Headlines News :
Home » , » Hrvatska prejaka za Srbiju

Hrvatska prejaka za Srbiju

Written By maxtv on петак, 22. март 2013. | 20:55

Hrvatska - Srbija 2:0. Srbija poražena u Zagrebu u meču koji je demonstrirao ogroman broj slabosti nacionalnog tima. Ako je i postojala šansa da Mihajlovićeva kadrovska iznenađenja daju rezultat, sve je palo u vodu sa dve neshvatljive greške koje su omogućile Hrvatskoj, boljoj i homogenijoj ekipi, da postigne dva pogotka.
19.55 - Nakon tri minuta nadoknade, Čunejt Čakir je odsvirao kraj meča na Maksimiru i tako, i formalno, okončao nade Srbije da može da se nekako provuče do Svetskog prvenstva u Brazilu. 
19.53 - Poslednju priliku za Srbiju propustio je Tadić, ali njegov udarac iz kaznenog prostora ponovo nije prošao pored vrlo sigurnog Pletikose. 
19.51 - Srbija je u poslednjih desetak minuta zaličila na ekipu koja ima nameru da, ako ne preokrene rezultat, a ono postigne pogodak i tako dostojanstvenije izgubi. Ipak, mimo pomenutih prilika, premalo toga smo večeras videli od izabranika Siniše Mihajlovića.
19.44 - I poslednja izmena u hrvatskoj reprezentaciji. Iz igre je izašao Ivica Olić, a priliku je dobio Ognjen Vukojević. 
19.42 - U 82. minutu, umesto povređenog Strinića, Štimac je na teren poslao Dejana Lovrena, često osporavanog fudbalera Liona.
HRV SRB 2.jpg
19.38 - Najbolju priliku na utakmici Srbija propušta u 78. minutu. Nakon inteligentne, i vrlo atraktivne asistencije Tadića, Đuručić se našao u sjajnoj poziciji da savlada Pletikosu. Čuvar mreže Rostova je dobro intervenisao, ali se lopta odbila do usamljenog Đorđevića. Pokušao je fudbaler Nanta iz prve da pošalje loptu u mrežu, ali mu je odlično u udarac ušao Pletikosa.
19.35 - U 75. minutu Mihajlović vrši i treću izmenu. Iz igre je izašao Ignjovski, a na terenu je, u napadačkim akcijama opasniji, Radosav Petrović. 
19.31 - Do kraja je ostalo 20 minuta, a čini se da svi jedva čekaju kraj susreta - zadovoljni hrvatski igrači i navijači, ali i malodušni i obeshrabreni srpski fudbaleri. Broj pokušaja da se ugrozi protivnički golman je vrlo mali na obe strane, a ritam utakmice je neizdrživo nizak.
18.24 - Igor Štimac prvu izmenu vrši u 63. minutu. Umesto Kranjčara, do kraja susreta na terenu će biti Domagoj Vida. Ovo znači da će se Rakitić prebaciti na levi bok, dok će se kapiten Darijo Srna pomeriti za jednu liniju napred i priključiti veznom redu.  
19.22 - U 61. minutu Rakitić je "probio" Tadića, stuštio se iskosa ka golu Brkića i lucidnim udarcem pokušao da ga savlada. Nije uspeo, ali golman Udinezea ponovo nije bio preterano siguran.  
19.20 - Ono što deluje zaista poražavajuće, svaki duel, svaka situacija u kojoj se lopta nalazila između srpskog i hrvatskog igrača, završili su se tako što su posed osvojili igrači u plavim dresovima. Kada tome dodate daleko bolje kretanje, potpuno je jasna terenska nadmoć Hrvatske.
HRV SRB.jpg
19.16 - U 57. minutu Siniša Mihajlović vrši i drugu izmenu, ovoga puta ne prinudnu. Umesto Alena Stevanovića, na terenu je Dušan Tadić. 
19.13 - Hrvatska je u nastavak ušla opreznije, ali to nije sprečilo Luku Modrića da, nakon sjajnog driblinga, šutira ka golu Brkića. Na sreću, lopta je otišla pored leve stative, ali je i ovaj pokušaj poslužio kao demonstracija kvaliteta najboljeg fudbalera na ovim prostorima. 
19.08 - U 47. minutu Srbija je imala svoju prvu priliku, odnosno prvi put je uputila udarac ka golu Pletikose. Kolarov je, nakon lepog prodora, odlično šutirao, ali je hrvatski čuvar mreže odlično intervenisao. Lopta se iznova odbila do srpskih igrača, ali zbog nesnalažljivosti Đuričića i Đorđevića lopta je otišla u gol-aut. 
19.05 - Počelo je i drugo poluvreme meča između Hrvatske i Srbije, bez izmena u sastavima.
Mandzukic.jpg
18.50 - Ono što je Siniša Mihajlović zamislio kao iznenađenja za kolegu Štimca nije dalo željeni rezultat. Stevanović je, svojom kretnjom sa i bez lopte, eventualno trebalo da zadrži Srnu na njegovoj polovini, ali upravo je bioobrnut slučaj. Na drugoj strani, hrvatski selektor je načinio pun pogodak ubacivši u vatru mladog Kovačića, koji je jači na lopti od Vukojevića, što je stvorilo rešenje više za "vatrene" na sredini terena. Ali čak ni sve to nije toliko važno, jer su greške reprezentativaca Srbije, više nego išta drugo, protivniku donele veliko vođstvo.
18.45 - Srbija u završnim minutima poluvremena deluje dezorijentisano i apatično a njeni igrači, uprkos rezultatu, kao da jedva čekaju da odu u svlačionicu. Polet hrvatskih igrača preneo se ponovo i na tribine. 
18.39 - GOOOOL!!!! Nakon faula i žutog kartona Aleksandra Kolarova, koji je večeras potpuno van utakmice, Srna je poslao loptu u sam peterac Srbije. Do lopte je došao Olić, iskoristivši više nego smušenu reakciju Željka Brkića, i vrlo lako poslao loptu u mrežu. 
18.35 - Još jedna greška reprezentativaca Srbije prilikom predaje lopte, ovoga puta Radovanovića, umalo nije donela još jednu dobru priliku Hrvatskoj. Požrtvovanost Nastastića i nesmotren start Olića ipak su to sprečili. 
18.30 - Do primljenog pogotka Srbija je uspela u najvećoj meri da umiri igru Hrvatske. Nakon što su im maltene poklonili pogodak, fudbaleri Srbije su svojim protivnicima pružili prostor da se razmahnu, što oni u ovim momentima i čine.
HrvatskaSrbija.jpg
18.24 - GOOOOL!!!! Užasno izveden slobodan udarac Aleksandra Kolarova doveo je hrvatske napadače u idealnu poziciju da savladaju Brkića, što oni umešno koriste. Olić i Mandžukić našli su se sa loptom gotovo nebranjeni u kaznenom prostoru Srbije, a ovaj prvi je nesebično asistirao fudbaleru minhenskog Bajerna za rutinsku realizaciju. 
18.23 - Maksimir u ovim trenucima relativno tih. Splasnula je ona "paklena" atmosfera koja je najavljivana. 
18.18 - Prvi put je Srbija stala na loptu i odmah je usledila poluprilika. Seriju pasova na sredini terena završio je Kolarov vrlo dobrim pasom prema Đuričiću koji se ubacio iza leđa zadnje linije Hrvatske. Njegov pokušaj jeste izblokiran, ali svakako ova akcija može da služi kao reper za neke naredne.

18.14 - Vidljiva je tendencija hrvatskog tima da konstantnim napadima i posedom lopte pritiska zadnju liniju Srbije, ali to nisu oni vrtoglavi napadi koji su bili najavljivani. Na drugoj strani, ni "orlovi" ne beže od igre, i samo je grč sprečio naše reprezentativce da bolje realizuju potencijalno opasne situacije. Šansi, u pravom smislu te reči, u prvih 15. minuta nije bilo.
18.10 - Zbog povrede, Šćepović, koji je bio rovit i pre puta u Zagreb, mora da napusti igru. Na njegovo mesto ušao je Filip Đorđević, fudbaler koji sa dosta uspeha igra u francuskom drugoligašu Nantu. 
18.05 - U uvodnim minutima Srbija ima više loptu u svojim nogama, a fudbaleri Siniše Mihajlovića postavljeni su na terenu malo više nego što je to možda bilo očekivano za ovu fazu utakmice. Utisak koji preovladava, međutim, jeste da se igrači i jednog i drugog tima nisu oslobodili blage nervoze. 
18.02 - Sudijski zvižduk kao da je bio znak za hrvatske navijače da ponovo krenu sa neprikladnim skandiranjem. 
Srbija3.jpg
18.01 - Sudija Čunejt Čakir odsvirao je početak susreta. 
18.00 - Takođe kao što je najavljeno, meč je počeo sa minutom ćutanja zbog smrti potpredsednika hrvatskog Saveza Roberta Komena. 
17.59 - Ono što je najavljivano, često sa dosta skepse, zaista se i dogodilo. Siniša Mihajlović i Igor Štimac su se izgrlili pre početka susreta. 
17.57 - Trojici hrvatskih reprezentativaca, Dariju Srni, Stipi Pletikosi i Josipu Šimuniću, povodom 101 meča u nacionalnom timu, uručene su plakete. Među onima koji su darivali pomenute fudbalere bio je i predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić. 
17.54 - Himnu Republike Srbije otpevala su sva jedanaestorica srpskih fudbalera. Zvižduci sa tribina jednostavno nisu mogli da budu izbegnuti. Dok se intonirala himna Hrvatske, prema internom dogovoru, fudbaleri Srbije su aplaudirali. Maksimirom je razvijena koreografija na sve četiri tribine. 
17.30 - Poznati su i zvanični sastavi ekipa. Oni, kao što se vidi, potvrđuju medijske spekulacije koje smo slušali tokom dana. SRBIJA: Brkić, Ivanović, Nastasić, Subotić, Kolarov, Ignjovski, Radovanović, Tošić, Đuričić, Stevanović i Šćepović. HRVATSKA: Pletikosa, Srna, Ćorluka, Šimunić, Strinić, Rakitić, Modrić, Kovačić, Kranjčar, Olić, Mandžukić. Inače, Maksimir je gotovo čitav sat pre početka susreta bio pun. Izlazak srpskih fudbalera izmamio je povike "Ubij Srbina". Sa razglasa su se, ipak, čule pesme Marka Perkovića Tompsona.
17.05 - Igrači Srbije i Hrvatske su se, oko 16:30 časova, prošetali po osunčanom maksimirskom travnjaku.
Srbija.jpg
hrvatska 6.jpg
16.50 - Kako se navodi, privođenja na Trgu bana Jelačića počela su sa jednim mladićem koji je nosio kapu sa ustaškim obeležjem. S obzirom da zagrebačka policija snima celokupnu atmosferu na gradskim ulicama, u zoni stadiona i na samim tribinama, za očekivati je da će se trend hapšenja malobrojnih izgrednika nastaviti.
Hrvatska 5.jpg
16.35 - Jake policijske snage u centru Beograda čuvaju zgradu ambasade Hrvatske u Srbiji, kao i brojna druga diplomatsko-konzularna predstavništva u prestonici, a sve zbog ove utakmice.
16.25 - Srpska reprezentacija u ovim trenucima stigla na Maksimir, praćena specijalcima sa fantomkama. Nekoliko minuta pre njih i četa Igora Štimca stigla na stadion uz oduševljenje okupljenih simpatizera. 
15.55 - Ako se pretpostavke zaista ispostave tačnim, Igor Štimac je, baš kao i Mihajlović, spremio poprilično iznenađenje u svom sastavu. Navodno, umesto očekivanog Ognjena Vukojevića, od prvog minuta na teren će istrčati mladi Mateo Kovačić. Po ovome, sastav Hrvatske bi trebalo da izgleda ovako: Pletikosa, Srna, Ćorluka, Šimunić, Strinić, Kovačić, Modrić, Rakitić, Kranjčar, Mandžukić i Olić.
Kovacic.jpg
15.45 - HNS je još jednom ponovio da transparenti veći od 3H2 metra, zbog adekvatne vidljivosti svih gledalaca na stadionu, neće biti dopušteni na tribinama. Njihovo kačenje po ogradama stadiona, međutim, jeste dozvoljeno.
hrvatska 4.jpg
15.30 - Na glavnom zagrebačkom trgu atmosfera postaje sve užarenija, i to doslovce. Upaljene su baklje, a povici "Ubij Srbina", "Ajmo Ustaše" i "Za dom spremni" sve češći i sve glasniji. Jake policijske snage na Trgu bana Jelačića opkolile su jednu grupu izgrednika i priveli su dvadesetak agresivnih i glasnih navijača koji su uzvikivali pomenute parole. Oni će biti zadržani u pritvoru do ispitivanja u Županijskom sudu.

15.00 - Ovog trenutka, tri sata pre početka same utakmice, otvorene su kapije Maksimira. Namera je, naravno, da se koliko je moguće izbegne gužva. 
Hrvatska 3.jpg
14.30 - Trg bana Jelačića i Cvjetni trg već su se napunili navijačima. Sporadično su se mogli čuti stihovi „zabranjene" pesme „Jasenovac i Gradiška stara", kao i povici „Ajmo ustaše" i „Ubij Srbina". Međutim, pesme i povici su vrlo brzo utihnuli približavanjem i reakcijom revnosne policije.
Hrvatska 2.jpg
14.15 - Na zagrebačkim ulicama mirno. Policijsko prisustvo u samom centru i na glavnim trgovima vrlo diskretno. Na prilazima centru manji policijski odredi. Nad središtem grada patrolira policijski helikopter. Broj vrlo raspoloženih hrvatskih navijača raste iz sata u sat.
Hrvatska.jpg
14.00 - Zagrebačka policija opovrgla je informacije o upadu u prostorije Bed Blu Bojsa u Draškovićevoj ulici u Zagrebu, koja se brzo pronela po medijima u Hrvatskoj i Srbiji. „Nema ništa od toga, ne znamo odakle im te informacije", rečeno je Hini u kancelariji za Odnose sa javnošću zagrebačke policije.
13.45 - Nijedna grupa srpskih navijača nije u petak tokom prepodneva pokušala da uđe u Hrvatsku, saopštio je MUP Srbije.
Customs.jpg
13.14 - Nastava u novosadskim školama u popodnevnoj smeni trajaće do 17.50 časova, kako bi osnovci stigli da gledaju televizijski prenos utakmice Hrvatska - Srbija. Odluka je doneta na inicijativu samih učenika. Nastava u novosadskim osnovnim škola u popodnevnoj smeni inače traje do 19 sati.
Skola.jpg
13.00 - U četvrtak uveče, od posledica srčanog udara, preminuo je potpredsednik Hrvatskog nogometnog saveza i predsednik udruženja prvoligaša Robert Komen. Zbog ove tragedije meč između Hrvatske i Srbije počeće sa minutom ćutanja.
HNS.jpg
12.47 - Policija upala u prostorije Bed Blu Bojsa u Zagrebu. Traže navijače kojima je zabranjen ulaz na stadione, a koji se nisu javili u policijske stanice. 
12.41 - Hrvatski predsednik Ivo Josipović primio je predsednike fudbalskih saveza Srbije i Hrvatske, Tomislava Karadžića i Davora Šukera. "Siguran sam da će sportisti izgarati na terenu... Nasilju i prostakluku nema mesta na terenu", rekao je Josipović, koji će meč gledati u društvu bivšeg srpskog predsednika Borisa Tadića.
Karadzic Josipovic.jpg
11.30 - Na Trgu Bana Jelačića počelo okupljanje navijača reprezentacije Hrvatske 

11.08 - Hrvatski navijači za Maksimir spremili prilično veliku zastavu, dugu 50 i široku 15 metara. 
zastava.JPG
10.55 - Mihajlović je, navodno, odlučio da na teren Maksimira pošalje ovih 11 igrača: Brkić - Ivanović, Subotić, Nastasić, Kolarov - Radovanović, Ignjovski, Stevanović, Tošić - Đuričić, Šćepović. 
Srbija.jpg
01.37 - Pirotehnika, sve vrste oružja, staklene flaše, kantice ili alkoholna pića, nedozvoljene droge ili drugo što može pokvariti užitak i sigurnost ostalih učesnika, igrača, ili službenih osoba zabranjeno je i ne sme se uneti na stadion. Van Maksimira ostaju i kišobrani.
Selekcija Srbije nije uspela da izbegne poraz u Zagrebu i, ako je uopšte i postojala šansa za plasman u Brazil, ona je nestala već u prvom poluvremenu meča na stadionu Maksimir.
Selektor Siniša Mihajlović na teren je poslao sastav koji je bio iznenađenje za sve, pa možda čak i za sopstvene igrače koji su često delovali potpuno zbunjeno i neorganizovano.
Ispostavilo se da je hrvatski selektor Igor Štimac bolje od kolege uspeo da rastereti igrače pritiska koji je nosio ovaj balkanski derbi.

Pokazalo se, takođe, i da je Hrvatska u ovom trenutku ipak bolja i kvalitetnija ekipa od Srbije kojoj preostaje borba da što časnije završi kvalifikacioni ciklus.
"Orlovi" su u napadu bili gotovo bezopasni u prvom poluvremenu, o čemu svedoči i podatak da u tom periodu nisu uputili nijedan udarac ka golu Hrvatske.
Utakmicu je umnogome rešila greška jednog od najiskusnijih srpskih igrača Aleksandra Kolarova koji neće po dobrom pamtiti gostovanje u Zagrebu.
Fudbaler engleskog Mančester Sitija je u 23. minutu, prilikom izvođenja slobodnog udarca ispred gola Srbije, dodao protivniku loptu u noge, a poklon je iskoristio Ivica Olić koji je asistirao strelcu Mariju Mandžukiću.
Konačan rezultat postavio je raspoloženi Olić, koji je iskoristio dobar centaršut Darija Srne i neodlučnost golmana Srbije Željka Brkića i poslao loptu u mrežu.
U drugom delu meča Srbija je zaigrala bolje i u, određenoj meri, hrabrije. Golman Stipe
Pletikosa je u tri navrata "skidao" dobre šuteve gostiju, Kolarovu, đorđeviću i đuričiću, pa je na kraju njegova mreža ostala netaknuta.
Utakmicu je, s obzirom na sve okolnosti, prošla bez prevelikih incidenata. Uoči početka meča bilo je zviždanja srpskoj himni, kao i povika "Ubij Srbina" u nekoliko navrata.
Reprezentacija Srbije ostala je na četiri boda, dok je Hrvatska preuzela prvo mesto na tabeli A grupe sa 13 bodova.
Selekcija Srbije kvalifikacije za Mundijal nastaviće sledećeg utorka, kada će u Novom Sadu ugostiti reprezentaciju Škotske.
Share this article :

Translate

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Max Sport News - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger