Headlines News :
Home » , » Vimbldon: Oteto od zaborava - drugi deo

Vimbldon: Oteto od zaborava - drugi deo

Written By maxtv on понедељак, 1. јул 2013. | 01:40

U istoriji Vimblodona dužoj od jednog veka ovekovečeni su mnogi nezaboravni teniski momenti. U nastavku serijala britanskog „Dejli Mejla" pod nazivom „Golden Years Wimbledon Special" iz arhiva su izvađene stare i retke fotografije na kojima su ovekovečeni neki od legendarnih momenata na najprestižnijem gren slemu.
Temperamentni Džon Mekinro često je znao da pravi šou na terenu, ne samo dobrom igrom već svađama sa sudijama i protivnicima. Osvajač tri vimbldonske titule na fotografiji iz 1980. godine svađa se sa sudijom na meču protiv Džimija Konorsa. Konzervativna londonska publika ne samo što nije zamerala Mekinrou ovakve izlive besa, već se beskrajno zabavljala kada je temperamentni Amerikanac ulazio u svađe se sudijama.
1-Dzon-Mekinro.jpg
Na fotografiji iz 1948. godine vidi se detalj finala na Centralnom terenu između Amerikanca Boba Falkenburga i Australijanca Džona Bromviča. Falkenburg je posle velike borbe u pet setova savladao Bromvića i osvojio vimbldonsku titulu.
2-Dzon-Falkenburg.jpg
Još jedna vimbldonska i teniska legenda, Pit Sampras, uhvaćen na fotografiji iz 1998. godine  kako baca majicu u publiku nakon što je u finalu savladao Gorana Ivaniševića. Od osam turnira Sampras je osvojio sedam Vimbldona. Iako se mislilo da ovaj rekord dugo neće biti dostignut, Rodžer Federer je uspeo da takođe sedam puta osvoji Vimbldon, a imaće još neku godinu šanse da obori Samprasov rekord.
3-Pit-Sampras.jpg
Australijanac Pat Keš je u finalu Vimbldona 1978. godina savladao Ivana Lendla. Na fotografiji sa tog finala vidi se trenutak kada se Keš penje na tribine da pobedu proslavi zajedno sa trenerom i porodicom. Keš je upravo započeo ovu tradiciju koju je nakon njega usvojilo dosta tenisera, da se penju na tribine i proslave titulu i trijumf sa najbližima. Zanimljivo je da Lendl, i pored osam osvojenih gren slemova nikada nije osvojio Vimbldon.
4-Pet-Kes.jpg
Američka teniserka Bili Džin King (kasnije Bili Džin Mofit) na fotografiji iz 1965. godine vidi se detalj sa polufinalnog meča. Kingova je te godine, i još pet puta osvajala Vimbldon. Ova teniserka je zajedno sa titulama u dublu osvojila ukupno 39 gren slem titula (12 u singlu, 16 u dublu i 11 u miks dublu). Ova teniserka je bila čvrst zagovornik jednakosti polova, a u meču pod nazivom „Borba polova" Kingova je savladala nekadašnjeg šampiona Bobija Rigsa koji ju je u 55. godini izazvao.
5-Bili-Dzin-King.jpg
Jedna od posebnsti Vimbldona je i atmosfera van terena. Na fotografiji iz 1950. godine vide se ljudi kako čekaju u redu da uđu na Centralni teren gde su finalni meč igrali Amerikanac Badž Peti i Australijanac Frenk Sedgman. Za to vreme publiku je zabavljao gitarista. U finalu je trijumfovao američki teniser u četiri seta.
6-Publika-Vimbldon.jpg
Na fotografiji iz 1959. godine vidi se kompleks „Ol Ingland klaba" (All England Club) sa Centralnim i ostalim terenima. Iznad Centralnog terena nalazi se Teren broj jedan, dok se do njega nalazi Teren broj 2 koji je poznatiji pod nadimkom „Groblje šampiona".
7-Ol-Ingland-klab.jpg
Kiša je jedan od zaštitnih znakova Vimbldona. Tako je bilo od kada je turnir nasto do danas, bez obzira što je Centralni teren konačno dobio pokretni krov. Na fotografiji iz 1938. godine vidi se gledalac koji prkosi jakoj kiši i čeka da se duel nastavi.
8-Kisa.jpg
Na fotografiji iz 1957. godine vide se dve dame kako piju čaj dok čekaju u redu da uđu na teren i gledaju finalni meč između australijskih tenisera Lija Hoda i Ešlija Kupera. Finale nije bilo previše uzbudljivo jer je Hod meč dobio sa 3:0, po setovima 6:2, 6:1, 6:2.
9-Caj.jpg
Britanska pop zvezda koja je dobila titulu sera, zapanjila je sve 1996. godine kada je u pauzi zbog kiše uzeo mikrofon i zapevao stare hitove. Podršku Ričarsu dale su Martina Navratilova i Končita Martinez. Britanski pevač je tako uveseljavao publiku i pomogao joj da zaboravi na kišu i natopljeni teren.
10-Klif-Ricards.jpg
Share this article :

0 коментара:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Translate

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Max Sport News - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger