Headlines News :
Home » , » ABA liga i njene dubioze

ABA liga i njene dubioze

Written By maxtv on четвртак, 14. март 2013. | 18:48


Konačno je poznato (sa povećim zakašnjenjem) gde će se održati fajnal-for Jadranske lige. U Crvenoj zvezdi i Partizanu zadovoljni Laktašima kao mestu odigravanja najvažnijeg turnira sezone, ali ih podjednako muče nelogičnosti i odstupanje od pravila koji su, na neki način, kompromitovali regularnost ovogodišnjeg takmičenja u regionalnoj ligi.
Zavrzlama oko načina na koji ekipe iz ABA lige stiču pravo da nastupaju u Evroligi još uvek nije decidirano rešena. Sve do februara klubovi su se vodili jednim pravilima, da bi onda iz Evrolige stiglo potpuno drugačije tumačenje.
ABA.jpg
Zvezda dobila sporazum
Košarkaški klub Crvena zvezda dobio je na uvid sporazum Jadranske lige i Evrolige i da će ga njen pravni tim proučiti.
"Posle osam dana čekanja Crvena zvezda je konačno dobila na uvid sporazum ABA lige i Evrolige... Nakon prijema sporazuma, pravni tim (kluba) će proučiti i proveriti da li je sporazum identičan onim do koga je Zvezda nezvanično uspela da dođe prethodnih dana. Shodno tome biće preduzeti naredni koraci", saopštila je Zvezda.
Prošle sedmice došlo se do kompromisa između čelnika obe lige, ali zaključno sa današnjim danom nije poznato koje ekipe koje konkurišu za najviši plasman ispunjavaju uslove da se takmiče u najjačem evropskom takmičenju.
Pitanje koje jeste rešeno, ili se barem tvrdi da jeste, jeste ono koje se tiče domaćinstva fajnal-fora. Čast da organizuje završni turnir Jadranske lige dobili su Laktaši.
"S obzirom na celokupnu situaciju, naš stav je bio da je najbolje da prvo dobijemo na uvid sporazum (između ABA lige i Evrolige), pa tek onda da odlučujemo o domaćinstvu fajnal-fora. Ipak, moram da naglasim da će za Crvenu zvezdu biti zadovoljstvo da igra u Republici Srpskoj. Igokea i Laktaši su uvek bili odlični domaćini i veoma gostoljubivi. Nama ne smeta što će se završni turnir ABA lige igrati u Laktašima, jer gde god da se igra Crvena zvezda ima svoju publiku. Zato već sada pozivamo naše navijače da nas podrže u što većem broju, jer nam je njihova podrška neophodna ", rekao je direktor Crvene zvezde Davor Ristović.
ABA 3.jpg
Poprište fajnal-fora, dvorana u Laktašima
Lisac: Hvala Đilasu, Beogradu i Kragujevcu
"Zahvaljujemo se gradu Beogradu i njegovom gradonačelniku Draganu Đilasu, gradu Kragujevcu i ministru finansija i privrede u Vladi Republike Srbije Mlađanu Dinkiću, koji je podržao njegovu kandidaturu, Skoplju i gradonačelniku Ivici Konevskom, kao i gradu Nišu i predsedniku Regionalnog košarkaškog saveza istočne Srbije Zoranu Živkoviću, koji je potpisao njegovu kandidaturu za organizaciju završnog turnira", navodi se u saopštenju koje je objavljeno na zvaničnom sajtu Jadranske lige.
Lisac je dodao da su svi gradovi dostavili više nego korektne ponude, ali da su one u određenim segmentima bile slabije od predloga Banja Luke.
"Banja Luka je dobila prioritet s obzirom da njena ponuda jedina ispunjava sva tri osnovna kriterijuma: sportski, organizaciono - finansijski i bezbednosni. Shodno Propozicijama lige, pri određivanju domaćina završnog turnira prednost ima bolje plasirani tim. Istovremeno, Banja Luka je prihvatila sve organizacione i finansijske uslove, ali pružila i sve neophodne bezbednosne garancije na najvišem državnom nivou", objasnio je Lisac.
Crveno-beli i dalje insistiraju da dobiju na uvid sporazum ABA lige i Evrolige, koji bi konačno dogovorio na pitanje ko i na koji način ide u Evroligu.
"Mi i dalje nismo dobili sporazum koji je potpisan između ABA lige i Evrolige. I u danu kada je određen domaćin završnog turnira regionalnog takmičenja nekoliko puta smo pokušavali da dobijemo gospodina Lorbeka. Na naše pozive opet nije odgovarao, ali smo njegove izjave ponovo mogli da vidimo u medijima. Pošto još nema nikakvih naznaka da ćemo pomenuti sporazum dobiti na uvid ako bude potrebno angažovaćemo međunarodni advokatski tim koji će analizirati sve ono što je uradila ABA liga. Potrudićemo se da sve stvari izvedemo na čistac, razjasnimo sve dileme i time osvetlimo koje interesne grupe iz Borda ABA lige stoje iza blamaže regionalnog takmičenja poslednjih mesec dana".
U opticaju da dobije domaćinstvo fajnal-fora bio je i Beograd, ali, kako ističe trener crno-belih, reakcija gradske vlasti i čelnih ljudi dva naša najveća kluba nije bila adekvatna.
"Smešno je da za celu situaciju okrivljujemo Jadranski ligu, stavljamo se u ulogu žrtve, a odavde niko nije pokazao interes za taj turnir. Ni Partizan ni Crvena zvezda nisu napravili nikakav napor, a ako je negde trebalo da sarađuju, onda je to ovde", rekao je Vujošević na konferenciji za medije u hali Pionir.
ABA 2.jpg
Vujošević nije oduševljen Laktašima kao lokaciji turnira ove važnosti, ali ističe da su to igrači Igokee zaslužili igrama na parketu.
"Nama to ne ide u prilog, ali verujem da je to pravedno. I ranije sam se zalagao da onaj ko regularni deo sezone završi na prvom mestu prvi i dobije priliku da organizuje završni turnir. Roman Lisac je pokušavao da organizuje turnir u Beogradu jer je računao da će Grad biti zainteresovan za takav spektakl. Ja sam mislio da bi za Beograd bilo dobro da svojim klubovima obezbedi šansu za plasman u Evroligu, jer je to nešto što bi svakako podiglo kvalitet života u gradu", istakao je Vujošević.
Strateg crno-belih odbacio je argumente da nije mogla da se garantuje bezbednost učesnicima turnira koji bi bio održan u Beogradu.
"Priče o tome da ne može da se osigura mir i da o ovome sa srpskom policijom treba da pregovara čovek iz Slovenije nemaju smisla", dodao je Vujošević.
Share this article :

Translate

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Max Sport News - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger