Headlines News :

Liga Evrope: Šerif "preživeo" Novi Sad

Written By maxtv on четвртак, 22. август 2013. | 23:23

Totalna ofanziva Voše nije urodila plodom, Šerif se, na kraju, provukao u Novom Sadu. Još jedna odlična partija Novosađana, dok su fudbaleri moldavske ekipe, umesto dobrog fudbala pokazali, ne toliko dobar, glumački talenat. Narednog četvrtka u Tiraspolju Voša mora da pobedi, ili da igra nerešenmo sa većim brojem golova.
Fudbaleri Vojvodine odigrali su u Novom Sadu 1:1 sa moldavskim Šerifom u prvoj utakmici baraža za Ligu Evropa.

Gol za Vojvodinu postigao je Petar Škuletić u 54. minutu, dok je strelac za Šerif bio Ismail Isa u 36. Gosti su meč završili sa 10 igrača zato što je Luvanor dobio drugi žuti karton u 42. minutu.

Revanš se igra za sedam dana, a pobednik dvomeča će se plasirati u grupnu fazu Lige Evropa.

U prvih pola sata igre na stadionu "Karađorđe" u Novom Sadu nije bilo izglednijih šansi. Obe ekipe su uglavnom dugim loptama i menjanjem strana pokušvaliali da probiju odbranu rivala. Gosti iz Tiraspolja su posle kontranapada u 36. minutu došli do prednosti. Bivši fudbaler Crvene zvezde Mendeš Kadu probio je odbranu Vojvodine po desnoj strani nakon čega je uputio centaršut sa boka i u petercu uposlio usamljenog Isu, koji je savladao golmana Mateju Delača.

Od 42. minuta fudbaleri Šerifa imali su igrača manje na terenu, pošto je zbog simuliranja prekršaja Enrike Luvanor zaradio drugi žuti karton, pa je tako Vojvodini olakšao posao u drugom delu meča.

Od samog početka drugog poluvremena Vojvodina je krenula ofanzivno, a do izjednačenja su  došli u 54. minutu, kada je Simon Vukčević sa sredine proigrao Petra Škuletića na levoj strani šesnaesterca, koji je sa oko sedam metara lobovao golmana gostiju Vjekoslava Tomića.

Novosađani su u 69. minutu mogli da dođu do preokreta. Andrija Kaluđerović je nakon kornera Envera Alivodića sa leve strane u petercu primio loptu i iz okreta šutirao, ali je šut završio preko za malo preko gola.

Vojvodina je do kraja meča uglavnom po bokovima pokušavala da probije odbranu gostiju i da dođe do drugog gola, ali su igrači Šerifa uspeli da izdrže pritisak domaćina i tako se na revanš u  Moldaviju vrate bez deficita.

Liga Evrope: Partizan je konačno trijumfovao u Evropi

Minimalna pobeda protiv Tuna ne garantuje nastavak evropskog puta, ali može da posluži kao prekretnica za srpskog šampiona - u igračkom i rezultatskom smislu. Jedini pogodak na meču postigao je Miloš Jojić u 70. minutu.

Partizan je konačno pobedio ove sezone u Evropi, a junak je bio, kao i u poslednjem večitom derbiju, Miloš Jojić. Meč fudbalera beogradskog i švajcarskog tima uživo je ispratilo oko 15.000 gledalaca.

Izabranici Vuka Rašovića odigrali su najbolju utakmicu u dosadašnjem delu sezone i došli do značajnog kapitala uoči puta na revanš u švajcarsku.

Ujedno, pogodak Jojića bio je prvi koji je Partizan ove sezone postigao u evropskim takmičenjima na stadionu u Humskoj.

Generalno gledano, prema prikazanoj igri, pogotovo u drugom poluvremenu, šampion Srbije je zaslužio ubedljiviju pobedu.

Ono što je važno koliko i pobeda je činjenica da je Partizan konačno pokazao "znake života", koji su toliko nedostajali i navijačima i igračima i stručnom štabu od početka sezone.

Nakon postignutog gola crno-beli su se probudili, pa su tako dobre šanse redom propustili Jojić, Aleksandar Mitrović i na ovom meču rezervista, Nikola Ninković.

Šansu prvog poluvremena za Partizan propustio je Miloš Jojić u 35. minutu, kada je odbrana gostiju izblokirala njegov udarac sa samo dva metra.

Već u sledećem napadu švajcarska ekipa mogla je da kazni ovaj promašaj, ali je Milan Obradović intervenisao u poslednjem trenutku.

Švajcarci su u samom finišu utakmice mogli do izjednačenja, ali je šut Sanoga završio iznad prečke.

Uoči početka utakmice navijači Partizana sa južne tribine, kao i na nekoliko prethodnih mečeva, skandirali su protiv predsednika crno-belih Dragana Đurića.

Revanš utakmica igra se za sedam dana u Tunu, gradiću udaljenom tridesetak kilometara od Berna.

PARTIZAN: Stojković, Aksentijević, Obradović, Stanković, Petrović, Marković, Đemba-Đemba (od 46. Malbašić), Jojić, Ilić, Grbić (od 57. Ninković), Mitrović.

TUN: Favr, Sulmoni, Zufi, Zigfrid, Vitlver, Hediger, K. Šnevli, Luti, Martinez (od 77. Magalneš), M. Šnevli (od 85. Sadik), Sanogo.

Pobeda za mirnu glavu

Trener fudbalera Partizana Vuk Rašović rekao je da večerašnja pobeda nad Tunom mnogo znači igračima na psihološkom planu i naveo da su crno-beli sada mnogo bliži grupnoj fazi Lige Evrope.

"Nisam ja osetio olakšanje lično, ali osetilo se kod igrača. Oslobodili su se okova, ova pobeda će im dosta značiti u psihološkom smislu u nastavku sezone", kazao je Rašović.

Strelac jedinog pogotka na utakmici bio je Miloss Jojich u 70. Minutu.

"Utakmica je bila kao što smo očekivali, imali smo svoje šanse. Oni su se pokazali kao čvrst tim koji zna šta hoće. U drugom poluvremenu mnogo smo želeli pobedu i zato smo došli do nje. Posle gola smo počeli da ličimo na onaj pravi Partizan", naveo je trener crno-belih.

Rašović je istakao da će Partizan sigurno znati kako da postavi igru za revanš.

"Moramo da uradimo analizu ove utakmice, da skeniramo stvari koje nisu bile dobre. Videćemo kako treba da igramo tamo. Ovo je dosta dobar rezultat, daje nam mnogo veće šanse za prolaz u grupnu fazu Lige Evrope", zaključio je Rašović.

Ivana Španović pobedila na mitingu Dijamantske lige u Stokholmu

Srpska atletičarka Ivana Španović postigla je još jedan veliki uspeh pošto je trijumfovala u skoku u dalj na mitingu Dijamantske lige u Stokholmu.

Španovićeva je već u prvoj seriji imala najduži, pobednički skok od 6,64 metara.

Drugo mesto zauzela je Britanka Šara Proktor rezultatom 6,50, a treće Francuskinja Eloiz Lesije sa 6,46 metara.

„Ovo mi je treće učešće u Stokholmu i prva pobeda. Šteta što je bilo jako hladno i što vetar nije bio povoljan, ali najvažnije je da sam ostvarila pobednički pehar. Ova pobeda me posebno raduje jer mi je Olimpijski stadion u Stokholmu jedan od omiljenih", rekla je Španović.

Španovićeva je 11. avgusta na prvenstvu sveta u Moskvi osvojila bronzanu medalju i oborila državni rekord skokom od 6,82 metara. 

Kažnjeni klubovi zbog neizlaska na zakazano vreme za početak utakmica

Na sednici Disciplinske komisije FSS doneta je odluka o kažnjavanju klubova zbog neizlaska na zakazano vreme za početak utakmica drugog kola Jelen Superlige.

Uslovne kаzne izrečene su Crvenoj zvezdi, OFK Beogrаdu, Spаrtаku, Vojvodini i Rаdničkom iz Niša.

Kаznа u iznosu od 500.000 dinаrа neće biti izvršenа i nаplаćenа ukoliko klubovi ne ponove isti, ili ne učine sličаn prekršаj u roku od godinu dаnа.

Mečevi Crvena zvezda – Jagodina, Radnički Niš – Partizan, Spartak – OFK Beograd i Voždovac – Vojvodina, počeli su sa pet minuta zakašnjenja zbog protesta protiv Fudbalskog saveza Srbije.

Deki Stanković u nedelju igra poslednji meč u dresu Intera (VIDEO)

Dejan Stanković oprašta se predstojećeg vikenda od Intera na utakmici sa ekipom Đenoe.

Kako navode italijanski mediji, Stanković će se obratiti navijačima na stadionu Đuzepe Meaca i zahvaliti im za podršku tokom prethodnih devet godina.

“Navijači će pozdraviti svog heroja koji je u crno-plavom dresu osvojio sve i koji je uvek ostavljao dušu na terenu”, navodi sajt calciomercatonews.

Neki sajtovi navode da bi od jeseni Stanković trebalo da obavlja funkciju skauta Intera za Istočnu Evropu, dok drugi očekuju da će se vratiti u Srbiju.

Milanski klub i Stanković letos su sporazumno raskinuli ugovor, godinu dana pre njegovog isteka.

Stanković je za Inter od januara 2004. godine, kada je stigao iz rimskog Lacija odigrao 321 utakmicu i postigao 41 gol.

Najveći uspeh ostvario je u sezoni 2009/2010, kada je sa Interom osvojio triplu krunu – Ligu šampiona, Seriju A i Kup Italije. Sa Interom je osvojio pet titula, četiri kupa, četiri superkupa, titulu prvaka Evrope i Svetski klupski kup. Pre toga je u Zvezdi osvojio 4, a u Laciju 6 trofeja.

Oproštaj upravo u meču sa “Grifonima” nosi i dodatnu simboliku – upravo protiv Đenoe Stanković je 2009. postigao verovatno najlepši gol u karijeri, volejom sa pola terena.



Meč prvog kola Serije A izmedju Intera i Đenoe igra se u nedelju od 18 časova.

Dačić opomenuo državne funkcionere koji su istovremeno i sportski funkcioneri

Premijer Srbije Ivica Dačić pozvao je državne funkcionere koji istovremeno imaju funkcije u sportskim klubovima da ne prave probleme državi i rekao da se tačno zna gde i kako se oni rešavaju.On je energično odbacio tvrdnju da predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić ima zaštitu Socijalističke partije Srbije.

Posle dodeljivanja pasoša sportistima iz Republike Srpske u Palati Srbije premijer je novinarima preneo i svoje stavove o najnovijim konfrontacijama u FSS.

"Zamolio bih sve koji se bave državnim funkcijama da nikakvim zanimacijama sportom ne prave probleme državi. Sad mi samo treba da se bavim problemima u nekom savezu. Zna se kako i gde se bira i rešava, pa izvolite", rekao je Dačić. novinarima

On je energično odbacio tvrdnju da predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić ima zaštitu Socijalističke partije Srbije.

"Kakve veze ima SPS ili bilo koja druga stranka sa fudbalom. Niti sam nekoga birao, niti utičem na to. To me ne zanima", poručio je Dačić.

Fudbalski klub Crvena zvezda pre desetak dana zatražio je ostavku Karadžića zbog lošeg rada FSS i sudijske organizacije, a povod za takvu reakciju bilo je deljenje pravde na meču Partizan - Novi Pazar (4:3) u prvom kolu Superlige.

Nakon toga, u drugom kolu Superlige, prošlog vikenda, nekoliko utakmica počelo je sa pet minuta zakašnjenja u znak protesta protiv Karadžića.

Paralelno sa tim odvijao sa "rat" saopštenjima na relaciji Crvena zvezda - FSS, a u jednom trenutku bio je uključen i Partizan.

Igor Štimac objavio je spisak za utakmicu sa Srbijom

Selektor fudbalske reprezentacije Hrvatske Igor Štimac objavio je spisak od 25 igrača na koje računa za utakmicu sa Srbijom u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo. Na spisku nema iznenađenja, a Štimac je rekao da ne vidi razlog za pesimizam uoči gostovanja u Beogradu.

On je dodao da hrvatskim igračima problem neće predstavljati ni atmosfera na stadionu u Beogradu.

"Srbija je respektabilan protivnik koji će maksimalno motivisati naše igrače. Neću morati da trošim vreme na motivaciju nego ću se skoncentrisati na taktički deo. Ne vidim razlog za pesimizam. Igrači i treneri su isti kao u Zagrebu, a ciklus nije počeo niti će da se završiti sa Srbijom", rekao je Štimac novinarima u Zagrebu.

"Mi smo na korak do cilja. Pa pred domaćom publikom nam nije bilo lako kad su nas vređali, u Beogradu barem znamo šta nas čeka. Nećemo da se obaziremo na tribine i provokacije nego ćemo da se skoncentrišemo na utakmicu", poručio je SStimac.

Duel A kvalifikacione grupe za Mundijal u Brazilu između Srbije i Hrvatske igra se 6. septembra na stadionu Crvene zvezde u Beogradu.

Selekcija Hrvatske zauzima drugo mesto u A grupi sa 16 bodova, tri manje od vodeće Belgije. Selekcija Srbije je treća sa sedam osvojenih bodova.

Na spisku se nalaze:

Golmani: Stipe Pletikosa, Danijel Subašić i Dario Krešić.

Odbrana: Darijo Srna, Vedran CHorluka, Dejan Lovren, Gordon Šildenfeld, Josip Šimunić, Ivan Strinić, Hrvoje Milić i Domagoj Vida.

Sredina terena: Ivan Rakitić, Luka Modrić, Ognjen Vukojević, Arijan Ademi, Alen Halilović, Mateo Kovačić, Milan Badelj, Ivan Perišić.

Napad: Mario Mandžukić, Ivica Olić, Eduardo, Nikola Kalinić, Ante Rebić i Nikica Jelavić.

Talentovani sportisti iz Republike Srpske dobili pasoše Republike Srbije

Predsednik Vlade Ivica Dačić uručio je danas pasoše Srbije talentovanim sportistima iz Republike Srpske, koji će na osnovu Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama i mogućnosti dvojnog državljanstva steći pravo da na sportskim takmičenjima nastupaju za Srbiju.

Pasoše je dobilo osam sportista: Denis Marjanović (kik boks), Darko Savić (kajak), Biljana Cvijanović (atletika), Darija Kitić (streljaštvo), Miljana Antonić (stoni tenis), Maja Stojković (tekvondo), Aleksandra Samardžić (džudo), Sandro Poletan (boks).

Zbog obaveza na takmičenjima ceremoniji nisu prisustvovali skijašica Žana Novaković i rukometaš Velibor Manjić, a njima će pasoši biti uručeni naknadno.

"Ovo je još jedna potvrda specijalnih veza i odnosa Srbije i Republike Srpske i u skladu je sa sprovođenjem sporazuma o dvojnom državljanstvu. Za koju će reprezentaciju nastupati, stvar je njihovog ličnog opredeljenja, ali to nije suština. Želja nam je da Srbija i Republika Srpska imaju što bližu saradnju i to će se nastaviti i posle rekonstrukcije vlade, kada ćemo održati novu zajedničku sednicu, ovaj put u Srbiji", rekao je Dačić novinarima u Palati Srbije.

On je dodao da je uručivanje pasoša samo deo projekta koji se odnosi na saradnju u oblasti sporta i omladine.

"Spremni smo da uspostavimo i saradnju sportskih asocijacija, ovde su predstavnici OKS i SSS, saradnju klubova i na taj način da razvijamo što bliže veze. Čestitam sportistima koji su dobili pasoše, ali im se i zahvaljujem jer su izrazili želju da budu naši državljani i siguran sam da ih u budućnosti čeka mnogo sportskih uspeha", istakao je Dačić.

Uoči uručivanja pasoša Dačić se sastao sa premijerkom Republike Srpske Željkom Cvijanović koja se zahvalila vladi Srbije.

"U savremenom svetu u kojem živimo zaboravili smo na neke važne stvari, mladi ljudi su naše zajedničko blago i ovo je naš doprinos tome. Danas smo razgovarali i o drugim projektima, veze RS i Srbije za nas su na vrhu liste prioriteta. Uverila sam se da je tako i u Srbiji, bespotrebno je objašnjavati zašto je tako, jer imamo sporazum o specijalnim vezama, a i Srbija je potpisnik Dejtonskog sporazuma", rekla je Cvijanovićeva.

U ime sportista na dobijenim pasošima zahvalila se džudistkinja Aleksandra Samardžić.

"Hvala što smo postali državljani Srbije i ako jednog dana budemo nastupali za Srbiju to ćemo raditi punim srcem", poručila je Samardžićeva.

Svečanosti su prisustvovali ministarka omladine, porodice i sporta RS Nada Tešanović, državni sekretar MUP-a Srbije Vanja Vukić, državni sekretar za omladinu Nenad Borovčanin, potpredsednik OKS Žarko Paspalj, generalni sekretar SSS Dane Korica, kao i savetnik premijera RS Miroslav Milanović.

KK Crvena Zvezda: Nelson se nada boljoj sezoni

Jedan od najboljih igrača Crvene zvezde u prošloj sezoni, američki plejmejker Damarkus Nelson stigao je u Srbiju i priključio se pripremama tima nastupajuću sezonu. Obećava bolje partije u crveno-belom dresu i uspešniju sezonu od prethodne.

Sa zakašnjenjem od nekoliko sati Demarkus Nelson stigao je u utorak u Beograd. Ipak, Zvezdin plejmejker u sredu je bio na vreme u ordaniciji Vita Maksima gde je obavio neophodne lekarske preglede i medicinska testiranja. On se priključio ekipi na Zlatiboru.

Prošle sezone sjajni organizator igre preskočio je pripreme na Zlatiboru, jer je u Srbiju došao polovinom septembra, ali ovog leta dobro će se upoznati sa paklenim radom na bazičnim pripremama koje nisu svojstvene američkim košarkašima.

Razlika u vremenskim zonama nije se primećivala na Demarkusovom licu, a prema izveštajima iz specijalističke ordinacije Vita Maksima nije se odrazila ni na njegovo telo jer je testove opterećenja odlično podneo.

"Sve je bilo idealno do trenutka dok mi jedna od zaposlenih dama na Aerodromu u Parizu nije dala pogrešnu informaciju, odnosno uputila me je na pogrešan izlaz. Kada je trebalo da se ukrcam u avion shvatio sam da je došlo do greške. S obzirom na veličinu aerodroma nisam imao vremena da do polaska aviona za Beograd stignem na vreme pa sam u Parizu proveo čak pet sati. Ali, to nije najgore što mi se dogodilo pošto mi je usput izgubljen i kompletan prtljag", rekao je Nelson i dodao:

"Ipak, najvažnije je da sam stigao. Uželeo sam se Beograda, zasita je mnogo lepo biti ponovo ovde."

Na pitanje kako je proveo odmor Nelson odgovara:

"Dosta sam putovao. Bio sam u Meksiku, Fildalefiji, Virdžiniji. Naravno, nisam propustio da odem u moju Kaliforniju, a mnogo vremena proveo sam i u Las Vegasu s obzirom da sam tamo kupio kuću, pa sam se malo bavio i uređenjem doma", rekao je zvezdin plejmejker.
Shodno brojnim izazovima koji Crvenu zvezdu Telekom očekuju ove sezone, a tu se pre svega misli na učešće u Evroligi, i Demarkus Nelson na vreme je krenuo sa individualnim treninzima.

"Poslednjih dvadesetak dana sam trenirao u jednom trening kampu u Las Vegasu. Fizički se dobro osećam i veoma sam motivisan za rad jer ćemo ove sezone imati još više izazova. Tu pre svega mislim na utakmice u Evroligi", rekao je Nelson.

Nelson je u ABA ligi prošle sezone prosečno beležio 8,6 poena, 3,7 skokova i 3,6 asistencija po meču, a njegov doprinos u odbrani bio je nemerljiv statističkim parametrima. Zanimljivo je da je prvi Amerikanac u istoriji Crvene zvezde koji je produžio ugovor sa klubom:

Svestan sam da će se od mene očekivati mnogo više. Više će očekivati stručni štab, saigrači, ali i navijači. To može da bude dodatni pritisak, ali spreman sam za sve to. Želim da ova sezona bude uspešnija nego prethodna, a to je jedan od razloga i što sam ostao, jer smatram da to možemo da ostvarimo", zaključio je Nelson.

Dule Vujošević veruje u mladi tim Partizana

Trener košarkaškog kluba Partizan Duško Vujošević rekao je da će tim sledeće sezone ponovo biti sa mladim igračima, jer je na to prinuđen teškom situacijom, ali da će pokušati da ostvari što bolji rezultat.Trener dvanaestostrukog uzastopnog šampiona Srbije i šestostrukog prvaka regiona ponovio je da Partizan uvek mora da ima šampionski tim, ili da ga stvara.

Crno-beli su pripreme za sezonu počeli 5. avgusta, opterećeni blokadom računa i finansijskim brigama.

"Bili smo prinuđeni da prodamo (dosadašnjeg kapitena Vladimira) Lučića i da praktično nadoknađujemo i popunjavamo tim mladim i talentovanim igračima, kako iz Srbije, tako iz celog sveta", rekao je Vujošević agenciji Beta.

Na prvom okupljanju bilo je, zbog raznih reprezentativnih obaveza i povreda, malo prvotimaca i mnogo igrača na probi, od kojih su neki jako mladi.

"Koncept će biti da u okviru finansijskih mogućnosti, i koristeći to što je mnogo mladih i talentovanih igrača zainteresovano da dođe kod nas, stvoriti tim koji pre svega dobro radi, ali ima potencijal i veliki talenat. Pokušaćemo tako da napravimo što bolji rezultat", rekao je trener crno-belih.

Vujošević je kazao da se u timu dobro radi, kao i uvek, ali je istakao da tim kasni sa selekcijom za sledeću sezonu, tako da mu je na kraju drago što je Partizan opstao.

"Uvek se ovde dobro radi. Momci su mladi, dobro rade, a ima šansi i da pojedini ostanu ovde, ali kažem...kasnimo sa selekcijom za sledeću sezonu. I prošle godine smo napravili osnovni tim, a sada je bila ideja da se on dopuni i poveća kvalitet, a tako i podigne prag očekivanja, ali smo zbog poznatih okolnosti došli u situaciju da se borimo za golo preživljavanje...Drago mi je što će Partizan preživeti, dišući na škrge", rekao je Vujošević.

Trener dvanaestostrukog uzastopnog šampiona Srbije i šestostrukog prvaka regiona ponovio je da Partizan uvek mora da ima šampionski tim, ili da ga stvara.

"Mi smo sada više u poziciji da stvaramo šampionski tim...Igrači su pokazali veliki stepen zalaganja, ogromnu lojalnost i veronost, a i zbog trpljenja nemaštine, odbijanja poziva drugih klubova, naših konkurenata i iz drugih zemalja, od trenutka kada su postali slobodni, a i sada su slobodni, da jedini imperativ koji ja stavljam pred njih je da svako pruži svoj maksimum. Očekujem da davanju svog maksimuma doprinesu i ljudi iz Sportskog društva, a pre svega Partizanovci koji su u stanju da materijalno pomognu", rekao je on.

Vujošević nije direktno odgovorio na pitanje da li je oguglao na pohvale bivših i sadašnjih igrača na rad u Partizanu, od kojih je poslednji Francuz Žofre Lovernj, koji je u crno-belima prešao put od rezerve u Španiji do reprezentativca i igrača izabranog za NBA, a koji je više puta isticao da ne mrda iz kluba.

"Ponosim se svojim igračima...Nemaju svi istu tačku topljenja, a treba podneti i uspeh i neuspeh", rekao je Vujošević.

Osnovan odbor za zaštitu integriteta fudbalskih sudija

Odbor za zaštitu integriteta fudbalskih sudija osnovan je danas u cilju smene aktuelnog rukovodstva i organizovanja novih izbora u Udruženju sudija Fudbalskog saveza Srbije, kao i zbog izbora novog sastava Sudijske komisije. Odbor čine bivši renomirani fudbalski arbitri.

Dvanaest bivših fudbalskih sudija osnovalo je danas Odbor za zaštitu integriteta fudbalskih sudija. Glavni cilj odbora biće smena aktuelnnog sastava Sudijske komisije i unapređenje i zaštita uloge fudbalskog sudije u našoj zemlji.

Odbor će činiti Tomislav Bogunović, Jovica Bešlin, Dušan Mrakić, Krstivoje Filipović, Dejan Nedić, Milivoje Aksentijević, Radojica Dragojlović, Vladimir Nikolić, Mirko Simić, Zoran Petrović, Savo Čokanović i Milan Vidić.

Članovi novoosnovanog odbora naveli su u pismu agenciji Beta da je jedan od glavnih zadataka i "vraćanje integriteta časnoj profesiji fudbalskog sudije u sportskoj javnosti" i zaštita arbitara u slučaju nenamernih grešaka koje su sastavni deo igre.

Još od zadataka istanuti su promocija suđenja kao sastavnog dela "viteške fudbalske igre" i jačanje kvaliteta suđenja u srpskom fudbalu.

Arbitri smatraju da pojedinci koji vode Udruženje sudija snose najveću odgovornost za poslednje događaje u srpskom fudbalu i da su oni "degradirali časnu profesiju i od sudija napravili dežurne krivce".

Oni zahtevaju ostavku predsednika Udruženja sudija Bogoljuba Stepanovića i izbor novog rukovodstva sudijske organizacije i novog sastava Sudijske komisije Fudbalskog saveza Srbije.

dKao jedan od razloga zbog kojih Stepanović sa svojim saradnicima mora sa napusti srpski fudbal navedeno je to što se Udruženje sudija svelo na to da je "postalo glasačka mašina koja obezbeđuje vlast aktuelnom rukovodstvu FSS".

Kako su sudije navele u pismu, Stepanović i njegovi saradnici su otvoreno stavili Udruženje sudija u funkciju pojedinih klubova i moćnika koji stoje iza njih, čime su postali saučesnici u uništavanju srpskog fudbala.

"Pojedinci iz Sudijske komisije sprovodili su negativnu selekciju tako što nisu napredovale najkvalitetnije sudije, već oni koji su bili direktno vezani za njih same. Posledica takvog rada je postepeni pad u kvalitetu suđenja u Srbiji", piše u pismu.

Navodi se i da rukovodstvo Udruženja sudija nije učinilo ništa na promociji srpskih arbitara u inostranstvu, a kao dokaz za to istaknut je slučaj Milorada Mažića, za čiji su uspeh zaslužna dvojica funkcionera fudbalske organizacije, kao i on sam.

Odbor je dodao i da je aktuelno rukovodstvo imalo dvostruke aršine u zaštiti fudbalskih sudija.

"Privilegovani pojedinci su uživali potpunu zaštitu, dok je većina sudija bila prepuštena sama sebi. Upravo su ti, zaštićeni pojedinci iz sudijske organizacije, činili najveće greške koje su bile povod za sukobe u srpskom fudbalu i napade na čitavu fudbalsku i sudijsku
organizaciju", navodi se u pismu dvanaestorice sudija.

Kao razlog za Stepanovićevu smenu navedeno je i to što nisu preduzete mere da se iz fudbala uklone sudije za koje su sami rekli da postoje, navodno, "sumnje i dokazi da su činili nesportske radnje koje nisu u skladu sa fer-plejom i pravilima fudbalske igre".

"Pred početak prolećnog dela prvenstva, Stepanović je objavio na seminaru fudbalskih sudija da će veći broj sudija u maju biti skinuto sa liste zbog, navodno, nezakonitih radnji, ali nažalost ne samo da nije ništa preduzeo protiv takvih sudija, nego su oni nastavili da sude, a neki čak i derbi utakmice", piše u pismu ostavljenom agenciji Beta.

Odbor je dodao i da se više od polovine tih sudija i dalje nalazi na listi.

Navodi se da se u tom slučaju radilo o "klasičnom foliranju" i pokazivanju moći kako bi se dalo do znanja sudijama koje nisu bile pod kontrolom koga moraju da slušaju.

"To se može zaključiti iz činjenice da je on nekoliko puta napominjao pojedinim sudijama da je on 'država'", istiće se u pismu novoosnovanog Odbora za zaštitu integriteta fudbalskih sudija.

Liga Evrope: Meč "istine" za Partizan

Nakon neuspeha u kvalifikacijama za Ligu šampiona, Partizan će pokušati da se iskupi navijačima i ostvari plasman u Ligu Evrope. Crno-beli u Humskoj od 20.30 dočekuju Švajcarski Tun u prvom meču baraža u kojem saznajemo da li je sezona Partizana katastrofalna, ili ipak postoji "svetlo na kraju tunela".

Fudbaleri Partizana igraju prvi meč plej-of runde za Ligu Evrope protiv švajcarskog Tuna. Crno-beli se do sada nisu proslavili u Evropi, pobeda bi mnogo značila ekipi na rezultatskom i psihološkom planu i pomogla bi da crno-beli izađu iz krize u kojoj se trenutno nalaze.

Partizan u prvih šest takmičarskih utakmica ove sezone ima samo jedan trijumf, i to vrlo sporan, protiv Novog Pazara na startu Superlige Srbije.

Trener Partizana Vuk Rašović najavio je totalnu ofanzivu. Rašović je istakao da je dobro analizirao igru švajcarske ekipe i naveo da ona sigurno neće biti lak rival.

"Tačno je da mi nismo postigli gol u Humskoj ove sezone na evropskim utakmicama i zato ćemo se potruditi da napadnemo od početka. Verujem da bi nam otvaranje meča na pravi način i brz gol znatno olakšali situaciju", poručio je Rašović.

Aleksandar Mitrović psihološki nije spreman za duel sa Tunom, iako je praktično već igrač Anderlehta. U timu sigurno neće biti povređenog Nemanje Kojića, nastup Marka Šćepovića je pod znakom pitanja pošto je trenirao samo poslednja dva dana.

Takođe, u timu neće biti suspendovanih Vladimira Volkova i Nikole Gulana.

Direktan prenos meča iz Humske, od 20.25 časova, na našem SAJTU

Liga Evrope: Vojvodina za "istorijski" Uspeh

Vojvodina je na korak od istorijskog plasmana u grupnu fazu Lige Evropa. Sve je spremno za spektakl, na renoviranom "Karađorđu" Novosađani će ugostiti poslednju prepreku, moldavski Šerif. Meč u Novom Sadu igra se u od 20.30, revanš je sedam dana kasnije.

Vojvodina je konačno bila i miljenik fortune. Žreb za nokaut fazu kvalifikacija za Ligu Evrope dodelio je Novosađanima najlakšeg protivnika, moldavski Šerif iz Tiraspola. Narednih osam dana će pokazati da li je Vojvodina kao klub i tim sazreo da napravi iskorak i izbori plasman u grupnu fazu.

Fudbaleri Vojvodine danas od 20.30 na stadionu Karađorđe u Novom Sadu igraju protiv moldavskog Šerifa, prvu utakmicu plej-ofa za plasman u grupnu fazu Lige Evropa. Revanš je na programu sedam dana kasnije.

Trener fudbalera Vojvodine Marko Nikolić rekao je predstojeća utakmica od najveće važnosti za klub i da Novosađani imaju priliku da obezbede istorijski rezultat - plasman u grupnu fazu Lige Evropa.

"Utakmica je od najveše važnosti za klub i svi jedva čekaju da počne. Posle dugo godina Vojvodina je dogurala daleko u Evropi i ima priliku da obezbedi istorijski plasman u grupnu fazu Lige Evropa. Na korak smo od toga", rekao je Nikolić uoči meča.

Igrači Šerifa su takmičenje počeli u kvalifikacijama za Ligu šampiona, gde ih je u 2. kolu zaustavio zagrebački Dinamo. Na Maksimiru je bilo 1:0 za hrvatski tim, a u revanšu je ekipa  Krunoslava Jurčića slavila sa 3:0.

Šerif iz Tiraspolja u Moldaviji u prošlom šampionatu stigao je do prve titule u ne baš dugoj klupskoj istoriji. Klub je osnovan 1997. godine, a predsednik mu je Viktor Gusan i igra na stadionu kapaciteta 14.300 mesta. Trener ekipe je Vitalij Raškević, a klupske boje su žuta i crna. Moldavci dlaze oslabljeni, bez kapitena Marka Stanojevića. Najveća opasnost preti od bivšeg igrača Zvezde, Kadua.

Igrački kadar Šerifa čine: Golmani: Dumitru Stajila, Bugarin Georgi Georgijev i Hrvat Vjekoslav Tomić. U odbrani igraju:  Marsel Metoua, Aleksandru Skripčenko, Artur Apostolov, Đibril Paje, Miral Samaryić i Vilijam Selestino da Silva. Sredinu terena pokrivaju: Valentin Furdul, Marko Markovski, Rikardinjo, Saša Marjanović, Fernando Hezus, Kadu, Vječeslav Lisa, Marko Stanojević i Aleksandru Paščenko. U napadu trener Raškević računa na: Aleksandara Pešića, Vilfreda Balimaa, Valerija Makritčija, Ismaila Isu, Enrikea Luvanora i Žulijama.

Prvi meč baraža za Ligu Evrope Vojvodina - Šerif igra se od 20.30 na "Karađorđu" , prenos je na našem SAJTU , a revanš je sedam dana kasnije u Moldaviji.

Samo Đoković parira Nadalu

Rafael Nadal je bez dileme najbolji svetski teniser u 2013. što pokazuje i njegova dominacija nad najvećim rivalima.

Španac naime ima pozitivan bilans sa svakim od najboljih 30 tenisera sveta!

Koliko je nemoguće igrati protiv Nadala pokazuje i podatak da samo protiv Novaka Đokovića ima procenat pobeda manji od 65%.

Osim još uvek najboljeg tenisera sveta, samo je još Rodžer Federer uspeo u karijeri da pobedi Nadala više od pet puta i to je samo još jedan pokazatelj koliko je Novak Đoković dobar teniser.

Nadal protiv Top30: 

Novak Đoković 21-15
Endi Mari 13-5
David Ferer 20-4
Tomaš Berdih 15-3
Huan Martin del Potro 8-3
Rodžer Federer 21-10
Žo Conga 8-3
Rišar Gaske 10-1
Stanislas Vavrinka 10-0
Miloš Raonić 4-0
Kei Nišikori 5-0
Tomi Has 5-0
Džon Izner 4-0
Jerži Janovič 1-0
Nikolas Almagro 10-0
Žil Simon 5-1
Fabio Fonjini 2-0
Marin Čilić 2-1
Kevin Anderson 1-0
Janko Tipsarević 3-0
Tomi Robredo 6-0
Andreas Sepi 4-1
Mihail Južni 10-4
Filip Kolšrajber 10-1
Felisijano Lopes 9-2
Benoa Per 2-0
Grigor Dimitrov 3-0
Sem Kveri 3-0
Fernando Verdasko 14-1 

Super kup Španije: Nejmar omeo Vilji osvetu (VIDEO)

Atletiko Madrid i Barselona igrali su nerešeno 1:1 u prvom meču Superkupa Španije.

Atletiko je poveo na "Visente Kalderono" fenomenalnim volejom Davida Vilje, koji je dobio šansu da se osveti Kataloncima, koje je 'morao' da napusti.

Ipak, njegovo veče pokvario je Brazilac Nejmar, koji je svojim debitantskim golom doneo blagu prednost Barsi pred revanš na Kamp Nou za sedam dana.

Meč je obeležila i lakša povreda Lionela Mesija koga je iz predostrožnosti na poluvremenu zamenio trener Herardo 'Tata' Martino.

Nakon premijernog kola Primere proteklog vikenda, u kojem je Barsa pregazila Levante 7:0, a Atletiko slavio u Sevilji 3:1, očekivala se velika borba dva sjajna tima i navijači su je dobili.

Osvajač Kupa Kralja iz prošle sezone Atletiko je sjajno krenuo u meč i poveo već u 12. minutu, kada je Arda Turan centrirao, a Vilja sjajnim volej udarcem sa oko 15 metara pogodio donji ugao gola svog bivšeg tima.



U nastavku duela Barsa je diktirala svoj prepoznatljivi ritam kratkih pasova, dugo držala loptu u svom posedu (62%), ali nije bila ništa opasnija od domaćina (po 8 šuteva).

Polovinom drugog dela igre gosti koji su igrali u bojama Katalonije, ipak stižu do željenog rezultata.

Dani Alves je na desnoj strani odigrao dupli pas sa Šavijem, čime je izgradio prostor za centaršut, loptu je ubacio na drugu stativu gde je iz drugog plana utrčao Nejmar, pobegavši svom čuvaru, i glavom postigao važan gol za svoj tim.

Brazilac je nekoliko minuta pre debitantskog gola zamenio Pedra Rodrigesa.



Revanš meč na programu je na Kamp Nou sledeće srede, 28. avgusta.

Dinamo po treći put otpustio Jurčića!

Krunoslav Jurčić ponovo, po treći put dobio je otkaz u zagrebačkom Dinamu, posle poraza od Austrije u sredu veče.

Bečki tim je slavio sa 2:0 na Maksimiru u prvom meču plej-ofa za Ligu šampiona, i ostavio Dinamo u teškoj situaciji pred revanš.

"Bitka je izgubljena, ali rat nije i ja garantujem da ćemo pobediti u Beču. Hoće li to biti dovoljno za prolaz, videćemo. Da se to ostvari mora se dogoditi šok i zato Jurčić više nije naš trener", rekao je Zdravko Mamić.

"U jednoj teškoj noći bi se prvo zahvalio svima koji su bili na našem stadionu. Mislim da su oni najveći pobednici. Toliko energije koliko je večeras bilo na stadionu bilo je samo protiv Partizana i zato će mi ova noć ostati kao najgora od kada sam u Dinamu", dodao je predsednik Dinama.

Translate

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Max Sport News - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger