Headlines News :

Zvezda, Partizan i ostale sitnice

Written By maxtv on петак, 17. мај 2013. | 20:54


Derbi koji se igra u subotu od posebnog je značaja jer će upravo taj derbi odlučiti ko će odneti titulu prvaka ove sezone, slažu se gosti emisije Oko. Gosti se slažu i da Srbija ima kvalitetne igrače ali i hednikep praznih stadiona kao i da su promene na svim nivoima u Zvezdi doveli da se prednost Partizana smanji sa 11 na 2 boda.
Groznica "večitog" derbija oseća se na svakom koraku. Partizan i Zvezda igraju po 144. put u istoriji, a njihov duel je bio tema emisije Oko, u kojoj su gostovali Goran Bunjevčević, Ivan Tomić i Nedeljko Kovinjalo.
Oko.jpg
"Svaki derbi je za sebe poseban, a ovaj ima tu važnost zato što se  Crvena Zvezda nalazila u velikom zaostatku za Partizanom i sada je došla u situaciju da joj pobeda u večitom derbiju zapravo donosi titulu", ocenjuje Goran Bunjevčević, bivši fudbaler, kapiten i sportski direktor Crvene Zvezde.  
"U tom segmentu ovaj derbi je bitniji nego svi ostali ali svaki je poseban i tako ga doživljavaju navijači, igrači i uprave klubova i može se očekivati mnogo tenzije mnogo želje za pobedom i na kraju će verovatno bolji pobediti," kaže Bunjevčević.
Ivan Tomić, bivši fudbaler, kapiten i sportski direktor Partizana kaže da se ne seća da je ijedan derbi odlučivao o novom šampionu dok sam je on igrao. Jedan derbi ipak posebno mu se urezao u sećanje.
"Bio je to revanš finala kupa sa Crvenom Zvezdom i bila je to jedna dramatična utakmica gde se posle zaostatka od 1:0 u prvoj utakmici a desetak minuta pre kraja smo uspeli da preokrenemo rezultat. To je bila jedna jako interesantna utakmica koja nam je na kraju i donela trofej. Ovaj derbi čini mi se prvi put odlučuje prvaka i  mislim da će privući više pažnje nego bilo koji do sada i mislim da će biti ispraćen od mnogih skauta širom Evrope i mislim da će to biti jedna sjajan utakmica," rekao je Tomić.
Bunjevčević objašnjava da je jedan derbi bio sličan ovom koji se igra u subotu jer je tada Zvezda morala da pobedi Partizan da bi osvojila titulu ali dodaje nikada se nije diretkno odlučivalo o bodovima i prvaku u derbiju.
Kvalitet je tu, finansije su problem
Dugogodišnji fudbalski komentator RTS-a Nedeljko Kovinjalo kaže da se i on seća jednog derbija koji je bio gotovo odlučujući.
"Bunjevčević je tada bio kapiten Zvezde, mislim da je to bila 2000. godina. Partizan je imao šest bodova više od Zvezde ali je onda izgubio od Obilića pa je samo tri boda bila razlika. Upravo pobedom Bunjevčevićeve generacije u derbiju Zvezda je stigla Partizan i na kraju osvojila titulu," priseća se Kovinjalo.
Ivan Tomić smatra i da Partizan, i pored toga što je prokockao prednost i što objektivno se nalazi na silaznoj putanji što se tiče samopouzdanja u odnosu na Crvenu Zvezdu koja je nanizala osam pobeda, međutim misli da će Partizan na svom terenu dokazati da ima bolju i stabilniju ekipu i da će uspeti da osvoji titulu.
Bunjevčević je ubeđen da Srbija ima najkvalitetnije igrače u Evropi i svetu. Primer je kaže Bane Ivanović koji je dao odlučujući gol za pobedu Čelsija, Nemanja Vidić kao i Nemanja Matić.
"Dosta igrača odlazi u te velike i jake klubove ali naš hendikep je publika, prazni su nam stadioni, infrastruktura nam je takva i mediji nas slabije prate. Verujem da imamo kvalitet ali peh je što imamo stalno neki pritisak, od nas se puno očekuje, teške utakmice i retko koji trener se zadrži u Zvezdi ili Partizanu kao što je to na primer mogao Ferguson u Mančesteru," rekao je Bunjevčević.
Ivanovic.jpg
Među najboljim igračima u Evropi: Bane Ivanović
Nedeljko Kovinjalo smatra i da oba tima ne igraju na nivou kao i da su bolje igrali s nekim od prethodnih trenera odnosno Zvezda sa Prosinečkim a Partizan sa Stojanovićem nego danas na terenu.
"Naši klubovi imaju talentovane igrače, u svakoj generaciji se pojavi jedan ili dva koji odu negde i naprave dobar transfer, ali dosta govore rezultati klubova u međunarodnim takmičenjima. Partizan je ispao od kiparskog tima, Vojvodina od tima iz Lihenštajna a to govori da naš klupski fudbal nije na nivou nekadašnjeg našeg klupskog fudbala. Tu su ekonomski razlozi činilac koji odlčuje na prvom mestu", ocenjuje Kovinjalo.
Tomić smatra da su se u Crvenoj zvezdi desile promene na svim nivoima i da je to taj dodatni vetar u leđa.
"Došlo je do pomaka u rešavanju finansijske situacije koja je svima nama dobro poznata i u sportskom sektoru je došlo do promena. Dolazak novog trenera sa kojim je Zvezda napravila seriju od osam pobeda koji neguje napadački stil igre pa iako mislim da Zvezda nije u formi, mislim da su sve to faktori koji su doneli dobre rezultate," kaže Tomić.
Bunjevčević podseća da velika armija navijača iščekuje pobedu i da se igrači nose s velikim stresom. S nekim mlađim igračima, objašnjava, mora da se priča, kao što je on kao stariji igrač to pokušavao s mlađima u ekipi. Bunjevčević misli i da je to Zvezdi nedostajalo vođa koji će voditi ekipu u pravom smeru kaki bi se nosili s velikim utakmicama.
"Postati veliki igrač morate kroz velike utakmice, tako je i Nemanja Vidić postao veliki igrač čuvajući Pipa Inzagija. Treba da se igrači Zvezde opuste, uživaju u onom što rade i verujem da će Crvena zvezda sutra imati snage da pokuša da iznenadi, najbitnije je da sami odlučuju o svojoj sudbini," kaže Bunjevčević.
Rasovic.jpg
Sa jedanaest bodova prednosti doći na plus dva dovodi u pitanje samopouzdanje, ocenjuje Tomić. Vuk Rašović je debitovao sa dve pobede ali se ne može očekivati da donese neke velike promene, smatra Tomić.
"Teško može za desetak dana da promeni nešto što se radi godinu dana. Vuk Rašović možda ima neki svoj sistem ali od njega pre svega treba očekivati da na motivacionom polju uzdigne ekipu i da ekipa relaksirana uđe u derbi. Možda Zvezda ima taj pritisak jer nije osvojila titulu dugo godina i možda su se više psihološki istrošili jureći za Partizanom. Izlišno je da pričamo da neće biti motivisani ali mislim da je Partizan u stabilnijoj i boljoj poziciji ne samo zato što igra  na domaćem terenu," ocenjuje Tomić.
Gosti Oka slažu se i da su besmislene priče oko toga da će Partizan morati da prepusti titulu zbog priča koje se dovode u vezu sa predsednikom kluba  Partizan Draganom Đurićem.
Nedeljko Kovinjalo koji se sportskim novinarstvom bavi preko 35 godina kaže da je takvih priča u vek bilo i da je uveren da će se druga priča videti na terenu.

Novak: Sam sam kriv...


"Imao sam veliki pad koncentracije, a to ne sme da se dešava", rekao Đoković nakon poraza od Berdiha. "Bilo je više pozitivnih nego negativnih stvari. Znam šta treba da radim, imam dobru ekipu oko sebe i okrećem se Rolan Garosu", rekao prvi reket sveta.
Najbolji teniser sveta Novak Đoković posle iznenađujućeg poraza od Tomaša Berdiha rekao je da takve stvari ne smeju da mu se dešavaju, ali da nema razloga za brigu.
Novak.jpg
"Ni prvi, ni poslednji poraz. Generalno, igram dobro, ali danas sam platio ceh oscilacijama. Kad se sve uzme u obzir - bilo je više pozitivnih nego negativnih stvari. Znam šta treba da radim, imam dobru ekipu oko sebe i okrećem se Rolan Garosu", rekao je Đoković na konferenciji za medije.
Srpski teniser nije imao objašnjenje za pad u igri na 5:2 u drugom setu, kada je servirao za pobedu i plasman u polufinale.
"Desio mi se veliki pad koncentracije, a to ne sme da se dešava. Nažalost, protiv odličnog tenisera kao što je Berdih drugu šansu nemate, on je to iskoristio, preuzeo kontrolu, vezao pet gemova, napravio novi brejk u trećem setu i došao do pobede", istakao je Đoković.
Prvi reket sveta nije hteo da traži opravdanje u vetru i lošim vremenskim uslovima na terenu.
"Mislim da to nije presudilo, uostalom, kako je bilo meni, tako je i njemu. U svakom slučaju potrebno je samo da gledam napred", zaključio je Đoković.

Falkao ostaje u Atletiko Madridu


Fudbaler Atletiko Madrida Radamel Falkao rekao je da ne namerava da napusti taj španski klub. Mediji su prethodnih dana naveli da će Falkao na kraju sezone preći u Monako, kao i da su za njega zainteresovani Čelsi i Real Madrid.
"Ništa ne znam, jedino što želim je da se koncentrišem na nastupe u Atletiku iz Madrida. Distanciram se od spekulacija. Da se pitaju novine, već bih bio igrač svakog evropskog kluba, kao što su Čelsi, Real Madrid i Mančester junajted", rekao je Falkao, preneo je Skaj Sport.
Falkao-1.jpg
"Ništa nije istina što su napisali o meni. Imam ugovor do 2016. godine, a sve ostalo su spekulacije. Ništa ne znam o Monaku, razmišljam samo o Atletiku", dodao je 27-godišnji napadač.
Falkao-2.jpg
Falkao je dve godine uzastopno bio najbolji strelac Lige Evropa i oba puta je sa svojim klubovima osvajao taj trofej. U sezoni 2010/2011 postigao je 17 golova igrajući za Porto, dok je prošle sezone za Atletiko postigao 12 golova.

Drogba ponovo bez reprezentacije


Selektor fudbalske reprezentacije Obale Slonovače Sabri Lamuši izostavio je napadača Galatasaraja Didijea Drogbu iz tima za dve kvalifikacione utakmice za Svetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine.
Lamuši je objavio spisak od 26 igrača za utakmice protiv Gambije 8. juna i Tanzanije 16. juna, u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu.
Drogba-1.jpg
Drogba nije bio u timu ni u prvoj utakmici protiv Gambije, u martu, nakon što je selektor rekao da ga je izostavio jer želi da se 35-godišnji napadač što pre vrati u formu. Drogba je poslednji put igrao za reprezentaciju na Kupu afričkih nacija početkom godine.
Lamuši je u tim pozvao sedmoricu napadača, uključujući fudbalera Lila Salomona Kalua, Žervinja iz Arsenala, Jaja Turea iz Mančester sitija i Matisa Bolija iz Fortune iz Diseldorfa.
Drogba-2.jpg
Posle tri odigrane utakmice Obala Slonovače je prva na tabeli kvalifikacione Grupe C sa sedam bodova, Tanzanija ima šest, Maroko dva, a Gambija jedan bod.

Derbi koji sve odlučuje


Treneri Partizana i Crvene zvezde žele isto na 144. derbiju - pobedu svog tima u vatrenoj, ali atmosferi u granicama fer-pleja. Ovaj meč ne bi trebalo da bude rat u kojem će neko da izgubi glavu. Ovo je fudbal i ovakvim utakmicama se ulazi u istoriju, rekao Sa Pintu. Mi smo suviše veliki klub da utakmicu koja odlučuje o prvaku igramo na remi, izjavio Vuk Rašović.
Trener Crvene zvezde Rikardo Sa Pinto rekao je na poslednjoj konferenciji za medije uoči utakmice sa Partizanom da ovaj meč ne treba da bude rat, već viteško nadmetanje dva rivala.
Sa-Pintu.jpg
"Igramo na Partizanovom terenu protiv dobro organizovanog tima koji nema mnogo slabih tačaka i ima dobre individualce. Ovaj meč ne bi trebalo da bude rat u kojem će neko da izgubi glavu. Ovo je fudbal i ovakvim utakmicama se ulazi u istoriju", rekao je Sa Pinto.
On je naglasio da će crveno-beli ući u utakmicu sa ciljem da uživaju u igri.
"Kao i u većini utakmica, Zvezda će pokušati da osvoji tri boda. Očekujem intenzivnu i tvrdu utakmicu. Ko bude igrao brže i pronalazio slobodan prostor, biće bliži pobedi. Moji momci su praktično stvarili ovu situaciju, verovali su da možemo da nadoknadimo zaostatak i ostvarili su nešto što niko nije očekivao, osim nas", rekao je trener crveno-belih.
"Moji momci su praktično stvarili ovu situaciju, verovali su da možemo da nadoknadimo zaostatak i ostvarili su nešto što niko nije očekivao, osim nas", zaključio je Sa Pinto i naglasio da je ova utakmica jedna od najbitnijih u njegovoj karijeri, iako je imao prilike da sa Sportingom igra utakmice protiv Benfike i predvodi ekipu u polufinalu Lige Evrope protiv Mančester Sitija.
Kapiten Crvene zvezde Nenad Milijaš nazvao je sutrašnji meč protiv Partizana "utakmicom sezone".
Zvezda.jpg
"Utakmica odlučuje o prvenstvu, iako nas posle toga očekuju još dva teška meča. Došli smo u situaciju da prestignemo Partizan, atmosfera u timu je odlična i suguran sam da će saigrači dati sve od sebe da sutra pobedimo", rekao je Milijaš.
Trener Partizana Vuk Rašović rekao je da su crno-beli isuviše veliki klub da bi sutra igrali na nerešen rezultat.
"Partizanu 'igraju' dva rezultata, ali smo mi suviše veliki klub da utakmicu koja odlučuje o prvaku igramo na remi. Upoznati smo sa kvalitetom Zvezde, znamo da su pobedili osam utakmica uzastopno. Sigurno je da poštujemo rivala, ali to neće sputati igrače i želju za pobedom. Daćemo sve od sebe da dođemo do pobede", istakao je Rašović.
Rasovic.jpg
"Očekujem bespoštednu borbu od početka. Kako god da utakmica krene, nećemo se predati, nećemo stajati, daćemo maksimum na svakom delu terena... Svi osećamo pritisak, a zamislite samo kako je igračima Zvezde. Jedna od naših prednosti je što igramo kod kuće. Osećamo huk juga iznad svlačionice, znamo koliko koraka nam treba do terena, znamo svaku travku. Taj pritisak će samo pomoći", dodao je Rašović.
"Ako igrači odrade na terenu ono što su pripremali tokom nedelje, neće biti problema. Verujem u tim, verujem u navijače, oni su se sad ujedinili i onda je još veća odgovornost pred nama. Postoji pozitivna trema, koja će nestati kad počne utakmica", zaključio je Rašović.
Zamenik kapitena crno-belih Milan Smiljanić takođe je istakao da Partizan neće kalkulisati u sutrašnjem meču.
Partizan.jpg
"Na ovom meču nam se pruža šansa da praktično obezbedimo šestu titulu zaredom. Iako nam odgovaraju dva rezultata, od prvog minuta igraćemo na pobedu, imamo dovoljno pametnu i iskusnu ekipu da sve što dogovorimo sprovedemo u delo na terenu. Na ovoj utakmici se najviše mi pitamo", poručio je Smiljanić.

Crvena Zvezda: Uz košarku i karte za Zoo vrt


Košarkaški klub Crvena zvezda obezbedio je besplatne ulaznice za Beo Zoo vrt za sve mališane koji dođu na meč sa Mega Vizuriom u nedelju 19. maja. Rukovodstvo kluba odlučilo je da za ovaj meč širom otvori kapije "Pionira", odnosno ulaz će biti besplatan.
"U saradnji sa Beo Zoo vrtom KK Crvena zvezda Telekom obezbedila je besplatne vaučere za posetu beogradskom zoološkom vrtu. Na ulazima u dvoranu Pionir će se deliti vaučeri, njihov broj je ograničen i mogu se iskoristiti u narednih sedam dana po sistemu jedan vaučer, jedno dete", kaže se u saopštenju KK Crvena zvezda.
kk-Crvena-Zvezda-1.jpg
Ističe se da KK Crvena zvezda na ovaj način "želi da učini mali korak u buđenju svesti o značaju očuvanja životne sredine i životinjskog sveta".
Utakmica Crvena zvezda - Mega vizura igra se u nedelju 19. maja od 19 sati.

Serena lako do polufinala


Prva teniserka sveta Amerikanka Serena Vilijams plasirala se u polufinale turnira u Rimu pošto je pobedila 22. teniserku sveta Španjolku Karlu Suares Navaro sa 2:0 u setovima (6:2, 6:0).
Vilijamsova je tako zabeležila 22. uzastopnu pobedu, što je njen rekord karijere. Ona je u dva navrata imala seriju od 21 pobede, 2002. i 2003. godine.
Serena.jpg
Amerikanka je u prethodna dva meča izgubila samo tri gema, a osvojila je tri prethodna turnira i tako pokazala da je jedan od glavnih favorita za osvajanje predstojećeg Rolan Garosa.
Pobednica 15 grend slem turnira će u polufinalu turnira u Rimu igrati protiv bolje iz duela Jelene Janković i Rumunke Simone Halep.

Borba za opstanak u senci večitog derbija


U subotu, u okviru 28. kola Superlige, biće odigran jedna od najznačajnijih večitih derbija u skorijoj istoriji. U senci utakmice na stadionu Partizana biće mečevi koji bi mogli da, sedam dana i tri kola pre kraja prvenstva, odluče koji se to tim, uz Smederevo, seli u niži rang.
Večiti fudbalski derbi, 144. po redu sutra će najverovatnije odlučiti da li će šampionska trka pripasti Partizanu ili Crvenoj zvezdi, a u senci tog meča igraće se ostali duelu 28. kola od kojih su neki veoma važni, ili čak krucijalni, u borbi za opstanak.
JSL.jpg
Najugroženiji: Radnički Kragujevac, BSK Borča i Novi Pazar
Ovo će biti treći put u poslednje četiri godine da večiti derbi direktno može da utiče na ishod borbe za prvaka.
Crno-beli u derbi ulaze sa dva boda prednosti, ali uz činjenicu da su do pre mesec i po dana imali čak 11 bodova više.
Fudbaleri Zvezde, sa druge strane, vezali su osam pobeda u Superligi i sada imaju šansu da dođu do trofeja, iako veći deo javnosti nije verovao u to.
Biće to duel dva debitanta na klupama u večitim derbijima.
Ekipu Partizana predvodiće Vuk Rašović koji je, doduše svojevremeno kao pomoćnik Slaviše Jokanovića i Aleksandra Stanojevića učestvovao u ovim okršajima, dok će crveno-bele voditi Portugalac Rikardo Sa Pinto.
Prvi meč 28. kola igra se danas od 17 sati, a Donji Srem će dočekati ekipu BSK Borče koja se nalazi samo dva boda iznad zone ispadanja.
Pretposlednji Radnički iz Kragujevca, koji je u prošlom kolu izgubio kod kuće od Partizana, pokušaće na gostovanju užičkoj Slobodi da dođe do bodova spasa u borbi za opstanak.
Sa istim zadatkom ekipa Novog Pazara, trenutno 13. na tabeli, gostuje ivanjičkom Javoru koji je samo jedan "stepenik" iznad i takođe nije osigurao očuvanje superligaškog statusa.
Još teži zadatak imaće niški Radnički, kojem bi, prema nekim računicama i bod bio dovoljan za opstanak, ali u ovom kolu gostuje u Novom Sadu trećeplasiranoj Vojvodini.
Ekipa Smedereva nema sličnih briga, pošto je kao poslednjeplasirana odavno izgubila šanse za opstanak, a sutra će gostovati OFK Beogradu na Karaburmi.
Osvajač Kupa Srbije, ekipa Jagodine dočekaće na svom terenu subotički Spartak, dok će kulski Hajduk ugostiti beogradski Rad.
Parovi utakmica 28. kola:
Danas od 17 sati sastaju se Donji Srem - BSK Borča.
U subotu od 17 sati igraju Hajduk - Rad, Javor - Novi Pazar, Vojvodina - Radnički Niš, Sloboda - Radnički Kragujevac, OFK Beograd - Smederevo, Jagodina - Spartak. U 19.30 počinje meč Partizan - Crvena zvezda.

Fergijevo „vreme“


Odlazeći menadžer fudbalera Mančester Junajteda Aleks Ferguson priznao je da je često vršio pritisak na sudije tokom 27 godina provedenih na Old Trafordu. Zbog njegovih čestih pritužbi na trajanje utakmica, ugledni Bi-Bi-Si je prošle godine skovao izraz "Fergijevo vreme".
"Prošlog vikenda četvrti sudija je pokazao tablu na kojoj je pisalo osam minuta nadoknade. Samo sam mu rekao: 'Razmisli ponovo'. I to je naravno bio deo moje karijere, pritisak koji pokušate da stvorite kod sudija. Doduše, psihološke igrice i ratove sam čuvao za protivnika", kazao je Ferguson engleskim medijima.
Ferguson-1.jpg
Ugledni Bi-Bi-Si je prošle godine skovao izraz "Fergijevo vreme".
Novinari ove kuće izračunali su da je Junajted, kada je gubio, uvek u proseku imao 79 sekundi više u nadoknadi vremena kako bi stigao do remija ili pobede.
Ferguson.jpg
O tome su pričali mnogi Fergusonovi rivali, pre svega Rafal Benitez dok je vodio ekipu Liverpula.
Ferguson-3.jpg
Ferguson na kraju sezone odlazi sa klupe Junajteda, a zameniće ga Dejvid Mojes, koji je od 2002. godine vodio ekipu Evertona.

Sparsi oduvali Voriorse


U 6. utakmici polufinala Zapadne konferencije NBA lige San Antonio je u Ouklendu savladao Golden Stejt sa 94:82 (21:19, 26:21, 19:19, 18:23) i ukupnim rezultatom 4:2 u pobedama plasirao se u finale Konferencije u kojem će mu protivnik biti Memfis. Na Istoku, pak, još se ne zna ko će biti protivnik Majamiju u finalu pošto je Njujork jutros pobedio Indijanu sa 85:75 (19:15, 21:19, 27:23, 18:18) i smanjio vodjstvo suparnika na 3:2 u seriji u kojoj se igra do četiri pobede. Naredna utakmica igraće se u subotu u Indijanapolisu.
U ekipi San Antonija petorica igrača iz prve postave postigli su dvocifreni broj poena. Najefikasniji je bio Tim Dankan sa 19 poena i šest skokova, Kavi Leonard dodao je 16 uz 10 skokova, a Tijago Spliter 14 poena.
Nba-Voriorsi-3.jpg
Toni Parker ubacio je 13 poena, od kojih 10 u poslednjoj četvrtini, a imao je i osam asistencija, dok je Deni Grin dodao 11 poena.
"Ovo je bila teška serija i dobar test za našu odbranu. Ponosan sam na moje igrače, pošto su, nakon prve dve utakmice, bili konstantni u odbrani", rekao je trener San Antonija Greg Popović.
Nba-Voriorsi-4.jpg
U ekipi Golden Stejta Stiven Kari postigao je 22 poena, a Džeret Džek 15.
Finalna serija Zapadne konferencije počinje u nedelju uveče, a u prvoj utakmici Sparsi će biti domaćini Memfisu.
Košarkaši Njujorka pobedili su na svom terenu Indijanu sa 85:75 i smanjili na 2:3 u polufinalu plej-ofa Istočne konferencije.
Nba-NJujork.jpg
Karmelo Entoni bio je najbolji u ekipi Niksa sa 28 poena, a po 13 su dodali Džej Ar Smit i Kris Koplend.
"Nismo bili spremni da završimo seriju. Želeli smo da zaštitimo prednost domaćeg terena. Jednu utakmicu smo već izgubili u Medison Skver gardenu i zbog toga smo u ovakvoj situaciji. Ali, idemo od utakmice do utakmice i verujemo u uspeh. Dokazali smo da možemo da pobeđujemo na gostujućem terenu a to moramo da uradimo u Indijani", rekao je Entoni.
Nba-NJujork-2.jpg
U ekipi Indijane Pol Džordž postigao je 23 poena i imao po šest skokova i asistencija, Dejvid Vest dodao je 17 poena i 10 skokova. Utakmicu je propustio Džordž Hil zbog povrede.
Naredna, šesta utakmica igra se sutra uveče u Indijani, a Niksima je potrebna pobeda kako bi izborili odlučujuću sedmu utakmicu na svom terenu, koja bi se igrala u ponedeljak. Njujork će pokušati da postane deveti klub u NBA ligi koji je posle 1:3 uspeo da preokrene i dobije seriju.
Nba-NJujork-1.jpg
Sa druge strane, Indijani je potrebna pobeda za plasman u finale, u koje se već plasirao aktuelni šampion Majami.

Jelena i Nole na Foro Italiku


Srpski teniser Novak Đoković u četvrtfinalu masters turnira u Rimu igra protiv Čeha Tomaša Berdiha, a meč na centralnom terenu kompleksa Foro Italiko na programu je od 14 sati.U isto vreme u četvrtfinalu ženskog turnira premijer serije Jelena Janković se sastaje sa Rumunkom Simonom Halep, 64. teniserkom sa VTA liste.
Biće to 15. međusobni duel prvog i šestog tenisera sveta. Đoković je daleko uspešniji od Berdiha i vodi sa 13:1 u pobedama.
Nole-4.jpg
Ukoliko pobedi Đoković će u polufinalu igrati sa pobednikom meča dvojice Španaca, branioca titule Rafala Nadala, i četvrtog nosioca, Davida Ferera.
U isto vreme (14 sati) u četvrtfinalu ženskog turnira premijer serije Jelena Janković se sastaje sa Rumunkom Simonom Halep, 64. teniserkom sa VTA liste. Dosadašnji međusobni skor je nerešen 1:1.
Bolja iz duela u polufinalu će igrati sa pobednicom meča između prve teniserke sveta, Amerikanke Serene Vilijams, i Karle Suarez Navaro iz Španije.
Jelena-Jankovic-1.jpg
Jankovićeva u paru sa Mirjanom Lučić Baroni iz Hrvatske igra posle 15.30 sati i meč četvrtfinala dublova, a protivnice su im Ruskinja Nađa Petrova i Slovenka Katarina Srebotnik.

"Zen Master" konačno o Kobiju i Džordanu


Jedini trener koji je imao tu čast da trenira dva možda i najbolja igrača NBA lige, Fil Džekson, konačno je uporedio Majkla Džordana i Kobija Brajanta. Popularni "Zen Master" je nakon dugog ćutanja u svojim memoarima konačno dao odgovor na pitanje svih pitanja NBA lige - ko je bolji?
„Njegovo leteće veličanstvo" ili „Crna mamba", pitanje svih pitanja u NBA ligi konačno je dobilo odgovor. Nakon više godina ćutanja, bivši trener Čikago Bulsa i Los Anđeles Lejkersa, odnosno bivši trener Majkla Džordana i Kobija Brajanta, Fil Džekson, konačno je uporedio ova dva igrača.
Džekson je, dok je bio na klupi Lejkersa, odbacivao i pomisao da upoređuje dvojicu igrača, da bi to učinio u svojim memoarima pod nazivom „Jedanaest prstenova: Duša uspeha". Novinar Los Anđeles Tajmsa, Majk Brešahan, koji je imao čast da među prvima pročita knjigu, analizirao je delove u kojima Džekson piše o Majklu Džordanu i Kobiju Brajantu.
„Majkl je bio harizmatičniji i druželjubiviji od Kobija. Uživao je u druženju sa saigračima i obezbeđenjem, obožavao je da u društvu igra karte, puši i da se šali", priseća se Džekson.
„Kobi nije bio takav. On je sve zadržavao za sebe, nalazio se u nekoj samoizolaciji".
Majk-Kobi.jpg
"Njegovo leteće veličanstvo" ili "Crna mamba", ko je bolji?
Kobi u NBA ligu ušao kao tinejdžer, tako da Džekson smatra da se sa 18 godina ovaj igrač nije do kraja društveno razvio. On smatra da je izdvojenost bila Kobijeva reakcija na sredinu i kulturu  na koju nije navikao. Džekson je dodao da je Kobi tek kasnije shvatio koncept dobrog saigrača, a tada je i povećao svoj uticaj u ekipi.
„Kobijeva navika da sve zadrži za sebe se menjala kako je sazrevao. Na kraju Kobi se više trudio da upozna saigrače, posebno kada je ekipa išla na gostovanja", priznaje Džekson.
Osim što smatra da je Džordan bio druželjubivija osoba koja je, za razliku od Kobija, uživala u društvu i druženju sa saigračima, Džekson je potvrdio da je igrač Bulsa bio mnogo bolji defanzivac od Brajanta.
Dzordan-Dzekson.jpg
„Bez sumnje Majkl je bio čvršći i opasniji defanzivac od Kobija. Mogao je da osujeti svaki napad protivnika i da zatvori bilo kog igrača svojim intezivnim i fokusiranim načinom odbrane", smatra Džekson.
On dodaje da ni Kobi nije bio loš defanzivac, ali smatra da se najbolji igrač Lejkersa često bez potrebe izlagao riziku u odbrani i da se u tom delu igre pre svega oslanjao na svoje sjajne fizičke predispozicije.
„Kobi je mnogo naučio od Majkla proučavajući njegove trikove, i to smo često koristili kao naše tajno oružje u Lejkersima, da promenimo tok utakmice. U suštini Kobi se previše oslanjao na svoju fleksibilnost i veštinu u odbrani, ali igrao je rizično i za to je plaćao cenu", piše Džekson.
Dzekson-Kobi.jpg
Kada je u pitanju ofanziva razlike između Džordana i Brajanta su prema Džeksonovom mišljenju bile mnogo manje. Džekson je pohvalio Majklovu efikasnost i čvršću građu „šira ramena" koja su mu omogućila veću ubojitost u napadu. Ipak, Džekson je najviše cenio Džordanovo strpljenje u napadu, čekajući da „igra dođe do njega".
„Džordan je čekao da 'igra dođe do njega', nikad nije forsirao šut, dok je Kobi imao običaj da forsira šut, posebno u situacijama kada nije bio u ritmu... Kada promašuje, Kobi će šutirati nemilosrdno dok ga ne krene. Sa druge strane Džordan bi, u trenucima kada ga ne služi šut, pažnju usmerio na odbranu, dodavanje ili kretanje koje bi pomoglo da se dobije utakmica", priseća se Džekson.
Kobi-Majk-slicno.jpg
Postoje i sličnosti
Kao najveću razliku dva igrača Džekson izdvaja liderstvo. Popularni "Zen Master" smatra da je Džordan rođeni vođa, koji je liderske sposobnosti usavršio na Univerzitetu Severna Karolina, gde je proveo tri godine pre dolaska u NBA ligu. Džekson smatra da je Džordan na koledžu sazreo emocionalno i taktički, i da je imao prirodan dar da motiviše i pogura i svoje saigrače.
Kobi se sa druge strane često nalazio u klinču sa saigračima.
„Kobijeva usresređenost nikad nije bila ista kao Džordanova, i zato nije mogao da napravi veliki uticaj na ekipu... Ponekad je znao da bude oštar prema saigračima. Majkl je bio drugačiji. On je bio majstor u kontroli emocionalne klime ekipe, i to samo svojom moćnom pojavom među saigračima".
Dzordan-saigraci.jpg
Džordan druželjubiv
Ipak, Kobi je prema Džeksonovim rečima, vremenom gradio sve bolji odnos sa saigračima.
„Kobi je vremenom popravio svoje liderske sposobnosti, a sezone 2008/09. bila je kulminacija njegovog napretka u vođenju ekipe", smatra Džekson.
On kaže da je Kobi tada sa saigračima izgradio odnos prisniji od onog koji se ranije svodio samo na „dodaj mi prokletu loptu".
„Kobi je postao druželjubiviji. Počeo je da se druži sa saigračima, pozivao ih je na večere, šalio se sa njima, nije više bio izolovan. Izgledalo je kao da su saigrači konačno postali njegovi partneri, a ne njegovi pomoćnici", rekao je Džekson.
On smatra da je Kobijev uticaj od relativno pasivnog Pau Gasola napravio dinamičnog i ubojitog igrača.
Kobi-Brajant-sam.jpg
Kobi samotnjak
„Ponos i uživanje u Kobijevom pogledu bio je dovoljan da se sva muka koju smo imali tokom našeg puta na kraju isplati".
Sve se isplatilo, ali ipak nije bilo isto kao sa Džordanom, na kraju zaključuje novinar Los Anđeles tajmsa nakon analize Džeksonovih memoara.

Translate

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Max Sport News - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger