Headlines News :
Home » , , » Pola veka ser Čarlsa (VIDEO)

Pola veka ser Čarlsa (VIDEO)

Written By maxtv on среда, 20. фебруар 2013. | 20:17


Verovatno najbolji košarkaš koji nije osvojio šampionski prsten, Čarls Barkli, danas je napunio 50 godina. „Brbljivi ćelavac" je, i pored činjenice da nikada nije bio šampion, u NBA ligi ostavio dubok trag. Barkli je igrač koji je obarao mnoge rekorde, uključujući i one vezane za tehničke greške, tuče, kao i kazne zbog kritika sudija. Do poslednjeg dana profesionalne karijere Barkli je ostao isti - košarkaš sa stavom, ali bez prstena. Srećan rođendan ser Čarls.
Kada je 1984. godine održan draft, malo ko je slutio da će to biti „najrodnija berba" u NBA ligi. Sa prvog pika biran je Hakim Olejdžuon, treći je bio Džordan, a peti pik Čarls Barkli.

Ova tri igrača obeležili su „zlatnu eru" NBA lige, prva dvojica sa šampionskim prstenovima, a Barkli sa beskompromisnim načinom igre, ali bez prstena na kraju karijere.
Barkli je tri nastupao za koledž Oborn i u proseku je postizao 15 poena, imao je 9,6 skokova, 1,6 asistencija i 1,7 blokada po meču. Zanimljivo je da je Oborn, u čast Barklija, 2001. godine povukao dres sa brojem 34 iz upotrebe.
Momak koji je rođen u Alabami, gde ljudima tamnije puti nije bilo lako da odrastaju, stekao je čvrst i ratoboran karakter prekaljen mnogim tučama. Od samog početka karijere Barkli je stavio do znanja da sa njim nema šale, makar na parketu. Veoma lako je potezao pesnice na suparničke igrače, dok je u igri bio beskompromisan.
Barkli Oborn.jpg
Barkli na koledžu Oborn
Barkli je 1984. godine draftovan od strane Filadelfije, a sa timom 1985 godine igrao finale a 1986. godine polufinale istoka. U svojoj trećoj NBA sezoni Barkli je imao sjajnu statistiku, ali je Filadelfija igrala očajno i nije uspela da se plasira u plej-of.
U Filadelfiji se Barkli potpuno ostvario kao igrač, posebno je dominirao u skoku i za vrlo kratko vreme je postao prvi skakač ekipe, sa prosekom od više od deset uhvaćenih lopti po meču. Ovaj igrač je 1988. godine, po trejdovanju Mozesa Melouna Barkli postao prvi igrač Filadelfije sa prosekom od 28,3 poena i 12 skokova po meču. Do poslednje sezone u Filadelfiji Barkli je već bio jedan od najpopularnijih igrača u ligi.
Barkli Bird.jpg
I pored sjajnih igara snove o šampionskoj tituli Barkli je, umesto u Filadelfiji, pokušao da ispuni u Finiks Sansima. U redove te ekipe Barkli je došao u sezoni 1992/93. U toj sezoni Barkli je postizao u proseku 25,6 poena po meču, 12,2 skoka i 5,1 asistenciju, i doveo je ekipu Finiksa do prvog mesta u regularnom delu sezone sa skorom od 62 pobede i 20 poraza. Zbog sjajnih igara Barkli je nagrađen titulom najboljeg igrača lige.
I pored izazova upućenom Džordanu, da je sudbina da Sansi osvoje titulu, te sezone, u finalu NBA lige, Čikago Bulsi su trijumfovali sa 4:2 u seriji. Nikad Barkli nije bio bliže tituli nego tada. Sa Finiksom je u sezoni 1993/94, igrao i jedno finale zapada, ali je u neverovatnoj seriji, u kojoj su Sansi imali vođstvo od 2:0 i 3:1 u seriji, na kraju izgubili sa 4:3. U narednoj sezoni Barkli je pogošrao povredu leđa, i dalje je imao impresivnu statistiku, ali sve više je bio odsutan sa mečeva zbog povreda.
Barkli i navijaci.jpg
Poslednju šansu za osvajanje prstena Barkli je imao u redovima Hjuston Rokitsa. U sezpni 1996/97, Barkli je u Rokitsima bio drugi strelac, iza Hakima Olejdžuona. I te sezone Barkli je muku mučio sa povredama, odigrao je samo 53 meča.
Na kraju je Hjuston došao do finala zapada, ali tu su zaustavljeni od strane Jute. U naredne dve sezone sve češće povrede ozbiljno su ugrozile karijeru sjajog igrača. Kraj je došao u sezoni 1999/00, kada se teško povredio na meču protiv Filadelfije.
Ipak, Barkli nije hteo da dozvoli da karijeru završi povredom. Vratio se na parket da odigra još jedan meč, protiv ekipe Vakkuvera, gde je postigao oproštajne koševe, i gde je sa parketa ispraćen ovacijama. Jedna velika karijera, koja nije krunisana šampionskim prstenom se tada završila.
I dan danas Barkli je ostao jedan od najkontroverznijih košarkaša NBA lige svih vremena. Veliki broj tehničkih grešaka i tuča sa protivničkim igračima ostale su njegov zaštitni znak.
Barkli Finiks.jpg
Osim što se pesničio na terenu, nije se libio da se potuče i van njega. Tako je uhapšen posle meča sa Milvokijem kada je u tuči razbio jednom čoveku nos, dok je posle druge tuče bacio čoveka kroz staklo.
Ostao je upamćen i incident sa pljuvanjem kada je 1991. godine, još dok je nosio dres Filadelfije, ovaj igrač došao u konflikt sa navijačem Nju Džersija koji ga je vređao na rasnoj osnovi.
Barkli sudija.jpg
Barkli se zaleteo ka tribinama, pljunuo čoveka, ali je njegov „hitac" pogodio devojku koja je sedela u redu ispred. Reakcija lige bila je oštra, Barkli je kažnjen sa 10.000 dolara i suspenzijom. Na kraju karijere Barkli je priznao da je to jedina stvar za kojom žali, iako je sa devojkom, koju je greškom pljunuo, i njenim roditeljima kasnije postao prijatelj.
Na kraju će ostati upamćeno da je Čarls Barkli u 16-godišnjoj karijeri igrao za tri NBA ekipe, da je 11 puta izabran u „ol star" tim, pet puta je bio u prvoj postavi NBA lige, i isto toliko u drugom timu, jednom je proglašen za najboljeg igrača prvenstva, postigao je 23,757 (22,1 po meču), 12,546 skokova, (11.7 po meču), 4,215 asistencija (3.9 po meču).
Barkli Nikolson.jpg
Danas na televiziji TNT Barkli i Šekil O'Nil vode emisiju Inside the NBA, jednu od najpopularnijih sportskih emisija u Americi.
Barkli emisija.jpg

Share this article :

Translate

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Max Sport News - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger