Headlines News :
Home » , » Usijana glava Kobija Brajanta

Usijana glava Kobija Brajanta

Written By maxtv on уторак, 16. април 2013. | 00:18


Los Anđeles Lejkersi su u velikoj borbi za plej -of pretrpeli podjednako veliki udarac - najbolji igrač tima Kobi Brajant povredio je članak leve noge i biće van terena između šest i devet meseci. Šanse Lejkersa u plej-ofu i pre ovoga nisu bile velike. Još gore, karijera Kobija Brajanta dovedena je u pitanje, i to sopstvenom krivicom. Deo krivice snosi i rukovodstvo ekipe iz Kalifornije.
Lejkersi će po svemu sudeći i pored očajne sezone uspeti da se plasiraju u plej-of, ali će se tamo boriti bez svog najboljeg igrača i kapitena Kobija Brajanta. On će sa terena odsustvovati od šest do devet meseci. Štaviše, pitanje je da li će se legendarni Kobi uopšte vraćati na NBA terene...
Lejkersi 1.jpg
Prošlonedeljna povreda članka leve noge, tačnije pokidani ligamenti istog, možda je okončala jednu veliku košarkašku karijeru. Bolan izraz lica Kobija Brajanta i njegove poruke na društvenim mrežama nakon hitne operacije zabrinule su brojne fanove Lejkersa, ali i košarke uopšte.
Mediji u Sjedinjenim Državama ovih dana bave se uzrocima ove povrede i pokušavaju da nađu krivca. Možda će laicima zvučati čudno, ali najveći krivac za ovakav ishod jeste sam Brajant i njegova nezasita želja da se i ove sezone u Stejpls centru igra plej-of.
Možda je ljubiteljima američke košarke promaklo da je Brajant, od trenutka kada je bilo jasno da će borba sa Jutom za poslednje plej-of mesto na Zapadu biti vođena do samog kraja regularnog dela sezone, igrao svaku utakmicu- i to celu! To znači da je na terenu provodio svih 48 minuta, a minutaža ni u ranijem delu sezone nije bila mnogo manja već se kretala oko 40 minuta po meču, tačnije 38.6. Od njega je ''bolji'' bio samo ruki Portlanda Demijan Lilard.
Očigledno je da Brajantu u klubu iz ''grada anđela'' nema ko da se suprostavi, a to se pre svega odnosi na njemu direktno nadređene - trenera Majka Dantonija i tim menadžera Miča Kupčaka.
Istina, Kupčak je pokušao da odvrati Brajanta od takvog "ubitačnog" tempa i ukazivao mu je na opasnost od povrede. Kobi mu je samo poslao poruku sledeće sadržine: ''Mič, razumem o čemu mi govoriš, ali mi moramo ući u plej-of, ja ću igrati i ne postoji ništa što bi mogao da uradiš da to promeniš''.
Ovo samo govori da odlazak Šakila O'Nila iz Lejkersa i stalni sukobi sa Brajantom nisu bili slučajni i da je Kobi pravi gazada ovog tima. Na kraju prošle sezone Brajant je rekao da će otići ako klub ne angažuje igrače sa dobrom NBA reputacijom. Nakon toga u klub su brže,bolje dovedeni fantastični, ali već prilično vremešni plej Stiv Neš i dominantni ali ćudljivi centar Dvajt Hauard.
Kobi B.jpg
Sezona nije počela dobro, a cenu je platio trener Majk Braun. Kobi je naravno bio konsultovan po ovom pitanju. Angažovan je iskusni Majk Dantoni, ali je tim zapravo igrao po Brajantovim notama. Ulazio je i izlazio iz igre kada je hteo, igrao je koliko je hteo.
Dantoni nije imao autoritet kao, recimo, trener Bostona Dok Rivers pre 4 sezone. On je tada posle Nove godine i Ol-star vikenda odmarao trio zvezda (Garnet, Pirs i Alen) i spremao ih za napad na prsten. U tom periodu oni su igrali po desetak minuta po meču i čuvali snagu i svežinu za plej-of. Iznad svega, čuvali su se od povreda. Rezultat ovakvog dogovora i poštovanja istog znamo - Boston je osvojio titulu.
Ovako je nešto trebalo, ili čak moralo da se dogodi i u El Eju. Ali nije. Lejkersi su angažovali Dantonija, koji očigledno nema takav autroritet ali ni potrebnu viziju... 
Nekadašnji trener Njujork Niksa je veliku Brajantovu želju i ostajanje na terenu svih 48 minuta kratko prokomentarisao, čini se svestan da nema uticaj na prvu zvezdu tima koji trenira:
''On je veoma snažna individua, nema spora oko toga. Njegova želja za pobedom i plasmanom u razigravanje je sjajna.'' Između redova, nije mu mogao apsolutno ništa.
Nakon svega, jasno je da je Kobi sam odlučivao šta će raditi, ne obazirući se na savete ljudi iz kluba. Malo je čudno što su Lejkersi, kao franšiza koja ima izuzetnu tradiciju i integritet, sebi dozvolili da pojedinac bude iznad tima. Čak i pored najbolje Kobijeve namere.
Takođe, nameće se pitanje da li je Kobi ovim činom završio karijeru? U ovom trenutku, teško je reći. Iako mu predstoji duga pauza, znajući njegov mentalitet i posvećenost košarci, on neće lako odustati. Međutim, godine ga stižu, uskoro će napuniti 35 i telo neće uspeti tako brzo da se regeneriše...
Kobi povreda.jpg
On će u najboljem slučaju biti spreman posle Nove godine, kada će sezona uveliko biti u toku i teško je očekivati da Mamba odmah uhvati ritam neophodan za kvalitet takmičenja. Brajant je navikao da bude dominantan, a pitanje je da li će nakon oporavka biti na potrebnom nivou.
Kako god, turbulentna sezona Lejkersa se , kako stvari stoje, nastavlja u doigravanju, gde će se sastati sa najboljim timom Zapada , a to će biti Oklahoma Siti Tander.
''Jezerašima'', koji cele sezone traže pobedničku hemiju, suprostaviće se Kevin Durent i Rasel Vestbruk sa ostatkom vrlo kompaktne ekipe. Lejkersi će imati izuzetno težak, po svoj prilici i nemoguć zadatak.
Tim menadžer Kupčak je nakon gubitka Brajanta iz razvojne lige vratio Endrua Gudloka koji bi trebalo na neki način da nadomesti Kobijevo neigranje. Čini se, klasičan potez očajnika.
Sa druge strane trener Majk Dantoni biće primoran da promeni način igre i više iskoristi dominaciju na centarskim pozicijama. Lopta će se verovatno mnogo češće spuštati u reket na Hauarda i Gasola i da će se tu tražiti većina poena. Udvajanja će, pak, otvoriti prostor za šuteve spolja. U ovim kombinacijama Lejkersi će tražiti ofanzivna rešenja.
Na pitanja novinara ko će preuzeti ulogu lidera u timu nakon što je ostao bez Brajanta, Dantoni je rekao:
''Gasol je lider, Hauard je lider, Neš je lider i Meta Vorld Pis je lider. Svi oni su 'alfa mužjaci' i ne sumnjam da će na terenu dobro funcionisati, sve u interesu tima'', rekao je Dantoni.
Lejkersi 2.jpg
Lejkersi će u nastavku sezone igrati za čast i obraz franšize. Možda će Brajantova povreda motivisati ostale momke iz ekipe da pruže i više od svojih mogućnosti. Možda će se desiti scenario kao iz one narodne izreke ''da nesreća zbližava ljude'', i možda će se sada stvoriti neka nova hemija i probuditi inat kod "jezeraša." Ali, oni koji nisu naklonjeni Lejkersima rekli bi da ih čeka ''čišćenje'' sa terena i kraj plej-ofa u četiri utakmice. Veruju da će biti samo vreća za udaranje za Durantulu i ekipu.
Kakav će epilog na kraju biti, biće poznatije od 20. aprila, kada počinje plej-of... Jedno je sigurno, Lejkersi bez Brajanta nisu i neće biti isti tim.
Share this article :

Translate

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Max Sport News - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger