Headlines News :
Home » , » Jordanov vratio olimpijsko zlato

Jordanov vratio olimpijsko zlato

Written By maxtv on среда, 20. фебруар 2013. | 16:10


Predsednik Bugarske rvačke federacije Valetnin Jordanov vratio je danas zlatnu medalju sa Olimpijskih igara u Atlanti 1996, protestujući zbog izbacivanja rvanja iz olimpijskog programa za 2020.Jordanov, jedini rvač koji je osvojio deset medalja na šampionatima sveta, povukao se 1996, odmah posto je osvojio zlato u Atlanti u kategoriji do 52 kilograma.
"Kao znak prostesta vraćam svoju zlatnu medalju osvojenu u Atlanti sedištu Međunarodnog olimpijskog komiteta u Lozani", rekao je sedmostruki svetski šampion u pismu upućenom predsedniku MOK-a Žaku Rogu.
Jordanov.jpg
Svet rvanja bio je šokiran prošle nedelje, posle preporuke MOK da se taj sport izbaci iz olimpijskog programa ua 2020.
"Ovim činom izražavam solidarnost sa milionima sportista i ljubitelja ovog sporta koji osuđuju preporuku MOK", dodao je 53. godišnji Jordanov, koji je takođe i sedmostruki evropski šampion.
Jordanov-1.jpg
On je naglasio da je rvanje "sastavni deo olimpijskog pokreta i jedan od osnivača drevnih i modernih Olimpijskih igara".
Bugarski rvači osvojili su ukupno 16 titula, što čini rvanje jednim od najuspešnijih sportova u Bugarskoj.
Jordanov, jedini rvač koji je osvojio deset medalja na šampionatima sveta, povukao se 1996, odmah posto je osvojio zlato u Atlanti u kategoriji do 52 kilograma.
Jordanov-2.jpg
On je naglasio da je Rog uspeo u nečemu u čemu su mnogi političari omanuli - da u jednom cilju ujedini Rusiju, SAD i Iran.
"Rog je bezrezervno ujedinio Rusiju, SAD i Iran u jednom cilju - da sačuvaju rvanje, bez kog Olimpijske igre više neće biti iste", rekao je Jordanov.
Dvostruki olimpijski šampion u rvanju grčko-rimskim stilom Armen Nazarijan najavio je štrajk glađu zbog odluke da se rvanje izbaci sa Igara.
Armen-Nazarian.jpg
Nedelju dana po objavljivanju preporuke MOK o izbacivanu rvanja, predsednik Međunarodne rvačke federacije (FILA) Rafael Martineti podneo je ostavku, a za vršioca dužnosti izabran je Srbin Nenad Lalović.
Izvršni komitet MOK-a je u utorak u lepezi od 25 sportova koji će biti na Igrama zadržao moderni petoboj, a rvanje ima teoretsku šansu da se odmah vrati u olimpijsko okrilje, pošto će se za to upražnjeno mesto boriti sa jos sedam sportova - bejzbol/softbol, karate, vožnja rolerima, sportsko penjanje, skvoš, surfovanje i vušu.
Jordanov-4.jpg
MOK će konačnu odluku o novom članu olimpijske porodice doneti na zasedanju u Buenos Airesu od 7. do 10. septembra.
Share this article :

Translate

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Max Sport News - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger