Headlines News :
Home » , » Nezaboravni momenti u finalima (drugi deo)

Nezaboravni momenti u finalima (drugi deo)

Written By maxtv on четвртак, 30. мај 2013. | 00:03

Maj je u evrpopskom fudbalu „mesec šampiona". Već decenijama krajem maja Evropa dobija novog fudbalskog vladara. Crvena zvezda je juče obeležila 22 godine od osvajanja evropske titule, a neki drugi timovi su takođe u poslednjih nekoliko dana obeležavali najveće klupske uspehe. Ovo je nastavak priče iz serijala britanskog Dejli Mejla „Football's golden years" o nezaboravnim momentima u finalima borbe za evropski tron.
Sam trofej Kupa, odnosno Lige šampiona dobio je nadimak „ušati", zahvaljujući svom zanimljivom izgledu. Evo kako izgleda „ušati" na glavi Franca Rota iz Bajerna. Bavarci su te 1976. godine u finalu Kupa šampiona na Hapden parku u Glazgovu treći put za redom postao evropski šampion.
Bajern.jpg
Bajern je pet puta bio evropski šampion, ali Bavarci su isto toliko puta izgubili u finalima. Mnogima su i dalje u sećanju porazi od Mančester Junajteda i Čelsija, gde je nemački tim do samog kraja bio u vođstvu koje je izgubio. Ljudi se slabo sećaju da je i Porto bio koban po Bajern i tu u finalu 1987. godine u Beču. Na fotografiji se vidi slavlje Rabaha Mađera koji je u 77. minutu postigao izjednačujući pogodak za Portugalce. Pobednički gol Porto je postigao samo pet minuta kasnije nakon čega je portugalski šampion postao šampion Evrope.
2-Medjar.jpg
Prvi put Barselona je postala šampion Evrope 1992. godine, samo godinu dana nakon Crvene zvezde. U finalu Barselona je savladala ekipu Sampdorije koja se nalazila u grupi sa Crvenom zvezdom. Samprodiju je te godine sa klupe vodio Vujadin Boškov. Na fotografiji se vidi trenutak kada je Ronald Kuman izveo slobodan udarac koji je završio u mreži Đanluke Paljuke. To je bio i jedini gol na meču koji je Kataloncima doneo titulu evropskog prvaka.
Ronald-Kuman.jpg
Fotografija iz 1978. godine uslikana je dan nakon finala u kojem je Liveprpul savladao Klub Briž sa 1:0. Jedini strečac na meču bio ke Keni Dalgliš koji je noć u krevetu proveo upravo sa „ušatim". To je bila druga titula evropskog prvaka za koji su osvojili „crveni".
3-Keni-Dalglis.jpg
Tri meseca nakon štoje postao prvi britanski fudbaler čiji je transfer prešao milion funti kada je iz Birmingema prešao u Notingem Forest, Trevor Frensis je postigao gol u finalu Kupa šampiona na meču protiv Malmeu u Minhenu. Notingem Forest koji je u prvom kolu Kupa šampiona eliminisao tadašnjeg evropskog prvaka, ekipu Liverpula, zaseo je na evropski tron samo godinu dana nakon što je osvojio prvu titulu prvaka Engleske. Ekipu Notingem Foresta sa klupe je tada maestralno vodio legendarni Brajan Klaf.
4-Notingem-Forest.jpg
Na ovoj fotografiji koja je uslikana na Olimpiskom stadionu u Minhenu vide se navijači Notingem Foresta kako slave osvajanje prve titule evropskog šampiona. Navijači ove ekipe slavili su i godinu dana kasnije kada je Notingem Forest odbranio naslov evropskog prvaka.
5-Notingem-Forest-navijaci.jpg
Za neke starije generacije navijača Mančester Junajteda škotski napadač Denil Lou će uvek ostati upamćen kao „Kralj Old traforda". Lou je u Junajted došao 1962. godine i bio je jedan od najzaslužnijih što je ovaj klub osvojio dve titule u nacionalnom šampionatu i jedan FA Kup. Ipak, Lou nije igrao u finalu Kupa šampiona kada je Mančester Junajted 1968. godine savladao Benfiku u finalu. Ovaj igrač se u bolnici oporavljao od operacije kolena a utakmicu je gledao na televizoru. Ovako je Lou izgledao kada je Mančester Junajted postao evropski šampion.
6-Denis-Lou.jpg
Malo je poznato da je Seltik prvi ostrvski tim koji je došao do titule evropskog prvaka. U finalu 1967. godine u Lisabonu Seltik (u čijim redovima su igrali fudbaleri koji su rođeni u radijusu od 30 kilometara od stadiona u Glazgovu) je savladao ekipu Intera iz Milana sa 2:1.  Na fotografiji se vidi momenat slavlja igrača Seltika nakon izjednačujućeg gola koji je postigao Tomi Gemel, dok je pobednički pogodak za „Kelte" dao Stivi Čalmers.
7-Seltik-Stivi-Calmers.jpg
Real je prvo finale Kupa evropskih šampiona izgubio 1962. godine od Benfike. Portugalski tim je u nezaboravnoj utakmici u Amsterdamu slavila sa 5:3. Čak ni tri gola Puškaša nisu bila dovoljna da „kraljevski klub" te noći ponovo sedne na evropski tron. Na fotografiji sa tog meča vidi se napad Reala i Alfredo di Stefano koji je pao na travu. Zanimljivo je da je Benfika te noći drugi put uzastopno osvojila naslov evropskog prvaka (tri puta ukupno), i da nakon toga više nije uspela da osvoji ovo takmičenje, iako je čak pet puta bila u finalima.
8-Benfika-Real.jpg
Na fotografiji iz 1960. godine vidi se gol Puškaša iz penala u pobedi Reala nad Ajntrahtom iz Frankfurta od 7:3. Tog dana, u nezaboravnom meču odigranom u Glazgovu Puškaš je dao četiri, Di Stefano tri gola za „kraljevski klub".
10-Ferenc-Puskas.jpg
Share this article :

Translate

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Max Sport News - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger