Headlines News :
Home » , » Razapeti na stubu srama: Lens, Rio, Maradona...

Razapeti na stubu srama: Lens, Rio, Maradona...

Written By maxtv on понедељак, 15. јул 2013. | 21:31

Bili su idoli mladih, neki uživali božanski status među obožavateljima. Sve do jednog trenutka, kada su završili razapeti na stubu srama zbog dopingovanja. Maradona, Rio, Lens Armstrong, Merion Džons...
Doping skandal koji potresa atletiku, naterao nas je da se podsetimo nekih prošlih, čiji su glavni akteri bili vrlo uspešni sportisti, idoli mladih širom sveta.
Lance.jpg
Da počnemo od Lensa Armstronga, sedmostrukog osvajača Tur de Fransa, koji se godinama branio od optužbi da je koristio doping. Ove godine je, konačno, priznao da je koristio nedozvoljena sredstva, zbog čega su mu oduzete titule.
Godinama je važio za jednog od najhrabrijih sportista na planeti, jer se trijumfalno vratio biciklizmu nakon teške borbe sa rakom testisa, zbog čega je njegov pad na dno još teži.
Njegove knjige su, u jednoj biblioteci u Australiji, nakon skandala prebačene u odeljak gde se nalaze knjige naučne fantastike.
Ono što je Armstrong bio u biciklizmu, to je bio Dijego Armando Maradona u fudbalu. Pa čak i više.
Maradona.jpg
Argentinac, koji je van terene vodio poprilično razuzdan život, vraćen je sa Svetskog prvenstva 1994. godine u Americi, posle dve utakmice, na kojima je postigao jedan gol, jer je bio pozitivan na efedrin. 
U svojoj autobiografiji, Maradona je objasnio da nije namerno koristio zabranjenu supstancu, već da mu je njegov lični trener dao energetsko piće koje sadrži efedrin.
Međutim, pre napisane autobiografije, Maradona je tvrdio da je mu je FIFA dozvolila da koristi efedrin kako bi skinuo kilažu, a takođe je otkrio da je nekoliko njegovih saigrača iz reprezentacije koristilo doping na pomenutom prvenstvu. 
Neslavna epizoda u Americi stavila je tačku na njegovu reprezentativnu karijeru, i bacila (donekle) senku na sve što je magični Maradona do tada uradio.
Nije Maradona jedini fudbaler koji je imao problema sa doping testom. Rio Ferdinand, Adrijan Mutu i Kolo Ture takođe su ispaštali zbog "loše krvne slike", ili zbog nepojavljivanja na zakazanom testiranju.
Rio.jpg
Rio Ferdinand, jedan od najboljih engleskih štopera u ovom veku, bio je suspendovan na osam meseci jer se nije pojavio na testiranju 2003. godine.
Ferdinand je zbog ove gluposti propustio gotovo čitavu sezonu i Evropsko prvenstvo 2004. godine.
Ipak, postavlja se pitanje da li je kazna bila rigorozna, jer Ferdinand nije pao na testu, već se "samo nije pojavio".
Kolo Ture, dok je igrao za Mančester siti, pao je na doping testu 2011. godine, nakon derbija sa Junajtedom. Snažni defanzivac je uzimao tablete svoje supruge, koje služe za mršavljenje, ali je tvrdio da nije znao da sadrže zabranjene supstance. Suspendovan je na šest meseci (dva meseca manje od Ferdinanda).
Kolo.jpg
Kada su u pitanju tužbe između fiudbalera i klubova, obično su igrači ti koji "presaviju tabak". Međutim, sasvim suprotno se dogodilo u slučaju Adrijana Mutua i Čelsija.
Te 2004. godine otkriveno je da je Rumun pozitivan na kokain, zbog čega je suspendovan na sedam meseci. Čelsi je tužio fudbalera za pare koje su "plavci" dali za njegov transfer, a sud je odlučio da Mutu treba da plati 16 miliona funti bivšim poslodavcima. To se, ipak, još nije dogodilo.
Mutu.jpg
Mutu je nakon suspenzije nastavio karijeru u Juventusu, posle u Fiorentini, gde je 2010. godine, pao na doping testu, što mu je donelo novu suspenziju od devet meseci. Rumun trenutno igra za francuski Ažaksio.
Da ima dopingai u tenisu, potvrdio je legendarni Andre Agasi u svojoj autobiografiji. Agasi je otkrio da je lagao teniske zvaničnike o korišćenju kristalnog metafetamina 1997. godine, kako bi izbegao suspenziju i kaznu.
Amerikanac je priznao da je, zajedno sa nekadašnjim asistentom, uzimao velike količine droge, ali je na testiranjima pričao da je zabranjene supstance slučajno unosio u telo, kroz piće.
Nakon priznanja, Rodžer Federer je rekao da je izuzetno razočaran, dok je Marat Safin poručio Agasiju da vrati sve trofeje i novac zarađen na turnirima.
Agasi.jpg
Međutim, pitanje, koje i danas nema odgovor, je - kako je Agasi uspevao da ubedi zvaničnike u tenisu da ga ne kazne i ne suspenduju nakon pozitivnih testova.
Merion Džons je bila najbolja svetska atletičarka u sprinterskim disciplinama krajem prošlog, i početkom 21-og veka. Zvezdane trenutke karijere doživela je na Olimpijadi 2000. godine u Sidneju, kada je osvojila čak pet medalja, od čega tri zlatne.
Ipak, 2004. godine, kada se proširila afera sa kompanijom "Balko", čije su se aktivnosti povezivale sa pripremom i prodajom nedozvoljenih stimulativnih sredstava za sportiste, među brojnim imenima "isplivalo" je i ime Merion Džons.
Jones.jpg
Ona je negirala sve optužbe, a kako nikad u karijeri nije pala na doping testu, svi su mislili da je nevina. Ipak, te optužbe su ozbiljno uzdrmale njenu karijeru, čak i uticale na njen kraj. Konačno, 2007. godine, Merion je u direktnom televizijskom prenosu priznala da je godinama uzimala steroide, kao i da je lagala prilikom prve istrage.
Zanimljivo, otac njenog sina sprinter Tim Montgomeri, kao i njen prvi muž, bacač kugle Si-Džej Hanter, doživotno ne smeju da se bave atletikom, jer su pali na doping testu.
Share this article :

0 коментара:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Translate

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Max Sport News - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger