Headlines News :
Home » , » Podseti me šta to beše poraz

Podseti me šta to beše poraz

Written By maxtv on среда, 15. мај 2013. | 00:09


Majami je ove sezone bio najbliži da obori skoro pola veka star rekord po broju uzastopnih pobeda u NBA ligi koji drži generacija Los Anđeles Lejkersa predvođena Viltom Čembrlenom. Prethodno su mnoge NBA ekipe imale pobedničke nizove koji su bili impresivni. Ovo je priča o najdužim serijama pobeda u najjačoj ligi sveta.
Iako su u sezoni 1995/96. Čikago Bulsi oborili NBA rekord sa 72 pobede i deset poraza u regularnom delu sezone, ekipa iz Čikaga, predvođena Džordanom, napravila je niz od „samo" 18 uzastopnih pobeda.
1-Majkl-Dzordan.jpg
Džordanovi Bulsi "samo" 18 uzastopnih pobeda
Bulsi su u toj sezoni samo poravnali rezultat Boston Seltiksa koji su do 18 uzastopnih trijufa došli u sezoni 1981/82. „Kelti" su, tada predvođeni Lerijem Birdom i kompanijom, došli do skora od 69 pobeda i 19 poraza u regularnom delu sezone, čime su postavili novi klupski rekord. I pored sjajnih igara u regularnom delu sezone Boston nije uspeo da odbrani titulu osvojenu godinu dana ranije. Seltiksi su te sezone ispali u finalu Istoka izgubivši od Filadelfija, koja je kasnije poražena u velikom NBA finalu od Lejkersa.
2-Leri-Bird.jpg
Leri Bird sa "Keltima" do 18 uzastopnih trijumfa
Do serije od 18 uzastopnih pobeda došli su i Njujork Niksi, u sezoni 1969/70. Te sezone sjajni pobednički niz Niksa počeo je 24. oktobra 1969. godine trijumfom nad Detroitom, da bi se završio porazom od iste ekipe 29. novembra iste godine. U toj sezoni Niksi su u regularnom delu došli do skora od 60 pobeda i 22 poraza, što je bio novi rekord kluba, a tim iz „Velike jabuke" na kraju se okitio i šampionskim prstenom pobedivši u velikom finalu Lejkerse sa 4:3 u seriji. Šampionsku generaciju Niksa predvodili su Vilis Rid, Valt Frejzer, Dik Barnet, Dejv Debušer, Bil Bredli i Kejzi Rasel, dok ih je sa klupe maestralno vodio trener Red Holcman.
3-Njujork-Niks.jpg
Šampionska generacija Niksa
Šampionska generacija Bostona, predvođena Kevinom Garnetom, pokušala je u sezoni 2008/09 da odbrani šampionsku titulu osvojenu godinu dana ranije. Seltiksi su krenuli nemilosrdno, i na početku sezone imali su skor od 27 pobeda i dva poraza. U tom peridu Seltiksi su napravili seriju od 19 uzastopnih trijumfa koja je počela 15. novembra 2008. godine pobedom nad Milvokijem, da bi se okončala krajem te godine (25. decembra) porazom od Lejkersa. Zanimljivo je da je ta generacija Bostona imala pobedu više od niza koji je ostvarila generacija Bostona predvođena Lerijem Birdom. Iste sezone Boston je imao još jedan pobednički niz od 12 pobeda, i regularni deo sezone završio je skorom od 62 pobede i 12 poraza. Taman kada se mislilo da ništa ne može stati na put zahuktalim „Keltima", snove o odbrani titule u drugom kolu plej ofa srušio je Orlando koji je eliminisao Boston.
4-Kevin-Garnet-Boston.jpg
Garnet sa Bostonom više uzastopnih pobeda od generacije Larija Birda
Los Anđeles Lejkersi su prvi niz od 19 uzastopnih pobeda ostvarili u sezoni 1999/00. Te sezone na klupu Lejkersa prvi put je seo Fil Džekson, koji je od Kobija, Šeka i kompanije, napravio pobedničku „mašineriju". Pobednička serija Lejkersa počela je 4. februara 1999. godine trijumfom nad Jutom, a okončana je porazom od Vašingtona 16. marta 2000. godine. U toj sezoni Lejkersi su imali još jednu pobedničku seriju od 16 uzastopnih trijumfa. Na putu do šampionskog prstena Lejkersi su u plej ofu savladali ekipe Sakrementa, Finiksa, Portlanda i Indijane u velikom finalu.
6-kobi-Sek-Fil-00.jpg
Fil sa Kobijem i Šekom napravio šampionsku ekipu
Lejkersi su u narednoj sezoni ponovili uspeh sa 19 uzastopnih pobeda, ali ovoga puta serija je počela u regularnom delu sezone, a nastavljena je u plej ofu. Zanimljivo je da su u čitavom plej ofu Lejkersi poraženi samo u jednoj utakmici finalne serije protiv Filadelfije, i to nakon produžetka. Prethodno su Kobi, Šek i drugovi počistili Portland, Sakremento i San Antonio (koji se u regularnom delu sezone bio najbolja ekipa lige).
5-Kobi-Sek-01.jpg
Samo jedan poraz Lejkersa u plej ofu
Do 20 uzastopnih pobeda u sezoni 1970/71. došli su Milvoki Baksi. Prva od 20  pobeda zabeležena je 6. februara 1971. godine protiv San Francisko Voriorsa, dok je serija okončana 9. marta iste godine porazom od Čikago Bulsa. Zanimljivo je da je to bio rekord NBA lige samo jednu sezonu, pre nego što su Lejkersi godinu dana kasnije napravili niz od 33 uzastopne pobede. Te godine ekipu su predvodili Karim Abdul Džabar i Oskar Robertson. Džabar je bio najbolji strelac lige sa 31,7 poena po meču. Iste sezone Milvoki je uzeo jedinu NBA titulu, dok je sam Džabar još pet puta osvajao šampionski prsten sa Lejkersima.
7-Dzabar-Milvoki.jpg
Džabar predvodio Bakse do 20 uzastopnih trijumfa i jedine NBA titule
San Antonio je imao najduži pobdnički niz ako se računa regularna sezona i plej of. Sparsi su u finišu sezone 2011/12. ostvarili deset uzastopnih pobeda, i još toliko u plej ofu. U prve dve runde su sa po 4:0 počistili Jutu i Kliperse i poveli sa 2:0 u finalu Zapada protiv Oklahome. Sparsi su tu na kraju i stali. Oklahoma je od 0:2 preokrenula rezultat i dobila seriju sa 4:2, da bi na kraju u finalu bila poražena od Majamija.
8-San-Antonio.jpg
Sparsi imali najdužu pobedničku seriju u regularnom delu sezone i plej ofu
Hjuston Rokitsi su u sezoni 2007/08. napravili ono što nije uspela ni šampionska genercija ove ekipe predvođena Hakimom Olejdžuonom. Tim iz Teksasa je te sezone napravio niz od 22 uzastopna trijumfa. Imajući u vidu da se na sred sezone imali skor od 15 pobeda i 17 poraza, malo ko se nadao da će ova ekipa napraviti dobar rezultat. Ipak, u trenutku kada su Alston, Skola, Londri, Trejsi Mekrejdi i Jao Ming bili zdravi, Rokitsi su došli do 22 uzastopna trijumfa. Sve je počelo pobedom nad Golden Stejtom 29. januara 2008. godine. Serija je trajala sedam nedelja, a prekinuta je porazom od Bostona 18. marta iste godine. Nakon toga se povredio Jao Ming, ali Rokitsi su uspeli da dođu do mini-serije od još 12 uzastopnih trijumfa. Ipak, Hjuston nije uspeo da materijalizuje dobre igre i u plej ofu gde je već u prvoj rundi ispao od Jute.
9-Hjuston-Rokits.jpg
Bez povređenih igrača gazli sve pred sobom - Hjuston Rokitsi
Iako ova sezona još nije gotova, aktuelni šampioni NBA lige, ekipa Majami Hita, već je napravila rezultat za pamćenje. Predvođena najboljim igračem lige Lebronom Džejmsom, sa „pomoćnicima" Dvajtom Hauardom i Krisom Bošom, Majami je sa 27 uzastopnih trijumfa napravio drugi najveći pobednički niz u istoriji NBA lige. Sve je počelo 3. februara ove godine pobedom nad Torontom, a završilo se 27. marta u Čikagu, kada su Bulsi svladali Majami sa 101:97. Zanimljivo je da su mnoge utakmice dobijene nakon preokreta, i da su Lebron, Vejd i Boš uvek smogli snage da se izvlače iz naizgled bezizlaznih situacija. Ipak, Majamiju je falilo još pet utakmica da stignu rekord koji su davne 1972. godine postavili Los Anđeles Lejkersi.
10-Majami.jpg
Majami na pet pobeda od obaranja rekorda
Los Anđeles Lejkersi su u sezoni 1971/72. napravili neverovatan niz od čak 33 pobede koji je i danas rekord NBA lige. Predvođeni legendarnim Viltom Čembrlenom, Džerijem Vestom i Gejlom Gudričem, tim iz Los Anđelesa seriju trijumfa započeo je 5. novembra 1971. godine, a završio 9. januara 1972. godine porazom od Milvoki Baksa. Regularn deo te sezone Lejkersi su završili skorom od 69 pobeda i samo 13 poraza, što je dugo vremena predstavljao  najbolji rezultat u NBA ligi. Tek su Čikago Bulsi, predvođeni Džordanom, u sezoni 1995/96.  oborili taj rekord sa 72 pobede i deset poraza  u sezoni.
11-Vilt-Cembrlen.jpg
Generacija Lejkersa iz 1972. godine neprikosnovena sa 33 uzastopne pobede
Share this article :

Translate

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Max Sport News - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger