Headlines News :
Home » , » NBA finale: Prsten se brani u Teksasu

NBA finale: Prsten se brani u Teksasu

Written By maxtv on среда, 5. јун 2013. | 04:02

Jedva su preživeli mlade i borbene Pejserse, a čekaju ih iskusni i odmorni Sparsi. Nekako su zaustavili razgoropađenog Roja Hiberta a čeka ih stari lisac pod koševima - Tim Dankan. Nova protiv stare škole, dinastija u nastanku protiv dinastije u nestanku, skup zvezda protiv pravog tima... Šta će prevladati saznaćemo u naredne dve nedelje, nakon mečeva finalne serije najjače košarkaške lige sveta - NBA finala 2013.
U utakmici u kojoj pobednik uzima sve a poraženi ne dobija ništa, utakmici za primat na Istoku i ulazak u veliko finale - bolje su se snašle zvezde Majamija. Mladi i simpatični tim Pejsersa nije izdržao veliki pritisak i propustio je šansu da ove godine igra veliko finale. Hit u finalu čekaju odmorni i iskusni San Antonio Sparsi.
Hibert.jpg
Sve ono što je krasilo Indijanu u finalnoj seriji istočne konferncije, u odlučujućoj sedmoj utakmici bilo je na strani ''vreline''. Džejms, Vejd i kompanija oduzeli su Pejsersima glavna oružija - dominaciju u poenima iz reketa i primat u skoku. Uz to, jedna od glavnih napadačkih opcija Indijane, igrač koji je zvanično najviše napredovao ove sezone u NBA, Pol Džordž, imao je ne svom kontu samo sedam poena uz šut iz igre 2 od 9.
Roj Hibert je utakmicu završio sa solidnih 18 poena i 8 skokova, ali nije bio toliko siguran i superioran u reketu kao u prethodnih šest utakmica finalne serije i u celom plej-ofu. Roviti Dejvid Vest pružio je svoj maksimum, s obzirom da je igrao pod visokom temperaturom i ubeležio 14 poena, ali i 6 izgubljenih lopti.
Naravno da nije samo loša igra Indijane i njihovih 21 izgubljena lopta odlučili pobednika utakmice koju Amerikanci popularno nazivaju ''pobedi ili idi kući''. Drim tim iz Majamija se trgao nakon katastrofalne partije u šestoj utakmci serije, standardnom Džejmsu (32 poena, 8 skokova i 4 asistencije) se pridružio Dvejn Vejd sa 21 poenom, tri trojke je pogodio probuđeni Rej Alen a Kris Boš je uhvatio osam lopti (najviše u svim utakmicama serije).
Vest.jpg
Uz to, trener Majamija Erik Spolstra je dobro proučio igru Indijane, udvajao visoke igrače Pejsersa, naredio fantičnu agresivnost, zatvorio reket i svesno dozvolio šuteve spolja. Indijana je u prvom delu te šuteve pogađala i to ih je držalo u meču, ali kada je i ta opcija zakazala, prednost Hita je samo rasla. Na poluvremenu su imali plus 15, do kraja meča došli na 23 poena viška - 99:76.
Majami je prvi put u seriji uspeo da dobije sve statstičke kolone koje su odlučivale ovu seriju. Prvi put, Hit je bio dominantan u skoku (43:36), postigao više poena iz reketa (30:28) i dao više koševa iz ''druge šanse'' - 22:12. Dominacija u ova tri segmenta odlučila je meč i omogućila ekipi sa Floride da opet igra utakmice za šampionski prsten.
Majami Indijana udvajanje.jpg
"Vrelina" iz Majamija je je tako došla do svog trećeg uzastopnog velikog finala, a prethodno je to na Istoku pošlo za rukom Čikago Bulsima sa Džordanom od 1996. do 1998. godine. Indijana je pak izgubila i četvrti put sedmu, odlučujuću utakmicu u finalu Istočne konferencije.
Šampione u finalu NBA čekaju odmorni San Antonio Sparsi. Oni su svoju seriju sa Memfisom završili još 27. maja i od tada čekaju protivnika.
U Sjedinjenim Državama se nakon sinoćne utakmice povela rasprava o tome da li su Sparsi u prednosti s obzirom da će u veliko finale ući svežiji i sa nedelju dana više odmora. Naravno da je iskusnom ali već priličnom starom timu San Antonija pauza došla kao poručena, s obzirom da Dankan, Đinobili i Parker nisu više mladi i njihova tela se ne oporavljaju brzo kao nekada. Kao logičan se nameće zaključak da u novonastaloj situaciji, odmornija ekipa ima blagu prednost a to je u ovom slučaju San Antonio.
NBA trofej.jpg
Naravno, možemo pričati i o "ispadanju iz ritma" San Antonija, gubitku tonusa ekipe i o tome da je Majami u prednosti jer nije prekidao takmičarski ritam. Koja teorija je ispravna , videćemo počev od četvrtka, za kada je zakazana prva utakmica finalne serije na Floridi.
Prednost Hita u ovoj seriji biće, pre svih, fenomenalni Lebron Džejms. Naravno, veliku ulogu će imati i ostatak velike trojke - Dven Vejd i Kris Boš. Majami je neosporno fizički jači, dobro pokriven na svim pozicijama i u svom sastavu ima više iskusnih igrača i nekada velikih NBA zvezda.
Sa druge strane, ekipu iz Teksasa karakteriše veće iskustvo, dobro uigran i ukomponovan tim, dugo igraju zajedno i pre svega igraju timski, što se za Majami često ne može reći. Naravno, glavna pokretačka snaga Sparsa je trio iskusnih i prekaljenih asova Dankan -Ćinobili - Parker, ali svakako ne smemo zaboraviti ni ostale igrače iz rotacije koji sjajno dopunjuju veliki trio. Pre svega se to odnosi na Kavaja Lenarda (čiji će zadatak biti da zaustavi Lebrona), bivšeg igrača ljubljanske Olimpije Denija Grina i u plej-ofu sjanog Brazilca Tijaga Splitera.
Parker .jpg
Zanimljiv je podatak da je trojka , koju čine Tim, Manu i Toni jedina koja je došla do četvrog NBA finala (u 11 godina) a da ne igraju za dve najpoznatije NBA franšize - Lejkerse ili Seltikse. 
Majami, predvođen Džejmsom, imaće prednost na bekovskim pozicijama i pokušaće to da materijalizuje, dok će Sparsi pokušati da iskoriste prednost i kvalitet Tima Dankana u odnosu na Boša i ostale visoke igrače Majamija, a pošto se očekuju "skupljanja" u reketu, "iks" faktor u ovoj seriji može biti šut spolja ekipe iz Teksasa. 
Prednost ''mamuza" je i na klupi. Iskusni vuk, i po mnogima najbolji svetski trener, Greg Popović, sigurno je spremio neki ''specijal'' i iznenađenja za svog kolegu Erika Spolstru, koji nekako uspeva da kontroliše zvezde u svom timu ali, čini se, ne drži baš sve konce u svojim rukama...
Dankan i Dzjems.jpg
Ne mala stvar biće i prednost domaćeg terena koju ima Majami, nakon dominantne regularne sezone. Ovo naročito važi ako se dođe do sedme utakmice, kad Majami retko gubi u svojoj "kući". Serija se igra po sistemu domaćinstava 2-3-2, prvi meč na programu je u noći između četvrtka i petka u "Ameriken Erlajns areni" u Majamiju.
Ove sezone ova dva rivala odigrala su dva meča i oba je dobio Majami. Međutim, u pomenutim utakmicama nismo gledali najbolju košarku obe ekipe. Greg Popović je na susretu u Majamiju u regularnom delu sezone odmarao četiri od pet igrača iz prve petorke (Dankan, Parker, Đinobili i Grin) i zbog toga bio žestoko kritikovan u javnosti, pa čak i bio kažnjen od strane rukovodstav lige. Sličan scenario je viđen i u San Antoniju, kada su meč propustili Vejd i Džejms.
Kako god, NBA košarka u regularnom delu sezone i u plej-ofu se teško može porediti. Nije to razlika "nebo i zemlja" kao što to mnogi vole da kažu ali je razlika drastična. Udariće najbolji napad na najbolju odbranu lige, tako da je dobra košarka zagarantovana.
Share this article :

Translate

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Max Sport News - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger