Headlines News :

Jelena bolja od Samante

Written By maxtv on среда, 24. април 2013. | 22:38


Jelena Janković je u osmini finala turnira u Štutgartu. Srpska teniserka za sat i 37 minuta igre pobedila Samantu Stosur iz Australije 6:4, 6:4. Jankovićeva u osmini finala protiv Nemice Sabine Lisicki.
Srpska teniserka Jelena Janković uspešno je startovala na turniru u Štutgartu, pošto je večeras u prvom kolu savladala Australijanku Samantu Stosur sa 6:4, 6:4.
Jelena4.jpg
Do šeste pobede u osam medjusobnih mečeva sa Australijankom, Jelena je došla kvalitetnom igrom, pogotovo u najvažnijim poenima i potvrdila da se nalazi u odličnoj formi.
Njena naredna rivalka biće Nemica Sabine Lisicki, sa kojom je odigrala tri meča 2009. godine i sva tri dobila.
Plasman u drugo kolo ranije je obezbedila Ana Ivanović, koja će se sutra za mesto u četvrtfinalu boriti sa Ruskinjom Nadjom Petrovom.

Odbojka: Majstorica za titulu


Odbojkašice Crvene zvezde izjednačile na 2:2 u pobedama protiv Spartaka u finalnoj seriji prvenstva Srbije. Zvezda je u četvrtom meču u Subotici pobedila sa 3:0. Odlučujući, peti meč, u petak od 18.00 u Beogradu.
Odbojkašice Crvene zvezde savladale su večeras Spartak u Subotici sa 3:0 (26:24, 31:29, 25:22) i izjednačile na 2:2 u finalnoj seriji plej-ofa šampionata Srbije.
Odbojkasice-Zvezda.jpg
Subotičanke nisu izdržale psihološki pritisak važnosti meča, pošto im je pobeda donosila titulu, vodile su u svakom setu, ali su "padale" u finišu, što su iskusnije Beograđanke znale da kazne i dođu do trijumfa.
Odluka o šampionu biće doneta u "majstorici", koja je na programu u petak od 18 sati u Beogradu.
NIS SPARTAK: Raonić 10, Trnić 7, Cevtićanin 6, Helić 17, Medić 8, T. Matić 11, Memišević (libero 1), Antaanasijević, Oluić. Nisu igrale: Vujčin, Radakov, D. Matić.
CRVENA ZVEZDA: Popović 10, Bjelica 14, Stevanović 11, Kecman 11, Lukić 12, Milović 4, Pušić (libero). Nisu igrale: Budrović, Marinković, Vojnić-Purčar, Simić, Kubura.

Zvezda čeka svoju šansu


Do kraja Super lige Srbije ne zavisi sve samo od Crvene zvezde. Ipak, "crveno-beli" će učiniti sve da prestignu Partizan ako se šansa bude ukazala.
Fudbaler Crvene zvezde Filip Kasalica izjavio je da do kraja Super lige Srbije ne zavisi sve samo od njegove ekipe, ali da veruje da će ona iskoristiti šansu da prestigne Partizan na tabeli ako se ona bude ukazala.
Kasalica2.jpg
"Ne želim da pravim nikakve kalkulacije jer ne držimo svoju sudbinu u našim rukama. Ako nam se otvori mogućnost da stignemo i prestignemo 'večitog' rivala, verujem da ćemo je iskoristiti. Do tada gledamo samo sebe i razmišljamo o prvom narednom protivniku", rekao je Kasalica za klupski sajt.
Zvezda će u sledećem kolu dočekati Donji Srem u 25. kolu prvenstva Srbije.
"Nijedan protivnik nije lak ako u utakmicu ne uđemo maksimalno koncentrisani i motivisani. Za opomenu može da nam posluži prošlogodišnji duel s timom iz Pećinaca koji smo igrali u Novom Sadu i gde smo trijumfovali posle mnogo problema", kazao je Kasalica. On je rekao da ne bi imao ništa protiv da njegov klub do kraja takmičenja pobedi sve rivale s minimalnim rezultatom.
"Uglavnom se svi protiv Zvezde opredele za totalnu defanzivu. Sigurno da bih voleo da na početku susreta postignemo gol jer bismo tako mnogo lakše igrali. Međutim, ako se to ne desi treba da ostanemo strpljivi. Najvažnije je da pobedimo sve rivale do kraja prvenstva i ne bih imao ništa protiv da to bude minimalnim rezultatima", rekao je Kasalica.
Utakmica između Crvene zvezde i Donjeg Srema igraće se u subotu u Beogradu.

Košarka: Najbolji pod pritiskom


Duel Zvezde i Radničkog, meč koji donosi plasman u Evroligu. "Crveno-beli" pod pritiskom nakon smene trenera i serije loših rezultata. Kragujevčani već ostvarili cilj, ali se neće zaustaviti na tome. U četvrtak od 17 sati u prvom meču polufinala na završnom turniru.
Kapiten košarkaša Crvene zvezde Igor Rakočević rekao je da ekipa oseća pritisak uoči polufinala sa Radničkim na završnom turniru Jadranske lige, jer taj meč donosi plasman u Evroligu, ali je dodao da beogradski tim ima igrače koji znaju da se nose sa tim situacijama.
Rakocevic2.jpg
"Pritisak uvek postoji, pogotovo kada meč znači prolaz u Evroligu. Ipak, imamo u ekipi igrače koji su osvajali trofeje. Neki znaju najbolje da odigraju kada su pod pritiskom, možda to baš bude i prednost sutra", kazao je Rakočević na konferenciji za novinare u Laktašima.
Crveno-beli će sutra od 17 sati igrati sa kragujevačkim Radničkim u prvom meču polufinala na završnom turniru.
"Jako smo uzbuđeni, sa velikim očekivanjima ulazimo u meč. Nismo u najboljem momentu, kao ni Radnički, ali to su stvari koje se ne menjaju preko noći. Nadam se da ćemo ipak ostvariti cilj, plasman u Evroligu. Dobro smo se spremali, nadam se da ćemo uz pomoć navijača imati dobru šansu. Radnički je odlična ekipa, sa dobrim rezultatima ove sezone", naveo je Rakočević.
Crveno-beli su nedavno promenili trenera, pošto je Vladu Vukoičića zamenio Dejan Radonjić.
Dejan-Radonjic2.jpg
"Svestan sam da nismo u idealnom trenutku, poslednji mečevi su to i pokazali. Spremali smo se proteklih dana sa željom da savladamo Radnički i dođemo do finala. Radnički je kvalitetan tim, igrao je sjajno ove sezone, nadam se da ćemo otići korak dalje i plasirati se u finale", poručio je Radonjić.
Strateg Radničkog Miroslav Nikolić kazao je da je njegov tim ostvario prvi cilj, a to je plasman u Evropu, ali da se neće zaustaviti na tome.
"Ovde smo već ostvarili zacrtani cilj, a to je ulazak u Evropu. Imamo problema što se tiče hale i uslova za Evroligu, ali uvek se desi neko iznenađenje. I mi i Igokea imamo dobre timove. Pokazali smo da možemo da igramo sa Zvezdom. Oni su promenili trenera, verovatno će promeniti i stil igre. Radonjića znam još iz Podgorice. Očekujem od igrača da izginu na utakmici, odlučivaće nijanse. Ja sam optimista, ali verujem u igrače. Zvezda ima jače centre, ali mi imamo bolje bekove i spoljnu liniju koja će odlučivati", istakao je Nikolić.
Miroslav-Nikolic2.jpg
Košarkaš Radničkog Stefan Sinovec rekao je da je optimista po pitanju plasmana u finale.
"Mi smo u sezonu ušli sa ciljem da obezbedimo Evropu, dobrim igrama zaslužili treće mesto i F4, gde nas 40 minuta deli od velikog uspeha i plasmana u Evroligu. Ove sezone četiri puta smo igrali sa Zvezdom, u poslednjem meču izgubili na jednu loptu. Dobrom igrom tokom celog meča možemo da dođemo do finala", zaključio je Sinovec.

Viktor u četvrtfinalu


Srpski teniser Viktor Troicki plasirao se u četvrtfinale turnira u Bukureštu, pošto je savladao Tobijasa Kamkea iz Nemačke sa 2:0, po setovima (6:4, 6:2).
Troicki je u prvom setu dvaput izgubio svoj servis, dok je čak triput uzvratio istom merom, pa je tako okončao taj period igre u svoju korist.
Troicki.jpg
U drugom setu 46. teniser sveta vezao je dva brejka na početku tog perioda igre i uz odličnu igru na svoje servis gemove došao do prednosti od 4:0.
Kamke je pri rezultatu 5:1, kada je osmi nosilac na turniru u Bukureštu servirao za meč, došao do brejk lopte koju je iskoristio i uspeo da uzvrati jedan brejk, međutim, Troicki je već u narednom oduzeo servis Nemcu i tako se plasirao u četvrtfinale.  Meč je trajao sat i 32 minuta.
Troicki će se u četvrtini finala sastati sa Lukasom Rosolom iz Češke, koji je u drugom kolu bio bolji od Andreasa Sepija iz Italije sa 2:1. Troicki će, zajedno sa Sepijem, igrati i u četvrtfinalu dublova, a njihovi protivnici u borbi za polufinale biće Nemac Martin Emrih i Finac Jarko Nijeminen.
Još jedan srpski učesnik na turniru u Bukureštu, Janko Tipsarević, svoj meč drugog kola igraće u četvrtak protiv Santjaga Hilarda iz Kolumbije.
Nagradni fond turnira serije 250 u Rumuniji igra se za ukuponi nagradni fond od 410.200 evra, od čega će pobedniku pripasti 74.000.

Bajić: Igokea je favorit


Dragan Bajić smatra da je Igokea favorit u meču polufinala Jadranske lige protiv Partizana, dok je za Duška Vujoševića osnovni cilj plasman u finale, koje donosi evroligašku košarku naredne sezone.
Trener košarkaša Partizana Duško Vujošević rekao da je njegovoj ekipi glavni cilj plasman u finale završnog turnira Jadranske lige koje donosi i mesto u Evroligi, dok je strateg Igokee Dragan Bajić ocenio da je domaći tim glavni favorit za osvajanje trofeja.
Partizan-Igokea.jpg
Detalji iz susreta odigranog u "Pioniru"
"Igramo sa domaćinom koji je u ligaškom delu pokazalo kvalitet. Rezultati su jedini kriterijum uspeha. Napravili su rezultat veći od očekivanog. Imaju individualno dobre igrače, željne trofeja i spremne da žrtvuju sve za tim. Mi smo krenuli sezonu sa konceptom podmlađivanja tima, a to su mnogi ocenili kao suviše rizičan potez. Verovao sam u ove igrače, prošli smo veliki rad. Čeka nas izuzetno jak rival, nadam se da ćemo imati i podršku navijača. Igokea je već napravila izvanredan uspeh, ali to im nije utolilo glad za trofejima", kazao je Vujošević na konferenciji za novinare u Laktašima.
Kapiten crno-belih Vladimir Lučić istakao je da su crno-beli maksimalno motivisani da naprave dobar rezultat u završnici regionalne lige.
"Očekuje nas mnogo teška utakmica protiv domaćina turnira i tima koji je kvalitet dokazao osvajanjem prvog mesta u ligaškom delu. Mi smo maksimalno spremni i motivisani da obezbedimo Evroligu, a ako dođemo do finala i za borbu za trofej. Nadam se da odličnoj atmosferi i punoj hali", poručio je Lučić.
Partizan i Igokea u četvrtak od 21 sat igraju drugi polufinalni meč, a prethodno se od 17 sati sastaju Crvena zvezda i Radnički iz Kragujevca.
"Imamo obavezu jer moramo da nastavimo u ritmu u kojem smo igrali do sada. Mi smo najveći favoriti za osvajanje Jadranske lige, pošto igramo kod kuće, ali i zbog rezultata koje smo imali. Poštujemo Partizan i ono što radi Vujošević. Smatram da će moj tim željan dokazivanja i trofeja sutra dati maksimum i, nadam se, pobediti", naveo je Bajić.
Kapiten domaće ekipe Milan Dozet izrazio je nadu da će Igokea ponoviti partije iz ligaškog dela takmičenja.
"Nadam se da ćemo prikazati igru koja nas je krasila u ligaškom delu. Partizan ima mlad tim, a na našoj strani je iskustvo. Pokušaćemo da, uz veliki motiv, pređemo još jedan stepenik i dođemo do ostvarenja sna", zaključio je Dozet.
Pobednici polufinala izboriće plasman u Evroligu. Finale je na programu u subotu, 27. aprila, od 20.30 sati.

Samo Partizan ispunjava uslove


Fudbalski savez Srbije saopštio je da je samo Partizan ispunio finansijske uslove UEFA za učešće u evropskim takmičenjima naredne sezone, ali i on nema sve potrebne dozvole.
Prijave za licencu podnelo je 10 klubova Superlige Srbije, a Komisija za licenciranje FS je zaključila da nijedan klub nije ispunio sve neophodne kriterijume za dobijanje licence.
Partizan-Jagodina01.jpg
"Zaključeno je da su neki klubovi bili na pragu dobijanja licence, ali je i njima malo nedostajalo. Konstatovan je problem bezbednosnog aspekta vezanog za infrastrukturu stadiona, što je nedostatak koji je prisutan godinama i FS nije u stanju da ga samostalno reši bez pomoći državnih organa", navodi se u saopštenju.
Partizan ne ispunjava infrastrukturne kriterijume koji se odnose na bezbednost stadiona, dok Crvena zvezda, pored te stavke, ne ispunjava ni uslove u oblasti finansija i personalno-administrativne kriturijume.
Najveći problemi Vojvodine, Jagodine i OFK Beograda su finansije i infrastruktura. Spartak i Radnički iz Kragujevca ne ispunjavaju ni finansijske, sportske, personalno-administrativne, pravne i infrastrukturne kriterijume.
Klubovi imaju pravo da u roku od osam dana ulože žalbu na odluke Komisije i da u žalbenom postupku dokažu ispunjenje svih preostalih kriterijuma.
Sednica Komisije za žalbe u postupku licenciranja mora biti održana najkasnije do 25. maja kada će biti donešene konačne odluke vezane za izdavanje licenci.

Ove godine biće posebno dramatično


Direktor košarkaške Jadranske lige Radovan Lorbek rekao je da ovogodišnji "fajnal for" odlučuje i više nego što je rukovodstvo lige imalo nameru.
"Ove godine je 'fajnal for' posebno dramatičan, odlučuje i više nego što smo imali nameru. Sve konačne i definitivne odluke padaju ovde, na ovom turniru i to povećava tenziju i značaj događaja", rekao je Lorbek na veoma posećenoj konferenciji za novinare u Laktašima.
Igokea1d.jpg
Dvorana u Laktašima
U četvrtak počinje završni turnir Jadranske lige u Laktašima. U prvoj utakmici, od 17 sati, igraju Crvena zvezda i Radnički iz Kragujevca, dok od 21 sat počinje meč Igokea - Partizan.
Igoeka je ligaški deo takmičenja završila na prvom mestu na tabeli, ali će plasman u Evroligi tražiti ulaskom u finale, jer prema pravilima finalisti završnog turnira izboriće direktan plasman u najelitnije evropsko takmičenje.
"Čestitam svim ekipama, a naročito Igokei, koja je osvojila prvo mesto. I druge tri ekipe pokazale su visok nivo i sada se sve odlučuje ispočetka, tako da je tenzija neverovatna. S jedne strane je dobro, s druge nije u skladu sa tim što mi u ovim prostorima smatramo idealnim... ", rekao je on.
Partizan-Olimpija-1.jpg
Partizan
Lorbek je najavio da će se na Skupštini Jadranske lige 15. maja raspravljati o svemu što se dogodilo ove sezone.
"Do sada smo imali poseban sistem bodovanja za Evropu. To je bio sistem koji smo imali samo mi, bio je veoma dobar, ali svi u Evropi žele, a i mi, da naša liga postane takmičenje slično nacionalnom takmičenju, kao što je bila jugoslovenska", rekao je on.
Lorbek je dodao da je zadovoljan što se završni turnir igra u Bosni i Hercegovini.
Zvezda-Ulm1.jpg
Crvena zvezda
Direktor Jadranske lige zadužen za takmičenje Josip Bilić rekao je da očekuje da će na završnom turniru ekipe prikazati dobru košarku.
Ostalo je još karata za obe polufinalne utakmice, a organizator je pozvao navijače da ranije dođu u halu i najavio da neće dozvoliti propuste u obezbeđenju, jer će detaljno biti pregledan svaki navijač.
Radnicki-KG1.jpg
Radnički

Nebo se otvorilo pre 22 godine (VIDEO)

Fudbalska Evropa divi se moćnom Bajernu. Bavarci su sinoć, blago rečeno, demonstrirali silu i ponizili Barselonu kao niko pre. Mećutim, postoji jedan jedini tim u istoiji koji je uspeo da pobedi Bajern u Minhenu u polufinalu Kupa/Lige Šampiona. Da, samo jedan tim je to uspeo a njegovo ime je Crvena Zvezda.
Bilo je to legendarne 1991. godine, kada je ekipa Ljupka Petrovića pobedila na Olimpijskom stadionu u Minhenu rezultatom 2:1. Sevnule su te večeri dve Zvezdine kontre, a egzekuteri si bili najbolji strelac Evrope te sezone, Darko Pančev i Zvezdin ''genije'' - Dejan Savićević.


Mediji u Evropi su nakon ovog meča u superlativima govorili o ekipi iz Beograda, koja igra atomski fudbal i napada bez obzira na ime protivnika. Euforija je polako zahvatala sve navijače Zvezde, ali rukovodeći ljudi iz Ljutice Bogdana, predvođeni Džajićem i Cvetkovićem, bili su svesni da posao još nije završen.
Zanimljivo je da se antologijski revanš pomenutog polufinala igrao pre tačno 22 godine.
24.aprila 1991. godine ''nebo se otvorilo, stadion je eksplodirao!''. Desio se Augentalerov autogol. Desilo se nezapamćeno slavnje na Beogradskoj Marakani. Desilo se čudo. Desila se istorija.
Rezultat uzvratne utakmice bio je 2:2, a Augentaler je svojim nespretnim autogolom ''poslao'' Zvezdu u Bari po ''ušati'' pehar namenjen šampionu Evrope.

Utakmica je počela kako se samo poželeti može. Mihajlović je u 26. minutu doneo prednost crveno-belima. Međutim, Nemci se nisu predavali već su preokrenuli rezultat golovima Augentalera u 61. i Bendera u 68. minutu. I nisu se zaustavili. Napadali su svim silama, u dva navrata bili nadomak trećeg gola koji bi rešio sve, ali nisu uspeli...
A onda je u 90.minutu krenuo napad od odbrambenog igrača crveno-belih Radinovića, lopta zatim stigla do Jugovića, koji odigrava dupli pas sa Pančevom na dvadestak metara od protivničkog gola. U tom trenutku interveniše odbrana Bavaraca ali samo na kratko, jer do lopte stiže Prosinečki koji je prosleđuje do Mihajlovića. Siniša upućuje centaršut sa ivice šesnaesterca, Augentaler pomalo nespretno zahvata loptu, koja dobija neobičan luk i uz dosta sreće završava u mreži gostiju.
Ostalo je istorija...

Džerard operiše ključnu kosti


Kapiten fudbalera Liverpula Stiven Džerard operisaće krajem maja ključnu kost, zbog čega neće biti u konkurenciji za prijateljske utakmice reprezentacije Engleske, preneli su britanski mediji.
Džerarda će se, posle završetka sezone u Premijer ligi, podvrgnuti hirurškom zahvatu, nakon kog će se opravljati dva meseca i neće biti na raspolaganju selektoru Engelske Roju Hodžsonu za prijateljske utakmice sa Severnom Irskom i Brazilom.
Dzerard1.jpg
U Liveperpulu se nadaju da će Džerard biti spreman za pripremnim period za narednu sezonu.
Ovaj 32-godišnji vezni fudbaler celu svoju fudblasku karijeru proveo je u Liverpulu za koji je nastupio 628 puta i postigao 159 golova.

Mario Gece, između heroja i otpadnika


Mediji u Nemačkoj, osim pobede Bajerna, opsednuti prelaskom Gecea u bavarski klub. Navijači Dortmunda organizuju masovno paljenje i gaženje Geceovog dresa. "Milioneri" angažovali policiju da vodi računa o Mariju.
Spektakularni trijumf Bajerna nad Barselonom u polufinalu Lige šampiona u centru je pažnje nemačkih sportskih medija, ali skoro ništa manje interesovanja nije izazvao transfer Marija Gecea iz Borusije Dortmund u redove Bavaraca.
Gece.jpg
Ističe se, međutim, da su navijači Borusije ogorčeni na ponajboljeg igrača ekipe i da u Dortmundu vladaju "neverica i bes" zbog njegovog prelaska u redove najvećeg rivala. Pristalice "milionera" posebno su ljute na klub zbog toga što je vest o transferu Gecea obelodanjena u najnezgodnijem trenutku, dan uoči prve utakmice polufinala Lige šampiona protiv Reala iz Madrida.
"Neverovatno je, Borusija igra protiv Reala, a svi pričaju o Geceu", zaključak je pojedinih medija.
Ekstremni navijači Borusije nisu ostali ravnodušni na odluku 20-godišnjeg fudbalera da napusti klub, pa je u Dortmundu organizovano masovno paljenje i gaženje Geceovog dresa.
Dortmund-navijaci.jpg
Takođe, na njegovom Fejsbuku osvanule su preteće poruke, zbog čega je Borusija angažovala dva policajca u civilu da vode računa o Geceovoj bezbednosti.

Brejk Voriorsa, Njujork i Majami sigurni


Košarkaši Njujorka pobedili su na svom terenu u noći između utorka i srede ekipu Boston Seltiksa sa 87:71 i poveli sa 2:0 u prvom kolu plej-ofa Istočne konferencije. Isto vođstvo stekao je i Majami Hit drugom pobedom nad Milvokijem 98:86 a prvi brejk na Zapadu napravili su Golden Stejt Voriorsi slavljem u Denveru 131:117 za 1:1 u seriji.
Aktuelni šampion Majami i probuđeni Niksi stekli su prednost od 2:0 u serijama protiv Milvokija odnosno Bostona. Golden Stejt Voriorsi ''brejknuli'' Denver u "Pepsi Centru" i izjednačili u seriji na 1:1.
Karmelo Entoni bio je najefikasniji u pobedničkom timu sa 34 poena, dok je Džej Ar Smit dodao 19, a Rejmond Felton 16 poena i sedam skokova.
Njujork je utakmicu "prelomio" serijom od 32:11 u trećoj četvrtini za vođstvo od 74:59. Niksi su tako stekli prednost od 2:0 u prvom kolu plej-ofa prvi put od 2000. godine i polufinala Istočne konferencije sa Torontom.
Pol Pirs ubacio je 18 poena, a Kevin Garnet 12 poena uz 11 skokova u ekipi Seltiksa, koja će u petak biti domaćin u trećoj utakmici.
Košarkaši Majamija pobedili su na svom terenu Milvoki sa 98:86 i poveli sa 2:0 u prvom kolu plej-ofa Istočne konferencije.
Najefikasniji u ekipi aktuelnog šampiona bio je Dvejn Vejd sa 21 poenom i sedam skokova, dok je Lebron Džejms dodao 19 poena, osam skokova i šest asistencija. Po 10 poena za Majami dodali su Kris Boš, Šejn Batier i Kris Andersen.

Ersan Iljasova je sa 21 poenom bio najbolji u timu Milvokija, na čijem će se terenu u četvrtak igrati treća utakmica.
Košarkaši Golden Stejta napravili su brejk pobedivši na gostovanju Denver Nagetse sa 131:117 i izjednačili na 1:1 u seriji prvog kola plej-ofa Zapadne konferencije.
Voriorse je do pobede predvodio sjajni Stiven Kari sa 30 poena i 13 asistencija. Džeret Džek dodao je 26, Herison Barns 24, a Klej Tompson 21 poen. Treba istači da su Voriorsi igrali bez Dejvida Lija koji je meč propustio zbog povrede.
Denver je tako izgubio prvi put posle više od tri meseca na svom terenu i prekinut je njegov niz od 24 pobeda u Pepsi Centru.
U ekipi Nagetsa šestorica igrača postigla su dvocifreni broj poena a Taj Loson i Kori Bruer bili su najefikasniji sa po 19 poena.
Treća utakmica na programu je u petak u Ouklendu.

Ibra, povratak među "crno-bele"


Juventus ponudio četvorogodišnji ugovor Zlatanu Ibrahimoviću, kako bi se vratio među "crno-bele". Očekuje se odgovor švedskog reprezentativca, koji dres "Stare dame" nosio od 2004. do 2006. godine.
Fudbalski klub Juventus ponudio je napadaču Pari Sen Žermena Zlatanu Ibrahimoviću četvorogodišnji ugovor, preneli su danas italijanski mediji.
Ibrahimovic.jpg
List Gazeta delo Sport preneo je da su čelnici Juventusa razgovarali sa Ibrahimovićem o uslovima transfera i da crno-beli navodno žele da mu ponude četvorogodišnji ugovor sa platom od sedam miliona evra po sezoni, uz bonuse.
Švedski fudbaler trenutno zarađuje 12 miliona evra po sezoni u Pari Sen Žermenu.
Ibrahimović je od 2004. do 2006. godine igrao za Juventus, odakle je prešao u Inter.
Generalni direktor Juventusa Bepe Marota nedavno je izjavio da klub ne može da dovede Ibrahimovića jer ne bi mogao da ga plaća.
Ibrahimovićev agent Mino Raiola juče je rekao da postoji šansa da njegov klijent napusti klub ako uprava Pari Sen Žermena ne dovede pojačanja ili ako ekipu napusti trener Karlo Ančeloti.

Njujork tajms: Usvojeni sin napušta porodicu


Vladu Jankovića, sina Slobodana Jankovića, navijači Panionisa, čitav klub i deo Atine u kom se nalazi smatraju svojim. Od tragične nesreće, a kasnije i smrti njegovog oca, on je bio njihova "voda na dlanu". Sada, kada se igrački afirmisao, vreme mu je da napusti gnezdo. Porodični rastanci nikada nisu laki...
Vlada Janković se oseća više kao kod kuće na terenu Panionisa nego ostali igrači. Na zidovima male dvorane su slike njegovog oca, Slobodana Jankovića, koji je bio poznatiji kao Boban i koji je ostao paralizovan nakon nezgode na jednoj utakmici pre 20 godina. Navijači, inače, i dalje pevaju pesme o Bobanu i danas. Ovako počinje tekst koji je „Njujork Tajms" posvetio jednoj od najzanimljivijih, i naravno najpotresnijih sportskih i ljudskih priča sa ovih prostora.
Vlada-Jankovic.jpg
Vladimir je imao tri godine kada je njegov otac, 28. aprila 1993. godine, na meču protiv Panatinaikosa, zaradio isključenje. Nezadovoljan zbog sudijske odluke, Janković stariji je udario glavom u vrlo slabo obezbeđenju konstrukciju koša. Tada 29-godišnjak je ozbiljno povredio svoju kičmenu moždinu, i više nikada nije hodao. Umro je 2006. godine.
Mlada srpska porodica je planirala samo jednu sezonu u Grčkoj, ali ih je Nea Smirni, poznati deo Atine, prihvatio kao svoje, i oni su ostali. Danas, Vlado ima 23 godine i nastupa za, naravno, Panionios. Ovaj klub, po svoj prilici, kada mu ugovor istekne na kraju sezone, više neće imati mogućnosti ( čitaj sredstava) da ga zadrži.
„Navijači mi govore da ne idem. Govore mi da je ovo moj tim. Ovo je tim tvoga oca. On bi želeo da ti ostaneš. Panionis je tim koj imi je pomogao. Oni su moja porodica. To se ne menja. Ali nekada u životu, jedan ciklus se završi i ti pređeš na naredni. Napuštanje porodice nikada nije laka odluka", ističe Janković.
Boban Janković je gotovo trenutno osvojio publiku u Grčkoj. Na prvoj utakmici koju je odigrao za klub postigao je 30 poena. Na nagovor oduševljene publike, bespotrebno je šutirao sa pola terena. Uspešno, naravno. Često je donosio hranu i piće za navijače u kafeima.
„Bio je poseban čovek", naglašava Pi Džej Braun, koji je igra jendu sezonu za Panionios pre 15-godišnje NBA karijere. „Uvek je opuštao ekipu, smejao se i šalio. Bio je inteligentan, kao trener na terenu. Nije posedovao neviđenu eksplozivnost, ali je uvek nalazio način da dđe do povoljne pozicije. Imao je tehniku šuta iz udžbenika".
Vlada-Jankovic-2.jpg
Njegova strast prema igri došla je do izražaja u okršaju protiv Panatinaikosa i legendarnog Nikosa Galisa u polufinalu grčkog plejofa. Panionios je gubio sa 56:50, u samom finipu susreta. Leđima okrenut košu, Janković je pobegao čuvaru Fragiskosu Alvertisu, primio je loptu, okrenuo se i skočio... Alvertis je pao pri prvo kontaktu, i sudija je dosudio faul. Faul koji će promeniti živote ljudi.
Povreda je bila internacionalna vest. Pojedini saigrači su kasnije govorili kako su i ranije, na treninzima, videli Jankovića kako pravi sličan pokret.
„Sve je to tako tužno za sve nas", kaže Dragana Belojević Janković, koja se nalazila tik uz teren kada se njen suprug povredio. „Ovakve stvari mogu da te potpuno slome".
Panionios je učinio sve da pomogne. Zbog ne baš idelne finansijske situacije, navijači i prijatelji su učestvovali u skladu sa svojim mogućnostima.
I pre nesreće, Janković nije plaćao ništa u radnjama u Nea Smirni. Nakon nesreće, ljubav i empatija prema idolu samo su se intenzivirali.
„Učinili su mnogo. Ne samo Panionios, cela Grčka. Ljudi su pokazali ljubav prema njemu, poštovanje. Grci, po tradiciji, vole tragićne trenutke", zaključuje Jankovićeva supruga.
Janković je umro od srčanog udara u 42. godini, a sahrani, koju je platila opština, je prisustvovalo nekoliko hiljada ljudi, uključujući i navijače rivalskih timova. Baš u tom trenutku Vlada Janković je prebačen iz juniorskog u prvi tim. Zbog talenta, ili samo imena, ni njemu nije bilo najjasnije u prvi mah.
Vlada-Jankovic-3.jpg
„Strašan je teret nositi ime moga oca. Nisam mogao da se nosim sa pritiskom. Kda sam imao loš dan, misli osam, zašto ja? Zašto me svi znaju? Ne mogu da se sakrijem. Morao sam da balansiram školu, pubertet, tinejdžerske godine", kaže Vlada Janković.
Prilikom jednog intervjua svog oca na grčkoj televiziji, kada je imao 11 godina, video je snimak nesreće prvi, i, prema sopstvenim rečima, jedini put.
U školi, roditelji dece i profesri su ga pitali za oca. Čak je i priručnik grčke vojske govorio o nesreći, upozoravajući šta da se ne čini.
U poslednje dve godine drastično je napredovao. Nabacio je mišićnu masu, sjajan je u defanzivnom delu igre, fizički spremniji i eksplozivniji nego njegov otac. Međutim, šutira na isti način. Kako ističu neki njegovi saigrači, bivši i sadašnji, „pravi istu grimasu" prilikom izbacivanja lopte.
Ove sezone u proseku beleži 13 poena po meču, uz 40 odsto uspešnosti šuta za tri poena.
Klub će dati sve od sebe da ga zadrži. Janković u ovom trenutku zarađuje 60.000 evra godišnje, ali igrač njegovog kalibra, u solidnom evroligaškom klubu, zarađuje više od 300.000 evra.
Odluka se čini očiglednom i vrlo jednostavnom, ali samo ako se zaboravi da sport vrlo često prevazilazi materijalne okvire.
„Naš odnos njemu je vrlo jak i vrlo neobičan. To je zbog toga što smo ga 'imali' od kada je bio jako mali, gledamo ga kao naše dete - zbog smrti njegovog oca ali i zbog toga što je ovo porodičan klub", ističe jedan od viđenijih navijača Panioniosa. „On treba da ostane ovde, jer je ovde grob njegovo oca".
Vlada-Jankovic-4.jpg
Janković, za sada, ne isključuje ali i ne potvrđuje selidbu.
I za kraj, novinar „Njujork Tajmsa" je ostavio i najškakljivije pitanje, ako tako može da se kaže. Da li krivi za očevu nesreću sudiju koji je dosudio fatalini prekršaj, Steliosa Koukoulekidisa.
„Ne krivim nikoga osim svog oca. Nikada nije gvorio o tome. To je nešto što nisam mogao da izvučem iz njega. Jednom sam to spomenuo. Rekao je samo: 'Glupa reakcija, glupa vremena, šta mogu da uradim sada?' Složio sam se".
Vlada nosi broj 12 na dresu. Nije hteo da uzme očevu „osmicu", koja je sada povučena iz upotrebe. Ali ako ode u NBA ligu, promeniće broj na dresu.
„Ako ikada odem u Ameriku, nosiću 28", rekao je na kraju.
Boban se povredio 28. aprila, umro je 28. juna, istog dana kada je Vlada postigao 28 poena za juniore Panioniosa.

Legendarni ostrvski stadioni (prvi deo)


I danas, u eri modernog fudbala, „miris" nekadašnjeg vremena se i dalje oseća na Ostrvu, gde su pojedini stadioni ostali kao poslednji čuvari fudbalske tradicije. U jednoj od svojih serijala pod nazivom „Football's Golden Years" britanski „Dejli mejl" objavio je stare fotografije najlepših stadiona u Engleskoj od kojih mnogi više ne postoje.
Stari Vembli je ostao samo uspomena, isto kao i Hajberi koji od kojeg je napravljen stambeno-poslovni kompleks, sličnu sudbinu doživljava sve više stadiona u Engleskoj gde se tradicija povlači pred modernim fudbalom.
Hajberi-danas.jpg
Od legendarnog stadiona napravljen stambeni kompleks - Hajberi
Stari stadioni žive samo u sećanjima navijača, a kada vremenom oni nestanu, ostaće samo fotografije da svedoče o zlatnom dobu fudbala u Engleskoj. Britanski list „Dejli mejl" u serijalu „Football's Golden Years" objavio je fotografije starih stadiona koji su obeležili čitav vek za nama.
Na fotografiji iz 1960. godine nalazi se Hampden park u Glazgovu pred početak meča finala Kupa evropskih šampiona između madridskog Reala i Ajntrahta iz Frankfurta. Real je taj meč dobio rezultatom 7:3. Utakmicu je uživo pratio tačno 127,621 gledalac. Ipak, najviše ljudi u istoriji Hapden parka sakupilo se 1937. godine, kada je na meču između Škotske i Engleske došlo blizu 150.000 navijača. Danas ovaj stadion prima 56.000 gledalaca.
1-Hampden-park.jpg
Sautempton je pune 103 godine (od 1898 do 2001. godine) igrao na stadionu „Del". Ovo je bio jedan od najnepristupačnijih engleskih stadiona, i do njega je bilo teško doći. Takođe ovaj stadion je pretrpeo oštećenja u nemačkom bombardovanju 1940. godine u Drugom svetskom ratu kada je jedna od bombi napravila dubok krater u šesnaestercu. Na fotografiji iz 1979. godine vidi se publika na stadionu neposredno pred početak utakmice između Sautemptona i Vest Bromvič Albiona.
2-Del-stadion.jpg
Stadion Vembli je bio poprište neverovatnih fudbalskih okršaja. Na fotografiji iz 1931. godine vidi se krcat „stari" Vembli na kojem se nalazi 92.406 gledalaca pred početak finala FA Kupa između Vest Bromvič Albiona i Birmingema. 
3-Vembli.jpg
Old traford jedno je od najgrandioznijih fudbalskih zdanja današnjice. Na fotografiji iz 1960. godine sa derbija između Mančester Junajteda i Sitija, retko ko bi prepoznao da se meč igrao na Old traford.
4-Old-traford.jpg
Fotografija Vila parka iz 1932. godine izgleda nestvarno. Ovo je vreme kada je fudbal bio još mlad i kada nije bio važan komfor, već samo ljubav prema klubu.
5-Vila-park.jpg
Ajbroks park u Glazgovu je 1960. godine bio poprište sjajnog duela u polufinalu škotskog FA Kupa između Seltika i Sent Mirena koji je Sent Miren dobio rezultatom 3:1. Na stadionu je tog dana bilo više od 60.000 gledalaca koji su pratili okršaj. Fotografija je uzeta iz vazduha i otkiva sve lepote Ajbroksa i naselja oko stadiona.
6-Ajbroks-park.jpg
I Mejn roud, stadion Mančester Sitija, odavno je ostao samo uspomena navijača. Na fotografiji iz 1951. godine vidi zaposleni na stadionu kako gleda utakmicu. Mejn Roud bio je dom Mančester Sitija u periodu između 1923. do 2003. godine.
7-Mejn-Roud.jpg
Jedno od znamenitosti Londona je stadion Totenhema Vajt hart lejn. Na fotografiji iz 1949. godine vidi se krcat stadion na prijateljskoj utakmici između Engleske i Italije.
8-Vajt-hart-len.jpg
Jedna od poslednjih „žrtava" modernog fudbala je stadion Hajberi koji je izgrađen 1913. godine, a zatvoren 2006, kada je Arsenal preseljen na novi stadion Emirejts". Fotografija iz 1914. godine uzeta je sa meča između Arsenala i Fulama. Stadion Hajberi, koji je bio ponos severnog Londona danas je stambeno-poslovni kompleks.
9-Hajberi.jpg
Enfild je jedan od samo tri originalna stadiona na kojima se od prve sezone 1888/89. bez prestanka i danas igra fudbal. Na fotografiji iz 1974. godine vidi se defanzivac Vest hema Tomi Tejlor kako izbija loptu ispred igrača „crvenih" Reja Kenedija. Prvi meč Liverpul je na Enfildu odigrao davne 1892. godine, i nije menjao stadion do današnjeg dana.
10-Enfild.jpg
Nastaviće se...

Translate

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Max Sport News - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger