Headlines News :
Home » , » Kaciga glavu ne čuva

Kaciga glavu ne čuva

Written By maxtv on уторак, 7. мај 2013. | 00:23


Povremene amnezije, periodični gubitak vida, migrene, povraćanje, depresija, samo su neki od simptoma koje trpe hokejaši nakon lakših i težih potresa mozga koje dožive na ledu. Ovo je priča velikim sportistima koji su hokejaške karijere morali da okončaju zbog posledica koje su se javljale nakon učestalih povreda glave...
Na prvi pogled, sa opremom i štitnicima na sebi, hokejaši izgledaju neranjivo. Ipak, i ovi snažni sportisti poznaju granice bola. Najveći „neprijatelji" hokejaša, tačnije povrede zbog kojih okončavaju karijere, događaju se u predelu glave.
Potres.jpg
Teški potresi mozga ostavljaju i teške zdravstvene posledice sa kojima se ovi sportisti bore i po okončanju profesionalnog bavljenja hokejom. Konstantne migrene, poremećaji vida i ravnoteže, gubitak pamćenja čak i depresija, samo su neki od posledica koje ostaju nakon teških povreda glave. Nekim hokejašima povrede glave su momentalno prekidale profesionalnu karijeru, nekima je karijera okončana zbog posledica koje su se javljale kasnije.
Kris Prondžer, veteran NHL lige i bek Filadelfije imao je dugu 18-godišnju karijeru koja je krajem 2011. godine okončana teškim potresom mozga. Ovaj igrač je prvo na meču protiv Toronta dobio udarac u oko zbog čega je pauzirao šest mečeva. Kada se vratio na led, na meču protiv Finiksa ponovo je povredio glavu kada se zakucao u ogradu nakon što ga je protivnički igrač gurnuo.  Prondžer je dva dana kasnije ponovo bio u timu na meču protiv Vinipega, ali zbog posledica povrede morao je da napusti igru. Nikada se više nije vratio na led.
1-Kris-Prondzer.jpg
Prondžer zbog povreda glave okončao 18-godišnju karijeru
Igrač Boston Bruinsa Mark Sejvard  je u martu 2010. godine iznesen sa leda nakon što ga je udario hokejaš Pitsburga  Met Kok. Ovaj igrač je uspeo da se vrati na u ekipu za vreme plej-ofa. U toku letnje pauze Sejvard je počeo da oseća posledice povrede. Povremeno je imao gubitak pamćenja, migrene su bile česte, kao i depresija. Ipak, na Sejvard  se ponovo vratio u igru u decembru 2010. godine. Ipak, ubrzo je primio žestok udarac u glavu od igrača Kolorada Meta Hanvika koji je najverovatnije okončao Sejvardovu karijeru. Sejvard se još nije vraćao na led, i prema sopstvenom priznanju blizu je odluke da završi karijeru, bez obzira što bi ostao bez četiri miliona godišnje koliko ima do isteka ugovora 2017. godine.
2-Mark-Sejvard.jpg
Odrekao se miliona zbog povreda glave - Mark Sejvord
Braća Lindros, Erik i Bret, takođe su hokejaške karijere okončali nakon nekoliko uzastopnih  potresa mozga. Erik je imao karijeru dugu 15 godina, koja je okončana 2007. godine nakon serije od osam potresa mozga koja je počela 1998. godine. Samo u sezoni 1999. - 2000. Erik je imao četiri povrede glave, od čega je najteži potres bio nakon udarca beka Nju
Džersi Devilsa Skota Stivensa.  Erik je karijeru okončao u 34. godini u dresu Dalasa.
3-Braca-Lindros.jpg
I braća Lindros zbog potresa mozga "okačilu klizaljke o klin"
Erikov mlađi brat, Bret Lindros, imao je manje sreće. Bret je karijeru okončao sa nepunih 20 godina, nakon nepune dve sezone u NHL ligi. Bret je izabran u prvoj rundi drafta od strane Njujork Ajslendersa , a za kratko vreme doživeo je tri potresa mozga. Dve povrede glave Bret je imao u razmaku od samo osam dana. Kako je sam rekao, svaki put mu je trebalo sve više vremena da se oporavi od povreda, a imao je kraće amnezije i na samom meču.
I karijera sjajnog Pata Lafontejna okončana je nakon serije od šest teških potresa mozga. Hokejaš koji je tokom karijere postigao 468 golova, „klizaljke o klin" je okačio sa samo 33 godine zbog posledica povreda glave. Prvi potres mozga Lafontejn je doživeo u dresu Ajslendersa 1990. godine kada je izgbio svest posle udarca igrača Rendžersa Džejmsa Patrika.  Poslednju povredu glave doživeo je 1998. godine nakon sudara sa protivničkim igračem. Lafontejn je čitavu sezonu 1996/97. propustio upravo zbog teškog potresa mozga, nakon što je glavom udario u led posle sudara sa jednim igračem Finiksa.
4-Pat-Lafontejn.jpg
Pat Lafontejn odustao nakon šestog potresa mozga
Lafontejn je u jednom intervjuu opisao kako se osećao nakon teških povreda: „Neurolog na klinici me je pitao da li se osećam kao da je neko došao i isčupai čitavu moju ličnost i motivaciju. Tačno sam se tako i osećao... Sećam se da sam bio uplašen jer sam prvih mesec
dana nakon mog petog potresa mozga bio veoma depresivan. Nisam želeo da izađen iz svoje sobe. Uplašio sam i svoju ženu jer sam žestoko reagovao na svaku sitnicu".
Skot Stivens je jedan od igrača koji je uspeo da uđu u „Kuću slavnih". I ova slavna karijera na žalost okončana je nakon posledica koje je ostavio težaj potres mozga u januaru 2003. godine. Stivens je bio poznat kao žestok igrač koji je često bez milosti startoao na protivničke igrače. Ipak 2003. godine pretrpeo je žestok udarac u glavu od Pavela Rubina. Uspeo je Stivens da se oporavi i vrati na led, i da sa svojim timom, Nju Džersi Devilsima, osvoji Stenli kup. Ipak u januaru 2004. godine Stivens je morao da se povuče zbog posledica povreda glave. Prošle godine Stivens je postao asistent trenera u ekipi Devilsa.
5-Skot-Stivens.jpg
Žestok igrač koji je karijeru završio posle žestokog potresa mozga - Skot Stivens
Ni golmani u hokeju nisu pošteđeni povreda glave. Legendarni čuvar mreže Njujork Rendžersa Majk Rikner okončao je svoju 15-godišnju karijeru u 37. godini, iako je želeo i dalje da igra. Razlog za okončanje karijere su dve povrede glave u razmaku od osam meseci. Prvu povredu Rikner je pretrpeo kada ga je pak pogodio i glavu. Drugu kada ga je protivnik kolenom udario u bradu. Ričer se povukao u septembru 2003. godine pre početka nove sezone.
6-Mark-Rikter.jpg
Ni golmani nisu pošteđeni povreda glave - Majk Rikter
Metju Barnabi je jedan od igrača koji je bio ljubimac navijača u svih sedam klubova za koje je nastupao. Iako je vidok samo 185 centimetara i težak 87 kilograma, što je nešto ispod proseka za NHL ligu, ovaj igrač se često tukao sa mnogo krupnijim igračima. Dok je nastupao za Dalas Starse, jedna tuča u januaru 2007. godine okončala je njegovu karijeru. Barnabi se tada potukao sa Džošom Gratonom iz Finiksa. Nakon što je dobio batine, Barnabi je imao zdravstvene probleme uključujući povremeni gubitak pamćenja, i povremeni gubitak vida u čevom oku. Karijeru je završio u julu 2007. godine.
7-Metju-Barnabi.jpg
Tuča okončala karijeru Meta Barnabija
Nastaviće se...
Share this article :

Translate

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Max Sport News - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger