Headlines News :

Siniša Mihajlović: "Treba raditi na pobedničkom menatlitetu"

Written By maxtv on уторак, 10. септембар 2013. | 23:54

Selektor Srbije Siniša Mihajlović zadovoljan igrom tima u Kardifu. Pokazali smo zrelost... Malo smo kasno počeli da dajemo golove u ovim kvalifkacijama. Treba raditi na pobedničkom menatlitetu.

Zadovoljan sam što ekipa igra sve bolje i bolje, pokazujemo zrelost. Ovo je utakmica u kojoj možeš malo da dobiješ. Da smo izgubili bilo bi da ne vredimo ništa, rekao je Siniša Mihajloić posle po0bede nad Velsom u Kardifu.

Momci pokazali zrelost koja nam je potrebna. Igrali smo ravnopravno sa Hrvatskom i Belgijom i zaslužili više nego što imamo bodova sada, rekao je Mihajlović posle 3:0.

"Malo smo kasno počeli da dajemo golove u ovim kvalifkacijama. Tako je bilo i protiv Velsa, imali smo četri - pet šansi, trebalo je još u prvom poluvremenu da zatvorimo utakmicu", rekao je Miha.

Mihajlović je rekao i da je verovao u tim od početka kvalifikacija.

"Uvek smo dobro igrali u ovim kvalifikacijama, samo je Makedonija bila problem. Ako ostanemo u ovom bloku, odnosno sastavu, bez obzira ko bude bio selektor imamo šansu da se kvalifikujemo na EP", rekao je Miha. "Treba raditi na pobedničkom menatlitetu".

Srbija ubedljiva protiv Velsa

Srbija je ponovo bila ubedljiva protiv Velsa, u meču koji je po svemu ličio na prijateljski. Dva tima, bez ikakvih šansi da se plasiraju na Mundijal i pogođeni povredama i suspenzijama igrača, igrali su u dosta izmenjenim sastavima. Golove su postigli Đorđević, Marković i Kolarov, čiji pogodak je bio posebno lep.

Fudbalska reprezentacija Srbije pobedila je u Kardifu selekciju Velsa sa 3:0 u utakmici A grupe kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Brazilu sledeće godine.

Srbija je u Kardifu definitivno potvrdila da je napredovala u igri u odnosu na početak kvalifikacija prošle jeseni.

Naravno da duel sa Velsom nije objektivan pokazatelj nečijeg kvaliteta, ali evidentno je da izabranici Siniše Mihajlovića deluju sve bolje i sigurnije.

Baza za sledeće kvalifikacije, za prvenstvo Evrope je postavljena, a da li će nadgradnja biti dovoljno kvalitetna da se ekipa plasira na veliko takmičenje zavisiće od mnogo faktora.

Srbija je zabeležila treću pobedu u kvalifikacijama, a drugu protiv Velsa. Uz to, "orlovi" imaju i jedan trijumf nad Škotskom.

Srpski fudbaleri meč su otvorili na najbolji mogući način, već u osmom minutu Filip Đorđević iskoristio je smušenost odbrane i savladao golmana Majhila.

Najlepši trenutak večeri dogodio se u 38. minutu, kada je Aleksandar Kolarov sa više od 30 metara poslao "projektil" u mrežu Velšana.

Konačan rezultat postavio je Lazar Marković u 56. minutu i tako potvrdio da je u ovom trenutku u fantastičnoj formi.

Kada već nisu mogli da se raduju zbog rezultata, malobrojni domaći navijači obradovali su se u drugom poluvremenu kada je u igru ušao najskuplji igrač na svetu i novi član Reala iz Madrida, Geret Bejl.

Najbolji fudbaler Velšana imao je nekoliko dobrih situacija da ublaži poraz, ali je golman Vladimir Stojković bio na visini zadatka.

Selekcija Srbije će poslednji meč u A grupi kvalifikacija odigrati 15. oktobra u Jagodini protiv Makedonije.

Utakmica je odigrana na stadionu Kardif Sitija pred oko 5.000 gledalaca, a sudio je Šimon Marcinijak iz Poljske.

VELS: Majhil, Metjuz, Ganter, King, Dejvis, Gebidon, Ledli, Krofts, Remzi, Vouks, Belami.

SRBIJA: Stojković, Ivanović, Biševac, Nastasić, Kolarov, Radovanović, Fejsa, Đuričić, Tadić, Marković, Đorđević.

Strelci: Đorđević (8), Kolarov (38), Marković (56)

Žuti kartoni: Krofts (Vels), Fejsa (Srbija).

Bosanci sve bliže Brazilu

Velikim preokretom u Slovačkoj, reprezentacija BiH se približila Mundijalu u Brazilu. Na trenu, Englezi i Ukrajinci vrlo miroljubivo. Tri komada Nemaca, četiri Francuza. Ibra sasvim dovoljan za pobedu.

Posle velike drame, noć za pamćenje u Slovačkoj. Reprezentativci BiH su posle 45 minuta bili na kolenima protiv Slovačke, ali je na kraju meča bilo potpuno drugačije raspoloženje.

Slovačka je povela u finišu prvog poluvremena, preko Mareka Hamšika, ali su momci Safeta Sušića u nastavku preokrenuli rezultat. Prvo je Bičakčić doneo izjednačenje u 70. minutu, a potom Hajrović pobedu u 78, samo minut nakon ulaska u igru.

Ovom pobedom, Bosna i Hercegovina se revanširala Slovacima, koji su pobedili u meču odigranom prošle sedmice, i dodatno se približila direktnom plasmanu na Mundijal.

Ali, pitaće se i Grci nešto, koji su pobedom nad Letonijom zadržala korak sa BiH, imaju isti broj bodova, ali Bosanci imaju bolju gol razliku.

Rusija je pobedila u Sankt Peterburgu selekciju Izraela sa 3:1 i preuzela prvo mesto na tabeli F grupe. Do kraja kvalifikacionog ciklusa ostale su još dve utakmice, a "zbornaja" ima 18 bodova, jedan više od drugoplasiranog Portugala.

Selekcija koju vodi Fabio Kapelo namučila se kako bi došla do bodova protiv Izraela. Mrežu gostiju načeo je Vasilij Berezucki u 50. minutu, dva minuta kasnije prednost je duplirao Aleksandar Kokorin, a treći gol za domaće postigao je Denis Glušakov u 74. minutu. Konačan rezultat postavio je Eran Zahavi u sudijskoj nadoknadi vremena.

Selekcija Rusije u oktobru, u poslednja dva kola kvalifikacija, igra protiv Luksemburga i Azerbejdžana.

Reperzentacija Švedske pobedila je u Astani Kazahstan sa 1:0, a jedini gol delo je sjajnog Zlatana Ibrahimovića u 27 sekundi meča, što je novi rekord kada je u pitanju ovaj nacionalni tim. Ovim trijumfom Šveđani su ostali u trci za prvo mesto u grupi C sa Nemačkom, koja je pobedila Farska Ostrva sa 3:0.

Svi rezultati:

Rusija - Izrael 3:1
Litvanija - Lihtenštajn 2:0
Jermenija - Danska 0:1
Kazahstan - Švedska 0:1
Gruzija - Finska 0:1
Norveška - Švajcarska 0:2
Malta - Bugarska 1:2
Rumunija - Turska 0:2
Luksemburg - Severna Irska 3:2
Slovačka - BiH 1:2
Andora - Holandija 0:2
Kipar - Slovenija 0:2
Makedonija - Škotska 1:2
Mađarska - Estonija 5:1
Austrija - Irska 1:0
Farska Ostrva - Nemačka 0:3
Grčka - Letonija 1:0
Italija - Češka 2:1
San Marino - Poljska 1:5
Ukrajina - Engleska 0:0
Vels - Srbija 0:3
Belorusija - Francuska 2:4
Island - Albanija 2:1

Žreb za fudbalski Kup Srbije u četvrtak

Žreb za šesnaestinu finala Kupa Srbije biće održan u četrtak u podne, u najmasovnijem domaćem takmičenju igraće 31 ekipa, zbog odustajanja kulskog Hajduka.

Ekipa iz Kule je u prošloj sezoni osvojila osmo mesto u Jelen Superlig i time stekla prаvo učešćа u novom ciklusu tаkmičenjа Kupа Srbije..

Međutim, tek posle usvаjаnjа propozicijа tаkmičenjа, Hаjduk je obаvestio Fudbаlski sаvez Srbije dа odustаje od tаkmičenjа, tаko dа, shodno toj odluci, neće biti uvršten u žreb zа šesnaestinu finаlа.

Žrebom će biti određeno koji će klub u 1/16 finаlа biti slobodаn i tа ekipa će u dаljem ciklusu tаkmičenjа biti tretirаna kаo dа je bila domаćin.

Prvi mečevi se igraju 25. septembra, osmina finala se 30. oktobra, četvrtfinale četvrtog decembra, polufinalni dueli 26. marta i 9. aprila sledeće godine, dok je finale 7. maja.

Branilac trofeja je Jagodina.

Partizan 'zacementirao' Cement

Fudbaleri Partizana pobedili su ekipu Cementa sa 4:0 (2:0) u prijateljskoj utakmici u Beočinu.

Meč je odigran u okviru proslave 100. rođendana kluba iz Beočina.

’Crno-beli’ su poveli u 37. minutu golom Miloša Jojića iz penala, a prednost je duplirao Saša Marković u 50. minutu.

Nemanja Kojić je sa bele tačke u 70. minutu povisio na 3:0, a konačan rezultat postavio je Darko Brašanac u finišu meča.

Besplatno na FK Crvena Zvezda - FK Donji Srem

Ulaz na fudbalsku utakmicu Crvene zvezde i Donjeg Srema u petom kolu Super lige biće besplatan, objavio je beogradski klub.

"Pozivamo sve navijače da ispune tribine svoje 'kuće' i da na taj način još jednom pošaljemo u Evropu i svet najlepšu sliku Crvene zvezde, Beograda i Srbije. Neka u nedelju 15. septembra na stadionu bude isto kao na otvaranju pre 50 godina", piše na sajtu Zvezde.

Zvezda je 1. septembra 1963. godine igrala protiv Rijeke prvu utakmicu na Marakani, pred oko 55 hiljada gledalaca.

"Najlepši poklon za naš klub, grad i navijače bio bi kada bi poseta od pre pola veka, na utakmici protiv Rijeke, bila ista ili barem približna protiv Donjeg Srema" iz Pećinaca, naveli su crveno-beli.

Pre početka predstojeće utakmice na travu će izaći i Zvezdine legende, koje su učestvovale na otvaranju stadiona pre 50 godina: Dragan Džajić, Vladica Popović, Tomislav Milićević i Dušan Maravić.

S njima će izaći i Trifun Mihajlović koji je 1963, kao pionir Crvene zvezde u predutakmici postigao gol protiv Zemuna i postao zvanično prvi strelac na novoizgradjenoj Marakani.

Utakmica Zvezde i Donjeg Srema igraće se u nedelju od 19.00.

Duda Ivković: "Imamo kvalitetniji tim od selekcije Belgije"

Selektor Srbije Dušan Ivković zadovoljan dosadašnjim zalaganjem svojih izabranika na kontinentalnom šampionatu u Sloveniju, i pored određenih nedostataka u igri. Belgiju respektuje, ali navodi da je srpski tim taj koji mora da kontroliše utakmicu.

Selektor košarkaša Srbije Dušan Ivković rekao je da je izuzetno zadovoljan pristupom igri svoje ekipe u prvoj fazi prvenstva Evrope, ali je naveo da ima još mnogo prostora za napredak.

"Ovo je mlad, perspektivan tim, verujem da neće biti pod pritiskom, iako često ima odsustvo koncentracije i dosta primljenih lakih poena. Trenutno na te stvari ne možemo da reagujemo treningom, već povećanjem timskog duha. Potrebno je da odbrana bude znatno bolja, a u napadu kroz mnogo više kreacije dolazimo do što više lakih poena. Da ne bude samo da kritikujem, izuzetno sam zadovoljan pristupom igri, odnosom igrača prema svakoj utakmici", kazao je Ivković u Jesenicama.

Srbija je prvu fazu na Evrobasketu završila sa učinkom od tri pobede i dva poraza. U drugu fazu šampionata srpski košarkaši preneće maksimalna četiri boda.

"Bez prenetih bodova u drugu fazu šampionata, teško je izboriti plasman u četvrtfinale, da nam je neko pre starta Evropskog prvenstva ponudio dva bili bismo presrećni, a mi u Ljubljanu putujemo sa četiri boda zbog čega igrači zaslužuju velike čestitke. Ali, nikako nema mesta euforiji, odsustvu koncentracije, već treba da izvučemo pouke", naveo je selektor.

Srbija će sutra u prvom meču druge faze EP odmeriti snage sa Belgijom u Ljubljani.

"Belgijski tim ima nekoliko iskusnih igrača koje predvodi Aksel Ervel. Imaju i dosta dobrih šutera, koji na ovom turniru nemaju visok procenat uspešnosti. Međutim, na velikim takmičenjima se ne gleda individualna statistika, već timska igra. Poštujemo svakog protivnika. Sigurno da imamo kvalitetniji tim od selekcije Belgije, ali moramo na pravi način da postavimo i pripremimo utakmicu, smanjimo oscilacije i da imamo mnogo bolju kontrolu", zaključio je Ivković.

Sutrašnja utakmica između Srbije i Belgije igra se od 17.45 u ljubljanskoj hali Stožice.

Košarkaši Zvezde pobedili i Budućnost

Košarkaši Crvene zvezde Telekom pobedili su Budućnost 82:60 (22:20, 19:14, 24:10, 17:16), u prijateljskom meču u dvorani u Železniku.

Izabranici Dejana Radonjića ponovili su dobru igru u odbrani, a pobeda je osigurana u trećoj deonici koju su ’crveno-beli’ dobili sa 14 poena razlike.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Šilb sa 15 poena, a Nelson je dodao 11. Na drugoj strani najbolji su bili Ćapin i Kolmen sa po 12 poena, a Mihajlović je upisao 10.

Naredni prijateljski meč Crvene zvezde Telekom zakazan je za četvrtak, a protivnik je ukrajinska Politehnika.

Crvena zvezda Telekom – Budućnost Voli 82:60 (22:20, 19:14, 24:10, 17:16)

Crvena zvezda Telekom: Rebić, Cvetković 6, Gudurić 2, Mitrović 7, Lazić 2, Simonović 6, Marjanović 8, Savović 8, Ristić 8, Nelson 11, Dženkins 9, Šilb 15.

Budućnost: Novosel, Mihajlović 10, Jelenić 6, Subotić, Nikolić, Komatina 2, Mugoša 9, Kolmen 12, Vitkovac 5, Akindele 4, Ivanov, Ćapin 12.

Novi predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta je Nemac Tomas Bah

Novi predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta je Nemac Tomas Bah. Svestan sam odgovornosti, kaže Nemac.

Tomas Bah izabran je za novog predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta, javljaju svetski mediji.

Bah je bio na čelu Olimpijskog komiteta Nemačke, a na novoj poziciji zamenio je 71-godišnjeg Žaka Roga, koji je 12 godina proveo na tom mestu.

Nemac je, inače, osvajač zlatne medalje u mačevanju na Olimpijadi u Montrealu, ima 59 godina i postao je deveti po redu predsednik MOK, u 119-godišnjoj istoriji.

"Želim da se zahvalim svim kolegama koji su glasali za mene. To je neverovatan čin poverenja i sigurnosti. Svestan sam odgovornosti koju nosi ovaj posao sa sobom", rekao je Bah.

Bahov prvi mandat, prema pravilima trajaće osam godina, a potom će imati pravo da se kandiduje za još četiri godine na mestu predsednika MOK.

Pored Baha, u trci za predsedničku funkciju bilo je još pet kandidata.

Selektor futsal reprezentacije Aca Kovačević objavio je spisak igrača za baraž

Selektor futsal reprezentacije Srbije Aca Kovačević objavio je spisak igrača za mečeve baraža za plasman na Evropsko prvenstvo 2014. protiv Rumunije.

Prva utakmica igra se Kalarašiju 17. septembra od 18 časova, a revanš je sedam dana kasnije u beogradskoj hali Šumice.

Reprezentаcijа će se okupiti u sredu, u sportskom centru FSS u Stаroj Pаzovi uoči stаrtа mini-pripremа zа predstojeće duele.

Pobednik bаrаž dvomečа izboriće plаsmаn među 12 nаjboljih reprezentаcijа Evrope i učestvovаće nа finаlnom turniru EP u belgijskom Antverpenu naredne godine.

Kovаčević je objаvio spisаk od 16 igrаčа nа koje rаčunа zа predstojeće susrete, а po 14 će se nаći u protokolu svаkog od duelа. Pozive su dobili:

Golmаni: Miodrаg Aksentijević (Ekonomаc), Nikolа Josimović (Kolubаrа), Aleksа Antonić (Kopernikus).

Igrаči: Slobodаn Rаjčević, Slobodаn Jаnjić, Vidаn Bojović, Stefаn Rаkić, Borko Surudžić, Mlаden Kocić (Ekonomаc), Nikolа Mаtijević (SAS Mаrbo), Vlаdimir Milosаvаc (Bečej), Mаrko Perić (Arаz, Azerbejdžаn), Mаrko Pršić (Bаku Junаjted, London), Vlаdimir Lаzić (Fenerbаhče, Azerbejdžаn), Aleksаndаr Živаnović (Tulon, Frаncuskа), Jovаn Cvetаnović (Smederevo).

Nаšа selekcijа će u prvom meču biti oslаbljenа zа Vlаdimirа Lаzićа, koji neće putovаti zbog dvа žutа kаrtonа zаrаđenа u kvаlifikаcijаmа u mаrtu, аli će u revаnšu pred domаćom publikom zаuzeti mesto u timu.

“Očekuju nаs dve nаjznаčаjnije utаkmice ove selekcije u 2013.godini i verujem dа ćemo uspeti dа se po četvrti put uzаstopno plаsirаmo nа Prvenstvo Evrope. Bili smo učesnici 2007. u Portugаlu, 2010. u Mаđаrskoj i 2012. u Hrvаtskoj, а 2016.godine bićemo i orgаnizаtori, tаko dа imаmo sjаjnu šаnsu dа nаprаvimo kontinuitet nа velikim tаkmičenjimа. Imаćemo nezgodnog rivаlа, Rumunija je iskusnа selekcijа kojа dugo igrа zаjedno, аli nаši igrаči nikаd nisu podbаcili kаdа to bilo vаžno. Mаlu poteškoću stvаrа mi činjenicа dа su mnogi momci u letnjoj pаuzi promenili klubove i pitаnje je nа kаkvom će nivou spremnosti doći nа skup, аli nаdаm se dа će sve biti kаko trebа i dа ćemo se 24.septembrа rаdovаti još jednom velikom uspehu futsаlа”, nаglаsio je Kovаčević.

Zbog obаvezа u klubu, nаknаdno će se priključiti Aleksаndаr Živаnović koji je nedаvno otišаo u Frаncusku, а futsаl selekcijа imаće u Kući fudbаlа ukupno sedаm treningа pre odlаskа zа Rumuniju, koji je plаnirаn zа ponedeljаk 16. septembаr. Nаkon povrаtkа iz Bukureštа, selektor će igrаčimа dаti dvа dаnа odmorа i ponovo ih okupiti 20. septembrа pred revаnš duel u Šumicаmа.

“Ide nаm nа ruku činjenicа što drugu utаkmicu igrаmo u Beogrаdu, gde ćemo sigurno imаti veliku podršku nаvijаčа koji su se uželeli velikih futsаl duelа. Potvrdа nаšeg dobrog rаdа je i poziv FS Brаzilа zа nаše učešće nа ‘Grаn Pri’ turniru u oktobru, koji je nаjjаči prijаteljski turnir nа svetu. Biće nаm čаst dа još jednom putujemo u Južnu Ameriku i odmerimo se sа nаjboljimа, а u decembru nаm u goste dolаzi i šаmpion Evrope Špаnijа”, dodаo je Kovаčević.

Podsetimo, futsаl selekcijа Srbije je pored tri uzаstopnа učešćа nа šampionatima Evrope, bilа i učesnik prošlog Prvenstvа svetа nа Tаjlаndu 2012.godine, kаdа je ostvаrila plаsmаn u osminu finаlа gde ih je zаustаvilа Argentinа (1:2). U mаrtu ove godine ‘orlovi’ su zauzeli drugo mesto u kvаlifikаconoj grupi izа Portugаlа, а ispred Poljske i Grčke i time stekli prаvo dа se u bаrаž dvomeču bori zа plаsmаn nа Evropsko prvenstvo 2014.

Teniseri Srbije uvereni u trijumf protiv Kanade

U taboru Dejvis kup reprezentacije Srbije vlada optimizam uoči polufinalnog okršaja sa Kanadom. "Bićemo spremni za meč sa Kanađanima. Treniramo punom parom i jedva čekamo da nam se pridruži Novak Đoković. Žao mi je jedino što Viktor nije s nama", rekao je selektor Bogdan Obradović.

Selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije Bogdan Obradović optimista je uoči polufinalnog meča sa Kanadom, na programu od 13. do 15. septembra u Beogradu.

"Bićemo spremni za meč sa Kanađanima. Treniramo punom parom i jedva čekamo da nam se pridruži Novak Đoković. Žao mi je jedino što Viktor nije s nama", rekao je Obradović na konferenciji za novinare u "Beogradskoj areni". On je posebno naglasio da je teren za meč sa Kanađanima izvanredan.

Janko Tipsarević je, takođe, uveren u pobedu Srbije. "Verujem da će Srbija ostvariti pobedu. Što se moje igre tiče, vratilo mi se samopouzdanje i mnogo bolje igram posle Sinsinatija. Jutros smo nešto slabije trenirali jer smo gledali Novakov meč sa Nadalom. Čini mi se da je u finalu presudila činjenica da je Novak imao manjak samopouzdanja", rekao je Tipsarević.

Nenad Zimonjić je naglasio da se nada pobedi, ali da stvari otežava činjenica što Đoković dolazi kasno, i da će imati malo vremena za adaptaciju.

"Pored toga, Viktor nije s nama i to uveliko otežava naše opcije. Svakako da će konačan rezultat zavisiti u velikoj meri od rezultata prvog dana", rekao je najbolji srpski dubl igrač.

Srbija se kandidovala za EP 2020 u fudbalu

Fudbalski savez Srbije predao je UEFA kandidaturu za jednog od domaćina Evropskog šampionata 2020. godine.

Generalni sekretar FSS Zoran Laković potvrdio je to za Blic, ali nije naveo o kojem se stadionu radi. Takođe, on je potvrdio da se Savez nije konsultovao sa državnim organima.

"Aplicirali smo za domaćina EURO 2020, ali tek nam prestoje ozbiljni razgovori sa predstavnicima grada Beograda i Vlade Srbije, jer država mora da garantuje da je u pitanju ozbiljna kandidatura. U suprotnom, otpadamo već u prvom krugu. Postoje dve opcije, jedna da se adaptira jedan od postojećih stadiona, a druga je izgradnja novog. Za drugu nam je neophodno zemljište, s tim da nam je britanski ambasador u Srbiji Majkl Devenport već rekao da postoji kompanija koja je zainteresovana za taj projekat", rekao je Laković.

U ministarstvu sporta Tanjugu je rečeno da "cene inicijativu svakoga ko želi da doprinese afirmaciji srpskog sporta, ali da bismo svi bili uspešni i da bismo zajedno uradili pravu stvar za srpski sport potrebno je pre svega da se to radi kako treba, što znaci, da se organizacija u oblasti sporta može kandidovati za organizovanje velikog medjunarodnog sportskog takmičenja na teritoriji Srbije, pod uslovom da pre podnošenja kandidature uradi sledeće:

1. obrazuje inicijativni odbor za pripremu kandidature.
2. pripremi projekat, odnosno studiju o organizovanju i finansiranju takmičenja
3. pribavi mišljenje Olimpijskog komiteta Srbije, odnosno Paraolimpijskog komiteta Srbije, kada su u pitanju olimpijski, odnosno paraolimpijski sportovi.
4. pribavi saglasnost Vlade za Evropska prvenstva.

"Samo ako budemo sistematicni i ako postujemo red, napravicemo velike rezultate u srpskom sportu. Uspeh je moguće postići samo ako se ozbiljno radi. Nije cilj da se podnese kandidatura tek da bismo je podneli, već da li smo u finansijskom, organizacionom i svakom drugom stanju i da uspešno organizujemo jedno veliko takmičenje. Razgovaraćemo sa svima koji imaju dobre ideje, jer je ministarstvo sporta druga kuća za sve sportiste. Naravno, želje moramo da usaglasimo sa mogućnostima", poručuju iz ministarstva.

Utakmice Evropskog prvenstva 2020. godine po ideji UEFA, grupna faza, osmina finala i četvrtfinale, trebalo bi da se igraju u 12 gradova širom Starog kontinenta, a da domaćin gala završnice – polufinale i finale bude 13. grad.

"Orlovi" sleteli u Ljubljanu

Košarkaši Srbije su jutros nakon treninga napustili Jesenice i stigli u Ljubljanu, gde će u sredu od 17.45 igrati prvi meč druge faze na EP protiv Belgije. Selektor Ivković kritikovao organizatore.

Košarkaška reprezentacija Srbije preselila se u Ljubljanu gde će igrati u drugoj fazi Evrobasketa, posle odličnih nastupa u Jesenicama. Dudini "orlovi" su prethodnih dana bili smešteni u hotelu "Kompas", u Kranjskoj Gori. Osoblje tog hotela ispratilo je u utorak ujutro naše momke i poželelo im puno uspeha u nastavku takmičenja.

Selektor Dušan Ivković bio je prilično ljut na organizatore Prvenstva i oštro ih je kritikovao zbog toga što dan pred početak drugog kruga i našu utakmicu sa Belgijom, nisu u ljubljanskoj dvorani "Stožice" obezbedili termine za trening. To je i bio razlog neplaniranog ostanka naših košarkaša u Kranjskoj Gori još jedan dan.

Ivković se na ovakav potez odlučio jer nije želeo da prekida kontinuitet rada pred nastavak takmičenja, zbog čega su naši košarkaši trenirali u uobičajenom terminu u dvorani u Kranjskoj Gori, posle čega su otputovali za Ljubljanu.

Prvi protivnik u novoformiranoj grupi E biće nam jedno od prijatnijih iznenađenja ovog šampionata - reprezentacija Belgije, koja je u prvoj rundi dva puta pobedila (Nemačka i Velika Britanija), a tri puta izgubila (Ukrajina, Izrael i Francuska).

Belgijance je do ovog, za njih velikog uspeha, predvodio iskusni Aksel Ervel, sa prosekom od 11,2 poena i 7,8 skokova, a pratio ga je plejmejker Sem van Rosom sa 9,2 poena, 3,8 skokova i 3,2 asistencije.

Ono što je Belgijance posebno odlikovalo u dosadašnjem delu prvenstva je veoma jaka, agresivna odbrana, koja je u nekim utakmicama donosila čak i 20 poena iz kontranapada. Protiv favorizovane Francuske pokazali su da mogu da se nose i sa najjačim selekcijama, ali ako im najbolji šuteri ne prorade, onda i tim gubi konce u igri.

"Večiti rivali" složni u oceni da je privatizacija – potrebna i neophodna

Nakon prošlonedeljne najave prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da će Crvena zvezda i Partizan biti privatizovani, oglasili su se i "večiti rivali" složni u oceni da je privatizacija – potrebna i neophodna.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić pre nekoliko dana izjavio je da privatizacija fudbalskih klubova mora da se izvrši "ma ko se tome protivio", kao i da su se mnogi uplašili privatizacije, upravo zato što znaju da će se to i desiti.

"Platićemo političku cenu, sići s vlasti, ali to će morati da se reši", rekao je Vučić.

Reagujući na Vučićevu najavu, potpredsednik Crvene zvezde Nebojša Čović rekao je Tanjugu da crveno-beli od prvog dana podržavaju koncept ulaska privatnog kapitala, a da li će se to zvati privatizacija ili prodaja, videće se kroz administrativno-finansijsku regulativu.

"Model privatizacije otvara perspektivu opstanka, razvoja i sportskog napretka klubova i zato ga treba sprovesti što pre. Zvezda je potpuno spremna da uzme konstruktivno učešće u svim aktivnostima vezanim za ovu ideju", izjavio je Čović.

Njegovo mišljenje deli i predsednik Partizana Dragan Đurić.

"Podržavamo privatizaciju Partizana i Zvezde, to je jedino rešenje koje omogućava napredak klubova. Na taj način moći ćemo da poslujemo profitabilno. Privatizacija bi bila najbolje rešenje i za državu i za klubove", rekao je Đurić u izjavi za Novosti.

Čović je istakao da u Zvezdi nema straha od privatizacije.

"Nema razloga za strah ukoliko su namere iskrene, ukoliko je iskreno shvaćeno da u sportu ne može više da se radi kako se radilo do sada, po principu - država daje pare, neko drugi troši, a kada država hoće da to kontroliše, onda smo ljuti na državu", poručio je Čović.

Za promene u načinu poslovanja založio se i Đurić.

"Mi u Partizanu smo u poslednje tri godine poslovali sa dobitkom, ali promene su potrebne i u načinu funkcionisanja", jasan je prvi čovek Partizana.

Zakon o sportu koji reguliše privatizaciju sportskih klubova, prema Čovićevom mišljenju, u jednom delu treba da bude promenjen.

"Nije sporno da su udruženja građana privatna, ali bez kontinuiteta, jer su mnogi od članova koji su činili udruženje umrli, a nije napravljen mehanizam naslednosti, kao što je to u Realu ili Barseloni", rekao je Čović.

Prema njegovim rečima, država je veoma važan faktor u svemu tome, jer klubovi mnogo duguju državi za porez, duguju državnim bankama, to je većina klubova. Zvezda sigurno jeste vlasnik imovine, stadiona i pratećih objekata, ali na državnom zemljištu, a prema zakonu, zabranjena je u sportu konverzija zemljišta iz prava korišćenja u pravo vlasništva.

"Kada klubovi dođu u veliki finansijski minus, kao što su došli, očekuje se od države da pokrije taj minus. Neću da razmatram zašto je došlo do toga, ali je potpuno nelogično da to u profesionalnom sportu radi siromašna država, posebno u fudbalu, koji ima značajnu komercijalnu dimenziju i ne bi smeo da bude u minusu", poručio je Čović.

On je naglasio da je značajan faktor i dokumentacija kako bi se dobila jasna slika o tome kako su nam veliki klubovi postali gubitaši, i podsetio da je Zvezda podnela detaljan finansijski izveštaj za period od 1996. godine do kraja 2012, sa uporednom analizom kako je to izgledalo 1991. godine, koja je najtrofejnija u istoriji kluba.

Prethodnih dana mediji su pisali o tome da su za privatizaciju Partizana i Zvezde zainteresovani bogati svetski biznismeni, među kojima je i vlasnik Čelsija, Rus Roman Abramovič, kome je interesantan bivši prvak Evrope i sveta.

Dragan Đurić podržao ideju o privatizaciji

Predsednik Partizana Dragan Đurić podržao je ideju privatizacije koju je pre nekoliko dana najavio potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Vučić je izjavio da bi dva najveća srpska kluba, Partizan i Crvena zvezda mogli da budu uspešno privatizovani.

"Podržavamo privatizaciju Partizana i Zvezde, jer je to jedino rešenje za napredak klubova. Na taj način moći ćemo da poslujemo profitabilno. Privatizacija bi bila najbolje rešenje i za državu i za klubove", rekao je Đurić.

"Mi u Partizanu smo u poslednje tri godine poslovali sa dobitkom, ali potrebne su promene u načinu funkcionisanja", dodao je prvi čovek Partizana.

Srbija protiv Velsa za ponos

Brazil nećemo videti, ali reprezentacija Srbije ima još dva meča da pokaže da se od ovog tima u budućnosti može očekivati uspeh.

Srpski fudbaleri u utorak veče od 20:45 igraju u Kardifu protiv Velsa, pretposlednji meč kvalifikacija za Mundijal.

Srbija je u prethodnih osam mečeva osvojila isto toliko bodova, a najbolji meč u kvalifikacijama odigrala je upravo protiv Velšana, koje je deklasirala sa 6:1 u Novom Sadu.

Međutim, od tada su prošla 364 dana, a naš tim je u međuvremenu pobedio samo jednom. Ni Velšani nisu blistali, ali su osvijili šest bodova. Zanimljivo, sve tri pomenute pobede selekcije su ostvarile protiv Škotske.

Selektor Siniša Mihajlović je uoči meča izjavio da tim želi dostojno da se oprosti od kvalifikacija, a prema onome što su rekli pobeda je u mislima i najiskusnijima, kapitenu Branislavu Ivanoviću i Aleksandru Kolarovu.

Velšani, koji će skoro izvesno krenuti bez najveće zvezde Gareta Bejla, imaju poseban motiv, revanš za debal u Novom Sadu.

Grupa A:
20:30 Makedonija – Škotska
20:45 Vels – Srbija

Tabela:
1. Belgija 8 7 1 0 15:2 22
2. Hrvatska 8 5 2 1 11:5 17
3. Srbija 8 2 2 4 10:10 8
4. Makedonija 7 2 1 4 5:8 7
5. Vels 7 2 0 5 7:16 6
6. Škotska 8 1 2 5 4:11 5

Nadal je novi kralj US Opena

Đoković - Nadal 1:3 (2:6, 6:3, 4:6, 1:6) Rafael Nadal osvajač je ovogodišnjeg Ju-Es opena. Posle velike borbe i atomskog tenisa, Španac je savladao Novaka Đokovića i osvojio 13. gren slem u karijeri. Veliki broj grešaka i neiskorišćene prilike, uz fantastičnu igru Nadala, koštale su Novaka nove titule.

Najbolji teniser sveta Novak Đoković nije uspeo drugi put u karijeri da osvoji Ju-Es open, pošto je u finalu turnira u Njujorku izgubio od Španca Rafaela Nadala sa 6:2, 3:6, 6:4, 6:1.

Đoković i Nadal su publici u Njujorku priredili još jedan epski meč koji će se definitivno dugo pamtiti. U pojedinim momentima nivo tenisa koji su igrali Španac i Srbin bio je gotovo perfektan, kao da se radilo o nekoj video igrici, a ne "samo" o dva najbolje rangirana igrača sveta.

Ipak, Nadal je pokazao da je u ovom trenutku u boljoj formi, iako ostaje utisak da je Đoković u trećem setu, kod vođstva od 2:0 propustio sjajnu priliku da potpuno preuzme kontrolu nad mečom i trasira put ka pobedi.

Od sredine trećeg seta španski teniser je igrao sve bolje, udarao lopticu jače i preciznije, a Đoković, očigledno dekoncentrisan, pravio greške u serijama.

Nadalu je ovo druga titula na Ju-Es openu, a prethodnu je osvojio 2010. godine. Đokoviću, koji ima jedan trofej na Flešing Medouzu, ovo je bilo peto finale u Njujorku u karijeri.

"Želim da čestitam Rafi, bio je previše dobar i zaslužio je da osvoji trofej. Bila mi je čast boriti se za ovaj trofej, vratiću se sledeće godine, hvala vam svima na podršci", dostojanstveno je, kao i uvek, poraz prihvatio Đoković.

Španski teniser je istovremeno zabeležio 22. pobedu u 37. duelu sa Đokovićem.

"Svi u mom timu znaju koliko mi je značio ovaj trofej. Niko kao Novak ne ume da podigne moju igru. Novak je zaista fantastičan i siguran sam da će ostati upamćen kao jedan od najboljih tenisera u istoriji", rekao je novi šampion Njujorka Rafael Nadal, koji je pobedu doživeo izuzetno emotivno.

Uprkos porazu, Đoković je plasmanom u finale do daljeg sačuvao prvo mesto na ATP rang listi, ali će Nadal sada imati mali zaostatak za srpskim teniserom.

Eurobasket: Tuga u redovima BiH

Neopisiva tuga u redovima reprezentacije BiH posle pobede nad Litvanijom. Selektor Aleksandar Petrović bio je na ivici suza tokom konferencije za novinare. Jedna izgubljena lopta, jedan promašeni šut, to je odredilo našu sudbinu...

Aleksandar Petrović i reprezentacija BiH teško su podneli eliminaciju sa Evropskog prvenstva u košarci.

"Ovo je veoma tužan trenutak... Kada sam video igrače u svlačionici, nije mi bilo lako. Što se tiče utakmice, znali smo da moramo pogoditi nekoliko ludih šuteva, to smo učinili. Jedna izgubljena lopta, jedan promašeni šut, to je odredilo našu sudbinu", rekao je Petrović.

"Igrali smo punim srcem i moje je mišljenje da je Bosna i Hercegovina moralni pobednik ovog Evropskog prvenstva. Možda je moja greška što nisam postavio nijedan tajm-aut za završnicu, ali potrošio sam ih zbog toga jer su igrači preklinjali da ih ranije iskoristim, jer su bili umorni. Žao mi je zbog svega, zbog igrača, žao mi je zbog jedna napaćene zemlje koja se toliko raduje sportskim uspesima", rekao je Petrović.

Translate

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Max Sport News - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger