Headlines News :
Home » , » Robna razmena na fudbalskoj pijaci

Robna razmena na fudbalskoj pijaci

Written By maxtv on четвртак, 18. јул 2013. | 09:13

Danas klubovi za kupovinu pojedinih igrača troše desetine miliona evra, ali postoje i oni fudbaleri čiji transferi ne mogu da se mere novcem. Ne tako davno kupovina pojedinih igrača plaćana je svežim mesom, burićima piva, trenerkama i drugom robom. Neki od fudbalera koji su kupovani na taj način kasnije su postajali i veliki igrači.
Geri Palister je fudbaler koji je najslavnije dane doživeo u dresu Mančester Junajteda za koji je nastupao od 1989. do 1998. godine. Ipak, Palister je imao ne tako glamurozan start karijere. On je sa 19 godina iz Bilingem tauna u Midlsboro prešao sa 19 godina za jedan set fudbalske opreme, pakovanje fudbalskih lopti i mrežu za gol. Pet godina kasnije Mančester Junajted je za Palistera platio tada rekordnih 2,3 miliona funti.
1-Geri-Palister.jpg
Midlzbro za siću dobio Palistera
Transfer Keneta Kristensena iz norveškog trećeligaša Vindbjarta ekipa Floija platila je u zamrznutim škampima. Floi je Vindbjartu poslao onoliko škampa koliko je Kristensen bio težak. Još zanimljivija je činjenica da se Kristensen merio onako kako su mereni bokseri, samo u gaćama, verovatno da ga uprava Floija ne bi preplatila ni za jedan gram.
2-Skampi.jpg
Transfer Keneta Kristensena
Zet Najt koji sada nastupa za Aston vilu svoj prvi profesionalni ugovor potpisao je za Fulam 1999. godine. Iz amaterskog kluba Rušal Olimpik u Fulam Najt je došao bez obeštećenja. Kao znak dobre volje Fulam je Najtovom bivšem klubu poslao 30 trenerki, tako da to može da se uzme kao cena transfera. Fulam je 2007. godine Najta Aston vili prodao za 3,5 miliona funti.
3-Zet-Najt.jpg
Najta pustili za 30 trenerki
Erni Blenkinsop je 23 puta nastupao za reprezentaciju Engleske dok je u karijeri igrao za Hal, Šefild, Liverpul, Kardif i Bakston. Njegov prvi transfer iz Kadvorta u Hal 1921. godine plaćen je 100 funti plus bure piva.
4-Erni-Blekinsop.jpg
Za Blekinsopa 100 funti i bure piva
Legendarni napadač Arsenala Jan Rajt je profesionalnu karijeru počeo u Kristal Palasu 1985. godine. Taj klub ga je iz Grinvič Boroua za komplet tegova za teretanu. U tom klubu Rajt je na 225 utakmica postigao 90 golova, tako da je 1991. godine za 2,5 miliona funti prešao u Arsenal. Najslavnije dane Rajt je proveo u redovima „tobdžija" za koje je na 221 utakmici postigao 128 golova. A sve je počelo jednim kompletom tegova.
5-Jan-Rajt.jpg
Jan Rajt prodat za komplet tegova
Još jedna legenda engleskog fudbala, Džon Barns prvi ulazak u profesionalne vode imao je 1981. godine kada je kao 17-godišnjak iz Sudberi Korta prešao u Votford. Kao kompenzacija za transfer Votford je poslao jedan komplet fudbalske opreme Barnsovom bivšem klubu. Pet godina kasnije ga je ovaj klub prodao Liverpulu za 900.000 funti.
6-Dzo-Barns.jpg
Za Džoa Barnsa komplet fudbalske opreme
Rumunski fudbaler Marius Sioara se uvredio kada ga je njegov klub UT Arad 2006. godine „prodao" Regal Horniji za 15 kilograma kobasica. Transfer je propao samo dan nakon „isplate" jer je Sioara uvređen cenom batalio fudbal i otišao da radi na farmi u Španiji. Da stvar bude bizarnija Regal Hornija je tražila natrag kobasice kojima je platila ovaj nesuđeni transfer.
Kobasice.jpg
Transfer plaćen kobasicama
U rumunskom fudbalu meso je izgleda popularna valuta kod transfera igrača. Tako je 1998. godine Jon Radeu iz Petrosanija u Valseu prešao za dve tone goveđeg i svinjskog mesa. Predsednik Petrosanija je rekao da će meso prodavati i na taj način obezbediti plate igračima.
8-Meso.jpg
Transfer plaćen mesom
Isti klub je iste godine igrača Liviu Baicea UT Aradu prodao za deset fudbalskih lopti.
9-Lopte.jpg
Prodali igrača za deset lopti
Share this article :

0 коментара:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Translate

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Max Sport News - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger