Headlines News :
Home » , » Legendarni ostrvski stadioni (prvi deo)

Legendarni ostrvski stadioni (prvi deo)

Written By maxtv on среда, 24. април 2013. | 00:04


I danas, u eri modernog fudbala, „miris" nekadašnjeg vremena se i dalje oseća na Ostrvu, gde su pojedini stadioni ostali kao poslednji čuvari fudbalske tradicije. U jednoj od svojih serijala pod nazivom „Football's Golden Years" britanski „Dejli mejl" objavio je stare fotografije najlepših stadiona u Engleskoj od kojih mnogi više ne postoje.
Stari Vembli je ostao samo uspomena, isto kao i Hajberi koji od kojeg je napravljen stambeno-poslovni kompleks, sličnu sudbinu doživljava sve više stadiona u Engleskoj gde se tradicija povlači pred modernim fudbalom.
Hajberi-danas.jpg
Od legendarnog stadiona napravljen stambeni kompleks - Hajberi
Stari stadioni žive samo u sećanjima navijača, a kada vremenom oni nestanu, ostaće samo fotografije da svedoče o zlatnom dobu fudbala u Engleskoj. Britanski list „Dejli mejl" u serijalu „Football's Golden Years" objavio je fotografije starih stadiona koji su obeležili čitav vek za nama.
Na fotografiji iz 1960. godine nalazi se Hampden park u Glazgovu pred početak meča finala Kupa evropskih šampiona između madridskog Reala i Ajntrahta iz Frankfurta. Real je taj meč dobio rezultatom 7:3. Utakmicu je uživo pratio tačno 127,621 gledalac. Ipak, najviše ljudi u istoriji Hapden parka sakupilo se 1937. godine, kada je na meču između Škotske i Engleske došlo blizu 150.000 navijača. Danas ovaj stadion prima 56.000 gledalaca.
1-Hampden-park.jpg
Sautempton je pune 103 godine (od 1898 do 2001. godine) igrao na stadionu „Del". Ovo je bio jedan od najnepristupačnijih engleskih stadiona, i do njega je bilo teško doći. Takođe ovaj stadion je pretrpeo oštećenja u nemačkom bombardovanju 1940. godine u Drugom svetskom ratu kada je jedna od bombi napravila dubok krater u šesnaestercu. Na fotografiji iz 1979. godine vidi se publika na stadionu neposredno pred početak utakmice između Sautemptona i Vest Bromvič Albiona.
2-Del-stadion.jpg
Stadion Vembli je bio poprište neverovatnih fudbalskih okršaja. Na fotografiji iz 1931. godine vidi se krcat „stari" Vembli na kojem se nalazi 92.406 gledalaca pred početak finala FA Kupa između Vest Bromvič Albiona i Birmingema. 
3-Vembli.jpg
Old traford jedno je od najgrandioznijih fudbalskih zdanja današnjice. Na fotografiji iz 1960. godine sa derbija između Mančester Junajteda i Sitija, retko ko bi prepoznao da se meč igrao na Old traford.
4-Old-traford.jpg
Fotografija Vila parka iz 1932. godine izgleda nestvarno. Ovo je vreme kada je fudbal bio još mlad i kada nije bio važan komfor, već samo ljubav prema klubu.
5-Vila-park.jpg
Ajbroks park u Glazgovu je 1960. godine bio poprište sjajnog duela u polufinalu škotskog FA Kupa između Seltika i Sent Mirena koji je Sent Miren dobio rezultatom 3:1. Na stadionu je tog dana bilo više od 60.000 gledalaca koji su pratili okršaj. Fotografija je uzeta iz vazduha i otkiva sve lepote Ajbroksa i naselja oko stadiona.
6-Ajbroks-park.jpg
I Mejn roud, stadion Mančester Sitija, odavno je ostao samo uspomena navijača. Na fotografiji iz 1951. godine vidi zaposleni na stadionu kako gleda utakmicu. Mejn Roud bio je dom Mančester Sitija u periodu između 1923. do 2003. godine.
7-Mejn-Roud.jpg
Jedno od znamenitosti Londona je stadion Totenhema Vajt hart lejn. Na fotografiji iz 1949. godine vidi se krcat stadion na prijateljskoj utakmici između Engleske i Italije.
8-Vajt-hart-len.jpg
Jedna od poslednjih „žrtava" modernog fudbala je stadion Hajberi koji je izgrađen 1913. godine, a zatvoren 2006, kada je Arsenal preseljen na novi stadion Emirejts". Fotografija iz 1914. godine uzeta je sa meča između Arsenala i Fulama. Stadion Hajberi, koji je bio ponos severnog Londona danas je stambeno-poslovni kompleks.
9-Hajberi.jpg
Enfild je jedan od samo tri originalna stadiona na kojima se od prve sezone 1888/89. bez prestanka i danas igra fudbal. Na fotografiji iz 1974. godine vidi se defanzivac Vest hema Tomi Tejlor kako izbija loptu ispred igrača „crvenih" Reja Kenedija. Prvi meč Liverpul je na Enfildu odigrao davne 1892. godine, i nije menjao stadion do današnjeg dana.
10-Enfild.jpg
Nastaviće se...
Share this article :

Translate

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Max Sport News - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger