Headlines News :
Home » , » Srpsko-hrvatski fudbal, više od igre?

Srpsko-hrvatski fudbal, više od igre?

Written By maxtv on четвртак, 21. март 2013. | 21:47


Tri meseca pred punopravno članstvo u EU, Zagreb ne gleda u Brisel već put Niona. Uefa s pažnjom prati kako će proteći meč Hrvatska–Srbija, koji će se pamtiti i po opsežnim bezbednosnim merama.
Tenzije uoči meča pojačane su posle izjave funkcionera Dinama Zdravka Mamića, koji je prebrojavao krvna zrnca ministru Željku Jovanoviću, prebijanja srpskih bogoslova kod manastira Krka i izjave opozicione poslanice u Saboru.
Ruža Tomašić, potpredsednica saborskog Odbora za ljudska i manjinska prava, kaže da Hrvatska pripada Hrvatima, a da su svi ostali gosti i koji "ako im se ne sviđa, mogu da napuste Hrvatsku".
Država je odmah reagovala u prva dva slučaja, ali u poslednjem još nije.
Saborski odbor za ljudska i manjinska prava uskoro će raspravljati o toj izjavi, kojom su, slažu se mnogi, prekršeni i ustav i zakon.
Predsednik Srpskog nacionalnog veća Milorad Pupovac rekao je da očekuje da sudske i druge instance preduzmu određene korake.
"Ukoliko vlada, predsednik i Sabor ne odgovore na adekvatan način,  to može dobiti zabrinjavajuće dimenzije", rekao je Pupovac.
Predsednik Hrvatskog helsinškog odbora Žarko Puhovski upozorio je na moguće posledice takve, zapaljive retorike. 
"Sad se svi ponašaju kao u ovom starom filmu iz devedesetih i osamdesetih – 'Mi smo iznenađeni i uvređeni'. A ljudi nemaju pravo da budu iznenađeni i uvređeni, jer znaju da to postoji", rekao je Puhovski.
"Nisu svi takvi, takva nije većina, ali neki i to ne zanemarljiv broj jesu. Neka je pet odsto, ali to je ipak važan deo društva, koji nije odlučujući, ali utiče na atmosferu", kaže Puhovski.
Zapaljivu retoriku u Hrvatskoj pripisuju i predstojećim izborima, najpre za Evropski parlament, a potom i lokalnim, kao i teškoj ekonomskoj situaciji na koju vlada u Zagrebu nema odgovor.

Share this article :

Translate

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Max Sport News - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger