Headlines News :
Home » , , » Tajson, Suarez i ostali „kanibali"

Tajson, Suarez i ostali „kanibali"

Written By maxtv on четвртак, 2. мај 2013. | 11:06


Incidenti među igračima u različitim sportovima mogu da idu od obične verbalne rasprave i koškanja, do otvorenog pesničenja. Ipak, ujedanje protivnika retko je čak i u najekstremnijim situacijama. Svi pamte Suareza i Tajsona, ali to nikako nisu usamljeni slučajevi sportskog „kanibalizma".
Luis Suarez se nalazi na „stubu srama" od kako je, pre desetak dana, ugrizao prvotimca Čelsija Branislava Ivanovića.  Neverovatan potez Suarez je izveo nakon manje gužve u šesnaestercu Čelsija. Za ovu glupost Suarez je kažnjen sa deset mečeva suspenzije, dok Ivanović nije želeo da tuži fudbalea Liverpula za napad.
1-Ivanovic-Suarez.jpg
Suarez samo "gricnuo" Baneta
Koliko god nenormalno izgledao, potez Suareza nije usamljen u svetu sporta. S vremena na vreme dogodi se da kod pojedinih sportista prorade kanibalistički nagoni.
Svima je i dalje u sećanju neverovatan potez Majka Tajsona, koji je na meču protiv Ivandera Holifilda u junu 1997. godine protivniku odgrizao deo uveta. Tajson je diskvalifikovan i kažnjen sa tri miliona dolara, a to je bio i neslavan kraj jedne kontroverzne bokserske karijere. Istina, Tajson se u ring vratio 1999. godine, i imao je nekoliko borbi, ali mit o velikom bokseru je zauvek uništen.
2-Tajson-Holifild.jpg
Tajson odgrizao deo uveta Holifildu
Dok svi pamte Tajsonov ugriz, retko ko se da je Muhamed Ali učinio sličnu stvar na meču protiv Rona Lajla 1975. godine u Las Vegasu.  Ipak, Alijev ugriz ni blizu nije bio tako brutalan kao Tajsonov. Ali je samo „gricnuo" podlakticu protivnika, a meč je dobio nokautom u 11. rundi.
3-Muhamed-Ali.jpg
I Ali probao protivnika
Suarez nije jedini fudbaler sa kanibalističkim nagonima. Fudbaler Sevilje Francisko Galjardo je 2001. godine, posle pogotka koji je postigao njegov saigrač Antonio Rejes, potpuno izgubio kontrolu. U toku proslave gola, na travi se našlo nekoliko igrača Sevilje, a Galjardo je od sreće ujeo Rejesa za genitalije. Za ovaj morbidan način proslavljanja pogotka Španska fudbalska federacija kaznila je Galjarda sa nekoliko mečeva suspenzije.
5-Galjardo.jpg
Francisko Galjardo "ogladneo" od sreće
Ni NBA liga nije ostala imuna na ovakve incidente. Tokom plej of serije između Atlante i Bostona, košarkaš Houksa Tri Rolins, uhvatio se u klinč sa igračem Bostona Denijem Ejndžom. Epilog je bio predvidiv, Ejndž je prošao sa ujedom, dok mediji u Americi nisu štedeli prozivki „kanibala" Rolinsa.
6-Rolins-Ejndz.jpg
"Kanibalizam" i u NBA ligi
Tuče u hokeju su sastavni deo te igre. Besni hokejaši daju sebi oduška sa nekoliko minuta poštenog pesničenja, i onda odrade dvominutnu kaznu pre nego što se vrate na led. Ipak, incident na meču finala plej ofa između Montreal Kanedijensa i Kalgari Flejmsa 1986. godine prevazišao je okvire poštene tuče. Na ledu su se žestoko potukli igrač Montreala Klod Lemiju i hokejaš Kalgarija Džim Peplinski.
4-Klod-Lemiju.jpg
Klod Lemiju, do koske
Lemiju je u jednom trenutku ujeo Peplinskog za prst, i to do same koske. Po okončanju tuče, kada je Peplinski otklizao do sudije da mu pokaže povredu i da traži da se Lemiju oštrije kazni, sudija mu je odgovorio: „Kako da znam da to nisi sam sebi uradio". Nakon incidenta, Peplinski je morao da primi injekciju tetanusa. „Nisam znao da je kanibalizam dozvoljen u NHL", rekao je tada igrač Kalgarija.
Sličnu stvar je uradio i igrač Otava Senatorsa Jarko Rutu, koji je na utakmioci 2009. godine,  u toku tuče, za palac ujeo hokejaša Bafalo Sejbersa Endrjua Pitersa. Iako je Rutu demantovao da je ujeo protivnika, suspendovan je na dve utakmice i kažnjen je sa 31.700 dolara.
7-Jarko-Rutu.jpg
Rutu kažnjen zbog ujeda Pitersa
I napadač Torontoa Mikail Grabovski imao je izlet u „kanibalizam". On je 9. februara ove godine, na meču protiv Montreala, u toku tuče u poslednjoj trećini, za zglob ujeo protivničkog igrača Maksa Pasioretija. Sudije su Grabovskog kaznile na deset minuta, ali ne zboj ujeda, već zbog lošeg ponašanja i nepotrebne grubosti. Zanimljivo je da je i Pasioreti dobio istu kaznu, ali zato što je prišao sudijama da pokaže ranu na zglobu gde ga je Grabovski ugrizao.
8-Grabovski.jpg
Grabovski "ogladneo" u trećoj četvrtini
Grabovski ni nakon utakmice nije kažnjen dodatno za ovaj incident. Zanimljov je bio i komentar jednog bivšeg NHL trenera, Krega Mektaviša, koji je video mnogo ovakvih incidenata, i koji je rekao: „Momci ogladne, ipak je to treća trećina".
Ujedi su najstrožije zabranjeni na ultimejt fajt turnirima, kao i u ostalim borilačkim sportovima. Ipak, Tim Hjuz nije mogao da odoli a da ne ugrize Džoija Beltrana za koleno na meču u Montrealu. Beltran je ipak dobio meč jednoglasnom odlukom sudija.
9-UF.jpg
Timu Hejgu protiv Beltrana ne pomaže ni ujedanje
Share this article :

Translate

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Max Sport News - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger