Headlines News :
Home » , » NBA: Najbolji igrači finalnih serija (prvi deo)

NBA: Najbolji igrači finalnih serija (prvi deo)

Written By maxtv on субота, 15. јун 2013. | 00:08

Čitava sezona NBA lige na kraju se svede na četiri do sedam finalnih utakmica u kojoj se sastaju dva najbolja tima. Ove godine bitku vode Majami i San Antonio. Osim borbe za šamoionsku titulu finalna serija uvek ima svog heroja, igrača koji je pruži nezaboravnu partiju kada je bilo najpotrebnije. Ovo su priče o košarkašima koji su osim titule proglašavani i za najbolje igrače finalnih serija.
Džeri Vest je jedini košarkaš koji je proglašen za MVP-ja finalne serije a da je igrao za ekipu koja je izgubila. Vestu je to pošlo za rukom u finalu plej-ofa 1969. godine kada je u dresu Lejkersa, na prve dve finalne utakmice protiv Seltiksa dao ukupno 94 poena. Iako se u petoj utakmici povredio, Vest je uspeo da odvede Lejkerse i do majstorice, gde je u tom sedmom meču imao trpl-dabl učinak od neverovatnih 42 poena 13 skokova i 12 asistencija, ali i pored toga Seltiksi su dobili utakmicu i osvojili šampionsku titulu.
1-Dzeri-Vest.jpg
Legenda Lejkersa Vilt Čembrlen je u finalnoj seriji 1972. godine proglašen punim pravom za najboljeg igrača. Na pet utakmica protiv Njujorka Čembrlen je u proseku imao 19,4 poena i čak 23,2 skoka po meču. Lejkersi su u finalnoj seriji pregazili Nikse sa 4:1 u pobedama.
2-Vilt-Cembrlen.jpg
Vilis Rid je predvodio Njujork Nikse do dve šampionske titule, 1970. i 1973. godine i oba puta proglašavan je za najboljeg igrača finalne serije. U prvom finalu Niksi su savladali Lejkerse sa 4:3 u pobedama. Rid se pokidao butni mišić na startu finalne serije ali se na parket vratio u sedmom meču kada je sa 23 poena i 10,5 poena bio najbolji na parketu. Tri godine kasnije finale protiv Lejkersa nije bilo toliko dramatično. Niksi su trijumfovali sa 4:1 u seriji, a Rid je na pet mečeva u proseku imao 16,4 poena i 9,2 skoka po utakmici.
3-Vilis-Rid.jpg
Džon Havliček je sa Bostonom osvojio osam titula. U sedmnom NBA finalu u kojem su Seltiksi savladali Milvoki Bakse sa 4:3 u pobedama. U četiri trijumfa Bostona Havliček je postigao 26, 28, 28 i 16 poena i zasluženo proglašen za MVP-ja.
4-Dzon-Havlicek.jpg
Titula Golden Stejta Voriorsa osvojena 1975. godine bila je veliko iznenađenje. U finalnoj seriji Voriorsi su nadigrali Vašington Buletse i počistili ih sa 4:0. Rik Beri je predvodio Voriorse sa 29,5 poena i 3,5 ukradene lopte po meču. Vašingtonu nisu pomogle ni velike zvezde koje je imao u timu poput Vesa Unselda i Elvina Hejsa.
5-Rik-Beri.jpg
Peta utakmica finalne serije 1976. godine između Boston Seltiksa i Finiks Sansa smatra se jednom od najboljih utakmica u istoriji finala jer je rešena nakon tri produžetka. Na toj utakmici posebno se istakao Džodžo Vajt koji je za 60 minuta provedenih na parketu postigao 33 poena uz devet asistencija. U čitavoj finalnoj seriji koju je Boston dobio sa 4:2 Vajt je beležio 21,7 poena po utakmici.
6-Dzodzo-Vajt.jpg
Titula Portlanda 1977. godine možda je i najveće iznenađenje u istoriji NBA lige. Malo ko je obraćao na ovaj tim dok nisu došli do finala.Čak i u finalnoj seriji protiv moćne Filadelfije niko nije smeo da se kladi na Blejzerse. Ipak, pod vođstvom sjajnog Bila Voltona Portland je trijumfovao sa 4:2 u seriji i došao do šampionske titule. Volton je proglašen za najboljeg igrača finala sa 18,5 poena, 19 skokoava, 5,1 asistencijom i 3,6 blokade po utakmici.
7-Bil-Volton.jpg
Ako se gleda smo statistika Ves Anseld nikad ne bi bio proglašen za MVP igrača finalne serije 1978. godine. Ipak, ovaj igrač Vašingtona je pre svega zbog maestralne igre u odbrani, sa potezima koji ne ulaze u statistiku zalužio nagradu za najboljeg igrača finala. Anseld je u finalnoj seriji koja je odlučena nakon sedme utakmice u proseku postizao devet poena i imao je 11,7 uhvaćenih lopti po meču. Tim iz američke prestonice je u finalnoj seriji trijumfovao sa 4:3 u seriji.
8-Ves-Anseld.jpg
I  godinu dana kasnije isti protivnici sastali su se u finalu plej-ofa, ali tada je ishod bio drukčiji. Sijetl je savladao Vašington sa 4:1 u seriji i postao šampion NBA lige. MVP finalne serije 1979. godine bio je Denis Džonson koji je najzaslužniji za osvetu Supersoniksa. Zanimljivo je da je Vašington jedinu pobedu u seriji ostvario u prvom meču dok je Sijetl dobio naredna četiri duela.
9-Denis-Dzonson.jpg
Boston je 1981. godine u finalnoj seriji savladao Hjuston Rokitse sa 4:2 u seriji. Iako su u timu Seltiksa tada igrali Leri Bird, Robert Periš i Kevin Mekhejl, titula MVP-ja pripala je Sedriku Maksvelu koji je u šest finalnih utakmica imao učinak od 17,7 koševa i 9,5 skokova po meču.
10-Sedrik-Maksvel.jpg
U finalu 1983. godine Filadelfija je „počistila" Lejkerse sa 4:0. Najzaslužniji za „čišćenje" tima iz Los Anđelesa bio je Mozes Meloun koji je u proseku postizao 25,8 poena i imao 4,3 blokade po utakmici.
Mozes-Meloun.jpg
 Karim Abdul Džabar jedini je igrač koji je proglašen za MVP igrača dok je igrao za dva različita tima. Džabar je proglašen za najboljeg igrača 1971. godine kada je u u dresu Mivoki Baksa briljirao u finalnoj seriji protiv Baltimor Buletsa. Džabar je tada postizao 27 poena i imao 18,7 skokova po meču. Drugi put Džabar je postao MVP 14 godina kasnije u dresu Lejkersa kada je 1985. godine vodio tim iz Los Anđelesa do trijumfa nad Bostonom. U toj finalnoj seriji Džabar je imao učinak od 25,7 poena i deset skokova po utakmici.
11-Dzabar.jpg
Leri Bird je jedan od igrača koji je dva puta proglašavan za najboljeg košarkaša finalne serije. Prvi put Bird je bio najbolji 1984. godine u finalnoj seriji protiv Lejkersa koju su Seltiksi dobili sa 4:3. Bird je u toj finalnoj seriji imao učinak od 27,4 poena i 14 skokova. Dve godine kasnije Boston je u finalu bio bolji od Hjustona sa 4:2 u seriji. Bird je u šest utakmica postizao u proseku 24 poena, 9,7 skokova i 9,5 asistencija po utakmici.
Leri-Bird.jpg
Medžik Džonson je za najboljeg igrača finala proglašavan čak tri puta. Prvi put Džonson je bio MVP u svojoj ruki sezoni 1980. godine kada su Lejkersi u finalu savladali Filadelfiju sa 4:2. Medžik se posebno istakao u šestoj utakmici kada je nako povrede Džabara preuzeo ulogu lidera i postigao 42 poena uz 15 skokova i šest asistencija. Lejkersi su bili bolji od Filadelfije i dve godine kasnije i ponovo je najbolji na parketu bio Medžik. Isti igrač je u finalnoj seriji 1987. godine protiv Bostona, koji su Lejkersi dobili sa 4:2, u proseku davao 26,3 poena, 13 asistencija, 8,3 skoka i 2,3 ukradene lopte po meču.
13-Medzik-Dzonson.jpg
Jedna od najboljih finalnih serija svih vremena odigrana je 1988. godine između Lejkersa i Detroita. Tim iz Los Anđelesa trijumfovao je u sedam mečeva od kojih se ne zna koji je bio bolji.  Da je Detroit pobedio slava bi pripala Ajzei Tomasu, ali Lejkersi su postali šampioni a Džejms Vorti heroj trijumfa. Vorti se posebno istakao u šestoj utakmici u kojoj je postigao 28 poen i devet skokova. U odlučujućoj sedmoj utakmici Vorti je ostvario nezaboravni tripl-dabl  sa 36 poena, 16 skokova i deset asistencija.
14-Dzejms-Vorti.jpg
Nastaviće se...
Share this article :

Translate

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Max Sport News - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger