Headlines News :
Home » , » Konfuzija oko Evrolige

Konfuzija oko Evrolige

Written By maxtv on субота, 23. фебруар 2013. | 13:06


Direktor Evrolige za komunikacije Dijego Ferandez izazvao je pravu zbrku kada je za "Novosti" rekao da iz ABA lige u Evroligu idu finalisti fajnal-fora. Ovu izjavu, koje je u potpunoj koliziji sa dosadašnjim tumačenjem pravila, opovrgao je direktor regionalne lige Josip Bilić. Nesigurnost, do konačnog razjašnjenja, ostaje.
Dijego Fernandez, direktor Evrolige za komunikacije, izneo je tumačenje u vezi sa kvalifilacijom ekipa iz ABA lige u najjače Evropsko takmičenje koje se kosi sa dosadašnjim.
Josip Bilic.jpg
Prve čovek košarke na Jadranu: Josip Bilić
Fernandez je, u razgovoru sa „Večernjim Novostima", istakao da će plasman među društvo najboljih obezbediti pobednik fajnal-fora i tim koji bude poražen u finalu. Što se tiče kvalifikacija, u njih ide poraženi polufinalista koji je bio bolji u ligaškom delu takmičenja.
Međutim, ubrzo je stigao demanti sa druge strane. Direktor ABA lige Josip Bilić ponovio je da će mesto u Evroligi pripasti pobendiku fajnal-fora i ekipi koja je bila najbolja u regularnoj sezoni.
U slučaju da to bude ista ekipa, istakao je Bilić, direktan plasman u Evroligu će obezbediti drugoplasirani tim na kraju regularnog dela sezone.
„Taj gospodin koji je dao informacije, ne zna ništa i to što je on rekao nije tačno. Pravo igranja u Evroligi određuje se na temelju naših propozicija i to se od početka sezone zna. U Evroligu idu dve najbolje plasirane ekipe na kraju lige. 'Fajnal for' se igra samo za prvaka, a ostala mesta se određuju na osnovu plasmana u redovnoj ligi. To znači, na primer, ako Igokea bude prva na tabeli, ide sigurno u Evroligu, a ide i pobednik 'fajnal fora'. Ako to bude ista ekipa, u Evroligu ide drugoplasirana ekipa iz redovne lige", rekao je Bilić.
Ostaje, dakle, i da plasman u kvalifikacijama za Evroligu zavisi isključivo od plasmana na tabeli po okončanju regularnog dela sezone, a nipošto od uspeha na završnom turniru.
Ono što je svakako ostaje sigrno jeste da bi, u teoriji, regionalna liga mogla da ostane bez dva sigurna učesnika. Da bi se to dogodilo, određeni broj evropskih ekipa sa A licencom ne sme da osvoji titulu u svojim matičnim ligama.
Sigurni učesnici Evrolige su španske ekipe Barselona, Kaha Laboral, Real Madrid i Unikaha iz Malage, grčki Panatinaikos i Olimpijakos, italijanski Montepaski i Emporio Armani, turski Efes Pilsen i Ulker Fenerbahče, kao i Makabi (Izrael), Žalgiris (Litvanija), CSKA Moskva (Rusija) i Aseko Prokom (Poljska).
"Prvo određujemo mesta za sve A licence. Potom, pratimo rang država dok ne dobijemo spisak svih timova učesnika. U zavisnosti od rezultata iz nacionalnih liga mesto neke države prelazi na sledeće ukoliko mora da bude popunjeno sa A licencom. Na primer, CSKA ima A licencu, dok je šampion Rusije drugi na rangu država. Ako CSKA postane prvak, mesto sa ruskog šampiona prelazi na sledeću državu, u ovom slučaju Italiju, i tako dalje. Samim tim, što više timova sa A licencom osvoji nacionalne lige, veće su šanse za finalistu i trećekvalifikovanog iz ABA lige da se direktno plasira u Evroligu i kvalifikacije", objasnio je Fernandez.
Share this article :

Translate

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Max Sport News - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger