Headlines News :
Home » , » Preminuo Džeri Bas

Preminuo Džeri Bas

Written By maxtv on понедељак, 18. фебруар 2013. | 18:32


Džeri Bas, legendarni vlasnik Los Anđeles Lejkersa, preminuo je u ponedeljak u osamdesetoj godini života. Bas, koji je sa Lejkersima osvojio deset šampionskih titula i smatra se vrlo zaslužnim za razvoj Brajanta, Abdul-Džabara, Džonsona i O'Nila, već duže se borio sa rakom. Veruje se da će franšizu naslediti njegovi potomci, Džejni i Džim.
Džeri Bas, dugogodišnji vlasnik Los Anđeles Lejkersa, koji je ovu franšizu učinio velikom i odveo je do osvajanja deset šampionskih titula, preminuo je u 80. godini.
buss 3.jpg
Bas je nekoliko puta bio hospitalizovan u prethodnih par godina, a već duže se borio sa rakom. Koliko je njegovo zdravlje bilo ugroženo najbolje pokazuje činjenica da je prethodnih godina imao sve manje aktivnu ulogu u rukovođenju voljenih Lejkersa. Franšizu, koja predstavlja jedno od najvećih imena u globalnim sportskim razmerama, naslediće njegova deca, Džim i Džejni, u ovom trenutku na vrlo visokim pozicijama u klubu.
„Jednoglasno se slažemo da ne želimo da prodajemo Lejkerse, ikada, i da nameravamo da zadržimo vlasništvo nad ekipom u porodici u generacijama koje dolaze", navodi se u saopštenju porodice Bas.
buss.jpg
Dok je bio u bolnici, Džerija Basa su posetili Kobi Brajant, Šakil O'Nil, Medžik Džonson i Karim Abdul-Džabar. Četvorica legendi Lejkersa nikada nisu propustili da istaknu veliku naklonost prema čoveku koji je imao ogroman uticaj na njihove karijere.
Bas je ušao u NBA ligu kada je 1979. godine kupio Lejkerse za samo 16 miliona dolara, nakon godina uspešng poslovanja u sferi nekretnina. Od tog trenutka, izdvojio se kao jedan od upečatljivijih vlasnika profesionalnih klubova u Americi svih vremena.
buss 2.jpg
Lejkersi su pod njegovim vođstvom osvojili deset titula, a 16 puta su igrali u velikom finalu. Za uspehe ekipe, koju je nazivao „produžetkom Holivuda", najzaslužniji je odličan odabir trenera i funkcionera koju su tim odveli tamo gde je on hteo, čime je uspeo da vodi ekipu a da nijednog trenutka nije „smetao".
Share this article :

Translate

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Max Sport News - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger