iskreno se nadam da će se to rešiti. On odlično radi i daje primer mlađim igračima. Nadam se da će se problemi prevazići i da će on ostati sa nama i naredne sezone", naveo je Rašović.
Partizan je u letnjem prelaznom roku do sada doveo golmana Milana Lukača iz OFK Beograda i desnog beka Nikolu Aksentijevića iz holandskog Vitesea.
Partizan-2.jpg
"Dobro je što smo popunili poziciju desnog beka, moja ideja je da imam po dva igrača na svakoj poziciji, da imamo zdravu konkurenciju i da ne zavisimo od pojedinca", rekao je Rašović i dodao da će o poziciji prvog golmana odlučivati zajedno sa Radišom Ilićem i da će braniti onaj koji pokaže najviše.
On je rekao da je kapiten Vojvodine, desni bek Miroslav Vulićević, igrač kojeg bi voleo da vidi u Partizanu.
"Vulićević je igrač po mom ukusu i voleo bih da pređe kod nas. To je profil koji nam je potreban i mislim da on i Aksentijević mogu da iznesu dobro celu sezonu", rekao je trener crno-belih.
Rašović je naveo da je Partizanu potreban još jedan dobar štoper i da mu je želja da u predstojećoj sezoni ima 22 igrača koji će deliti minutažu. On je kazao da se nada da će Ivan Ivanov i Vladimir Volkov ostati u klubu barem još šest meseci, kao i da je izvesno da će ekipu napustiti Marko Šćepović.
partizan-3.jpg
Što se tiče napadača Aleksandra Mitrovića, Rašović je rekao da bi za njega bilo dobro da ostane u Partizanu i da na kraju sezone može da ode uz još bolje uslove.
"Mitrović je svestan svega što se dešava oko njega. On može još više da napreduje. Njegovo ponašanje je prošlost, on i Nikola Ninković su preležali dečije bolesti i moraju da počnu da 'vuku' Partizan", istakao je Rašović.
Fudbaleri Partizana se nalaze na pripremama na Zlatiboru, a u utorak će otputovati u Sloveniju.

Košarkašice Srbije bolje od Hrvatica (VIDEO)

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije pobedila je danas Hrvatsku sa 77:63, u drugom kolu druge faze takmičenja na Evropskom prvenstvu u Francuskoj. Srbija je tako došla u poziciju da se u meču sa Češkom, u nedelju, bori za mesto u četvrtfinalu.
Ženska košarkaška reprezentacija Srbije pobedila je danas Hrvatsku sa 77:63 (23:12, 21:21, 18:18, 15:13), u drugom kolu druge faze takmičenja na Evropskom prvenstvu u Francuskoj.
Srbija.jpg
Srbija sada treba da u nedelju, u poslednjem kolu druge faze, pobedi Češku kako bi obezbedila plasman u četvrtfinale Evropskog prvenstva.
Srbija sada ima šest bodova, koliko ima i lider Francuska, uz meč manje. Belorusija i Češka imaju po pet bodova, a one će kasnije odigrati svoje mečeve protiv Britanije, odnosno Francuske.
Košarkašice su odigrale svoj najbolji meč na šampionatu, pre svega u odbrani. Jelena Milovanović je predvodila tim u napadu sa 19 poena, dok je Ana Dabović postigla 12, ali je morala da napusti teren zbog povrede. Milica Dabović postigla je 11 poena.
Najefikasnija u selekciji Hrvatske bila je Marija Režan sa 14 poena, dok su Antonija Mišura i Ana Lelas postigle po 12 poena.

Srbija protiv Češke igra u nedelju. U četvrtfinale će se plasirati po četiri prve ekipe iz obe grupe druge faze.

Đokoviću otvoren put do finala Vimbldona

Puno sreće na žrebu za Novaka Đokovića. Najbolji svetski teniser izbegao Federera, Nadala i Marija na putu do finala trećeg Gren slema sezone. Berdih mogući protivnik u četvrtfinalu, Ferer ili Del Potro u polufinalu. Srpski derbi na samom otvaranju, Janko Tipsarević protiv Viktora Troickog.
Novak Đoković ima puno pravo da bude prezadovoljan žrebom za Vimbldon. Najbolji teniser sveta je, uz sve poštovanje potencijalnih protivnika, zapao u daleko lakšu polovinu kostura i pred njim je daleko lakši put do vimldonskog finala.
Djokovic.jpg
Đoković bi protiv Rafaela Nadala, Rodžera Federera i Endija Marija mogao da igra tek u poslednjem meču na turniru.
Protivnik Novaka Đokovića u prvom kolu biće Nemac Florijan Majer, 33. igrač sveta i prošlogodišnji četvrtfinalista trećeg Gren sema sezone. U pomenutom meču ga je pobedio upravo Đoković, sa 3:0 u setovima. Dva tenisera su odigrala još dva meča pored ovog, i srpski teniser je u oba slavio.
Inače, prvo kolo će obeležiti srpski derbi, jer će Janko Tipsarević igrati protiv Viktora Troickog. Janko trenutno vodi u međusobnim duelima sa 2:1.
JT.jpg
Projekcije pokazuju da bi Đoković prvi veći ispit mogao da ima u četvrtfinalu, kada bi mogao da se sastane sa Tomašom Berdihom. U polufinalu će igrati protiv boljeg iz duela David Ferer - Huan Martin Del Potro.
Na drugoj strani, vrlo je moguće da Rodžer Federer i Rafael Nadal ukrste rekete već u četvrtfinalu.

Počinje Svetsko prvenstvo za fudbalere do 20 godina

U petak počinje Svetsko prvenstvo za fudbalere do 20 godina, a prvi put u istoriji neće biti najtrofejnijih timova – Argentine (šest titula) i Brazila (pet).

Učestvuju 24 ekipe, a takmičenje počinje od 17 časova utakmicama Francuska – Gana i Kuba – Južna Koreja. Od 20 sati sastaju se Španija – SAD i Portugal – Nigerija.
Reprezentacije su raspoređene u šest grupa po četiri, po dve najbolje selekcije plasiraće se u osminu finala, a pridružiće im se i četiri najbolje trećeplasirane ekipe.
Na Šampionatu u Turskoj i Srbija će imati svoje predstavnike, to će biti sudije Milorad Mažić, Milovan Ristić i Dalibor Đurđević. 

Prema procenama stručnjaka, prvi favorit je Španija, mada će nekoliko ekipa svoju šansu vrebati iz drugog plana. 

Grupa A:
Francuska
Gana
SAD
Španija 

Grupa B:
Kuba
Južna Koreja
Nigerija
Portugal 

Grupa C:
Turska
Salvador
Kolumbija
Australija 

Grupa D:
Meksiko
Grčka
Paragvaj
Mali 

Grupe E:
Čile
Egipat
Engleska
Irak 

Grupa F:
Novi Zeland
Uzbekistan
Urugvaj
Hrvatska

Majami i Lebron odbranili titule šampiona i MVP-a (VIDEO)

Majami Hit osvojio je treću titulu u istoriji, pošto je u majstorici finalne serije pobedio San Antonio Sparse 95:88

Beta/AP
Najbolji igrač planete Lebron Džejms briljirao je sa 37 poena, 12 skokova, 4 asistencije i zaradio naziv najboljeg igrača finalne serije.
Tokom cele utakmice nijedan tim nije stekao više od 7 poena prednosti, a San Antonio je imao priključak do pola minuta pred kraj. Utakmica je, kao i serija, donela kvalitet kakav nismo gledali već godinama, verovatno još od onih briljantnih serija Lejkers - Kings.
Amerikan Erlajnz Arena u Majamiju, ostaje dom šampiona. Lebron je od početka druge četvrtine držao pod kontrolom celu utakmicu, igrao netipično, sa serijom trojki i šuteva sa distance, i čak popravio prosek poena u sedmim utakmicama koji je i do sada bio najveći u istoriji lige.

Završio je seriju sa 25,3 poena, 11 skokova i 7 asistencija. Izjednačio se sa Džordanom po tome što je vezao dve titule, dve MVP nagrade za sezonu i dve MVP nagrade za finala lige.

Veliku podršku dao je roviti Dvejn Vejd, kojeg ni nepoptpuno zalečeno koleno nije sprečilo da postigne 23 poena uz 10 skokova. Vejd je u sekundi kad je meč završen otrčao da čestita najvećoj zvezdi protivnika Timu Dankanu u istinskom fer plej gestu.

"On je heroj, veliki borac, jedan od najvećih igrača u istoriji", objasnio je odmah zatim Vejd.

Šejn Batije je ubacio 6 trojki za 18 poena, a Mario Čalmers dodao 14 poena, a briljantnu epizodnu ulogu imao je ponovo Kris Andersen.

Oni su pokrili potpuni izostanak velikih i važnih igrača kakvi su Kris Boš, Majk Miler i junak meča broj šest Rej Alen, koji su zbirno ostali na nula poena, uz 0/14 iz igre!
Beta/AP
Na drugoj strani Tim Dankan je imao 24 poena, 12 skokova i 4 ukradene lopte. Međutim, u poslednjoj četvrtini promašio je četiri šuta iz blizine, dva od njih odbojkom, kakve obično pogađa, i to očigledno sebi nije oprostio. Legendarni košarkaš je, kao i trener Popović, prvi put u karijeri izgubiio finalnu seriju, posle 4 osvojene titule.

Toni Parker je odlično otvorio meč, sa 10 poena u prvoj četvrtini, posle toga nije ubacio ni poen. Manu Đinobili je dao 18 poena, uz 5 asistencija i 3 skoka, ali jeponovo imao 3 bitne izgubljene lopte u ključnim trenucima.

Da je San Antonio osvojio titulu, doprinos Kavaija Lenarda bio bi nemerljiv. Lenard je uhvatio 16 lopti i dao 19 poena, među kojima i neočekivanu trojku kojom je vratio Sparse u igru u samom finišu.

Podrška je izostala sa druge strane - Geri Nil je pomagao u odbrani, ali je ostao na 5 poena, koliko je dao i Deni Grin, uz neverovatnih 1/12 iz igre.

Sparsi su titulu verovatno ispustili u finišu šestogmeča, kada je Rej Alen ubacio trojku za izjednačenje 5 sekundi pre sirene, a zatim odigrao odlično u odbrani na Đinobiliju i sačuvao minimalnu prednostu produžetku.
Beta/AP
Kakav je bio poslednji meč serije najbolje svedoči podatak da je ubačeno bacanje Dvejna Vejda 15 sekundi pred kraj prvi put razliku u korist pobedničke ekipe dovelo do 7 poena, taman koliko su na samom početku imali gosti iz Teksasa (11:4).

Iako je skorbio ujednačen, videli smo dve različite utakmice: U prvoj četvrtini Sparsi su dobro napadali pik'n'rolom, uz veliki doprinos Tonija Parkera, a čvrstom odbranu sveli su četvrtinu na samo 34 poena. U tim trenucima igru Hita vodio je Vejd, koji je situacije rešavao prodorima i šutevima posle driblinga.

Od početka druge četvrtine Majamijeva igra se promenila ka šutu sa distance, počev od Batijeova dva brza ubačaja, preko Lebronove serije. Tako se nastavilo do kraja, Majami je šutnuo 32 trojke i ubacio 12 (promašili 6 poslednjih pokušaja, kada se i Lebron povukao ka šutu za 2 sa 6 metara).

Gosti su mnogo više spuštali loptu ka košu, pa su mnogo češće i faulirani, odnos u šutiranim bacanjima na poluvremenu (15 SAS, 3 Majami) najbolje govori o tome. Zahvaljujući velikom broju preciznih šuteva sa penala (samo jedan promašaj do poluvremena) gosti su potpuno držali priključak, iako su imali manje skokova i slabiji procenat šuta, a trojke ih uopšte nisu služile. 

Šta god da su dva trenera pokušavala, neraspoložene igrače kakvi su Grin, Boš, Miler, Alen, Nil, nisu uspeli da ih uključe do samog kraja. Parker se sveo na razigravanje, pto je radio vrlo dobro, a Đinobili naizmenično blistao i pravio početničke greške.

Dankan je do samog finiša igrao odlično, a onda je serijom promašenih zicera (za svoje standarde) pomogao rivalu. Jedini igrač koji je svih 48 minuta igrao u visokom ritmu za Sparse bio je Kavai Lenard.

Na drugoj strani Vejd se pojavljivao i nestajao, ali su zato Čalmers i Batije odigrali hrabro i odlično, ne libeći se da preuzmu odgovornost. Zahvaljujući njima sve nije zavisilo od dominantnog Lebrona.
Beta/AP
Beta/AP
Najbliži preuzimanju kontrole Sparsi su bili u finišu treće četvrtine - preokrenuli su od minus 6 do plus 3, a igra domaćina potpuno se pretvarala u Lebronovu simultanku. Međutim, upravo tad su Čalmers i Batije vezali po trojku, da pi pogodak Čalmersa sa 10 metara o tablu, na isteku trećeg perioda, vratio psihološku prednost Hitu.

Iako je dugo izgledalo da će se neizvesnost produžiti do samog kraja, gosti su počeli da prave nesvojstvene greške pet minuta pred kraj,najpre je Manu bacio dve čiste lopte u aut, onda su počeli Dankanovi promašaji. Majamiju je dugo trebalo da to iskoristi, ali je prelomio pogodak Džejmsa sa 6 i po metara na pola minuta pred kraj. Ako je česta brzopletost Hita omogućavala Sparsima da drže korak sa rivalom uprkos sopstvenim greškama, protiv vremena se nije moglo. Na kraju je Popovićevu ekipu pobedio sat - toliko puta su se na meču vratili iz minusa od 5 ili 6 poena, ali u poslednjem minutu to nisu mogli.

Čitava serija morala je da oduševi svakog ko voli i prati košarku, a dramatični poslednji meč zaista je bio šlag na i inače sjajnoj torti. Fantastičan odnos igrača i trenera dve ekipe na kraju meča samo je dopunio utisak o tome da smo u prethodne dve nedelje gledali najbolju propagandu košarke.

Iako je većina ljudi u našim krajevima navijala za Sparse (što se vidi i kroz anketu i kroz komentare), verovatno su na kraju i jedni i drugi, a posebno neutralci, mogli da slože oko toga da su u duelu dve izvanredne i izjednačene ekipe presudile nijanse, i da nema razloga da se iko loše oseća. Najbolje je to formulisao Kouč Pop:

"Nije zabavno gubiti, uopšte nije. Ali, izgubili smo od boljeg tima, i to je sasvim u redu".

Četvrta četvrtina 23:17 Hit (95:88 Hit)

Beta/AP
Beta/AP
Ponovo na klupi i Parker i Dankan, a Batije odmah daje i petu trojku.

Na drugoj strani izvanredni Lenard, drži Sparse na jednom posedu razlike.

Kris Andersen nema bitnu statistiku, ali ima odlične mini-role: iznudio je dva uzastopna treća faula, Dankanu i Đinobiliju, pa izborio sjajan skok u napadu i onda poptuno zbunio Parkera.

Lebron sa penala stiže do 30 poena, ali mu je drugo poništeno, jer je Birdman prerano utrčao. Njegov prosek u sedmim utakmicama je 33,8 poena, veći i od Džordanovog.

Tajm aut na 8:34 do kraja, 77:75 za Hit, posle briljantnog poteza Parkera, koji je iz teške pozicije navukao tri igrača i odigrao pâsza lagane poene Dankana.

Majami šutira trojke 11/27, San Antonio 4/13, penali 8/10 i 17/19, procenat šuta iz igre 42-39. 35-35 u skokovima.

Briga u hali, Majami ima kontru na plus 4, faul nad Lebronom, ali svi gledaju u Vejda, koji je pao. Kontru je pokrenuo užasan pas Grina, odmah pošto je promašio otvorenu trojku. Grin šutira iz igre 1/11, od toga 0 od 6 za dva. Pregled snimka da bi se videlo da li je pred Lebronom bio otvoren put ka košu traje dva minuta, ništa od toga, a Vejd se odmorio, namestio i ubacio dvadeseti poen za plus 6, ponovo najveće vođstvo na meču.

Manu u tri uzastopnanapada ima dva pasa u aut (odmah posle tajm auta na kojem je Popović tražio od tima da igra pametno) između kojih pogađa briljantno. Džekil i Hajd. Na drugoj strani Lebron prebacuje 30, novi tajm aut na 5:37 do kraja, 83:77 za Hit.

Konačno je došlo Bošovo vreme, odlična odbrana na Dankanu. Dankan zatim promašuje čistu priliku za 2+1, ali bar pogađa oba bacanja.

Lebron daje preko Dankana, a Manu trojkom do plafona hale vraća na minus tri, da bi odmah ukradenu loptu za tri promašio Grin. Kontra Lebrona, navlači dvojicu, pâs Batijeu za novu trojku. Plus 6.

Dankan iz neverovatnog okreta koš plus bacanje, peta lična Bošu, opet je jedan posed. Neverovatna utakmica. Tajm aut na 3:06 do kraja, 88:85 i posed domaćina.

Batijeov pâs po podu za Vejda, Boš brani dobro Dankana, Lebron promašuje za plus 7, a Lenard ume i trojku da pogodi, 90:88.

Čalmersu prvo bacanje bukvalno izlazi, zatim maši i drugo, Sparsi kreću u napad na plus 2. Lenard pokušava novu trojku, ali promašuje.

Sledi serija napada u kojima viđamo promašaje, skokove u napadu i nove promašaje Vejda, Batijea, Dankana. Tajm aut, Hit ima loptu još 14 sekundi, do kraja je 39, rezultat je i dalje 90:88.

Dankan je maločas promašio duplu odbojku, i vrlo je ljut na sebe.

Lebron za dva, 35 poena, +4 na 27,9 do kraja, tajm aut SAS.

Parker ostaje na klupi, Manu se zaleće i poklanja loptu Lebronu. Brz faul (23,5 do kraja). LBJ 2 od 2 (8/8 za 1, 37 poena). 94:88 za Majami.

Manuova daleka trojka, ništaodtoga, hvata Vejd, faul nad njim. Meč je u rukama Hita.

Treća četvrtina 27:26 Sparsi (72:71 Hit)

Beta/AP
Beta/AP
Lenard odlično otvara drugo poluvreme, ubacuje dva koša, koristeći nemoć najslabijeg na terenu Majka Milera, ali opet promašuje plus jedan. On je sa penala 1/3, od ostalih na terenu prvi promašaj ima Čalmers (dotle su ubačena sva bacanja, ukupno 16).

Lebron nastavlja da deli pasove kao Medžik i postiže trojke. Na tajm autu posle 4 minuta Majami i dalje na plus 2 (54:52).

Da vam je neko rekao da će prvi do dabl dabla Kavai Lenard, da li biste verovali? 11 poena, 11 skokova, 29. minut.

Zato je između Denija Grina i Majka Milera mrtvatrka za najslabijeg pojedinca. Ne samo zbog užasnog šuta, svaka lopta njima je problem.

Na kraju je Dankan morao da se prospe po parketu da bi Grin imao dovoljno prostora za šut i prvu trojku dana, drugu u dve utakmice. Uprkos tom košu, Grin ide na klupu i nije srećan. Sparsi na plus jedan.

Lebron odgovara četvrtom trojkom na meču, odmah zatim i petom, rekord karijere u finalnim mečevima, i ukupno 24 poena.

Na drugoj strani ritam drže Dankan i Lenard, koji nastavlja da pogađa.

U igri je sada i Boris Dijao, koji u dva napada donosi pet poena sa iste pozicije, najpre trojkom, pa asistencijom za Dankana. Do kraja treće je 2:40, Sparsi vode 65:64, posle serije 8-2.

U finišu četvrtine Sparsi su prvi put u drugom poluvremenu stigli do +3, Batije vratio na na nulu, da bi Manu lepimprodorom dao svom timu plus 2 na 5,2 sekunde do kraja.

Onda je preko celog terena krenuo Čalmersi sa deset metara od table poslao loptu u koš, Majami vodi minimalno na kraju trećeg perioda.

U prethodnim minutima izgledalo je da Sparsi preuzimaju kontrolu,ne samo zato što su ušli u vođstvo, već i zato što se igra Majamija potpuno svela na Lebrona, ali su trojke Batijea i Čalmersa došle u pravom trenutku.

Boš, Miler i Alen nemaju još ni poen. Čalmers i Batije po 12, Vejd 18, Lebron 28.

Dankan 17+9, Manu 13, Lenard 14+11, Parker 11.

Druga četvrtina 28:28 (46:44 Hit)

Beta/AP
Beta/AP
Očigledno je da Vejda povreda ne usporava, i dalje je najbolji u domaćem timu, uz ubitačnu dalekometnu artiljeriju Batijea. Lebron je još uvek daleko od svog potencijala (1/5 iz igre), a Boš se još nije upisao u strelce, možda čeka vrmekad se meč lomi?

Na drugoj strani Manu, Grin i Nil igraju vrlo slabo, zbirni šut im je 1 od 10, često deluju trapavo na terenu, i ne pružaju dovoljni podrške Dankanu, Parkeru i Lenardu.

Na pola druge rezultat je 27:27.

Onda je Grin procenio da može da ostavi Lebronu otvorenu trojku, ovaj se nadovezao na prethodni neverovatni koš za 2+1, i eto ga očas posla na 10, a Majami ima do sad najvećih plus 6.

Utakmica je počela da liči na neke iz zlatnog doba NBA, mnogo više nego na modernu poluautomatsku košarku. Smenjuju se greške i neverovatni potezi, igrači koji igraju za 20+ miliona po sezoni se bacaju po parketu, trojke ulaze o tablu, heroja prošlog meča nigde nema, ali glavne zvezde tima drže stvar pod kontrolom. Na tajm autu Majami ima plus tri, tri minuta pred poluvreme.

Lebron nastavlja da zatrpava koš trojkama, sudije ponovo izluđuju domaću publiku, kao i pre dva dana kriterijumom, dosuđivanja faulova.

Dankan vlada u reketu, sada su on i LBJ 13-13, a na semaforu je 40:40.

San Antonio sa bacanja stiže u vođstvo (6/6 za 70 sekundi), ali Vejd i Lebron igraju odlično (14+15), na poluvremenu Majami i dalje naplus dva.

San Antonio i dalje na 35 posto, kao i tokom prve četvrtine, Majami podigao prosek sa 30 na 43, domaćin ima više skokova, ali je prednost minimalna, uglavnom zbog odličnih bacanja gostiju.

Dve najbolje statističke linije:
Dankan 13 poena (4/7, 5/5), 5 skokova, 2 asistencije, 4 ukradene lopte (ceo Majami 3)
Vejd 14 poena (7/12) 6 skokova, 1 blokada, 1 asistencija.

Trojke 5/14 domaći, 2/7 gosti. Bacanja 3/3 domaći (sve Lebron), 14/15 gosti (jedini promašaj Lenard, cela petorka šutirala bacanja).

Prva četvrtina 18:16 Hit

Beta/AP
Beta/AP
Pre tačno dve decenije Džon Pekson je trojkom doneo Bulsima treću titulu u nizu, pošto je Majkl Džordan saigraču prepustio priliku da odluči. Kasnije je to uradio i sa Stivom Kerom. Velikan je velikan i zato što zna da delegira kada je potrebno. Kako bi danas reagovala publika da LBJ ima priliku za šut, ali doda ključnu loptu nekom od saigrača?

Posle po dva promašena napada Toni Parker je dao prvi koš na meču. Nervi očigledno igraju bitnu ulogu.

Uvodni minuti bez dileme pripadaju Sparsima, koji su za pet minuta stigli do 11:4, Manu i Dankan su dobro ušli u meč.

Na drugoj strani su igrači Hita nesigurni i lako propuštaju prilike, a Vejd definitvno ne izgleda stoprocentno spreman.

Hit je uhvatio priključak, ali igra se na malo poena, 2:12 do kraja četvrtine je 15:10 za goste. Šut je slab na obe strane, ispod 35 posto, a SAS dominira u skoku 14-8, razliku pravi Kavai Lenard, upravo sa 6 skokova. Tačno pola skokova za domaćine ima roviti Vejd.

Odličan finiš za Majami zahvaljujući ubitačnim trojkama Šejna Batijea, na prvu pauzu domaćin ide sa 18:16. Loš znak za goste, osim slabe igre u napadu u poslednjih nekoliko minuta, je promašeno bacanje za Lenarda. To nagoveštava da nije zaboravio promašaj sa penala u finišu prethodnog meča.

Čvrst početak utakmice, sve je otvoreno.

Kamp Americkog fudbala u Mataruskoj Banji (VIDEO)

U Mataruškoj Banji, na igralištu lokalnog fudbalskog kluba, održava se šestodnevni kamp američkog fudbala. Stručni rad je na visokom nivou, daleko višem nego prethodne godine, jer četrdesetorica najperspektivnijih igrača iz Srbije, Makedonije i BiH, radi sa trenerima iz Amerike, među kojima je i Majkl Kob, bivši igrač Čikago Bersa.
Iako su tek na početku sportske karijere, mladim igračima američkog fudbala iz po nekoliko srpskih, makedonskih i bosansko-hercegovačkih klubov, jedan san se već ostvario. Treniraju sa Majklom Kobom, nekadašnjom zvezdom najpopularnijeg sporta u Americi, danas vrsnim trenerom i pedagogom.

Bivši profesionalac NFL lige i petorica njegovih kolega i Amerike došli su u Kraljevo, gde u jedinstvenom kampu za američki fudbal na Balkanu, mladim igračima prenose bogato iskustvo i vrhunsko znanje iz tog sporta, kao i sopstveno poimanje pravih sportskih vrednosti.
"Oduševljen sam, kao i moje kolege, ovom zemljom i gradom, naročito ljudima, i prezadovoljan sam dosadašnjim učinkom i utiscima. Igrači su talentovani i puno se trude da za kratko vreme nauče što više. Srbija je jaka sportska nacija, mogu da budu uspešni i u američkom fudbalu samo treba da se uz talenat i puno radi. Ja sam trenirao četrnaest godina da bi stigao do profesionalne lige", kaže Majkl Kob.
I njegov kolega i prijatelj Majkl Kokrin pun je hvale na račun talenta igrača sa ovih prostora. Oduševljen je i tradicionalnim srpskim gostoprimstvom i srdačnošću, za koje se zna i u dalekoj Americi.
I mladi igrači, učesnici kampa, prezadovoljni su činjenicom da rade s zvučnim trenerskim imenima iz zemlje koja je najveća sportska sila i postojbina tog sporta.
Braća Dimitrije i Aleksa Denović, članovi kluba "Kraljevske krune" iz Kraljeva kažu da se trenerom Kobom i petoricom njegovih sunarodnika više može naučiti za šest dana nego sa drugima za šest meseci ili godinu i više dana.
"Reč je o vrhunskim trenerima. Na pravi način, ubedljivo i znalački upućuju nas u sve tajne američkog fudbala, od osnovnih postavki igre u odbrani i napadu, do najsitnijih finesa i štoseva", pričaju Denovići, ali i ostali igrači.
Na treninzima jednaka pažnja posvećuje se seniorima i najmlađim kategorijama, uključujući i devojke, koje tek počinju takmičenje u opremi i to je dodatni kvalitet kampa.
Velike zasluge što su se na jednom mestu okupili najperspektivniji igrači i poznata trenerska imena iz Amerike pripadaju "Kraljevskim krunama", kraljevačkom klubu koji je učinio sve da se kamp u Mataruškoj Banji afirmiše i pročuje, i svrsta među najuspešnije u ovom delu Evrope.

Fudbal i dokolica (drugi deo)

Razonodu od fudbala engleski igrači su često tražili u drugim sportovima. Kriket, golf, tenis i bilijar bili su omiljeni za odmor od treninga i utakmica. Britanski "Dejli mejl" u nastavku serijala "Football's Golden Years" pokazuje stare arhivske fotografije engleskih igrača u momentima kada se odmaraju od fudbala.
Na fotografiji iz 1981. goine vidi se Pol Dejvis kako uživa u pikadu nakon treninga Arsenala. Ovaj igrač proveo je 17 godina u redovima „tobdžija" i jedan je od najzaslužnijih što je londonski klub osvojio titulu 1989. godine kada je na sred Enfilda savladao tada moćni Liverpul.
Pol-Dejvis.jpg
Pre Dejvisa sličnan vid razonode imala je još jedna zvezda „tobdžija" Džon Radford. Na fotografiji iz 1974. godine vidi se Radford kako odmara pre utakmice. Ovaj igrač je sa „tobdžijama" osvojio duplu krunu u sezoni 1970/71, a u redovima Arsenala je igrao 12 sezona.
2-Dzon-Radford.jpg
Zvezda Liverpula Alan Kenedi nije mogao bez golfa ni u Južnoj Americi. Na fotografiji iz 1984. godine vidi se Kenedi kako na terenu u Montevideu sa drveta izvodi udarac. Te godine Kenedi je sa reprezentacijom Engleske išao na južnoameričku turneju.
3-Alan-Kenedi.jpg
Džimi Hil je jedan od najpopularnijih sportskih ličnosti koji se osim kao fudbaler dokazao kao trener i sportski novinar. Bivša zvezda Fulama osim fudbala probao je mnoge sportove, a na fotografiji ovaj igrač (sa desne strane) učestvuje u humanitarnoj konjičkoj trci u Sandaun parku.
4-Dzimi-Hil.jpg
Pol Gaskonj je trenutke dokolice često ispunjavao pijankama, žurkama, lakšim i težim drogama. Ipak, pred meč kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Americi 1994. godine Engleska je gostovala Turskoj a popularni „Gaza" vreme je kratio partijom tenisa. Iako je Engleska pobedila, na kraju se nije plasirala na Mundijal. „Gaza" je propustio to takmičenje a poslednju veliku predstavu imao je na Evropskom prvenstvu 1996. godine u Engleskoj.
5-Pol-Gaskonj.jpg
Mnogi engleski fudbaleri, da se nisu bavili tim sportom, igrali bi kriket. Džef Herst u vreme kada je okačio kopačke o klin i uplovio u trenerske vode, rekreirao se igrajući kriket. Na fotografiji iz 1980. godine, iz vremena dok je trenirao Čelsi, Herst uživa u igri sa klubovima iz Indije.
6-Dzef-Herst.jpg
Na fotogrfiji iz 1966. godine vidi se tadašnja zvezda Mančester Junajteda Nobi Stajls kako se koncentriše pred udarac. Fotografija je uslikana u vreme odigravanja Svetskog prvenstva u Engleskoj a Stajls se nalazio u redovima „gordog albiona". Osim Stajlsa, na golf terenu uživali su i njegovi saigrači iz reprezentacije Džek Čarlton i Džimi Armfild. Golf je izgleda savršeno odgovarao Englezima koji su te godine postali svetski prvaci.
7-Nobi-Stajls.jpg
Igrači Mančester Junajteda, Rej Vud, Mark Džons, Denis Vajolet i Džef Benks opuštaju se uz bilijar. Na fotografiji iz 1957. godine nalazi se samo deo legendarnih „Bezbijevih beba" koje su osvojile dve uzastopne šampoionske titule 1956. i 1957. godine. Na žalost, u avionskoj nesreći 1958. godine u Minhenu Džons i Bent su izgubili živote dok su Vud i Vajolet preživeli.
8-Man-Ju.jpg
Na fotografiji iz 1963. godine fudbaleri Totenhema Dejv Makaj i Klif Džons pokazuju svoje teniske veštine. Fudbaleri su fotografisani pred početak prvenstva. Inače, u to vreme Totenhem je bio jedan od najboljih timova na Ostrvu osvojivši duplu krunu 1961. godine, FA Kup godinu dana kasnije i Kup pobednika kupova 1963. godine.
9-Totenhem-tenis.jpg
Denis Kompton jedan je od najzanimljivijih sportskih ličnosti sa Ostrva. Čovek se istovremeno profesionalno bavio kriketom i fudbalom. I danas je teško odrediti da li je pre bio kriketaš ili fudbaler. Ovaj igrač za reprezentaciju Engleske u kriketu odigrao je 78 test mečeva dok je igrao za klub Midlseks. Na fotografiji iz 1946. godine vidi se Kompton kako udara za svoj klub protiv Viktorije na meču u Melburnu. Inače, Kompton je u periodu od 1936.-1950 godine odigrao i 54 meča za Arsenal na mestu krila, i postigao je 15 golova.
10-Denis-Kompton.jpg

Translate

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Max Sport News - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger