Headlines News :
Home » , » Sećanje na englesku noć sramote

Sećanje na englesku noć sramote

Written By maxtv on среда, 29. мај 2013. | 00:48

Reprezentacije Engleske i Republike Irske će večeras na Vembliju odigrati prijateljski meč da proslave 150 godina postojanja Fudbalskog saveza Engleske (FA). Ipak, javnost na Ostrvu sa strepnjom dočekuje meč uz podsećanje da se sličan takav duel odigran 1995. godine u Dablinu završio žestokim neredima na tribinama. Mediji su tu noć nazvali „Engleska noć sramote" u kojoj su huligani prekinuli prijateljski meč dva tima.
Vembli bi večeras trebalo ponovo da postane fudbalska prestonica Evrope jer se u prijateljskom meču sastaju reprezentacije Engleske i Republike Irske. Za razliku od finalnog meča Lige šampiona, koji je na ovom stadionu odigran u subotu i koji je u Engleskoj dočekan sa oduševljenjem, duel između „gordog albiona" i Republike Irske budi strepnju. Kako i ne bi, kada se ima u vidu da je sličan prijateljski meč odigran 15. februara 1995. godine između dve reprezentacije u Dablinu prekinut zbog divljanja huligana.
Utakmica u Dablinu trajala je nešto više od 20 minuta. Toliko je trebalo engleskim huliganima, kojih je bilo oko 5.000 na tribinama Lensdaun rouda da izazovu incidente zbog kojih je glavni sudija prekinuo utakmicu.
Sukobi između engleskih i irskih navijača nisu retkost. Još su na meču kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 1992. godine registrovane tuče navijača dve reprezentacije u irskoj prestonici.
Imajući u vidu istorijske i političke odnose dve države, nije čudno što se navijači dve reprezentacije ne podnose, ali je malo ko očekivao da će te noći nasilje toliko eskalirati.
Engleski-navijaci-tribina.jpg

Prema izveštaju irske policije nerede su izazvali pripadnici neonacističke grupe Kombat 18 (Combat 18) koja je osnovana tri godine ranije. Na  Lensdaun roudu je bilo oko 4.500 engleskih navijača koji su smešteni na višoj tribini, što je bila jedna od pogrešnih procena irske policije.
Engleske kolege su im uoči meča prosledili operativne podatke i upozorili su da bi moglo
doći do nereda, ali su irske snage bezbednosti odbile pomoć u organizaciji meča.
Čim je utakmica počela sa tribine na kojoj stoje engleski navijači dolazile su salve uvreda na nacionalnoj i verskoj osnovi. Od uzvikivanja j...š papu, preko skandiranja „Nećemo se nikad predati IRA (Irska republikansa armija)" i nacističkih pozdrava dela navijača. Naravno ni Irci im nisu ostajali dužni, pevali su pesme kojima se vređa engleska kraljica, i uvredama uzvraćali na uvrede Engleza.
Igraci-navijaci.jpg
Okidač za nerede je bio gol Irske koji je postigao Dejvid Keli. Engleski navijači su tada počeli da lome stolice i zajedno sa tvrdim predmetima da gađaju igrače i irske navijače.
Neredi na tribinama i ubacivanje čvrstih predmeta na teren bili su dovoljan povod da glavni sudija prekine meč. Kada je irski selektor Džek Čarlton krenuo sa igračima ka svlačionici navijači Irske su mu skandirali „Judo". Tek tada su neredi dostigli vrhunac, a osim međusobnog gađanja, kojem su se priključili i irski navijači, došlo je i do fiizičkog obračuna na tribinama.
Policija je sa zakašnjenjem pokušala da smiri engleske navijače, ali je samo izazvala još žešću rekaciju. Tek kada je stadion ispražnjen, irska policija je iz nekoliko pokušaja uspela da obuzda i veliki broj engleskih navijača. Te noći 20 navijača je bilo povređeno (prema nezvaničnim podacima više od 50) dok je uhapšeno 40 huligana.
Neredi-teren.jpg
Slike sa Lensdaun rouda vratile su engleski fudbal nekoliko godina unazad i podsetile su na incidente koji su se dešavali sredinom osamdesetih godina prošlog veka. Bajka o ukroćenim engleskim huliganima je preko noći pala u vodu. Na površinu su isplivale neke druge, opasnije organizacije poput Kombat 18, koje su i stadione koristile za regrutvanje i promociju svojih stavova.
Selektor Engleske Teri Vajebls nije krio razočarenje načinom na koji je prekinut meč.
„Ne postoje reči kojima bih opisao kako se osećam zbog ovakvih ljudi. Ovo je sramota za sve, ali nastrašnije je što je moglo biti dosta povređenih. Stvarno sam razočaran. Sada ne mogu ni da mislim o fudbalu, ovo je jako mučno", rekao je te noći Vanejbels.
I Njegov kolega na klupi Irske Džek Čarlton teško je nalazio reči da opiše mučne scene viđene te večeri.
Uhapseni-navijac.jpg
„Ovo je katastrofa, ovo mrzim. Ovako nešto se nikad nije desilo u našoj zemlji i naši navijači nikad nisu napravili nešto slično na gostovanju.  Rekao sam da nisam želeo da prekinemo  utakmicu jer šta bi onda radili sa 2.000 engleskih navijača koji bi se večeras razmileli po Dabllinu".
Novinar Dejli Mejla Džef Pauel nije štedeo reči da kritikuje ponašanje engleskih navijača.
„Jedino čega su se sećati sa ove „prijateljske" utakmice je egzibicija engleskog huliganizma. Za mirne navijače Irske, ono čemu su prisustvovali bilo je odbojno i strašno. Mi u Engleskoj odavno smo se navikli na ove mučne scene".
Irski-selektor.jpg
Irski selektor pokušava da smiri navijače svoje reprezentacije
O utiscima sa Lensdaun rouda te noći mogu se naći razne izjave aktera i navijača koji su došli da na miru odgledaju utakmicu. Svi oni su saglasni da se te noći dogodilo nešto što se ne sme više ponoviti.
Prijateljsku utakmicu na Vembliju reprezentacije Engleske i Republike Irske igraju večeras od 21 čas. Svi su uvereni da će se nakon toga pričati samo o fudbalu, a ne o incidentima.
Share this article :

Translate

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Max Sport News - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger