Headlines News :
Home » , » Tur de Frans: Kris Frum trijumfovao na jubilarnom 100. izdanju

Tur de Frans: Kris Frum trijumfovao na jubilarnom 100. izdanju

Written By maxtv on понедељак, 22. јул 2013. | 00:26

Britanski biciklista Kris Frum trijumfovao je na jubilarnom, 100. izdanju trke Tur d’Frans, koje je tradicionalno završeno na Jelisejskim poljima u Parizu.
Beta/AP Photo/Laurent Ciprianii
Za razliku od prethodnih godina, poslednja etapa vožena je u sumrak i oko Trijumfalne kapije, a na njoj je trijumfovao Marsel Kitel iz Argos-Šimana.
Nemac je tako prekinuo dominaciju Marka Kavendiša u Parizu, koji je na poslednjoj etapi slavio u prethodne četiri godine. Kavendiš je morao da se zadovolji trećim mestom, iza Kitela i njegovog sunarodnika Andrea Grajpela. 

Pobednik etape odlučen je u sjajnom finišu, u kojem su se trojia najboljih svetskih sprintera našla 500 metara ispred celog pelotona. 

Frum je bezbedno prošao kroz cilj zajedno sa svojim timskim kolegama iz Skaja posle 133,5 kilometra od Versaja kroz Pariz. Britanski biciklista rođen u Keniji na kraju je imao četiri minuta i 20 sekundi prednosti u odnosu na Naira Kvintanu iz Movistara, dok se njima dvojici na podijumu pridružio vozač Kaćuše Hoakim Rodriges, koji je bio 44 sekunde dalje. 

28-godišnji Britanac je tako na tronu nasledio svog sunarodnika i timskog kolegu Bredlija Viginsa, koji je iz zdravstvenih razloga propustio ovogodišnji Tur. Frum je došao do prilično dominantne pobede zahvaljujući sjajnim vožnjama na planinskim etapama, ali i dobrim na hronometru. Iako je u vođstvo došao u ranoj fazi trke, odmah je bilo jasno da će se njegovi rivali boriti samo za preostala mesta na pobedničkom postolju.
Beta/AP Photo/Christophe Ena
Pored toga što je postao vicešampion najprestižnije trke na svetu, Kvintana je poneo i tačkastu majicu, za najboljeg na brdskim ciljevima, kao i belu, za najboljeg mladog vozača. 

Rodriges je, zanimljivo, postao drugi biciklista koji je završio na podijumu sve tri trke iz ‘veličanstvene trojke’, koju čine i Điro i Vuelta, a da nije pobedio ni na jednoj od njih. 

Alberto Kontador, šampion Tura iz 2007. i 2009. godine, ovogodišnje izdanje je završio na četvrtom mestu, pošto je izgubio dosta vremena tokom pretposlednje etape. 

Francuz Kristof Riblon iz Ag2r-La Mondijala, koji je trijumfovao na spektakularnom Alp d’Iezu, dobio je priznanje za najagresivnijeg vozača na Turu. Vozač Kanondejla Peter Sagan odbranio je zelenu majicu, za najboljeg na sprinterskim ciljevima. 

Tokom ovogodišnje poslednje etape viđeno je i prvo odustajanje na Jelisejskim poljima od 1997. godine, pošto Lieuve Vestra iz Vakansoleja nije uspeo da dođe do cilja.
Share this article :

0 коментара:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

Translate

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Max Sport News - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger