Headlines News :

Eurobasket: Makedonci se žalili zbog nepriznatog pogodka

Written By maxtv on среда, 4. септембар 2013. | 23:32

Košarkaški savez Makedonije uložio žalbu na odluku sudija da ne priznaju pogodak Lestera Mekejleba u poslednjim trenucima meča, iako se na snimku jasno videlo da je košarkaš Crne Gore držao mrežicu koša.

Prvi dan Evropskog prvrenstva u velikoj meri obeležila je pobeda Crne Gore nad Makedonijom (81:80), odnosno način na koji je pobeda izvojevana. Makedonci su uputili žalbu, smatrajuži da im nije priznat regularan pogodak, koji bi, vrlo verovatno, značio i pobedu.

Pri rezultatu 81:80 za Crnogorci, Mekejleb je prodro pod koš, promašio je, ali se na snimku jasno vidi da je Milko Bjelica, košarkaš Crne Gore, povukao mrežicu koša, što se po pravilima svira kao pogodak protivnika.

Žalba Makedonije biće razmatrana u četvrtak.

Eurobasket: Francuzi i Rusi poraženi na startu

Nemačka na startu Evrobasketa skinula skalp Francuskoj, jednim od glavnih favorita. Italija takođe načinila iznenađenje, savladavši Rusiju. Slovenija, posle mnogo muka, stigla do pobede protiv Češke.

U derbiju A grupe u Ljubljani selekcija Nemačke savladala je Francusku sa 80:74, uz 19 poena Robina Benzinga, i tako napravila iznenađenje.

Francuzi, koji važe za jednog od glavnih favorita za osvajanje šampionata predvodio je Toni Parker sa 18 poena, ali ni to nije bilo dovoljano da se savladaju sjajni Nemci.

Domaćin šampionata Slovenija u Grupi C u Celju uz dosta problema pobedila je Češku sa 62:60. Košarkaš Crvene zvezde Jaka Blažič ubacio je devet poena za Sloveniju, dok je bivši as Partizana Jan Veseli za Čehe postigao 17 poena.

U jednom od derbija prvog kola reprezentacija Italije je u D grupi u Kopru savladala Rusiju sa 76:69, a briljirao je Luiđi Datome sa 25 poena.

Evrobasket: Uspešan start Srpske reprezentacije

Nenad Krstić i "orlovi" savladali Litvaniju (63:56) u prvom kolu Evropskog šampionata u Sloveniji. Odlična igra celog srpskog tima, konkretno i brzo u napadu, čvrsto i beskompromisno u odbrani. Naredni rival je Makedonija, a meč se igra u sredu od 17.45 .

Košarkaška reprezentacija Srbije pobedom je počela takmičenje na Evropskom prvenstvu u Sloveniji, pošto je u Jesenicama pobedila favorizovanu Litvaniju sa 63:56 (20:10, 13:17, 18:14, 12:15).

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je kapiten Nenad Krstić sa 20 poena i devet skokva. Nemanja Bjelica završio je utakmicu sa 13 poena i osam skokova, a Nemanja Nedović sa 14 poena i pet skokova. Litvance je predvodio Mantas Kalnijetis sa 17 poena.

Srbija je odlično otvorila meč i već u prvoj četvrtini napravila deset poena prednosti. Mlad tim koji sa klupe predvodi Dušan Ivković imao je uspone i padove, ali je tu prednost uspeo da zadrži do kraja meča.

Doduše, Litvanija nije imala najbolje šutersko veče, a zakazala su i dva najbolja igrača Linas Kleiza i Jonas Valančijunas. Kalnietis je bio jedan od retkih koji su dali svoj maksimu, što je bilo premalo za raspoloženu ekipu Dušana Ivkovića.

U nekoliko navrata u drugom poluvremenu Litvanija je pretila da se vrati u život, ali kao po pravilu svaki put je kapiten Nenad Krstić bio taj koji je sprečavao veću seriju protivnika.

Ako se u obzir uzmu i odlične partije Nemanje Bjelice i Nemanje Bjelice, kao i veliku borbu Raška Katića pod oba obruča, Srbija je imala mnogo više raspoloženih igrača od rivala i sasvim zasluženo stigla do, za mnoge, neočekivane pobede.

Srbija sutra od 17.45 igra protiv Bosne i Hercegovine, a u petak od 21 se sastaje sa Makedonijom. U prvom današnjem meču Grupe B, Letonija je pobedila BiH sa 86:75, dok je Crna Gora savladala Makedoniju sa 81:80.

Poznati svi učesnici fudbalskog Kupa Srbije

U sredu su odigrani mečevi kvalifikacija za Kup Srbije,a pobede su ostvarili Teleoptik, Banat, Partizan BB, Sloga Kraljevo, IMR, Radnički i Trstenik.

Četiri utakmice rešene su posle 90 minuta, dok je na tri meča pobednik rešen posle izvođenja jedanaesteraca.

Plasman u narednu rundu Teleoptik je ostvario minimalnom pobedom nad OFK Mladenovcem, dok je Banat iz Zrenjanina sa 5:4, na penale prošao ekupu Novog Sada.

Radnički iz Sremske Mitrovice je takođe posle penal lutrije savladao Inđiju (3:2), a Partizan iz Bumbarevog Brda ubedljiv protiv Kolubare. Rezultat je na kraju bio 3:1 za imenjaka šampiona Srbije.

Sloga Kraljevo je uspela da sa 2:1 dobije Mokru Goru, dok je poslednji učesnik IMR bio srećniji posle 90 minuta i jedanaesteraca. Ekipa iz Rakovice je sa 5:4 slavila protiv Radničkog iz Nove Pazove.

Trstenik je sa 1:0 bio bolji od Timoka.

Mladenovac 0-1 Teleoptik
Novi Sad 0-0 Banat pen. 4-5
Partizan B.B. 3-1 Kolubara
Mokra Gora 1-2 Sloga Kraljevo
Rakovica 0-0 Radnicki Nova Pazova pen. 5-4
Sremska Mitrovica 1-1 Indjija pen 3-2
Trstenik 1-0 Timok Zaječar

Rukometaši Vojvodine osvojili Super kup

Rukometaši Vojvodine ovogodišnji su osvajači Superkupa, pošto su u Aranđelovcu savladali Partizan rezultatom 26:22 (14:11).

Najbolji u Partizanu bili su Radovanović i Kostadinović sa po pet golova, a najefikasniji igrač Vojvodine bio je Stanković sa 9.

"Krivo mi što nismo dali više od sebe, a mogli smo. Mislim da nismo iskoristili šanse koje nam je Vojvodina davala. Ali polako, doći ćemo i mi na svoje, stasaće ovi naši mladi momci, a ja ne mogu ništa da im zamerim. Imali smo problema u napadu i na tome ćemo raditi, ali siguran sam da ćemo već u subotu bolje proći", kaže trener Partizana Aleksandar Brković.

Najiskusniji igrač crno-belih, kapiten Nenad Maksić rekao je da je sve jasno i da je Vojvodina bila bolja, što ne znači da će za tri dana, kada se dve ekipe sastaju u prvom kolu SEHA lige, biti drugačije.

"Vojvodina je dobro otvorila utakmicu, mnogo bolje nego što smo mi, stekli su veliku razliku na početku i teško je to bilo stići. Uspeh je što smo utakmicu donekle učinili neizvesnom. Nadamo se da će u subotu biti mnogo drugačija priča", zaključuje Maksić.

Eurobasket: Crna Gora bolja od Makedonije , Španci deklasirali Hrvate

Crna Gora savladala Makedoniju (81:80) u neizvesnom meču u Jesenicama. Španija ubedljiva protiv Hrvatske, Grčka deklasirala Švedsku. Ukrajina, posle preokreta, bolja od Belgije.

Košarkaška reprezentacija Crne Gore pobedila je u Jesenicama selekciju Makedonije sa 81:80 (25:24, 20:22, 19:21, 17:13) u utakmici prvog kola B grupe na Evropskom prvenstvu u Sloveniji.

Junak pobede Crnogoraca bio je Tajris Rajs koji je 10 sekundi pre kraja pogodio oba slobodna bacanja za, ispostavilo se, konačan rezultat. Naturalizovani Amerikanac meč je završio sa 16 poena i pet asistencija.

Priliku da Makedoncima donese preokret i pobedu imao je Lester Bo Mekejleb, ali je promašio odlučujući šut. On je postigao ukupno 23 poena.

Branilac titule, selekcija Španije u meču C grupe u Celju deklasirala je Hrvatsku sa 68:40 (24:9, 9:11, 16:17, 19:3).

Najefikasniji u redovima "furije" bio je Rudi Fernandez sa 15 poena, a jedan manje ubacio je Mark Gasol. Kod Hrvata Bojan Bogdanović postigao je 12 poena.

Na isti način do prvih bodova na Evrobasketu stigla je reprezentacija Grčke koje je u D grupe u Kopru pobedila Švedsku sa 79:51 (15:13, 24:8, 20:14, 20:16).

Vasilis Spanulis predvodio je Grčku sa 13 poena, a jedan manje postigao je Janis Burusis.

U utakmici A grupe u Ljubljani, reprezentacija Ukrajine savladala je Belgiju sa 58:57 (12:11, 15:24, 14:12, 18:9).

Fudbaleri Crvene Zvezde na mini pripremama

Fudbaleri Crvene zvezde iskoristili su reprezentativnu pauzu da se na Tari dodatno pripreme za nastavak Superlige.

Zvezda je posle redovnog treninga u sredu pre podne otputovala na planinu, na kojoj će ostati do subote.

Trener crveno-belih Slaviša Stojanović, na mini.pripreme će povesti 23 fudbalera, što je optimalan broj za kvalitetan rad. Stojanović je istakao da će akcenat biti na fizičkoj spremi.

“Najbitnije je da fizičku pripremljenost podignemo na viši nivo. Razmišljali smo i o eventualnom odigravanju neke pripremne utakmice, međutim fizička priprema je prioritet. Ono što nam predstavlja mali hendikep je to što nećemo imati sve igrače zbog reprezentativnih obaveza, pa će za jedni proći ovaj mini ciklus priprema dok drugi neće, ali to je situacija u kojoj smo se našli”, kaže Slaviša Stojanović.

Zvezdin trener je svestan na kojim segmentima u igri je potrebno dodatno raditi.

“Želim da Zvezda igra konstantno. Nismo pokazivali konstantnost tokom svih 90 minuta jedne utakmice, ali kada se uzme u obzir kako se sklapao tim i da je za svaku stvar potrebno vreme, onda moramo da budemo strpljivi. Znam da u ovom trenutku strpljivost ima veoma nisku granicu, nema prostora da relativno mirno neke momente podignemo na viši nivo, ali mi ćemo svakako dati sve od sebe. Ima puno prostora za napredak, za dorađivanje stvari, puno je segmenata koji treba podići na viši nivo - transformacija iz faze odbrane u fazu napada, prekidi u oba smera i broj oduzetih lopti su samo neke od stvari o kojima razmišljam.Sada kada je kompletiran igrački kadar, možemo da težimo automatizmima. Ranije je to bilo nemoguće jer se igrački kadar menjao iz dana u dan, i nikad se nije znalo sa sigurnošću ko će doći, a ko napustiti ekipu”.

Zvezda trenutno ima veliki broj fudbalera, ali nisu svi u prvom planu.

“Za sada su svi tu, nije bilo novih pozajmica. Oni koji nisu licencirani za prvenstvo, malo su udaljeniji od tima. Kako ćemo to rešiti, videćemo u narednih par dana. Velika je šteta za neke mlade igrače, želeo sam da svako od njih dobije priliku da odigra nešto do zime, ali nažalost neke stvari ne zavise od trenera”, rekao je Stojanović i istakao da nije nezadovoljan odrađenim u prelaznom roku:

“ Ja shvatam da su u prelaznom roku uvek jedno želje, drugo kapaciteti, a treće realne mogućnosti. Uvek to uzimam u obzir, i ne želim da gledam nazad. Ovo je ono što imamo, i s tim treba da radimo i da napravimo rezultat”.

Nekoliko ekipa dobro je ušlo u novi šampionat. Ta izejdnačenost raduje Stojanovića.

“Svaka ekipa u prvenstvu je nezgodna, i na svakoj utakmici mora da se da maksimum. Mnogo je bolje od onoga što sam očekivao prilikom dolaska, tu ne mislim samo na par ekipa iz vrha, već i na druge timove. Pozitivno sam iznenađen, i raduje me što na svakoj utakmici mora da se da maksimum kako bi se upisali bodovi”, podvukao je Stojanović, koji je svestan pritiska i želje navijača da se osvoji titula.

“Pritisak sa jedne strane otežava, ali ipak mi je drago da sam deo ove priče i ove atmosfere. Svaki navijač svim srcem, i sa mnogo emocija priželjkuje taj trenutak kada će Zvezda ponovo biti šampion, i kako god da okrenem, dobro je da imamo armiju navijača sa takvom željom, koja nas podržava na utakmicama”, zaključio je Stojanović.

Eurobasket: Srbija kreće od Litvanije

Srbija protiv favorizovanih Litvanaca probija led i otvara Evropsko prvenstvo u Sloveniji. Svi se slažu, Litvanija je favorit, što "orlove" oslobađa pritiska i imperativa pobede. Nadamo se najboljem, spremite se za navijanje. 

Podmlađena reprezentacija Srbije protiv Litvanije igra prvi meč na Evrobasketu, a košarkaška javnost je nepodeljena - Litvanci su favoriti. Ipak, ne bi trebalo potceniti mlade srpske košarkaše, predvođene prekaljenim asovima Dušanom Ivkovićem i Nenadom Krstićem.

"Pripremamo se za utakmicu sa favorizovanom Litvanijom, koja je za nas laka. Litvanci su u prilično izjednačenoj grupi sigurno najkvalitetniji i najiskusniji. Već posle duela sa njima, a pre slobodnog dana, sastajemo se sa Bosnom i Makedonijom, što je nešto sasvim drugačije, što se nas tiče", rekao je Ivković posle prvog treninga u Sloveniji.

U timu nema Miloša Teodosića Vladimira Lučića, koji su izostali zbog povrede, ali mlade snage su pokazale u pripremnom periodu da mogu da se nose sa, na papiru, jačim i iskusnijim reprezentacijama.

Litvanija svakako važi za jednog od favorita za osvajanje medalja, pa možda i za sam evropski krov. Veoma iskusna i kvalitetna ekipa, predvođena Jonasom Kazlauskasom, ipak, nije bez mana i nikako nije nepobediva.

Litvanci su imali problem pred polazak na Evrobasket, pošto su poslednja ekipa koja je stigla u Sloveniju. Kada se tome doda i skandal koji je napravio Kšištof Lavrinovič, nacrtavši kukasti krst na torbi, jasno je da je atmosfera u ekipi donekle poljuljana.

Eurobasket: Poraženi Bosanci i Turci

Bosna i Hercegovina pomalo neočekivano poražena od Letonije (86:75), dok je Finska šokirala Tursku (61:55). Gruzija deklasirala Poljsku, dok je Velika Britanija, posle produžetka, savladala Izrael.

Košarkaška reprezentacija Letonije pobedila je danas Bosnu i Hercegovinu sa 86:75 (20:20, 23:13, 19:24, 24:18) u prvom kolu B grupe Evropskog prvenstva u Sloveniji.

Najefikasniji kod Letonaca bio je Rolands Freimans sa 24 poena, dok su se u poraženom timu istakli Nihad Đedović (19) i Mirza Teletović (18).

Od 17.45 sastaju se Makedonija i Crna Gora, a od 21.00 Srbija i Litvanija.

Iznenađenje je priredila selekcija Gruzije, koja je u Grupi C deklasirala Poljsku sa 84:67 (20:14, 19:8, 16:15, 29:30).

Ekipa srpskog stručnjaka Igora Kokoškova je u prvom poluvremenu stekla visoku prednost, koju je čuvala do samog kraja.

Neočekivano do trijumfa je došla i selekcija Finske, koja je u D grupi savladala Tursku sa 61:55 (10:8, 22:11, 17:19, 12:17).

Fince su sa po 12 poena predvodili Peteri Koponen i Sašu Salin, najefikasniji kod Turaka bio Ender Arslan sa 12 poena, dok je poen manje postigao iskusni Kerem Gonlum.

Najuzbudljvije je bilo u grupi A, gde je Velika Britanija posle produžetka pobedila Izrael rezultatom 75:71 (22:17, 12:13, 13:22, 19:14, 9:5).

Šampioni Evrope u Futsalu Španija gostuje u Srbiji 2. i 3. Decembra

Šampion Evrope i svetski vicešampion u futsalu, reprezentacija Španije gostovaće Srbiji 2. i 3. decembra.

Španci će igrati protiv ’Orlova’, a ukoliko reprezentacija Srbije ostvari plasman na Evropsko prvenstvo, biće to odličan test sa najboljom reprezentacijom starog kontinenta.

Vreme i mesto odigravanja meča nije objavljeno.

U prvom duelu dvomeča za Rumunijom koji će odlučivati o putniku na EP, Srbija će gostovati 17. septembra , dok je revanš nedelju dana kasnije u Beogradu.

Pripreme za baraž zakazane su za 11. septembar, kada će selektor Kovačević izvršiti prozivku u Staroj Pazovi.

Hrvatske reprezantativce ne plaši Marakana

Reprezentativci Hrvatske, mahom igrači velikih klubova, naviknuti da igraju pred punim tribinama, ne strepe previše od atmosfere na Marakani. Vruća atmosfera, pun stadion, to Srbiji stvara veći pritisak. "To je dobra stvar za nas, jer je u Zagrebu bilo obrnuto i znam koliki je to teret", rekao je Mario Mandžukić.

Reprezentativac Hrvatske Mario Mandžukić rekao je da ima dobar osećaj uoči meča sa Srbijom i da je utakmica u Beogradu odlična prilika da se iskupe za neplanirani poraz od Škotske.

"Utakmica u Beogradu je odlična prilika da se iskupimo za kiks protiv Škota i delimično popravimo negativan utisak. Imam dobar osećaj, siguran sam da ćemo pružiti maksimum da utakmicu završimo povoljnim rezultatom za Hrvatsku. Biće sigurno vruća atmosfera, pun stadion, što Srbiji stvara veći pritisak. To je dobra stvar za nas, jer je u Zagrebu bilo obrnuto i znam koliki je to teret", rekao je Mandžukić.

On je dodao da ne oseća tenziju zbog velikog rivaliteta dve selekcije, kao i reakcije publike na Marakani.

"Iskreno rečeno, mene vruće atmosfere na gostujućim terenima samo dodatno stimulišu. Istina je i to da za vreme utakmice ne slušam skandiranje protivničkih navijača, fokusiran sam samo na igru", objasnio je golgeter Bajerna.

Mandžukić će najverovatnije predvoditi napad Hrvatske, a za mesto u špicu "kockastih" konkuriše i Eduardo da Silva.

"Odigrao sam mnogo utakmica u poslednje vreme i fizički se dobro osećam. Nadam se minutaži, ali svako se bori za svoje mesto u sastavu, a selektor će odlučiti ko će igrati. Znam kako je postići gol u Srbiji, bio sam strelac u dresu mlade reprezentacije na Marakani. Bio je dobar osećaj, iako smo izgubili", rekao je Da Silva.

Vezista kijevskog Dinama Ognjen Vukojević upozorio je da je Srbija jača u odnosu na utakmicu u Zagrebu.

"Moramo da budemo oprezni, s Matićem su dobili kvalitet i jači su u odnosu na dvoboj iz Zagreba. Očekujem čvrstu i tvrdu utakmicu, jer igraju dva jako kvalitetna protivnika. Sigurno neće biti dosadno. Nadam se da će se nakon utakmice pisati o našoj dobroj igri i pobedi", rekao je Vukojević.

Utakmica između Srbije i Hrvatske igra se u petak od 20.45 sati.

Fudbaleri Srbije žele da povrate izgubljeno poverenje

Matija Nastasić i Filip Đuričić, srpski reprezentativni dvojac od koga se mnogo očekuje, ne samo na predstojećem meču, ističe da je utakmica protiv Hrvatske idealna prilika da sadašnja generacija pokaže koliko vredi. Luka Milivojević i Radosav Petrović iznad svega žele pobedu u meču "koji je sve samo ne običan".

Srpski fudbalski reprezentativci Matija Nastasić i Filip Đuričić poručili su da je utakmica sa Hrvatskom prava prilika da sadašnja generacija dokaže koliko vredi i vrati poverenje svih ljubitelja fudbala.

"Ne slažem se da njima ova utakmica znači više, ovo nam se možda dešava jednom u karijeri, imamo ogroman motiv da ostvarimo dobar rezultat i pokažemo koliko vredimo. Mi u svaku utakmicu ulazimo maksimalno koncentrisani, isto tako i ovu sa Hrvatima. Šanse nam nisu velike, imamo devet bodova manje od njih, ali ulazimo sa željom da odigramo maksimalno i pobedimo", rekao je Nastasić na konferenciji za medije u Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi.

Đuričić je pozvao navijače da podrže tim od prvog minuta, jer je meč sa Hrvatima ipak više od fudbala.

"Apelujem na navijače da nas podrže i da veruju u nas. Podrška nam je potrebna, ova utakmica je više od fudbala, moramo da pokažemo da smo ujedinjeni i da smo prava fudbalska zemlja i pobedimo. Ako budu nezadovoljni, neka to pokažu na kraju ili dan-dva posle", istakao je on.

Nastasić je dodao da se potpuno oporavio od povrede i da je spreman za utakmicu, koju - kako je naveo - nikako nije želeo da propusti.

"Hrvatska ima izuzetnu reprezentaciju, možda u ovom trenutku nisu u najboljoj formi, ali pogled na tebelu kaže da moramo da ih respektujemo. Ipak, mi verujemo u sebe i maksimalmno spremno ulazimo u meč. Ne bih se složio da su u krizi, očekujem ih u pravom izdanju. Svi hrvatski napadači su sjajni, igraju u vrhunskim klubovima i nikog ne bih izdvajao, od svih preti opasnost", istakao je defanzivac Mančester sitija.

I on je izrazio nadu da će stadion Crvene zvezde biti pun.

"Očekujem pun stadion i da ćemo imati sjajnu podršku, ovakve utakmice se ne igraju svaki dan. Ovo je trenutak kad treba da budemo složni, da mi na terenu i navijači na tribinama odradimo dobar posao i zajedno se radujemo", zaključio je Nastasić.

Luka Milivojević smatra da utakmica sa Hrvatskom "nije obična" i da njegova ekipa sigurno neće pustiti protivnika da pobedi, kako bi mu olakšala posao u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo.

"To nije obična utakmica, ubeđen sam da ćemo imati ogromnu podršku navijača. Za naš narod ova utakmica nije obična. U poslednje dve, tri utakmice imamo šanse, ali ne možemo da damo gol. Nadam se da ćemo u ovoj utakmici, uz dobru igru, postizati i golove. Ubeđen sam da treba da nam se 'vrati' i ja bih najviše voleo da to bude protiv Hrvatske", rekao je novi fudbaler Anderlehta.

Radosav Petrović ističe da je poraz na Maksimiru, u martu, dodatni motiv za njegovu ekipu.

"Nema velike razlike u odnosu na prethodne utakmice, mislim da smo na pravom putu i treba biti jako uporan. U derbijima je želja za pobedom uvek veća, a mi imamo dodatni motiv, posle onog poraza u Zagrebu, da obradujemo i nas i naciju", rekao je on.

"Gledajući kako se kod njih govori i piše o utakmici, spušta se tenzija. Sve je u prijateljskom tonu i ne treba da bude drugačije. Mi više od svega želimo pobedu".

Utakmica između Srbije i Hrvatske igra se u petak od 20.45 sati.

Odbojkašice Srbije jasne - Na Evropsko prvenstvo po zlato

Odbojkašice Srbije Jelena Nikolić i Brankica Mihajlović na predstojećem Evropskom prvenstvu u Nemačkoj i Švajcarskoj očekuju reprizu uspeha sa prethodnog kontinentalnog šampionata. Imamo odličan spoj mladih i iskusnih igračica i to može da bude prevaga na našoj strani, rekla je Nikolićeva.

Odbojkašice Srbije Jelena Nikolić i Brankica Mihajlović rekle su da na predstojećem Evropskom prvenstvu očekuju da ponove uspeh iz 2011. godine kada su osvojile zlatnu medalju.

Najbolje srpske odbojkašice doputovale su u Šverin gde će od 6. do 14. septembra učestvovati na kontitnentalnom šampionatu, koji zajedno organizuju Nemačka i Švajcarska.

"Za mene je svako novo prvenstvo priča za sebe, a najlepše uspomene nosim sa Evropskog prvenstva u Beogradu. Bilo bi lepo kada bi ponovili taj uspeh. Sve ekipe su dobre, ali mislim da je konkurencija malo slabija nego prethodnih godina. Imamo odličan spoj mladih i iskusnih igračica i to može da bude prevaga na našoj strani. Očekujem dobar start", rekla je Nikolićeva.

Njena koleginica Brankica Mihajlović priznala je da oseća euforiju zbog početka prvenstva.

"Još se nisu slegle emocije sa Gran prija gde smo napravile veliki rezultat, ali to treba zaboraviti jer počinje Evropsko prvenstvo. Želimo da ponovimo uspeh iz 2011. godine. Igrali smo sa našim protivnicima iz grupe dosta puta i dobijali smo ih, ali turnir je drugačije takmičenje. Mislim da će svi imati motiv protiv nas jer smo branioci titule, ali ne bi trebalo da imamo pritisak, idemo korak po korak", poručila je Mihajlovićeva.

Reprezentacija Srbije nalazi se u grupi D sa selekcijama Bugarske, Češke i Poljske, a prvu utakmicu na EP odigraće u petak od 17 sati protiv Bugarske.

Tomislav Nikolić dao podršku fudbalskoj reprezentaciji

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić posetio je srpske reprezentativce u sportskom centru u Staroj Pazovi i tom prilikom im poručio "da su oni najbolje što Srbija ima i da u meču protiv Hrvatske samo treba da daju sve od sebe". Mnoge sam bitke, trke u životu izgubio, ali znam da sam dao sve od sebe. Ako budete igrali dobro, radovaćemo se čak i ako ne pobedite, rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić posetio je fudbalsku reprezentaciju u Sportskom centru u Staroj Pazovi i igračima i stručnom štabu poželeo sve najbolje u predstojećem meču sa Hrvatskom.

"Verovatno ova poseta neće doneti ni pobedu ni poraz, ali bih želeo da se radujete u petak. Ako sam ja skupio hrabrosti da dođem na utakmicu, to znači da imam mnogo poverenja u vas. U petak ćete imati suparnike i nemojte da ih gledate kao neprijatelje, jer ih tako nećete pobediti. Suparnik je trenutno bolje rangiran, ali ja znam da niko ne može da ima veću želju za pobedom od nas", rekao je Nikolić obraćajući se igračima, stručnom štabu i rukovodstvu Fudbalskog saveza Srbije.

On je pozvao igrače da igraju koliko mogu i najbolje što mogu i da posle toga niko ništa neće moći da im prigovori.

"Mnoge sam bitke, trke u životu izgubio, ali znam da sam dao sve od sebe. Izgarajte na terenu, igrajte oprezno i nemojte da srljate. Ako budete igrali dobro, radovaćemo se čak i ako ne pobedite, jer vi ste najbolje što Srbija ima", rekao je Nikolić.

Nikolić je istakao da je oduševljen onim što je video kad su uslovi u Sportskom centru FSS i rekao da se nada kako će u njemu uskoro izrasti novi veliki igrači.

"Daj Bože da ih bude što više, imali smo rezultate i kada nije bilo ovakvih uslova, a ovaj Sportski centar omogućiće da stvorimo nove igrače. Znajte da uoči ove utakmice Srbija strepi za ishod, ali znam da ćete se boriti i voleo bih da vam u petak uveče posle utakmice pošaljem telegram čestitke", poručio je Nikolić.

Predsednik Srbije je od prvog čovek Saveza Tomislava Karadžića dobio svečanu plaketu, selektor Mihajlović predao mu je jaknu za himnu sa njegovim imenom, kapiten Ivanović dres sa brojem 10, a zamenik kapitena Kolarov loptu sa potpisima svih igrača.

Predsednik FSS Tomislav Karadžić rekao je da je svima u Savezu čast zbog dolaska prvog čoveka države.

"Iskreno nas je obradovala želja predsednika da dođe i pozdravi nas uoči meča sa Hrvatskom. Iskoristili smo priliku da predsedniku pokažemo naš sportski centar, kojim se dičimo. Utakmica sa komšijama biće pravi derbi meč sportskih prijatelja. Prošlost pripada prošlosti, nas interesuje lepa današnjica i bićemo pravi domaćini. Sve to ne bismo postigli bez pomoći države", rekao je Karadžić.

On je dodao da je poseta Nikolića dodatni motiv za sve u reprezentaciji i obećao da će svi u državnom timu biti na nivou onoga što se od njih očekuje.

"Duboko verujem u pobedu Srbije", poručio je Karadžić.

Utakmica između Srbije i Hrvatske igra se u petak od 20.45 sati.

Otkazan humanitarni meč veterana Srbije i Hrvatske

Humanitarni meč veterana Srbije i Hrvatske u Nišu, na kojem je trebalo da nastupe Dejan Stanković, Zvonimir Boban, Savo Milošević, Robert Jarni, Mateja Kežman, Goran Vlaović, između ostalih, otkazan je zbog organizovanih protesta u Vukovaru povodom postavljanja dvojezičnih tabli u ovom gradu.

Utakmica veterana Hrvatske i Srbije, koja je bila predviđena kao svojevrsna predigra utakmici na Marakani, a bila je zakazana za sutra, otkazana je kako bi se izbegle sve eventualne neprijatnosti zbog događaja u Hrvatskoj.

Nišlije su tako ostale uskraćene za pravi spektakl, koji su svojim prisustvom planirali da upriliče, između ostalih, Dejan Stanković, Savo Milošević, i Mateja Kežman sa jedne, i Zvonimir Boban, Robert Jarni, Goran Vlaović i Zvonimir Soldo sa druge strane.

Utakmica je otkazana zbog organizovanih protesta u Vukovaru povodom postavljanja dvojezičnih tabli u tom gradu.

U niškom fudbalskom klubu, koji je tehnički organizator susreta, kažu da za organizaciju same utakmice ne postoje bezbedonosni rizici.

Prihod sa utakmice fudbalskih zvezda Hrvatske i Srbije bio bi usmeren za pomoć deci sa specijalnim potrebama. Susret je dogovoren sredinom prošlog meseca u susretu gradonačelnika Niša Zorana Perišića i savetnika predsednika Hrvatske za sportska i humanitarna pitanja Branka Tušeka.

Oni su tada najavili da će odigravanje utakmice biti veliki praznik fudbala, humanosti i solidarnosti.

Omega Roberts: "Zvezda nije ispala korektna prma meni"

Defanzivac Crvene zvezde Omega Roberts rekao je za ’Sport’ da je uprava kluba iz Ljutice Bogdana bila nepravedna prema njemu.

Roberts je stigao u Zvezdu kao slobodan igrač,a trener Slaviša Stojanović odlučio je da ne računa na njega.

„Totalno sam razočaran statusom u Zvezdi i smatram da prema meni klub nije ispao korektan. Prvo je bilo ovako: da ću čim prekinem saradnju sa Smederevom potpisati ugovor. Zatim sam bio na probi više od tri nedelje i tek onda je definisana saradnja.“

Roberts je navodno imao i veoma dobru ponudu iz Turske.

„Moj menadžment me je obavestio da imam ponudu Manise od 180.000 evra! Ipak, nijednog trenutka nisam pomislio da pobegnem u Tursku iako sam u Zvezdu došao za samo pet hiljada evra mesečno od kojih sam moram da plaćam stan. To mi je bio dodatni trošak jer moram da pomažem mnogobrojnoj porodici, pa sam odlučio da živim do daljnjeg u klupskom hotelu...“

Uprava crveno-belih ponudila je Robertsu raskid ugovora i 12.000 evra, ali on je to odbio.

„Predložio sam da mi se isplati prva godina od tri potpisane i da se rastanemo. To je bila moja ponuda, pošto je bilo jasno da bi ostao bez kluba do decembra ili januara. Nisam dobio odgovor i moje je da i dalje treniram dok sam u Crvenoj zvezdi“, rekao je na kraju Omega.

Đoković deklasirao Granoljersa

Najbolji teniser sveta Novak Đoković plasirao se u četvrtfinale Otvorenog prvenstva Sjedinjenih Američkih Država, pošto je u osmini finala pobedio Španca Marsela Granoljersa u tri seta, rezultatom 6:3, 6:0, 6:0. Za ulazak u polufinale, Đoković će u četvrtak igrati protiv 24. igrača sveta Rusa Mihaila Južnog, koji je u pet setova savladao Australijanca Lejtona Hjuita.

U 18. uzastopno gren slem četvrtfinale Đoković je ušao posle fantastične igre od prvog do poslednjeg gema i stigao je do pobede posle samo 78 minuta. Brže od toga, u meču na tri dobijena seta, gotovo da i nije moguće.

Granoljers je koliko-toliko pružio otpor samo u prva četiri gema, u kojima je uspeo da osvoji svoje servis gemove, nakon što je u oba spasio brejk lopte. Sve posle toga proteklo je u znaku Đokovića, koji je tako i četvrti meč na ovogodišnjem US openu dobio bez izgubljenog seta.

Uprkos tome što je meč bio lišen svake neizvesnosti, pamtiće se po nekoliko stvari. U prvom setu Đoković u svojih pet servis gemova nije izgubio nijedan poen, a ukupno je u čitavom meču izgubio samo osam poena u gemovima u kojima je servirao.

Ono što posle ovog duela najviše može da obraduje Đokovića je podatak da je izašao na mrežu čak 30 puta i samo u dva navrata nije osvojio poen. Bez obzira što Granoljers nije svaki put najbolje reagovao, to pokazuje da je prvi igrač sveta znatno unapredio volej igru na mreži, što mu je oduvek bio najveći problem.

Zahvaljujući iznenađenjima u dosadašnjem toku turnira, Đokoviću je put do polufinala znatno olakšan, jer su neočekivano rano ispali potencijalno opasni Grigor Dimitrov i Huan Martin del Potro, pa ni u četvrtfinalu ne bi trebalo da ima isuviše težak zadatak protiv Južnog. U međusobnim susretima protiv Južnog Đoković vodi 5:3.

Ukoliko i tridesetjednogodišnjeg veterana iz Rusije pobedi u tri, ili četiri seta, Đoković će potpuno odmoran dočekati polufinale, gde će ga najverovatnije čekati Endi Marej, koga je početkom godine pobedio u finalu Melburna, ali je izgubio finale Vimbldona.

Kreće Eurobasket

Nova generacija srpskih košarkaša u sredu stupa ne veliku košarkašku pozornicu. Oslobođeni imperativa uspeha, Dudini momci ispisuju novu stranicu srpske košarke, u borbi sa mnogo iskusnijim Špancima, Francuzima, Litvancima... Evrobasket u Sloveniji obeležiće i odsustvo velikog broja superzvezda.

Otišli su tiho, bez mnogo pompe. Mlad tim koji je u Sloveniju poveo Dušan Ivković ne spada među favorite na šampionatu. Ekipa nije kompletna, čak devet debitanata je u timu, povrede su bile neprijateljski nastrojene... Ipak, nazire se neka nova nada, nov početak. Povratak na staze stare slave, povratak "zemlje košarke"!

Čini se da Srbija nikada nije imala ovako mladu i neiskusnu ekipu. Samo trojica Dudinih izabranika ranije je igralo na velikim takmičenjima, ostalo su debitanti. Sa prosečnom starošću igrača od 24 godine, Srbija je ubedljivo najmlađa ekipa na šampionatu.

Kapiten Nenad Krstić još jednom je predvodnik nove generacije. Teodosić je otpao zbog preteške povrede, većina iskusnih reprezentativaca otkazalo je "poslušnost" iz raznolikih razloga, ali je mlada četa rezultatima u pripremnom periodu, naročito na turniru u Turskoj, pokazala da ima šta da pokaže košarkaškom svetu.

I pored svega, Srbija nije bez šansi. "Orlovi" su odlično odradili pripreme, bez obzira na sve nedaće, u prijateljskim mečevima pokazli veliku hrabrost, ali neočekivano i zrelost, pa nije čudno što je nacija ponovo optimistična, željna uspeha nacionalnog sporta, željna povratka na sam vrh Evrope.

A konkurencija je žestoka. Doduše, veliki broj ekipa biće oslabljene neigranjem velikih zvezda, glavnih igračkih poluga, ali sasvim dovoljnog kvaliteta da se umešaju u borbe za medalje.

Španija, bez Pau Gasola, Huana Karlosa Navara i Serža Ibake, na prvi pogled, nije ono što je bila. Ipak, Mark Gasol i Rudi Fernandez novi su predvodnici generacije od koje se očekuje da nastavi tamo gde su prethodnici stali.

Francuska uvek fizički dominantna, sa triom iz San Antonija, predvođeni Tonijem Parkerom, verovatno i prvom zvezdom Evrobasketa u Sloveniji, traga za zlatnom medaljom, posle srebra 2011. i bronze 2005. godine, u Litvaniji, odnosno Srbiji.

Slovenija, kao domaćin turnira, želi prvi put u istoriji da osvoji medalju na kontinentalnim šampionarima. Ekipa, koju sa klupe predvodi Božidar Maljković, broji iskusne igrače kojima će ovo možda biti i poslednja prilika da učine nešto u svojim reprezentativnim karijerama (Lakovič, Nahbar, Joksimović).

Zanimljivo je da će na šampionatu učestvovati čak šest zemalja koje su činile bivšu Jugoslaviju. Od "jugosa", najviše šanse daju se već iskusnoj ekipi Makedonije, kao i Crnoj Gori, koja će ipak nastupiti bez najboljeg igrača Nikole Pekovića. Bosna i Hercegovina i Hrvatska ne bi trebalo da predstavljaju veći zalogaj za ozbiljnije ekipe na šampionatu.

Antić-Mekejleb, tandem Makedonije za visoke domete
Litvanija, Grčka i Turska takođe spadaju u red ekipa koje bi mogle da se umešaju u borbu za medalje, tako da nas očekuje nikad zanimljiviji kontinentalni šampionat. Iako nedostaju neke velike zvezde (Novicki, Pau Gasol, Teodosić, Galinari, Noa), vreme je da mlađe snage pokažu da vreme evropske košarke tek dolazi.

Zabava je zagarantovana, nervoza takođe. "Orlovi", samo napred!

Translate

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Max Sport News - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger