Headlines News :
Home » , » Nezaboravni momenti u finalima (prvi deo)

Nezaboravni momenti u finalima (prvi deo)

Written By maxtv on уторак, 28. мај 2013. | 01:15

Neposredno pred početak utakmice finala Lige šampiona između Bajerna i Borusije britanski Dejli Mejl je u nastavku serijala "Football's Golden Years" objavio arhivske fotografije nezaboravnih momenata u finalnim mečevima borbe za evropski tron...
I 58 finale elitnog takmičenja je završeno, Bajern je trijumfalno napustio teren Vemblija, navijači i igrači Borusije u suzama, čime je okončana još jedna sezona Lige šampiona.
Bajern.jpg
Finale dva nemačka tima u engleskom hramu fudbala, Vembliju, nije oduševilo Engleze, koji su u svojoj prestonici morali da gledaju kako dva kluba iz zemlje koja je najveći fudbalski rival, jure trofej namenjen najboljem timu starog kontinenta.
Emocija je bilo na sve tri strane, i na strani Bavaraca i ekipe i navijača Dortmunda, i Engleza. Hiljade fotoreportera objektivima je hvatalo najbolje momente koje će ovekovečiti nezaboravne trenutke utakmice.
Borusija.jpg
U serijalu britanskog Dejli Mejla pod nazivom Football's Golden Years iz starih arhiva prikazane su neke od najboljih fotografija koje su ovekovečile nezaboravne momente u finalima elitnog takmičenja.
Na sjajnoj fotografiji iz 1963. godine vidi se golman Milana Điorđo Geci kako izbija loptu iz šesnaesterca na meču finala Kupa šampiona protiv Benfike. To je bilo prvo finale Kupa šampiona odigrano na Vembliju. Iako je Portugalce predvodio Euzebio, Milan je golovima Altafinija trijumfovao i došao do prve, od sedam, titula evropskog šampiona. Ono što upada na oči kod ove fotografije su prazna mesta na Vembliju. Finalni susret je tog dana odigran pred polupraznim tribinama Vemblija na kojem se okupilo samo 45.700 gledalaca.
Milan-Benfika-Vembli-1963.jpg
Legendarni kapiten Liverpula Emlin Hjuz na fotografiji iz 1977. godine slavi titulu evropskog šampiona izvojevanu trijumfom u finalu u Rimu nad Borusijom iz Menhenglazbaha. Liverpul je te sezone već osvojio titulu, ali je ne i FA Kup koji je pripao Mančester Junajtedu. Liverpul je pobedio u finalu sa 3:1, golove za „crvene" te noći su postigli Mekdermot, Fil i Nil, dok je jedini pogodak za nemački tim postigao Simonsen. To je bila prva od pet titule evropskog prvaja za klub sa Liverpul.
Liverpul-Borusija-Rim-1977.jpg
Ova fotografija bi trebalo da ostane upamćena kod navijača Crvene zvezde (i naravno Olimpik Marselja). Na njoj je prikazan engleski reprezentativac Kris Vodl, očajan nakon gubitka finala od beogradskog kluba u finalu Kupa šampiona 1991. godine na stadionu Sveti Nikola u Bariju.
3-Kris-Vodl-Bari.jpg
Jedan od najvažnijih golova u karijeri Džordž Best je postigao u finalu Kupa evropskih šampiona 1968. godine kada je Mančester Junajted pobedio Benfiku rezultatom 4:1. Best je pogodak postigao u produžetku, čime je Juanujted došao do vođstva koje je do poslednjeg sudijskog zvižduka povećavao. Mančester Junajted je tako postao prvi engleski klub koji je uzeo trofej Kupa evropskih šampiona. Na fotografiji se vidi trenutak kada je Best savladao golmana Benfike.
4-Dzordz-Best-protiv-Benfike.jpg
Na fotografiji iz 1956. godine vidi se fudbaleri Reala kako na stadionu u Parizu slave posle pobede u finalu Kupa evropskih šampiona protiv Remsa. Na toj utakmici Real je gubio sa 2:0 i 3:2, da bi na kraju trijumfovao i osvojio svoju prvu titulu evropskog prvaka.
5-Real-slavlje.jpg
Teri Vanejbls imao je šansu da postane prvi trener koji je sa Barselonom postao evropski šampion, ali ih je u tome majske noći 1986. godine sprečila Steaua, koja je savladala Katalonce nakon penala. Na fotografiji se vidi Vanejbls kako sa tužnim izrazom na licu gleda slavlje rumunskih fudbalera. Ako je za utehu, Vanejbls je sa Barselonom godinu dana ranije uzeo titulu u španskom prvenstvu, prvu nakon 11 godina „posta".
6-Vanejbels-Barselona.jpg
Na Vembliju je odigrano finale Kupa evropskih šampiona i 1971. godine kada je Ajaks u finalu savladao Panatinaikos sa 2:0, i osvojio prvu, od tri uzastopne titule evropskog prvaka. Na fotogrfiji se vidi igrač Ajaksa Geri Muhrin kako proslavlja drugi gol svoje ekipe koji je postigao Ari Han posle sjajnog loba grčkog golmana Ikonomopulosa. Da je bilo sreće te godine u finalu na Vembliju mogla je da se nađe Crvena zvezda koju je u polufinalu eliminisao atinski klub. Nakon 4:1 u Beogradu u Atini je bilo 3:0 za Panatinaikos, ali taj meč je senku na pobedu Atinjana bacila sumnja da su Grci otrovali Zvezdine igrače.
7-Ajaks-Panatinaikos.jpg
Steaua je nakon osvajanja naslova evropskog prvaka 1986. godine imala priliku da tri godine kasnije ponovo sedne na evropski tron. U finalnoj utakmici na Nou Kampu Milan je sa pobedom od 4:0 ugasio šampionske želje rumunskog tima. Po dva gola na utakmici postigli su Gulit i Van Basten. Na fotografiji se vidi Karlo Anćeloti koji je u to vreme igrao za Milan. Sada kada ima sjajnu trenersku karijeru, malo ljudi se seća da je Anćeloti nekada bio nezamenjiv deo pobedničke mašinerije Milana.
8-Karlo-Anceloti.jpg
Aston Vila je danas samo bleda senka nekadašnjeg kluba koji je bio strah i trepet u Evropi. Na fotografiji iz 1982. godine vidi se momenat neposredno pre nego što će Piter Vajt postići gol za Vilu u finalu Kupa evropskih šampiona protiv Bajerna. To je bio jedini pogodak te večeri u Roterdamu koji je omogućio engleskom timu da uđe na besmrtnu listu evropskih šampiona.
9-Aston-Vila.jpg
Seltik je jedinu titulu Kupa evropskih šampiona osvojio 1967. godine kada je u Lisabonu savladao ekipu Intera sa 2:1. Ono po čemu je ovaj klub uvek bio prepoznatljiv su njegovi navijači koji su masovno pratili Seltik u tradicoinalnim zelenim bojama. I na ovoj fotografiji vidi se jedna grupica „Kelta" koja je u Lisabonu gledala svoj klub kako se penje na evropski tron.
10-Seltik-navijaci.jpg
Nastaviće se...
Share this article :

Translate

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Max Sport News - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger