Headlines News :
Home » , » Kreće Eurobasket

Kreće Eurobasket

Written By maxtv on среда, 4. септембар 2013. | 05:43

Nova generacija srpskih košarkaša u sredu stupa ne veliku košarkašku pozornicu. Oslobođeni imperativa uspeha, Dudini momci ispisuju novu stranicu srpske košarke, u borbi sa mnogo iskusnijim Špancima, Francuzima, Litvancima... Evrobasket u Sloveniji obeležiće i odsustvo velikog broja superzvezda.

Otišli su tiho, bez mnogo pompe. Mlad tim koji je u Sloveniju poveo Dušan Ivković ne spada među favorite na šampionatu. Ekipa nije kompletna, čak devet debitanata je u timu, povrede su bile neprijateljski nastrojene... Ipak, nazire se neka nova nada, nov početak. Povratak na staze stare slave, povratak "zemlje košarke"!

Čini se da Srbija nikada nije imala ovako mladu i neiskusnu ekipu. Samo trojica Dudinih izabranika ranije je igralo na velikim takmičenjima, ostalo su debitanti. Sa prosečnom starošću igrača od 24 godine, Srbija je ubedljivo najmlađa ekipa na šampionatu.

Kapiten Nenad Krstić još jednom je predvodnik nove generacije. Teodosić je otpao zbog preteške povrede, većina iskusnih reprezentativaca otkazalo je "poslušnost" iz raznolikih razloga, ali je mlada četa rezultatima u pripremnom periodu, naročito na turniru u Turskoj, pokazala da ima šta da pokaže košarkaškom svetu.

I pored svega, Srbija nije bez šansi. "Orlovi" su odlično odradili pripreme, bez obzira na sve nedaće, u prijateljskim mečevima pokazli veliku hrabrost, ali neočekivano i zrelost, pa nije čudno što je nacija ponovo optimistična, željna uspeha nacionalnog sporta, željna povratka na sam vrh Evrope.

A konkurencija je žestoka. Doduše, veliki broj ekipa biće oslabljene neigranjem velikih zvezda, glavnih igračkih poluga, ali sasvim dovoljnog kvaliteta da se umešaju u borbe za medalje.

Španija, bez Pau Gasola, Huana Karlosa Navara i Serža Ibake, na prvi pogled, nije ono što je bila. Ipak, Mark Gasol i Rudi Fernandez novi su predvodnici generacije od koje se očekuje da nastavi tamo gde su prethodnici stali.

Francuska uvek fizički dominantna, sa triom iz San Antonija, predvođeni Tonijem Parkerom, verovatno i prvom zvezdom Evrobasketa u Sloveniji, traga za zlatnom medaljom, posle srebra 2011. i bronze 2005. godine, u Litvaniji, odnosno Srbiji.

Slovenija, kao domaćin turnira, želi prvi put u istoriji da osvoji medalju na kontinentalnim šampionarima. Ekipa, koju sa klupe predvodi Božidar Maljković, broji iskusne igrače kojima će ovo možda biti i poslednja prilika da učine nešto u svojim reprezentativnim karijerama (Lakovič, Nahbar, Joksimović).

Zanimljivo je da će na šampionatu učestvovati čak šest zemalja koje su činile bivšu Jugoslaviju. Od "jugosa", najviše šanse daju se već iskusnoj ekipi Makedonije, kao i Crnoj Gori, koja će ipak nastupiti bez najboljeg igrača Nikole Pekovića. Bosna i Hercegovina i Hrvatska ne bi trebalo da predstavljaju veći zalogaj za ozbiljnije ekipe na šampionatu.

Antić-Mekejleb, tandem Makedonije za visoke domete
Litvanija, Grčka i Turska takođe spadaju u red ekipa koje bi mogle da se umešaju u borbu za medalje, tako da nas očekuje nikad zanimljiviji kontinentalni šampionat. Iako nedostaju neke velike zvezde (Novicki, Pau Gasol, Teodosić, Galinari, Noa), vreme je da mlađe snage pokažu da vreme evropske košarke tek dolazi.

Zabava je zagarantovana, nervoza takođe. "Orlovi", samo napred!
Share this article :

0 коментара:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Translate

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Max Sport News - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger