Headlines News :
Home » , » Vimbldon: Krah favorita , umor ili loša karma

Vimbldon: Krah favorita , umor ili loša karma

Written By maxtv on четвртак, 27. јун 2013. | 18:33

Ove godine na Vimbldonu, a igra se tek nepuna četiri dana, više se govori o klizanju i padanju nego o tenisu. Kako i ne bi, kada je već osmoro tenisera napustilo London zbog problema sa najraznovrsnijim povredama. Dvostruko više tenisera javno govori o "opasnoj travi". Nešto, očigledno, mora da se promeni...
Osmoro tenisera je već odustalo od trećeg Gren slema u sezoni zbog neke vrste povrede. I muški i ženski žreb je propisno desetkovan već sada, a trend povređivanja na zelenom terenu se nikako ne smanjuje.
w.jpg
Svetska teniska federacija ocenila je ovakav, blago rečeno nemili niz povreda kao najgori od kada je tenis postao profesionalan.
Naravno, odmah se povela rasprava o travi, odnosno njenoj podobnosti da uopšte bude jedna od teinskih podloga.
w-2.jpg
„Teren je opasan", samo je promrljala Marija Šarapova nakon poraza od Portugalke Larčer De Brito. „Mnogo je trave koja je pokošena ali nije počišćena što teren čini jako klizavim. Nikada, do sada, nisam pala tri puta na jednom meču".
Viktorija Azarenka, inače drugi nosilac, pridružila se kritikama nakon što je napustila turnir zbog povrede koju je zadobila prilikom pada u prvom kolu.
w-3.jpg
„Osećam se loše, pa moja protivnica je pala dva puta. Neko ko je odgovoran za sve bi morao bi detaljno da prekontroliše uslove za igru. Ja sam se okliznula, ali ne svojom krivicom", rekla je rezignirana Beloruskinja.
Na „Ol Ingland Klabu" više nećemo gledati ni Jaroslavu Švedovu, a kod muškaraca ta lista je još duža - Žo Vilfrid Tsonga, Stiv Darsis, Džon Izner, Radek Štepanek, Marin Čilić i Mikael Lodra.
w-4.jpg
Legendarni trener Nik Bolitijeri je bio vrlo kritičan po pitanju stanja terena. „Bio sam na mnogo Gren slem turnira, i nikada nisam video da se ovoliko tenisera povlači. I u pitanju su teniseri iz smaog vrha, da stvar bude gora. Neverovatno. O travi kao podlozi mora da se diskutuje. Jednostavno ne smete da dozvolite ovoliki broj povreda".
Na drugoj strani, direktor „Ol Ingland klab" kompleksa Ričard Luis ostaje neumoljiv kada je u pitau kvalitet vimbldonske trave.

w-5.jpg
„Bilo je dosta povlačenja sa Vimbldona i mi saosećamo sa svim tim igračima. Ta povlačenje su se dogodila iz nekoliko razloga, a neki čak tvrde da je trava kao takva jedna od krivaca. Mnogi igrači su nas zapravo pohvalili zbog kvaliteta podloge za igranje. Priprema terena je bila pedantna i sistematska baš kao i prethodnih godina, a svi znamo da je trava bujnija na samom startu turnira. Trava je suva i čvrsta baš kao i prethodnih godina".
Jedini koji je završio Vimbldon na pomenuti način, a koji je stao u odbranu organizatora i podloge, jeste Žo Vilfrid Tsonga.
w-8.jpg
„Vreme je loše za igru. Hladno je i vlažno. Loše je za zglobove. A tu je i uvek prisutna činjenica da igramo zaista mnogo", rekao je Francuz.
Upravo je legendarna Martina Navratilova nedavno govorila o „neljudskoj zahtevnosti" muškog tenisa. Nekadašnja šampionka Vimbldona je pozvala na reformu po kojoj bi i muškarci igrali na dva dobijena seta, kao sada žene. Ona se pritom pozvala na veliki broj povreda u samom vrhu muškog tenisa, navodeći imena Nadala, Marija, čak i Đokovića.
w-6.jpg
„Muškarci igraju mnogo duže i udaraju lopticu mnogo jače od žena. Mnogo, mnogo više trče. Tereni su sporiji tako da razmene traju duže. Sve je to jak onaporno za telo", rekla je Navratilova.
„To je kao da trčite maraton u sprintu, a onda već sutra morate da igrate novi meč".
Iz ovog razloga, ATP kalendar za 2015. godinu je modifkovan, tako da ćepauza između drugog i trećeg Gren slema, odnosno Rolan Garosa i Vimbldona, biti povećana. Mnogi su skeptični da je to rešenje, i pozivaju na drastičnije mere.
w-7.jpg
„Ne znam šta tri ili pet sedmica mogu da promene. Nadal je osvojio Vimbldon 2008. i 2010. godine, kada je pauza bila dve nedelje. Nije to u pitanju", rekao je Toni Nadal.
Share this article :

0 коментара:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Translate

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Max Sport News - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger