Headlines News :

NBA finale: Trenutak istine za "kralja Džejmsa"

Written By maxtv on уторак, 18. јун 2013. | 17:19

Konfete ili sedma utakmica. Prvi put u finalnoj seriji prstenje i trofej biće u hali, s tim što će San Antonio moći da ga zgrabi, a Majami se bori da tek doće u takvu poziciju. Šesta utakmica može biti trofejni kraj za veliku trojku "Mamuza", a sigurno će biti "trenutak istine" za "kralja" Džejmsa.
U noći između utorka i srede NBA liga može dobiti novog šampiona. Taj scenario priželjkuju igrači i navijači San Antonio Sparsa, dok se u Majamiju nadaju sedmoj utakmici. Meč je na programu od 03.00 po našem vremenu.
nba spurs.jpg
U toku je jedno od zanmljivijih finala NBA lige u poslednjih nekoliko godina. Majami brani prsten ali je on trenutno bliži prstima igrača iz Teksasa. San Antonio je poslednjom pobedom došao do prednosti od 3:2 u seriji, odnosno na korak od titule Šampiona sveta, kako to Amerikanci vole da kažu.
Finalna serija, u kojoj niko još nije uspeo da poveže dva trijumfa, pružila nam je priliku da gledamo zaista sjajnu košarku, da gledamo zanimljiv okršaj i mnogo taktičkih nadmudrivanja i prilagođavanja Grega Popoviča i Erika Spolstre, da vidimo da je Majami ipak (i) Vejdov tim, da shvatimo da meč uglavnom dobija ekipa koja odnese prevagu u poenima iz reketa, da budemo svedoci rušenja i postavljanja novog rekorda u broju ubačenih „trojki" u finalima u izvedbi otkrovenja plej-ofa, Denija Grina...
heat nba.jpg
Sve to videli smo u velikom finalu a ono još nije gotovo. Mada, kraj se približio i možda se desi večeras...
Šesta utamica finala ključna je iz više razloga. Prvi i najvažniji je taj što Sparsi pobedom postaju šampioni. Ukoliko se, pak, šesti meč završi pobedom Majamija, titula će biti znatno bliža ostanku na Floridi. Psihološka prednost pred eventualnu majstoricu bi svakako bila na strani domaćina, koji od stvaranja ''velike trojke'' nikada nije izgubio sedmu utakmicu.
Svega toga je sigurno svestan ''stari lisac'' i sjajni motivator Greg Popovič. Ima iskustvo, nikad nije poražen u velikom finalu a sigurno je svestan velike opasnosti sedme, odlučujuće utakmice na strani protiv kvalitetnog tima kakav Majami nesumnjivo jeste.
nba grin.jpg
Sa pravom se očekuje sjajna utakmica, možda i najkvalitenija od početka finalnih okršaja. Pritisak postoji u oba tima ali je drugačijeg karaktera. Ko će se bolje izboriti sa svojim? Znaćemo negde pred početak prve smene...

Uspešan start košarkaša

Srpski košarkaši savladali Italiju 77:64 u prvom kolu Mediteranskih igara u turskom Mersinu. Najefikasniji Kalinić i Drenovac. Sledeći meč protiv Tunisa u petak.
Košarkaši Srbije pobedili su danas selekcije Italije sa 77:64 u utakmici prvog kola na Mediteranskim igrama u turskom Mersinu.
Mersin.jpg
Najefikasniji u timu Srbije bili su Nikola Kalinić sa 15 i Đorđe Drenovac sa 14 poena, a u reprezentaciji Italije Rikardo Moraskini sa 20 poena.
"Prvi meč je uvek najbitniji. Znali smo da je Italija ozbiljna ekipa. Imali smo pad u igri pred kraj treće i početkom poslednje četvrtine, ali smo dobrom odbranom i smirenošću uspeli da ih savladamo, što je u ovom trenutku najvažnije", rekao je Kalinić po završetku meča.
Sledeći meč košarkaši Srbije igraju u petak, 21. juna od 14.30 po našem vremenu protiv selekcije Tunisa.
Mediteranske igre zvanično će biti otvorene 20. juna, a trajaće do 30. juna.

Istborn završen za Viktora

Viktor Troicki poražen na startu turnira u Istbornu. Martin Kližan bolji od srpskog tenisera u dva seta, 6:3, 6:2.
Srpski teniser Viktor Troicki već na startu završio je učešće na ATP turniru u Istbornu, pošto je danas u prvom kolu izgubio od Slovaka Martina Kližana sa 6:3, 6:2.
Troicki.jpg
Kližan je do prve pobede i izjednačenja u međusobnim duelima došao posle svega 62 minuta igre.
Slovački teniser, inače 35. na svetu, u nastavku takmičenja igraće protiv Italijana Fabija Fonjinija, koji je savladao Slovenca Grega Žemlju sa 2:1 u setovima.
Turnir u Istbornu igra se za nagradni fond od 526.060 evra.

Lućano Spaleti: Pobeda i entuzijazam

Trener Zenita Lućano Spaleti smatra da je selektor Ćezare Prandeli uneo u italijansku reprezentaciju pobednički duh i entuzijazam.
"Ovu reprezentaicju vidim kao ekipu velikog entuzijazma i pobedničkog duha, pre svega zahvaljujući Prandeliju", rekao je Spaleti komentarišući prvu utakmicu Italije protiv Meksika na Kupu konfederacija u Brazilu, koja je završena pobedom "azura" od 2:1.
Pirlo-Italija.jpg
Spaleti je naglasio da selekcija Italije "ima kvalitete u mnogim elementima igre"
"Prandeli radi savršeno svoj posao i jedan je od najboljih stručnjaka današnjice", ocenio je Spaleti.

Golman-fenomen, branio sa metkom u glavi

Nesrećni Duško Krtalica primio metak u glavu dok je branio na jednom futsal turniru. Krtalica nastavio da pravi bravure na golu, posle utakmice primljen u bolnicu i uspešno operisan.
Duško Krtalica postao je prava zvezda na sportskim portalima širom Balkana. Naime, futsal golman branio je na jednom turniru u okolini Sarajeva - sa metkom u glavi.
futsal-teren.jpg
Teren na kojem se dogodio incident, dan kasnije deca treniraju
U sarajevskom naselju Boljakov Potok održao se turnir u futsalu, a Krtalica je bio glavna zvezda. Tokom meča primio je samo jedan gol, da bi se kasnije ispostavilo da je sve vreme imao strano telo u glavi.
Krtalica je u jednom trenutku osetio bol u glavi, ali je pretpostavio da je to posledica udarca u stativu, ali je uzrok bola bio zalutali metak koji je dospeo do njegove glave iz oružja koje je korišćeno u proslavi svadbe u blizini fudbalskog terena.
"Operacijom smo mu odstranili metak i prebacili ga na intenzivnu negu. Stanje je stabilno", izjavila je portparol Kliničkog centra u Sarajevu Biljana Jandrić i dodala da su lekari bili zaprepašćeni stanjem u kojem je Krtalica doveden u bolnicu.
Policija je pronašla i privela svata koji je ispalio metak.

Stojković u Konji, menja ga Lukač

Najbolji srpski golman i dosadašnji član Partizana Vladimir Stojković karijeru će nastaviti u turskoj Konji, a u redovima šampiona države trebalo bi da ga zameni Milan Lukač.
Preostalo je da Stojković prođe lekarske preglede u turskom klubu, a nakon toga će potpisati ugovor na dve godine.
Vladimir-Stojkovic-na-aerod.jpg
Vladimir Stojković odlazi iz Partizana
Stojković je u Partizan došao u leto 2010. godine, a sa crno-belima je osvojio tri titule šampiona Srbije i jedan nacionalni kup.
Pre crno-belih, igrao je za Crvenu zvezdu, Leotar, Zemun, Nant, Vitese, Sporting, Hetafe i Vigan.
Kako pišu mediji, njegov naslednik na golu Partizana, biće Milan Lukač. On ima 28 godina, a među crno-bele će doći kao slobodan igrač pošto mu je istekao ugovor sa OFK Beogradom.
On je u dosadašnjoj karijeri još bio član grčkog AEK-a, Čukaričkog, Srema i Žarkova.

Kajakaši treniraju na rukometnom terenu (VIDEO)

Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane. Tako se mogu opisati dešavanja u Novom sadu posledljih dana. Dok za sportiste i rekreativce (fudbalere, basketaše, rukometaše) poplave predstavljaju problem i onemogućavaju u bavljenju svojim „kopnenim“ sportom, kajakaši KK „Danubius“ sada imaju mnogo više mesta i mogućnosti za trening.
Kajakaši veslačkog kluba "Danubius" u Novom Sadu, zahvaljujuči poplavnom talasu koji je juče stigao do njihovog grada, dobili su još jedno mesto za treniranje i to na poplavljenom terenu za rukomet.
Nabujali Dunav, koji je poplavio igrališta za male sportove - rukomet, mali fudbal i košarku, omogućio je stvaranje novog poligona na kojem su kajakaši zaigrali čudnu mešavinu rukometa i kajaka.
Podeljeni u dva tima, kajakaši su zaigrali rukomet iz kajaka, novu igru koja svakako neće biti Olimpijski sport ali koji zahvaljujući klimatskim promenama možda postane popularna disciplina u centralnoj Evropi.

Nezadovoljavajući status atletike u Novom Pazaru

Trener Atletskog kluba Novi Pazar Rifat Zilkić rekao je danas da su tri takmičara tog kluba ispunila kriterijume za nastup na Prvenstvu Evrope za mlađe seniore u Tampereu, ali da nije zadovoljan statusom koji ti atletičari imaju u svom gradu.
"Amela Terzić je briga države, Evrope i sveta, ali ostali su briga grada. Ako se želi zadržati kvalitet, mora se usvojiti i pravilnik o nagrađivanju. Ovako, naši talenti trće za druge ekipe, poput Ilde Dautović koja nastupa za Novi Beograd", rekao je Zilkić novinarima u Novom Pazaru.
Amela-Terzic-2.jpg
Evropsko prvenstvo održaće se od 11. do 14. jula, a u Tampereu će, osim Terzićeve, nastupiti još Teodora Simović i Jasmin Ljajić.
"Postoje neke konture finansiranja našeg kluba iz gradskog buddžeta i mislim da to treba da se poštuje. Prošlog vikenda nismo dobili sredstva za nastup na Prvenstvu Srbije, tako je bilo i pred državno prvenstvo u krosu, što ozbiljno ugrožava naše funkcionisanje.
Moramo da koristimo 'gimnastiku' i da se snalazimo", dodao je Zilkić.
Sportski direktor novopazarskog atletskog kluba Edin Zuković izjavio je da je gradski Sportski savez ove godine predvideo oko 6.000.000 dinara za atletiku.
"Na polovini smo godine, a nismo dobili ni 10 odsto od planiranih sredstava", rekao je Zuković.

Ne menjamo Radonjića

Trener Dejan Radonjić ima važeći ugovor i maksimalnu podršku i poverenje kompletnog rukovodstva, odgovor je košarkaškog kluba Crvena zvezda na pisanje pojedinih medija o smeni trenera.
Crveno-beli su na taj način demantovali medijske spekulacije po kojima će Radonjić dobiti otkaz, a na njegovo mesto biti postavljen nekadašnji trener Barselone i Taukeramike Duško Ivanović.
Zvezda-Ulm1.jpg
podrška treneru
"Očigledno je da se sve te vesti plasiraju kroz medije kako bi se destabilizovao klub, ali svima onima koji na taj način pokušavaju da uruše ono što je Zvezda vredno gradila poslednje dve godine možemo da porućimo da u tome neće uspeti. Crvena zvezda ima trenera, za neupućene ili nedovoljno obaveštene to je Dejan Radonjić, koji ima važeći ugovor i maksimalnu podršku i poverenje kompletnog rukovodstva", navodi se u saopštenju Zvezde.
Klub sa Malog Kalemegdana apeluje na pojedine novinare i medijske kuće da prestanu da se bave neistinima, jer to nanosi nemerljivu štetu crveno-belima.
"Crvena zvezda je maksimalno transparentna u svim segmentima svog rada, sve informacije su lako dostupne onima koji se ozbiljno bave tako odgovornim poslom kao što je obaveštavanje javnosti. O natpisima, koji nemaju apsolutno nikakve veze sa istinom i protiv kojih oštro protestvujemo, najbolji sud doneće vreme, a to bi javnosti ujedno trebalo da bude i najbolji pokazatelj integriteta i kvaliteta rada onih koji su takve tračeve pokušali da pretvore u istinu", navodi se na zvaničnom sajtu crveno-belih.

Blažič: U Zvezdi zbog "delija" i trofeja

Slovenac Jaka Blažič prvo je pojačanje Crvene zvezde sa novu sezonu. Talentovani bek potpisao je trogodišnji ugovor sa crveno-belima, a sinoć je odradio medicinske preglede. "Jedva čekam da čekam da zaigram pred "delijama" i siguran sam da ću napredovati u Zvezdi", rekao je Blažič.
Jaka Blažič doputovao je u Beograd. Novi bek Crvene zvezde Telekom završio je sve formalnosti oko potpisivanja trogodišnjeg ugovora sa crveno-belima, a uspešno je prošao sve medicinske preglede i neophodne testove opterećenja. Blažič se u Srbiji zadržao svega nekoliko sati, ekspresno je morao da se vrati u Sloveniju pošto već u četvrtak putuje u Ameriku gde će igrati letnju ligu.
blazic.jpg
Crvena zvezda je u Jaki Blažiču dobila fantastičnog atletu o čemu možda najbolje svedoči podatak dobijen na testiranjima. Naime, Blažič ima svega pet procenata masti u organizmu. 
Blažič je već sa 17 godina bio prvotimac Triglava, branio je boje Slovana, a poslednje dve sezone igrao je za ljubljansku Olimpiju sa kojom je osvojio dva nacionalna Kupa. Minule dve godine Blažič je imao priliku da stiče evroligaško iskustvo koje za njega bilo dragoceno.
U intervjuu sa zvanični sajt kluba Blažič je govorio o dosadašnjoj karijeri i odluci da obuče crveno-beli dres.
''Prva godina u Olimpiji je bila turbulentna. Trebalo mi je vremena da se naviknem na tako kvalitetno takmičenje kao što su ABA liga i Evrolioga. Prošle sezone sam dobio priliku da se nametnem i mislim da sam ukazanu šansu iskoristio. Ovo će sada biti novi korak za mene i mislim da je Crvena zvezda idealna sredina'', izjavio je Blažič.
Na pitanje kako je baš izabrao crveno-beli dres Blažič je rekao:
''Kad smo završili sezonu, odmah sam dobio informaciju da je Zvezda zainteresovana. Od tada su počeli pregovori i sve je bilo usmereno u tom pravcu. Iskreno, druge ponude me nisu mnogo ni zanimale. Zvezda je bila najkonkretnija i mislim da je ovo najbolja opcija za mene u ovom trenutku'', rekao je Blažič.
O očekivanjima na predstojećoj letnjoj ligi, gde će igrati za Milovoki Bakse, Blažič kaže:
''Nisam draftovan, a ovo će mi biti idealna prilika da iskusim kako se igra u Americi, da se odmerim u odnosu na igrače koji su na pragu NBA i proverim da li postoji mogućnost da posle Zvezde napravim još jedan korak napred. Ipak, pre svega toga želim da se dokažem u Beogradu i sa Zvezdom da osvajam trofeje''.
blazic 2.jpg
Blažič ne krije zadovoljstvo što će biti u prilici da sarađuje sa trenerom Dejanom Radonjićem:
''Volim da igram brzo, zato sam i došao u Crvenu zvezdu jer znam kakav je stil trenera Radonjića. Mislim da u odbrani imam mnogo prostora da napredujem i zaista ću dati sve od sebe da budem najbolji'', rekao je talentovani Slovenac.
Ono što jedva čeka je da oseti huk sa tribina Zvezdinih navijača i atmosferu za koju zna da je jedinstvena u Evropi:
''To je zaista specifičan ambijent za igranje. O tome priča cela košarkaška Evropa. Jedva čekam da sve to doživim i mislim da ću uživati. Nadam se da ćemo svi zajedno mati dosta razloga za radovanje naredne sezone'', poručio Blažič.

Jovana najbolja odbojkašica LŠ

Srpska odbojkašica Jovana Brakočević biće proglašena za najbolju igračicu Lige šampiona u 2013. godini 28. juna na "Gala večeri CEV" u Beču, dok će na istoj svečanosti potpredsednik Odbojkaškog saveza Srbije Vladimir Grbić dobiti nagradu za "životno delo".
Brakočevićeva je jedina odbojkašica u Evropi sa tri titule najbolje igračice (MVP) na tri najznačajnija takmičenja Evropske odbojkaške konfederacije: Prvenstvu Evrope 2011, Evropskoj ligi 2011. i Ligi šampiona 2013. godine.
Jovana-Brakocevic-2011..jpg
Prošle sezone, u dresu Vakifbank Istanbula, osvojila je titulu i proglašena je za MVP finalnog turnira, iako je prvi put u karijeri igrala u LŠ. Grbić je ujedno i član Komisije za razvoj odbojke Svetske odbojkaške federacije, "Odbojkaške kuće slavnih" i "Odbojkaške Aleje slavnih".
U dresu reprezentacije osvojio je ukupno 13 medalja: zlato i bronzu na Olimpijskim igrama, srebro na Svetskom prvenstvu, zlato, srebro i dve bronze na Evropskim prvenstvima, srebro i dve bronze u Svetskoj ligi i bronzane medalje na Svetskom Kupu, Svetskom kupu šampiona i Svetskom kupu izazivača, a 2000. godine proglašen je za najboljeg igrača u Evropi.
Vladimir-Grbic-1.jpg
Na svečanosti u Beču biće obavljen i žreb za Ligu šampiona 2014. u obe konkurencije.

Vladimir Vujasinović: Rezultat je u drugom planu

Selektor srpskih vaterpolista na Mediteranskim igrama u Mersinu, Vladimir Vujasinović, rekao je da je rezultat na tom takmičenju u drugom planu i da od igrača traži da se bore i pokažu želju i agresivnost.
"Od ovih mladih igrača tražimo da se bore od početka do kraja i da pokažu određen nivo agresivnosti i želje, dok je rezultat sada u drugom planu. Iskreno, teško da možemo da igramo sa drugim timovima koji su došli u najjačem sastavu, ali to će biti sjajno iskustvo za našu ekipu", rekao je Vujasinović.
Radnicki-Potsdam.jpg
Vaterpolo reprezentacija Srbije na Mediteranske igre optuptovala je u
podmlađenom sastavu zbog nedavno završene Svetske lige na kojoj je osvojila prvo mesto.
Srpski vaterpolisti će takmičenje početi u sredu od 16.30 protiv Grčke.

Novi ugovor po Ronaldovim željama

Uprava madridskog Reala ponudiće svom najboljem igraču Kristijanu Ronaldu, novi, petogodišnji ugovor vredan čak 155 miliona evra. Ukoliko prihvati ovu ponudu, Ronaldo će postati najplaćeniji svetski fudbaler.
Prema informacijama koje stižu sa Iberijskog poluostrva, ''kraljevski klub'' ponudiće Kristijanu Ronaldu novi, unosniji ugovor i učiniti ga najplaćenijim fudbalerom današnjice.
ronaldo.jpg
Kako prenose španski mediji, ako zaista produži saradnju, Ronaldo će postati najplaćeniji fudbaler na svetu sa godišnjom platom od 20 miliona evra, za nijansu više od Samjuela Etoa iz Anžija, a pritom će dobiti veći procenat od marketinških aktivnosti.
Popularni ''CR7" je u više navrata isticao da nije zadovoljan udelom koji dobija od marketiških prava u Realu i da će u tom delu ugovora morati da se dese značajne promene ukoliko uprava planira da ga zadrži u Madridu. Očigledno su ova upozorenja urodila plodom i uprava Reala iznela je bolju ponudu.
Trenutna raspodela marketinškog "kolača" između Ronalda i Reala je ravnopravna - po 40 odsto, dok 20 odsto drži njegov agent Žorž Mendeš, a prema novom ugovoru portugalski superstar imao bi 60 odsto. Za sada nije poznato kako bi bio podeljen ostatak od 40 procenata.

Ronaldov sadašnji ugovor sa Realom ističe u leto 2015. godine.

Veliko interesovanje za Ronalda pokazao je i novi francuski prvoligaš Monako, čiji vlasnik je bogati ruski biznismen Dmitrij Ribolovljev.

Ronaldo je u Real došao 2009. godine iz Mančester Junajteda, koji je na ime tog transfera zaradio 94 miliona evra.

Portugalac je za četiri godine odigrao 199 utakmica za Madriđane i postigao 201 gol.

NBA: Najbolji igrači finalnih serija (drugi deo)

Džordan šest puta, Šek i Dankan po tri, Kobi dva, Lebron, Vejd, Pirs i drugi po jednom,mnogi nikada. Ovo je nastavak priče o košarkašim koji su proglašavani za MVP igrače finalne serije.
Ajzea Tomas je predvodio generaciju Detritovih „loših momaka", gde je zajedno sa Bilom Lambirom, Rikom Mejhornom Denisom Rodmanom i ostalima tukao i pobeđivao sve redom. Ipak. za prvu od dve titule ove generacije osvojenu 1989. godine u finalnoj seriji najzaslužniji je bio „glas razuma" fajterske ekipe Džoe Dumars. Ovaj košarkaš je u finalnoj seriji u kojoj je Detroit „počistio" Lejkerse sa 4:0 u proseku davao 27,3 poena, dok je i u defanzivi bio sjajan.  
Dzo-Dumars.jpg
I godinu dana kasnije Pistonsi su osvojili šampionsku titulu. Ovoga puta nagrada za najboljeg igrača finalne serije pripala je kapitenu Ajzei Tomasu. Ovaj košarkaš je u pet utakmica koje su odigrane i u kojima je Detroit savladao Portland sa 4:1 u proseku imao 27,6 poena i sedam asistencija po meču.  Tomas je tako nadoknadio propušteno iz 1988. godine kada je Detroit u finalnoj seriji poražen od Lejkersa. Iako je Tomas, prema mišljenju mnogih, bio ubedljivo najbolji košarkaš, Detroit je izgubio u seriji, tako da nagrana za MVP igrača nije pripala njemu.
2-Ajzea-Tomas.jpg
Hjuston Rokitsi su prvi koji su iskoristili prvo povlačenje Majkla Džordana, i na kratko prekinuli dominaciju Čikago Bulsa. Hakim Olejdžuon predvodio je Rokitse do dve šampionske titule 1994. i 1995. godine. U finalu protiv Njujorka, Hakim je nadigrao centra Niksa Patrika Juinga u nezaboravnih sedam utakmica. Olejdžuon j u toj finalnoj seriji postizao 6,9 poena, imao je 9,1 asistenciju i 3,6 blokada. Godinu dana kasnije iskusni Rikitsi su „počistili" mladu ekipu Orlanda predvođenu Šekilom O'Nilom i Penijem Hardvejom. Hakim je tada pokazao Šeku da sirova snaga nije dovoljna da se dominira pod obručima. Hakim je Šeku pokazao neverovatnu tehniku, kretanje i šut, i totalno je nadigrao gorostasnog centra Orlanda.  Hakim je u četiri meča protiv Orlanda davao u proseku 33 poena,  imao je 10,3 skoka i 2,8 blokade po utakmici.
3-Hakim.jpg
Čikago Bulsi su šest puta bili šampioni i svih šest puta do trijufa ih je predvodio Majkl Džordan. „Njegovo leteće veličanstvo" proglašen je za najboljeg košarkaša finalne serije 1991, 1992, 1993, 1996, 1997. i 1998. godine. U prvoj finalnoj seriji 1991. godine Čikago je savladao Lejkerse sa 4:1 u seriji a Džordan je u proseku postizao 31,2 koševa. U seriji protiv Portlanda godinu dana kasnije Džordan je u proseku davao 35,8 poena, dok je u seriji protiv Finiksa 1993. godine postizao 41 poen po utakmici, zajedno sa 8,5 uhvaćenih lopti i 6,3 asistencija.
Dzordan.jpg
Nakon povratka iz penzije, u finalu 1996. godine protiv Sijetla Džordan je u finalnoj seriji koju su Bulsi dobili sa 4:2 postizao 27,3 poena po utakmici. Godinu dana kasnije, protiv Jute u petoj utakmici Džordan je i pored problema sa stomakom (sumnja se da je bio otrovan neposredno pred meč) postigao 38 poena. I naredne godine Džordan je protiv istog protivnika predvodio Bulse do šeste titule. U šest utakmica Džordan je u proseku postizao 33,5 poena po meču, dok je u šestoj, odlučujućoj utakmici ubacio 45 koševa.
Dzordan1.jpg
Šekil O'Nil je jedini košarkaš pored Džordana koji je tri puta za redom bio MVP finalne serije. Šeku je to pošlo za rukom 2000, 2001. i 2002. godine dok je igrao za Lejkerse. U finalu 2000. godine Lejkersi su savladali Indijanu sa 4:2 u seriji uz Šekov učinak od 38 poena, 16,7 skokova i 2,7 blokade po utakmici. Godinu dana kasnije Lejkersi su pregazili Filadelfiju sa 4:1, a Šek je imao učinak od 33 poena, 15,6 skoka i 3,4 blokade po utakmici. Tim iz Los Anđelesa u finalu 2002. godine „počistio" je Nju Džersi Netse sa 4:0. Šek se ponovo istakao sa 36,3 poena, 12,3 skoka i 2,8 blokade po meču.
5-Sekil.jpg
Detroit Pistonsi su uspeli da se nakon ere Grenta Hila dokopaju još jedne šampionske titule. Pistonsi su u finalnoj seriji savladali Lejkerse sa 4:1, a za najboljeg košarkaša finala proglašen je Čonsi Bilaps koji je u proseku davao 21 poen (uz šut iz igre od 51 odsto) i 5,2 asistencije po utakmici.
6-Consi-Bilaps.jpg
Sve što San Antonio Sparsi nisu osvojili sa Dejvidom Robinsonom nadoknadili su sa Timom Dankanom. Dolaskom u San Antonio Dankan je prvo učio od Robinsona a zatim predvodio Sparse do četiri šampionske titule. Dankan  je tri puta proglašavan za najboljeg igrača finalne serije, 1999, 2003. i 2005. godine. Prvo se Dankan istakao u finalu protiv Niksa 1999. godinnj kada je u pobedi svoje ekipe od 4:1 u proseku postizao 27,3 poena i imao 14 skokova po meču. Četiri godine kasnije u finalu protiv Nju Džersi Netsa Dankan je bio dominantan sa 24,2 poena, 17 skokova i 5,3 blokade po utakmici. Dve godine nakon toga protiv Detroita Dankan je u proseku ubacivao 25 poena i 11 skokova u finalnoj seriji od sedam utakmica.
7-Tim-Dankan.jpg
Pre nego što je Lebron Džejms došao u Majami ekipu sa Floride predvodio je Dvejn Vejd koji je proglašen za najboljeg igrača finalne serije 2006. godine u kojoj je Majami savladao Dalas sa 4:2. Majami je loše otvorio seriju i gubio sa 2:0, ali je Vejd preuzeo stvar u svoje ruke i preokrenuo seriju u korist Hita. Vejd je imao prosek od 34,7 poena po meču a posebno se istakao u trećoj, četvrtoj i petoj utakmici kada je postigao 42,36 i 43 poena.
8-Dvejn-Vejd.jpg
Tim Dankan je možda tri puta bio najzaslužniji za trijumf San Antonija, ali jednom je nagradu za najboljeg igrača finala odneo Toni Parker. U finalnoj seriji protiv Klivlenda, koje je tada predvodio mlađani Lebron Džejms, Parker je predvodio Sparse sa 24,5 poena po meču (šut iz igre 57 odsto). Sparsi su „počistili" Kavalirse a Parker je postao prvi Evropljanin kome je pripala nagrada za najboljeg igrača.
9-Toni-Parker.jpg
Do svoje 17. NBA titule Boston je došao 2008. godine kada je u finalu savladao Lejkerse sa 4:2. U redovima Seltiksa bili su Kevin Garnet i Rej Alen, ali ih je do pobede predvodio Pol Pirs kome je pripala nagrana za najboljeg igrača finala.
10-Pol-Pirs.jpg
Kobi Brajant dugo je bio u senci Šekila O'Nila. Zasluge za tri vezane titule Lejkersa početkom ovog veka pripale su Šeku koji nije propuštao priliku da to „natrlja na nos" Kobiju. Ipak, Kobi je predvodio Lejkerse do dve titule i to u vreme kada Šek više nije bio u Lejkersima. Kobi je bio najbolji u redovima Lejkersa u finalnim serijama protiv Orlanda 2009. i Bostona 2010. godine.
11-Kobi.jpg
Toni Parker je bio prvi Evropljanin kome je pripala nagrada za najboljeg igrača finalne serije, dok je Dirk Novicki bio drugi košarkaš sa „starog kontinenta" kome je pripala ta čast. Novicki je 2011. godine, i pored povrede prsta, predvodio Dalas Maverikse do prve titule za ovaj klub. Maveriksi su u finalnoj seriji savladali Majami sa 4:2 u seriji i tako odložili snove Lebrona Džejmsa o tituli.
12-Dirk-Novicki.jpg
Lebron je do prve NBA titule došao tek 2012. godine kada je zajedno sa Vejdom i Bošom konačno u finalnoj seriji savladao Oklahomu sa 4:1. Popularni „Krlja Džejms" bio je najzaslužniji za trijumf i sa pravom mu je pripala nagrada za najboljeg igrača finalne serije. Lebron se posebno istakao u petoj utakmici kada je imao tripl-dabl učinak. Džejms je tako postao deseti igrač koji je u istoj sezoni osvojio nagradu za najboljeg igrača regularnog dela i za najboljeg igrača finalne serije. 
13-Lebron.jpg

Translate

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Max Sport News - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger