Headlines News :
Home » , » Tur de Frans: Frum trijumfalno ušao u Alpe

Tur de Frans: Frum trijumfalno ušao u Alpe

Written By maxtv on недеља, 14. јул 2013. | 16:36

Ulazak u Alpe verovatno je doneo odgovor na pitanje ko će pobediti na ovogodišnjem Tur d'Fransu, posle briljantne vožnje Britanca Krisa Fruma.
Beta/AP
Nosilac žute majice stigao je ubedljivo prvi na cilj 15. etape, na vrh Mont Ventu, i povećao prednost u generalnom plasmanu na najbliže rivale.
Albero Kontador, koji je u petak uspeo da nadoknadi minut zaostatka, kasnio je u ovoj etapi minut i 40, iako je samo šest kilometara pre cilja zaostatak bio manji od pola minuta.
On ostaje na trećem mestu, sa 4 minuta i 25 sekundi zaostatka u generalnom plasmanu, a posle još jedne odlične etape Holanđanin Bauke Molema ostaje drugi, 4'14" iza Fruma. 

Petnaesta etapa, započeta u Živoru, višestruko je posebna - vozi se na nacionalni praznik Francuske (Dan Bastilje), najduža je na Turu (242 i po kilometra) i uvodi vozače u Alpe, gde će provesti gotovo kompletan ostatak takmičenja. Uvod teško da je mogao da bude bolji od onoga što je priredila "Ćelava planina", koju je opevao još Petrarka, i na kojoj treba za 22 kilometra savladati uspon od 1617 metara. 

Prelomni momenti trke zbili su se desetak kilometara pre kraja, kada je Nairo Kintana napravio beg kojem se Frum ubrzo priključio i ostavio Kontadora, i 1,2 km pre cilja, kada je Frum iznenada neverovatno pojačao.
Beta/AP
Do tog trenutka Kintana je delovao kao da ima više snage. Kontador je koji minut ranije bio na -29" i ukupni utisak o etapi bio je prilično drugačiji. Frum je u najtežem delu staze, kada je nagib porastao na deset posto, izgledao kao da vozi po ravnici, pa je u ostatku etape pobegao Kolumbijcu pola minuta, a Špancu čak za 71 sekundu. Kontador je u finišu toliko pao da se njegovih pola minuta prednosti nad Molemom svelo na samo šest sekundi, pa je Holanđanin zasdržao drugo mesto u generalnom plasmanu. 

"Nisam ovo očekivao. Ovo je istorijski uspon, nisam oičekivao da mogu da ovde pobedim. Očekivao sam da ću u finišu izgubiti od Kintane. Glavni cilj danas mi je bio da vratim bezbednu prednost u generalnom plasmanu, ali o pobedi u ovoj etapi nisam razmišljao i iskreno sam šokiran", pričao je odmah posle etape zbunjeni Frum. "Kada sam sustigao Kintanu mislio sam da on dobija etapu rutinski, a ja sam se koncentrisao na ostale konkurente. Međutim, u poslednja dva kilometra on kao da je izgubio snagu, ja sam je imao još, pa kada sam napao, on nije imao snage da me prati". 

Frum je o istom trošku preuzeo i naslov najboljeg brdskog vozača, pa u utorak niko neće nositi tačkastu majicu. 

U istoriji uspona na Monte Ventu, a ovo je 15. put da se se učesnici Tura peli na njega, samo triput su prvi na njegovom vrhu osvajali Tur - Luj Bobet 1955, Šarli Gol 1958. i Edi Merks 1970. godine. Žan Fransoa Bernar je osvojio Mont Ventu 1987. i imao žutu majicu, ali je tu legendarnu trku, koja je donela najmanji razmak vodeće trojke u stogodišnjoj istoriji Tura, završio tek na trećem mestu, iza Stivena Rouča i Pedra Delgada. 

Takmičarima sledi poslednji dan odmora u ponedeljak, da bi u sledećih pet dana usledile četiri ozbiljne alpske planinske etape i jedan dan za individualni hronometar, takođe pod velikim nagibom. Povratak u ravnicu sledi tek poslednjeg dana trke, kada se vozi od Versaja do Pariza. 

Rezultati 15. etape: 
1. Kristofer Frum (Skaj) 5:48,45 
2. Nairo Kvintana (Movistar) + 0:29' 
3. Mikel Nijeve (Euskaltel) + 1"23' 
4. Oliver Rodriges (Kaćuša) +1:23' 
5. Roman Krojciger (Sakso) +1:40' 
6. Alberto Kontador (Sakso) + 1:40' 
7. Jakob Fuglasang (Astana) +1:43' 
8. Bauke Molema (Belkin) + 1:46' 
9. Laurens Ten Dam (Belkin) 1:53' 
10. Žan-Kristof Pero (La Mondijal) 2:08' 

Generalni plasman: 
1. Frum - 61:11:43" 
2. Molema +4:14"
3. Kontador +4:25" 
4. Krojciger +4:28" 
5. Ten Dam +4:54"
Share this article :

0 коментара:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Translate

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Max Sport News - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger